Megint elakadtak az oroszok Bahmutban – helyzetkép a 298. napon – Válasz Online
 

Megint elakadtak az oroszok Bahmutban – helyzetkép a 298. napon

OSW
| 2022.12.19. | OSW

Heves harc folyik Bahmutért: a védőknek sikerült a város keleti részében megállítani az orosz támadást, nemhivatalos források szerint még az elvesztett állások egy részének visszaszerzése is sikerülhetett. Az ukránok Melitopol környékén támadnak leginkább, itt az oroszok védekezésre készülnek. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 298. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Jakub Ber. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

A háború állása a 298. napon (forrás: Militaryland.net)

Részletes helyzetkép:

December 18-áról 19-re virradó éjjel az oroszok Kijev ellen kamikázedrónokkal hajtottak végre támadást, melynek eredményeként a város két kerületében megsérült az energetikai infrastruktúra. A védők a fővárost támadó 23 Shahed–136/131 drón közül 18 lelövését jelentették be. A Légierő Parancsnokságának adatai szerint az ukránok a harmincöt drónból összesen harmincat lőhettek le – [az eszközök] Kijeven kívül az ország déli részén található célpontokat támadtak. Ezen felül Ukrajna még mindig a december 16-i rakétatámadás következményeivel küzd, az elektromos rendszert üzemeltető Ukrenerho szerint az áramszolgáltatást Kijevben és tíz megyében állították le vészjelleggel.

Az orosz tüzérség és légierő a teljes harcérintkezési vonal mentén, illetve az Oroszországgal határos járásokban [is] folytatja az ukrán erők állásai és azok háta elleni támadásokat. Kramatorszk és Liman is rakétatámadások célpontja volt. Herszon városa, illetve Nikopol és Ocsakiv térsége még mindig állandó tüzérségi tűz alatt áll, Herszonban nincs áramszolgátatás. December 18-án a Zaporizzsja megyében található Orihiv [Оріхів] hét órán át tartó [tüzérségi] lövetésére került sor. Az ukrán tüzérség célpontjai a fő harctérségekben, illetve Zaporizzsja megyében található orosz állások és azok háta volt, s valószínűleg újabb diverzánstevékenységre került sor az oroszországi Belgorodban is.

Így áll jelenleg Bahmut ostroma: a hónapok óta támadott várost egyelőre nem tudták körülzárni az oroszok (forrás: Militaryland.net)

Folyik a harc Bahmutért: itt a védőknek sikerült a város keleti részében megállítani az orosz támadást, nemhivatalos források szerint még az elvesztett állások egy részének visszaszerzése is sikerülhetett.

Heves harcok folynak a Bahmuttól északkeletre fekvő Szoledarért, illetve a Bahmut északkeleti és délnyugati külterületén fekvő Pidhorodnéért [Підгородне] és Kliscsijivkáért [Кліщіївка]. A Donyeck városától nyugatra található Marjinka térségében szintúgy heves harcok folynak. Az oroszok sikertelenül támadhattak Sziverszktől északra, keletre és délre, illetve Harkiv és Luhanszk megyék határán is. A helyi jelentések szerint az oroszok a Zaporizzsja megye elfoglalt részén megerősítették a védállásaikat, illetve Melitopol térségében növelhették csapataik létszámát. A várost a
védelemre, illetve esetleges utcai harcokra készíthetik fel.

Az oroszok folytatják a Belaruszban, az Ukrajnával határos breszti és gomeli oblasztyokban található csapatösszevonás megerősítését. Az elmúlt napokban további szállítókapacitás (legalább 50 teherautó), illetve 18 orvosi autóbusz érkezhetett ide. A belorusz hadsereg rádióelektronikai hadviselési alegységei az oroszoktól új felszerelést (legalább hat különleges járművet) kaptak.

Vlagyimir Putyin december 19-ére tervezett minszki látogatásával kapcsolatban december 16-án került sor találkozóra Aljakszandr Lukasenka és kormányának tagjai között. Maga a találkozó a belorusz–orosz kapcsolatokról szólt, Lukasenka szavai szerint a Putyinnal folytatandó megbeszélések témája mindenekelőtt a gazdasági ügyek lehetnek – ugyanekkor a belorusz védelmi minisztérium bejelentette, hogy a két vezető találkozóján részt vesznek Viktar Hrenyin és Szergej Sojgu védelmi miniszterek. Kijev közelről figyeli a két ország közötti katonai együttműködést – ez volt a tárgya annak az ülésnek, melyet Volodimir Zelenszkij elnöknél december 18-án tartottak meg. Ami a Belarusz területéről [Ukrajna ellen] végrehajtott támadás lehetőségét illeti, a közeljövőben ez nem valószínű, azonban a veszély hosszabb távon nem kizárt.

A brit védelmi tárca megerősítette a Brimstone 2 páncélozott célpontok megsemmisítésére alkalmas rakéták Ukrajnának történő leszállítását. A londoni kormány előzetesen azt is bejelentette, hogy 250 millió font tervezett értékben a következő évben Kijevnek sokezer tüzérségi lőszert ad át, a Pentagon pedig elismerte: Sz–300-as rendszerekhez pótalkatrészeket szerzett be, illetve szállított Ukrajnának.

Az ukrán Védelmi Minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának helyettes vezetője, Vadim Szkibickij a Bild című lapnak adott interjúban megerősítette, hogy a hadsereg széleskörű műveleteket végez az ellenség területén. A támadások célpontjai a katonai létesítmények: mindenekelőtt olyan helyek, ahonnan Ukrajna irányában támadást indítanak, illetve raktárak és javítóbázisok, parancsnoki állások és a sok katonát [elszállásoló] laktanyák.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: ukrán katonák egy lerombolt hídnál Bahmut közelében (Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency via AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna