Merész tervek Moszkvában, Patriotot kap Ukrajna Amerikától – helyzetkép a 302. napon – Válasz Online
 

Merész tervek Moszkvában, Patriotot kap Ukrajna Amerikától – helyzetkép a 302. napon

OSW
| 2022.12.23. | OSW

Putyinék másfélszeresére növelnék a hadsereg létszámát a következő években. Az oroszok betörtek Szumi megyébe, a fő harcok azonban továbbra is a Donbaszban folynak. Újabb katonai segélycsomagok érkeznek Kijevbe. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 302. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Jakub Ber. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

Forrás: Military Land

Részletes helyzetkép:

December 21-én Vlagyimir Putyin elnök részvételével zajlott le az Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma Tanácsának éves, kiterjesztett ülése. A fő téma az ún. különleges katonai művelet, melyet a „feladatok teljes mértékű végrehajtásáig” folytathatnak. Putyin felhívta a figyelmet a mozgósítási rendszer modernizálásának szükségességére. Szergej Sojgu védelmi miniszter pedig kijelentette: a katonai műveletek, amelyekben eddig 250 ezer katona vett részt, problémákat tártak fel a kommunikációval és a katonaság automatizált irányításával, illetve az ellenséges tüzérség elleni harccal összefüggésben. A háború kikényszerítette a fegyverzet és hadfelszerelés beszerzésének átszervezését. Az oroszok által Ukrajnában használt alapvető fegyvertípusok gyártása 2022-ben 30 százalékkal emelkedhetett, a tüzérségi lőszerek és rakéták, illetve a légi indítású támadóeszközöké pedig típustól függően 69–109 százalékkal – mindennek ellenére az ún. állami védelmi megrendelések a 2022-es évben 91 százalékban teljesülhettek. A fegyverzetet és hadfelszerelést tekintve a műveletek folytatásához szükséges, 2024–2025-ös évekre tervezett szállításokat felgyorsították – a szállításokat 2023-ban teljesíthetik. Az orosz hadsereg fenntarthatja a szíriai és a hegyi-karabahi szerepvállalását. A Zapad [Nyugat] 2023 hadgyakorlat megtartását szintén tervezik.

A Donbasz december 22-én (forrás: Military Land)

Sojgu miniszter arról tájékoztatott, hogy 2023-ban az orosz hadsereg létszámát 1,15 millió katonára tervezik növelni (a 2022-es egymillióval szemben), a következő években pedig másfél millióra: ez 695 ezer szerződéses katonát foglalhat magában – közülük 2023 végéig 521 ezret szerződtethetnek (ez 141 ezres növekedés). A konvencionális kapacitást is növelhetik. A Nyugati Katonai Körzetet újfent két körzetre oszthatják (a moszkvaira és a leningrádira [sic!]), Karéliában pedig új hadtestet állíthatnak fel. Öt tüzérhadosztályt állítanak fel (közülük három lesz gépesített, melyek közül kettőt Herszon és Zaporizzsja megyék megszállt részeiben fognak állomásoztatni), illetve két deszant-roham hadosztályt. Fentieken túlmenően a már létrehozott dandárokra alapozva hét gépesített hadosztályt és öt tengerészgyalogos hadosztályt állíthatnak fel. A Légierő kötelékében három új légihadosztály-parancsnokságot, illetve nyolc bombázó- és egy vadászezredet állíthatnak fel, a szárazföldi erőket támogató hat repülődandár létrehozása mellett. Az összhaderőnemi, illetve a páncélos parancsnokságokhoz vegyes légidandárokat, illetve repülődandárokat rendelhetnek hozzá (ezek mindegyikében 80–100 harci helikopter található). Bergyanszkban és Mariupolban az Oroszországi Föderáció Haditengerészetének új bázisait hozhatják létre. A sorozási életkort a jelenlegi 18–27-ről fokozatosan emelhetik 21–30-ra.

Bahmut városa december 22-én (forrás: Military Land)

December 23-án az ukrán vezérkar azt közölte, hogy az orosz hadsereg átlépte a határt, és megtámadta a Szumi megyében, Krasznopilljától [Краснопілля] keletre fekvő Viszokénél [Високе] lévő ukrán állásokat. A megyébe az oroszok tavasz (az Észak-Ukrajnából történő kivonulás) óta nem hatoltak be. Donyeck megyében az oroszok Bahmuttól délre és északkeletre, Sziverszktől keletre és északra, Horlivkától nyugatra, illetve Donyeck városától északra és nyugatra újrakezdték a támadásokat. Kupjanszk és Liman irányában megnőtt az orosz tevékenység intenzitása – itt az agresszor erői megpróbálják az ukránokat a Luhanszk megyéből kiszorítani. Az ukrán hadsereg újabb kísérletet tett Bahmut keleti felének visszaszerzésére és az ellenség a városból történő kiszorítására, a többi irányban saját magát pedig diverzáns-felderítőtevékenységre korlátozza.

Az oroszok a teljes harcérintkezési vonal mentén, illetve az államhatár menti járásokban is folytatják a rakéta- és légitámadásokat, illetve tüzérséggel lövik az ukrán hadsereg állásait és azok hátát. A fő célpontok továbbra is Herszon, Nikopol, illetve Ocsakiv voltak (Herszont december 22-én harminc alkalommal lőtték). Rakétatámadás érte Zaporizzsja környékét, Harkivot, illetve Harkiv megyei energetikai létesítményeket. Az ukrán tüzérség és a légierő célzott támadásokat hajtott végre a fő harctérségekben. Ukrán diverzánstevékenységre került sor Melitopolban és Mariupolban. 

Az ukrán védelmi minisztérium újabb információkat közölt az ukrán infrastruktúra elleni támadásokban alkalmazott orosz taktikáról. A rakétatámadásokat kamikázedrónokkal végrehajtottak előzik meg – utóbbiak sokkal olcsóbbak (ezeket „mopedként” emlegetik), s magukra irányítják az ukrán légvédelem tüzét. Mindennek következtében nincs az orosz manőverező robotrepülőgépek lelövéséhez szükséges rakéta. Az A–50U légtérellenőrző repülőgépnek köszönhetően az oroszok a teljes Ukrajna feletti légtérben lévő helyzetet állandó jelleggel figyelhetik meg.

Volodimir Zelenszkij elnök washingtoni, december 21-i látogatásakor az Egyesült Államok megerősítette: Kijevnek 1,85 milliárd dollár értékű katonai segélycsomagot adnak át – ezen csomag fő eleme a Patriot légvédelmi üteg. Emmanuel Macron bejelentette, hogy 2023-ban Franciország új fegyvereket, illetve lőszert ad át Ukrajnának – ennek során megemlítette a gépjárműalvázra szerelt CAESAR önjáró lövegeket: erre úgy kell tekinteni, hogy teljesítették a még a háború kitörése előtt, Dánia által megrendelt 6–12 darab löveg átadását.

December 19-én Aljakszandr Lukasenka bejelentete, hogy Belarusz Oroszországtól Sz–400-as légvédelmi rendszereket, illetve Iszkander rakétákat kapott. A bejelentés óta azonban semmifajta, ezen híreket részletező információ vagy anyag nem jelent meg, amely megerősíti ezen rendszereknek a belarusz hadsereg egységeiben való jelenlétét. 

Az ukrán különleges műveleti erők több hét óta folytatnak nagyfokú aktivitást Herszon és Zaporizzsja megyék megszállt részeiben. Az erők mindenekelőtt azokat a helyeket derítik fel, ahol az oroszok erőt vontak össze (ezt a HIMARS-rendszerekből indított tüzérségi támadások követik), illetve a kollaboránsokat likvidálják. Az ukrán diverzánstevékenység intenzitása miatt a kollaboránsok többsége Herszon megyéből a Krímmel határos területre ment át – ez a HIMARS-rendszerek hatótávolságán túl található. Ugyanebből az okból kifolyólag a kollaboráns hatóságok Herszon megyei központja jelenleg az Azovi-tenger partján található Henicseszk [Генічеськ].

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: ukrán katona összegyűjtött orosz rakéták maradványai között a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. december 22-én (fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna