Négyéves a Válasz Online: megújult külsővel, erősödő közösséggel megyünk tovább – Válasz Online
 

Négyéves a Válasz Online: megújult külsővel, erősödő közösséggel megyünk tovább

Borbás Barna
| 2022.12.12. | A szerk

Örömmel mutatjuk meg olvasóinknak felfrissült külsőnket: négy év után ideje volt felvarrni a ráncokat, egységesíteni az arculatot tetőtől talpig, logótól a hírlevélig. 2018 decembere óta lapot, podcastot, újságíróiskolát és klubesteken hónapról hónapra találkozó több száz fős közösséget építettünk – titkos befektetőktől, politikai sugar daddy-ktől 100 százalékig függetlenül, csakis a közösségi finanszírozásban résztvevő olvasóinknak köszönhetően. Terveink nem fogytak el, szeretnénk bővülni, még többet adni. Ehhez kérjük, hogy aki még nem tette, csatlakozzon támogatói körünkhöz!

hirdetes

Terveinkkel ellentétben lettünk médiatulajdonosok – ezzel szoktuk elütni a Válasz Online keletkezéstörténetét firtató kérdést. Hiszen a szerkesztőségi tulajdonlás nem valamiféle profitmaximáló mesterterv manapság, sokkal inkább kényszerűség, vagy ha pozitívan fogalmazunk (és születésnapkor miért ne tennénk így?), a szabadság és a kreativitás garanciája. Az alapítás pillanatában tudtuk, hogy ez a modell életképtelen erős közösségi háttér nélkül. Vagyis nekünk nemcsak újságot kell írnunk (lehetőleg olyan színvonalon, hogy ne tűnjön pofátlanságnak támogatást kérni az amúgy ingyenesen olvasható cikkekért). Utat kellett találnunk az olvasóhoz. Tudtuk, hogy közvetlenebb, élőbb kapcsolatra lesz szükség. Ezért találtuk ki a mindennap más kolléga által szerkesztett hírlevelet és a Válasz Klub nevű havi rendszerességű rendezvénysorozatot.

Az első estet 2019 januárjában tartottuk. Van rá tanúnk, hogy többször elmondtuk előtte: lelkes 40-50 fős közönséggel már boldogok lennénk. Szűk száz vendég jött össze. Ez volt tehát a startpont, múlt héten pedig megtartottuk a születésnapi Válasz Klubot – 450 résztvevővel. Bárhogy is nézzük, ez kevesebb mint négy év alatt több mint négyszeres növekedés. Hónapról hónapra nagyon nagy örömmel látjuk vendégül támogató olvasóinkat, szervezünk nekik fontos és érdekes beszélgetéseket, jófajta borkóstolókkal. (Nem a reklám helye, de azért hozzátesszük: a születésnapon ez pezsgővel, sajttal és pálinkával is kiegészült.)

A 2022. decemberi, születésnapi Válasz Klub

Az olvasói finanszírozásnak köszönhetően minden évben feljebb léphettünk: az első születésnapkor indult a HetiVálasz podcast, a második évfordulóig bővültünk Laky Zoltán és Zsuppán András kollégákkal, a harmadikra elindult az újságíróiskolánk, a negyedikig pedig stratégiai szövetségesekkel is gazdagabbak lettünk. Az élet meg minden podcasttal, illetve Litkai Gergellyel, akinek hála elindult a ZöldVálasz című tematikus sorozat. Most itt állunk megújult külsővel és az ígérettel, hogy jövőre többet adunk. Részletek hamarosan!

Íratlan szerződésünk az olvasókkal változatlan: megmaradunk, a munkát beletesszük, önazonosak maradunk, évről évre feljebb lépünk. Minthogy nincs fizetőkapu a cikkeink előtt (és terveink szerint nem is lesz), támogató olvasóink a legönzetlenebbek a magyar piacon: nemcsak önmaguk, de minden magyar ember számára lehetővé teszik, hogy olvassák tartalmainkat. Köszönjük!

Kérjük, ha még nem tették, csatlakozzanak közösségünkhöz!

#Válasz Online