Ukrajna ismét elsötétült, kétes támadások orosz légibázisok ellen – helyzetkép a 286. napon – Válasz Online
 

Ukrajna ismét elsötétült, kétes támadások orosz légibázisok ellen – helyzetkép a 286. napon

OSW
| 2022.12.07. | OSW

Újabb tömeges rakétatámadást indítottak az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúra ellen, Odesszában minden közszolgáltatás megszűnt. Az oroszok Bahmuttól délre a város átkarolásával próbálkoznak és azzal vádolják Ukrajnát, hogy dróntámadásokat hajtottak végre Oroszország belsejében fekvő repülőterek ellen. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 286. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

Részletes helyzetkép:

December 5-én az oroszok újabb támadást hajtottak végre Ukrajna energetikai infrastruktúrája ellen – Kijev, Odessza és Vinnicja megyékben lévő létesítményeket lőtték. Az ukrán parancsnokság közölte, hogy a támadásban (több különböző típusból) felhasznált több mint 70 rakétából 60-at lőttek le. A [kilőtt eszközök] többsége manőverező robotrepülőgép volt: 38 darab H–101/H–555, illetve 22 darab Kalibr típusú eszközről van szó – előbbieket stratégiai bombázókról indították, utóbbiakat pedig a Fekete-tengeren tevékenykedő hajókról. Számszerűen a legtöbb lelövésről (a kilőtt 10 rakétából kilencről) a fővárosban tájékoztattak.

A támadás következményeként Ukrajna összes megyéjében leállították átmenetileg az áramszolgáltatást – ez legnagyobb mértékben Dnyipropetrovszk, Donyeck, Kijev, Szumi és Zsitomir megyéket érintette. A fővárosban a fél városban megszűnt az energiaellátás, Odesszát teljes mértékben elvágták az áram- és a folyóvíz-szolgáltatástól, illetve a központi fűtéstől. December 6-án az Ukrenerho [Укренерго] állami vállalat bejelentette, hogy a támadás előtti állapot visszaállítása pár napot vesz igénybe. Denisz Smihal [miniszterelnök] hozzátette: a jelenlegi orosz támadások eredményeként az ukrán energetikai hálózat létesítményeinek 35 százaléka sérült meg – s ezen létesítmények 70 százalékát legalább kétszer támadták. Az energiahiány továbbra is az aktuális fogyasztás 19 százalékának szintjén áll.

Kramatorszk, Krivij Rih és Zaporizzsja ismét a rakétákkal és drónokkal végrehajtott orosz támadások célpontjaivá váltak. Herszon, Nikopol, illetve Ocsakiv térsége állandó [tüzérségi] tűz alatt áll. Az orosz tüzérség és légierő a teljes harcérintkezési vonal mentén, illetve az államhatár menti térségekben is folytatja az ukrán hadsereg állásai és azok háta elleni támadásokat – az ukrán [tüzérségi] támadások és bombázások viszont a fő harctérségekre korlátozódnak.

Bahmuttól délre az orosz erők továbbra is támadnak nyugati irányban –  azonban Kosztjantinivkától [Костянтинівка] (a Donyeck városa és Kramatorszk közötti fő közlekedési-logisztikai csomóponttól) 10 kilométerre keletre, Bila Hora [Біла Гора] közelében megállíthatták őket. Továbbra is harcok folynak Bahmut déli külvárosaiban és a várostól északkeletre, Sziverszktől keletre, Avdijivkától északra, illetve Donyeck városától nyugatra. Az ukrán erők Bahmut és Vuhledár térségében, illetve Donyeck és Zaporizzsja megyék közigazgatási határán ellentámadást hajthattak végre, Harkiv és Luhanszk megyék határán azonban csökkent a [harci] tevékenységek intenzitása.

December 5-én az orosz média beszámolt arról, hogy támadás érte az [orosz] stratégiai légierő Rjazany mellett található gyagilevói repülőterét, illetve a szaratovi oblasztyban található Engelsz repülőterét. Az első támadás során egy üzemanyag-tároló felrobbanása miatt három ember halhatott meg, négy pedig megsebesülhetett, a másodikban pedig két Tu–95MSz nehézbombázó sérülhetett meg. Az orosz védelmi tárca hozzátette, hogy a történtek ukrán dróntámadások következményei. Egy nappal később, december 6-án, az orosz helyi hatóságok arról számoltak be, hogy a Kurszkban található reptér ellen ukrán dróntámadást hajtottak végre – ennek következtében üzemanyagraktár gyulladt ki (mindezt a nyilvánosságra került műholdfelvételek is megerősítik).

December 5-én az ukrán vezérkar bejelentette, hogy Belaruszban december 12-ig meghosszabbították az ott állomásozó fegyveres erők harckészültségének ellenőrzését. Kiemelték: továbbra sincs annak jele, hogy volhíniai vagy poleszjei irányokban ellenséges támadócsoportot hoznának létre. December 6-án az Oroszországi Föderáció Nyugati Katonai Körzet egységeinek katonái a belorusz–orosz Regionális Katonai Csapatösszevonás soraiba betagozódva folytatták taktikai kiképzésüket. Ennek keretében az egyik belorusz katonai gyakorlótéren kistelepülések pacifikálását („megtisztítását”) gyakorolták be; a forgatókönyv [katonai] blokádtevékenységre is kiterjedt: a kistelepülést előzetes tüzérségi lövetés után ellenőrzés alá vonták és felkészítették a védekezésre. A belorusz oldal kiképzési aktivitására válaszul az ukrán fegyveres erők december 6-án az államhatár közelében tiszti kiképzést hajtottak végre, többek között a 120. Területvédő Dandár részvételével.

December 5-én az ukrán Szárazföldi Erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij tábornok információt közölt az Oroszországban végrehajtott ún. részleges mozgósítás eredményeiről, illetve az agresszor céljairól. Mintegy 310 ezer katonát sorozhattak be – ennek köszönhetően az orosz hadsereg képes volt helyreállítani a korábbi műveletek során elvesztett harcképességét. Mindez azt eredményezte, hogy az ukrán hadseregre leselkedő veszély megnövekedett. Eddig az ukrán fél az újonnan mozgósított orosz katonák alacsony [harc]értékéről szóló jelentéseket tett közzé, azonban Szirszkij szerint a jelenleg harcba vezényeltek kiképzésének szintje magasabb lehet azokénál, akiket a háború kezdeti szakaszában vezényeltek a frontra.

December 6-án Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter kijelentette, hogy jelenleg nincs szükség további mozgósításra – szerinte az ukrán erők elegendő emberrel rendelkeznek. Elismerte, hogy a legnagyobb probléma továbbra is az elégtelen számú tüzérségi fegyver, lőszer, páncélozott jármű, harckocsi és repülőgép. Az Elnöki Hivatalhoz benyújtott, a mozgósítási rendszer enyhítésére vonatkozó társadalmi kérvényre hivatkozva azt az értékelést adta, hogy az az állam védelmi képességeit csökkenthetné. Ezen túlmenően Reznyikov kifejezte reményét, hogy a nyugati harckocsik és harci repülőgépek leszállítása megtörténik – ez azonban a technológiai és logisztikai műveletek végrehajtását igényli. A Patriot [légvédelmi] rendszer Ukrajnának történő átadásának lehetősége kapcsán rámutatott, hogy azok összetettek, drágák, illetve legyártásuk hosszú időt vesz igénybe. Dmitro Kuleba külügyminiszter elmondta: az ukrán fél intenzíven törekszik az amerikai harckocsik és Patriot-rendszerek beszerzésére, azonban a tárgyalások időigényesek lesznek.

December 6-án az ukrán Állami Határőrszolgálat azt jelezte, hogy a belorusz szolgálatok célzottan próbálkoznak iráni és pakisztáni migránsok [államhatáron történő] átdobásával abból a célból, hogy az Ukrajnával közös határ elégtelen módon védett szakaszait felderítsék. Az összegyűjtött információt katonai műveletek tervezésére használhatják fel. Hasonló aktivitást figyeltek meg a [belorusz–]lett határon is. November végén Ukrajna északi határán belorusz határőrök által kísért délkelet-ázsiai migránsok csoportját vették őrizetbe. Az ukrán fél megismételte: annak a lehetőségével számol, hogy a belarusz szolgálatok által ellenőrzött művelet keretében migránsáradatot irányítanak Ukrajnába.

Oroszországban gerjesztik az ukrán támadások fenyegetésének légkörét. A belgorodi oblaszty kormányzója bejelentette: több „területvédő” zászlóalj felállítását is megkezdik – ezeket az államhatár menti területekre telepítik majd. Korábban azt mondta, valós annak a veszélye, hogy az ukrán hadsereg behatol [az országba] és körbezárja Belgorodot.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: Munkások javítják a 2022. december 7-i, Odesszához közeli rakétacsapások miatt elszakadt nagyfeszültségű vezetékeket. (Fotó: Oleksandr Gimanov / AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna