Acélcsarnok-piac: stabil és fenntartható megoldások a Frisomattal (x) – Válasz Online
 

Acélcsarnok-piac: stabil és fenntartható megoldások a Frisomattal (x)

Támogatott Tartalom
| 2022.11.23. | támogatott tartalom

Az elmúlt években bekövetkezett alapanyagár-emelkedések, és egyre kevésbé kiszámítható energiapiaci viszonyok kivétel nélkül nehéz döntések elé állítják beruházást tervezőket. Kézenfekvő, hogy növekszik az érdeklődés egy-egy gazdaságosabb működést ígérő megoldás iránt. De mi köze mindehhez egy acélcsarnoknak? Nézzük, milyen erőforráskímélő és takarékossági lehetőségek rejlenek könnyűszerkezetes épületekben!

A 2022-es év második felére az energiaárak olyan mértékű növekedésnek indultak, amelyek vállalati szinteken vonhattak maguk után sok esetben stratégiai és működtetési újratervezést, vagy fenntarthatósági irányú törekvéseket. A világítás, a munkagépek, illetve a hűtést, fűtést biztosító berendezések nagy villamosenergia felvételt igényelnek. Akár állattartásról, akár gyártósorokról vagy mezőgazdasági raktárakról van szó, a változások minden területet egyformán érintenek, hiszen bárki, aki üzemépületet vagy irodát tart fent érintik a megjelenő kiadás oldali többletköltségek, így sokan alternatív megoldásokat kezdtek keresni az energiafelhasználás csökkentésére.

Acélcsarnokban rejlő hatékony megoldások

Egy könnyűszerkezetes csarnokok felhasználása, funkciója rendkívül széles palettán mozog, ám egy ilyen épületnek számos más pozitív tulajdonsága is van. Vegyük sorra, milyen előnyös megoldási előnyök származhatnak, esetünkben a csarnokpiac egyik legjelentősebb és legnagyobb tapasztalattal rendelkező hazai szereplője, a Frisomat kínálta acélcsarnok melletti döntésből. 

Fókuszban az építés és az üzemeltetés gazdaságossága!

„Egyre több olyan érdeklődővel találkozunk, ahol a cég beruházási döntéseinek meghozatala során nem csupán az építendő acélcsarnok bekerülési értékét veszik figyelembe, hanem a fenntartás, üzemeltetés, karbantartás költségeit is figyelembe véve kalkulálnak. Ez az általános gazdasági viszonyokat nézve is alapvetően helyes gondolkodás, így amikor a Frisomat acélépületekből származó további előnyöket nézzük, még inkább bizakodón állunk az elkövetkező időszakhoz.” – hangsúlyozta ezzel kapcsolatos tapasztalatait Raport László, a Frisomat Magyarország ügyvezető.

Zöldebb úton acélcsarnokkal

Egy takarékos gyártási technológia első ismérve, hogy csekély mértékű hulladék keletkezik gyártás és építés közben – a Frisomat technológiája éppen ilyen. Ennek egyik oka a méretre történő előregyártás és furatolás, amelyek egyben a rendkívül gyors kivitelezést is lehetővé teszik. Ugyanakkor ezen könnyűszerkezetes csarnokok tervezése is kifejezetten gördülékenyen megy, mindezt nagyfokú rugalmassággal, az egyedi igények maximális szem előtt tartásával. A gyártó az átadást követően 2 év garanciát vállal építési és/vagy agyaghibára az épület hosszú távú rendeltetésszerű működtetése érdekében. Ehhez kapcsolódóan a cég határozott álláspontja, hogy költségek terén is a vállalati hatékonyság egyik alapfeltétele a zöld erőforrások magasabb szintű alkalmazása a mindennapi üzemeltetésben.

Raport László véleményét megosztva jelezte, hogy: „Jelen gazdasági szituációban egyre jobban bebizonyosodik, hogy a termelés hatékonysága és a költségek optimalizálásának elengedhetetlen része a fenntarthatóbb céges infrastruktúra kialakítása.” A belga székhelyű Frisomat mára 50%-ban napelemekkel fedezi villamosenergia igényét, továbbá anyagfelhasználás terén fontos megemlíteni, hogy a hidegen hengerelt acélgyártási technológiával készült csarnokok 30%-kal kevesebb alapanyagot igényelnek, mint a hagyományos melegen megmunkált acélból készült épületek. A Frisomat tehát tudatosan kezeli a felhasznált alapanyagokat, gyors, átlátható és fenntartható építési, illetve logisztikai folyamatok kialakítására törekszik. 

A Frisomat acélcsarnokok anyaguknak köszönhetően igen hosszú életűek, így érdemes további környezettudatos megoldásokat keresni kiegészítésükként is. Ilyen például a már korábban is említett napelemek kínálta lehetőség.

Fedélzeten a napelem

Egyre többen élnek nemzetközi szinten is azzal az energiahatékonyságát segítő opcióval, hogy Frisomat csarnokon szolár paneleket helyeznek el a vállalkozások költségoptimalizálása érdekében. Bár a lehetőség adott, hiszen a lapos és agy felületű tetőszerkezetek tökéletes alapul szolgálhatnak a napelemeknek, érdemes körültekintően eljárni és helyesen előkészíteni a telepítést. Korábban épült acélcsarnokok esetében ugyanis fontos az előzetes statikai vizsgálat a tartószerkezetek és a tető m2-re osztott terhelhetősége miatt. Ebből megtudhatjuk, nagyobb terhelés várható-e és szükséges lesz-e kiegészítő tartó- és merevítőlemezek illesztése. 

Új könnyűszerkezetes acélépület esetében annyival könnyebb a helyzet, hiszen a napelem-telepítési elképzelésünket megosztva a Frisomat szakembereivel, már a csarnok tervezése ezen igény és az esetlegesen birtokban levő műszaki tulajdonságok figyelembevételével kezdődik meg. A cég, egyébként fontos célkitűzése a rövidtávú jövőt nézve, hogy új épületeik gyárilag, standardizált módon megfeleljenek az átlag napelem-rendszerek telepítésére.

„Stabilitással partnereink tervei mögött”

Az acélcsarnok-gyártó Frisomat az elmúlt 40 évbe gyűjtötte össze szakértő tapasztalatát a könnyűszerkezetes építmények témájában. A stabil, belga hátterű cégcsoport leányvállalataival világszerte 14 országban jelen van, Magyarországon nem kevesebb, mint 1400 befejezett projekttel. A cég megbízhatóságát támasztja alá, hogy a cég 2022-ben is bekerült a pénzügyileg stabil lábakon álló vállalkozások legjobb 10%-ba a Dun & Bradstreet nemzetközi minősítési rendszerében. A szigorú szakmai szempontok alapján vizsgált teljesítmény ezüst „A” minősítése is mutatja, amit Raport László ügyvezető is megerősített: „Hisszük, hogy a piacon történő tisztességes eljárás, az anyagi fegyelmezettség és a határidők tiszteletben tartása szolgálhat csak jó alapként a hosszú távon is jól működő üzleti kapcsolatoknak.”

Alábbi linken megismerheti a Frisomat könnyűszerkezetes acélcsarnokokat: Frisomat acélcsarnokok

#támogatott tartalom