Az oroszok Bahmuthoz közelednek – helyzetkép a 291. napon – Válasz Online
 

Az oroszok Bahmuthoz közelednek – helyzetkép a 291. napon

OSW
| 2022.12.12. | OSW

Körülbelül három hónap folyamatos támadás után az oroszok Bahmut külvárosában lehetnek, de ezért óriási árat fizettek emberéletben. Az ukránok a déli frontvonalon Melitopol térségében hajtanak végre tüzérségi támadást. A harcoló felek erői most kiegyenlítettek lehetnek, ezért ősz vége óta egyik oldal sem ér el látványos eredményeket. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 291. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

A háború állása a 290. napon (forrás: Militaryland.net)

Részletes helyzetkép:

Az oroszok elérték Bahmut déli és keleti határát. A település az állandó [tüzérségi] támadás eredményeként teljesen elpusztulhatott, a források egy része szerint harcok folynak a város keleti részében, az ipari negyedben. Az ukrán egységek a Bahmuttól északkeletre végrehajtott újabb támadáskísérleteket visszaverték, [ezen felül] Sziverszktől keletre és északra, Avdijivkától északra, illetve Donyeck városától nyugatra is megállíthatták az ellenséget – e területen a harcok fő térsége Marjinka [Мар’їнка]. Harkiv és Luhanszk megyék határvidékén, Kreminnától északra és nyugatra, illetve a Donyeck megye nyugati részén mindkét fél végrehajthatott támadótevékenységet – azonban egyértelmű sikert nem értek el. Az oroszok Szvatove térségében erősíthették saját csapatösszevonásukat, az ukránok pedig Bahmutban.

Délen és keleten az oroszok három hónap után elérték Bahmut peremét (forrás: Militaryland.net)

December 10-én az oroszok drónok felhasználásával hajtottak végre támadást az Odessza megyei energetikai infrastruktúra ellen – ennek következtében az odesszai és a pivdennei [Південне] kikötőben szünet állt be a [hajók] berakodásában, illetve a berakodást korlátozták Csornomorszkban [Чорноморськ]. December 12-ig az utóbbi két kikötőben sikerült visszaállítani a berakodás lehetőségét, azonban az első [kikötő] még mindig nem működött. A védők az ellenség tizenöt Shahed–136/131 drónja közül tíz lelövéséről adtak ki közleményt.

Az orosz rakétatámadások célpontjai a Donyeck megyében található Kosztjantinivka [Костянтинівка], illetve Kupjanszk, Mikolajiv és Zaporizzsja térsége voltak. Harkiv, Nikopil és a város környéke, illetve Ocsakiv [Очаків] továbbra is állandó tüzérségi tűz alatt áll. Az orosz tüzérség és légierő a fentieken kívül a teljes harcérintkezési vonal mentén és az államhatár menti járásokban [is] folytatta az ukrán hadsereg állásai és azok háta elleni támadásokat. Az ukrán [tüzérségi] támadások fő célpontjai Melitopol és Szvatove voltak. Egyes források szerint december 10-én a Krímben (Dzsankojban [Джанкой], Szevasztopolban és Szimferopolban) ukrán diverzáns[támadásra] került sor.

Az ukrán hadsereg Olaszországból 155mm-es, FH–70 [típusú] vontatott lövegeket, illetve Iveco Astra vontatókat kaphatott. Az amerikai Védelmi Minisztérium újabb, többek között a HIMARS-kilövőhöz tartozó rakétákat, illetve 80 ezer darab 155 mm-es tüzérségi lőszert tartalmazó, 275 millió dollár értékű, Ukrajnának szánt katonai támogatási csomagot jelentett be. Az USA javaslatára Marokkó szállíthat cserealkatrészeket a T–72-es harckocsikhoz. Németország 16 „Biber” („Hód”) hídvető harckocsi, illetve öt darab „Dachs” („Borz”) műszaki páncélos átadását jelentette be. A németek közölték, hogy az Ukrajnának átadott fegyverek és katonai felszerelés karbantartására javítóbázist állítanak fel Kassán. Nemhivatalos információk szerint az ukrán hadsereg 2024-ben két modern, 35 mm-es Skynex német légvédelmi ágyút vehet át. Lőszert – beleértve a nagykaliberűt is – Szlovákia, míg lőszert és könnyűfegyvert Bulgária adhat. [Ford. megjegyzés: a kézi- és könnyűfegyver minden olyan fegyver vagy fegyverrendszer, melyet maximum három ember együtt üzemeltet és/vagy szállít – így a könnyűfegyverbe beletartozik pl. a nehézgéppuska, 100 mm űrméretig az aknavető, harckocsi-elhárító eszköz, gránátvető, vállról indítható rakéta, stb. Egy teljesebb lista angolul elérhető itt.]

December 11-én Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter bejelentette, hogy az ukrán fegyveres erők aktivitásának csökkenése a rossz időjárási körülményeknek köszönhető, s hozzátette: a fagyok beköszönte és a talaj megkeményedése után folytatódnak az ellentámadások.

December 11-én Denisz Smihal [ukrán] miniszterelnök bevallotta, hogy a nyolc orosz rakétatámadási hullám után minden hő- és vízerőmű megsérült, a nagyfeszültségű hálózat létesítményeinek negyven százaléka pedig különböző mértékben, de sérült maradt. Továbbra is jelentős az energiahiány, a kormány az energetikai rendszer újraépítésére több mint ötmilliárd hrivnyát (körülbelül 135 millió dollárt) allokált. Egy nappal korábban Volodimir Zelenszkij elnök azt állította, hogy az Odessza elleni légitámadás után másfélmillió ember maradt áram nélkül (a bejelentés másnapjára ez a szám háromszázezerre csökkent), s pusztán a kritikus infrastruktúra maradt a hálózathoz kapcsolva. A legjelentősebb áramkimaradásokra Lemberg, Vinnicja, Kijev, Ternopil, Szumi, Zsitomir, Hmelnickij megyékben és Kárpátalján, illetve Kijevben került sor. December 8-án az Állami Különleges Kommunikációs Szolgálat közölte, hogy a teljes ország elsötétedése esetén a mobilszolgáltatók abban az állapotban lesznek, hogy legalább három napon keresztül garantálni tudják a hálózat működését, s hasonló [működési] kapacitást tarthatnak fenn a tévéadók és öt rádióadó is. A hatóságok szerint Ukrajnában jelenleg a mobiltelefon-átjátszóállomások 82 százaléka működik.

Az ukrán külképviseletek munkatársai ellen megfélemlítési akció folyik. December 7-én Dmitro Kuleba külügyminiszter elmondta: a diplomaták fenyegető üzeneteket tartalmazó küldeményeket kapnak. Eddig 31 ilyen esetet jegyeztek fel tizenöt országban: Ausztriában (egyet), a Vatikánban (egyet), Dániában (egyet), Spanyolországban (ötöt), Olaszországban (négyet), Kazahsztánban (egyet), Hollandiában (egyet), Lengyelországban (hatot), Portugáliában (kettőt), Romániában (kettőt), az USA-ban (egyet), Magyarországon (kettőt), Franciaországban (egyet), Horvátországban (egyet), illetve Csehországban (kettőt). Minden borítékon ugyanannak a feladónak a címe szerepel – a Tesla a németországi Sindelfingenben található szalonjáé. A [külügyi] tárca kiemelte: ezen terrorkampány világszerte példanélküli, s az az ukrán diplomaták lejáratását is szolgálja.

Az [ukrán] SzBU folytatja kémelhárító műveletét Moszkvai Patriarchátushoz fennhatósága alá tartozó Ukrán Ortodox Egyház által használt létesítményekben. A házkutatások során az orosz titkosszolgálatok diverzánstevékenységét bizonyító orosz propagandaanyagokat koboztak el. December 11-én Zelenszkij elnök jóváhagyta az újabb szankciókat: hét hierarcha vagyonát fagyasztották be, s fosztották meg őket állami kitüntetéseiktől.

December 8-án az ukrán hatóságok az FSzB új műveleti csoportjairól adtak tájékoztatást – ezek Ukrajna ideiglenesen megszállt déli területeire érkeztek meg. Feladatuk elektronikus hírszerzés folytatása, beszélgetések lehallgatása, az internetforgalom megfigyelése, a kommunikáció zavarása azokon a területeken, ahol katonai egységek állomásoznak, illetve az ukrán partizánok megbénítása céljából diverzánselleni tevékenység folytatása. Az ellenállási mozgalomban részt vevő személyek azonosításáért félmillió rubeles (kb. nyolcezer dolláros) jutalom jár. Hasonló FSzB-aktivitást jegyeztek fel a megszállt Krímben – itt a tatárok által lakott helyiségeket kutatnak át. [Ford. megjegyzés: 2014-et követően „terrorizmus” vádja miatt a krími tatár közösséget szisztematikus represszió éri – Dunja Mijatović, az Európa Tanács Emberi Jogok Biztosa többek között a fair bírósági tárgyalás hiányáról, indokolatlanul hosszú börtönbüntetésekről írt 2021-ben]

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: ukrán tüzérségi alakulat viszonozza a támadó oroszok tüzét Bahmut határában (fotó: Bulent Kilic / AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna