Itt a bizonyíték: már Matolcsy Ádám is a százmilliárdosok ligájában focizik – Válasz Online
 

Itt a bizonyíték: már Matolcsy Ádám is a százmilliárdosok ligájában focizik

Bódis András
| 2022.11.15. | sztori

A kormányfő földije (Mészáros Lőrinc) és veje (Tiborcz István) után a jegybankelnök 36 éves gyermeke is a százmilliárdosok ligájába igazolt. A családbarát ország új sztárjáról eddig csak annyit tudhattunk, hogy luxuséletmódot folytat és titokzatos magántőkealapok, MNB-ügyletek környékén tűnik fel, ám a Porsche-gyűjtő, magánrepülőző fiú mögül hiányzott az a konkrét vagyontömeg, amely alapján felkerülhetett volna ilyen-olyan gazdaglistákra. A Válasz Online viszont most kiszúrt egy különös hitelügyletet, ahol Matolcsy Ádám kvázi sajátjaként rendelkezett közel 150 milliárd forintnyi (112 ezer négyzetméternyi) irodaház-rengeteggel.

A jegybankot vezető Matolcsy György fia úgy lett a Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyik üzleti és bulvárjelképe, hogy a nagyvilági allűrökön kívül alig van valamije – legalábbis papíron. Matolcsy Ádám hivatalosan a Magyar Stratégiai Zrt. nevű cégén keresztül birtokolja javait, például egyetlen működő üzemét, a veszprémi Balaton Bútor Kft.-t. Ez az érdekeltség a tavalyi csúcsévre jutott el oda, hogy szűk 3,7 milliárd forintos árbevétel mellett 155 milliós adózott eredménnyel rendelkezzen. Korábban ezen értékek töredéke volt jellemző, noha jó ideje szólnak hírek arról, hogy a társaság – saját jogon vagy alvállalkozóként –, hogyan szállít be székeket, asztalokat az államnak s persze a nemzeti banknak. Állandó forgalmat a bútorgyáron kívül csak az ugyancsak Magyar Stratégiai Zrt.-tulajdonú New Wave Service Kft. bonyolít a Matolcsy-fiúnak; ebben a könyvelőcégben tavaly és 2020-ban is 100 millió feletti eredmény adódott. Az Igazságügyi Minisztérium információs oldalán végigellenőriztük: a kft. rendre feltűnik könyvelőként azoknál a Matolcsy-közeliként körülírt vállalatoknál, magántőkealapos egységeknél, amelyek – mint októberi cikkünkben nyilvánvalóvá tettük – jelenleg már egy budai, Pusztaszeri úti felújított irodaobjektumban „sűrűsödnek”.

Ismételjük: hivatalos formában csak a Balaton Bútor és a fenti könyvelőcég termel állandó bevételt Matolcsy Ádámnak, a többi, hozzá közelinek mondott társaság titokzatos magántőkealapok tulajdonában van, esetleg a nyitóképünkön balról behajoló Somlai Bálint neve alatt fut. Utóbbi a „falevélsepréstől” a napelem-telepítésen át a Szabadság téri központi épület komplex felújításáig szinte minden megbízásra alkalmasnak bizonyul a Magyar Nemzeti Banknál, az emlegetett magántőkealapok pedig jellemzően az (egykori) MNB-ingatlanok közvagyonjellegének elvesztésében segédkeznek. S nem mellékesen: ugyanehhez a Quartz Befektetési Alapkezelő által menedzselt magántőkealap-hálózathoz tartozik a Budapesti Metropolitan Egyetem, valamint az MKB és a Takarék-csoport összeillesztésével létrejövő bankholding mintegy 23 százaléka.  

A lényeg, hogy a Balaton Bútor és a könyvelőcég kimutatott nyeresége biztosan nem elég arra, hogy Matolcsy Ádám hobbiból Porschéket gyűjtsönmagánrepülőzzön, diplomata-útlevéllel furikázzon, ingatlanokat halmozzon, életet habzsoljon. Honnan van forrása minderre, ha egyébként nem szerepel a száz leggazdagabb magyar között, tehát még a virtuális elitklubba kerülés limitjét, azt a „rongyos” 12 milliárdot sem tudta összekaparni? A válasz persze az, hogy Matolcsy Ádám ennek a sokszorosát is összekaparhatta, csak ezt (egyelőre) nem akarja a külvilág számára láthatóvá tenni. Ám a Válasz Online most kiszúrt egy különös hitelügyletet, melyben az MNB-elnök fia kvázi sajátjaként rendelkezett közel 150 milliárd forintnyi (112 ezer négyzetméternyi) irodaház-rengeteggel. Megkockáztatjuk tehát:

az Orbán Viktor erőterében értelmezhető Mészáros Lőrinc és a kormányfő 36 éves vejeként ismert Tiborcz István után az utóbbival egykorú Matolcsy Ádám is berobbant a százmilliárdosok ligájába (radikálisabb hangulatúaknak: a nepotista államkapitalizmus VIP-mezőnyébe).    

Nézzük a részleteket lépésről lépésre:

  1. Matolcsy Ádám már emlegetett Magyar Stratégiai Zrt.-je közvetlenül az idei parlamenti választások után több leánycéget is alapított, köztük a Magyar Strat-Alfa Zrt.-t.
  2. Június elején e vállalat felét megvette a Mészáros Lőrinc dominálta – ám mint írtuk, 23 százalékban a Matolcsy-kör magántőkealapjaihoz is köthető – MKB Bank, de a részvénytársaság egyszemélyes vezetője a jegybankelnök gyermeke maradt.
  3. Cégbírósági dokumentumok arról tanúskodnak, hogy ezt követően Matolcsy Ádám és az MKB több lépésben bő százmillió euró, azaz 40 milliárd forintnál is több tőkét pumpált a Magyar Strat-Alfába (a tulajdonosi részesedésnek megfelelő fele-fele arányban).
  4. A hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint a Magyar Strat-Alfa Zrt. gigantikus hitelt is felvett ugyancsak az MKB-tól; a kölcsön „ellentételezéseként” 85 millió euró, mai áron körülbelül 35 milliárd forint erejéig jegyeztek be jelzálogot különböző ingatlanokra.
  5. Az így beterhelt „különböző ingatlanokat” érdekes módon nem a Magyar Strat-csoport vagy Matolcsy Ádám szolgáltatta a hitel fedezetéül, hanem az 57,4 százalékban a Sky I., 42,6 százalékban Sky II. Magántőkealap által birtokolt SkyGreen Buildings Kft.

Vagyis egy olyan cég áll helyt Matolcsy magánhiteléért, amely formailag független tőle, de a gyakorlatban mégsem az. Ráadásul a SkyGreen nem holmi mikroérdekeltség: mint az alábbi gyűjtésből és az MNB kötvényprogramját élvező társaság hivatalosan publikált féléves vezetőségi jelentéséből kiolvasható, a vállalat mintegy 150 milliárd forint értékű, 112 ezer négyzetméternyi, jórészt alacsony energiaigényű, fenntartható irodaházat birtokol. Köztük a nemzeti banktól elszármaztatott ingatlanokat, a Váci úti irodafolyosó Váci Greens irodaegyüttesének két óriásépületét, valamint a budai Duna-part Infoparkját – ez utóbbi területen a nyitóképünkön ugyancsak szereplő Tiborcz István alapkezelőjével osztozik a SkyGreen. (A jegyzőkönyv és az ínyencek kedvéért egy kiegészítő részlet: a SkyGreen mögötti magántőkealapokat 2018-tól 2021 végéig a Tiborcz baráti köre által vitt Equilor Alapkezelő volt „szíves” irányítani, később a baloldalinak mondott Wallis-csoport Gladiátor nevű alapkezelője frontolta a valós tulajdonosokat, majd a két Sky-pénzeszsák idén júniusban érkezett „haza” a Matolcsy-körbe sorolható Quartz Alapkezelőhöz.)

A SkyGreen Buildings Kft. érdekeltsége a Váci Greens több irodaháza közül az E és az F jelű (forrás: Váci Greens)

Mindezen felfedezésünk után az alábbi kérdéseket küldtük Matolcsy Ádámnak:

Noha a kérdéseket Matolcsy Ádám összes létező elektronikus levélcímére elküldtük, semmilyen válaszra nem méltatta lapunkat és olvasóinkat, így nem tudhattuk meg, hogyan rendelkezhetett kvázi sajátjaként a SkyGreen összes ingatlanával. Természetesen a hitelnyújtó MKB-t is megkérdeztük arról: tudomásuk szerint van-e a Matolcsy családnak köze tulajdonosi oldalról az elmúlt egy-két évben az egyik legnagyobb magyar irodacéggé terebélyesedett SkyGreenhez? A bank kommunikációs igazgatósága nem győzte hangsúlyozni: „a hitelintézeti törvény értelmében semmilyen konkrét, hitelezésre irányuló kérdésre nem áll módunkban válaszolni”. Próbáltuk a Sky-magántőkealapokat irányító Quartz Alapkezelőt is szóra bírni a Matolcsy-szálról, ám Valkó Mihály vezérigazgató azt írta: cége „a befektetők kifejezett hozzájárulása nélkül nincs feljogosítva arra, hogy a befektetési alapok által kibocsátott befektetési jegyek mindenkori tulajdonosainak kilétét megossza más piaci szereplőkkel”.

Itt tartunk tehát most: azt (még) nem írhatjuk le, hogy biztosan a Matolcsy család valamely tagja tulajdonolja az egyik legnagyobb magyar irodacéget – vagy különböző magántőkealapokon keresztül más ingatlanokat, bankdarabokat, egyebeket –, de

az már biztos, hogy a közel 150 milliárdosra értékelt SkyGreen Kft.-t Matolcsy Ádámnak hatalmában áll saját érdekében „megmozdítani”.

Azt sem tudjuk persze, hogy a jegybankelnök fia mit tervez a jócskán feltőkésített Magyar Strat-Alfa nevű érdekeltségével, de piaci forrásaink szerint elképzelhető, hogy végül ezzel a céggel veszi látható módon is a nevére például a SkyGreen-ingatlanportfoliót vagy más vagyonelemet.

A kép mindenesetre tisztul, és talán hamarosan új szereplőt köszönthetünk a leggazdagabb magyarokat listázó kiadványok első oldalain. 

*

A SkyGreen-ingatlanportfolió elemei, mérete és értéke

(2022. június 30-i állapot szerint)

I. A Váci úti irodafolyosó Váci Greens E és F jelű irodaháza. A pesti irodai főutca két impozáns épülete közül az E jelűt közvetlenül birtokolja a magántőkealapokon (Sky I., Sky II.) nyugvó SkyGreen Buildings Kft., s ugyanez a cég – egy Caracal nevű ingatlanhasznosító alapon keresztül – azt a VGF Invest Kft.-t is magáénak tudhatja, amely az F tömb tulajdonosa. A két ház együttes piaci értéke 178,6 millió euró (73,23 milliárd forint), kiadható területe pedig 50 501 négyzetméter. Az irodakomplexumokat a SkyGreen 2020–21-ben vette meg a belga fejlesztő Atenor-csoporttól. (Az E épület tulajdoni lapján a Magyar Strat-Alfa adósságát „fedező” 85 millió eurós MKB-jelzálogjog mellett a Takarékbank 25, illetve 32 milliárd forintos biztosítéka is szerepel. Az F-fel jelölt erődítmény esetében pedig a tulajdonos Caracal alap befektetési jegyeit adták óvadékba a Magyar Strat-Alfa-kölcsönhöz, de az ingatlan további 63,2 milliárd forintos MKB-terhelés alatt is áll.) Tavalyig a Váci Greens D épülete is a Sky-portfolióba tartozott, de ez a portéka végül a Globe Office Investments Ingatlanfejlesztő Kft.-nél landolt, amely mögött a MNB régiós multicége, a varsói tőzsdén jegyzett GTC áll. Vagyis a Váci Greens-projektnél is tetten érhető a Matolcsy-féle társasjáték, melynek lényege, hogy nemzeti banki és Matolcsy Ádám-közeli cégek között pattognak milliárdos, tízmilliárdos értékű vagyontárgyak, és közben nem a „köz”, hanem magánszereplői kör gyarapszik.

II. Az Infopark B, C, D és I jelű irodaépületei és parkolóházai. A budai Duna-part irodai negyedében három tömb (A, E, G) tartozik a Tiborcz István Diófa Alapkezelője által menedzselt Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alaphoz, a terület nagyobb része viszont a Matolcsy Ádámmal rokonítható SkyGreen Buildingsé. A négy ház és a parkoló alkalmatosságok együttes piaci értéke 128,6 millió euró (52,73 milliárd forint), kiadható irodaterülete pedig 49 263 négyzetméter. Ezt az „ingatlantömeget” egy éve a Wallis–WING-csoport Gladiátor nevű alapkezelőjétől gyűjtötte be a SkyGreen. (Az érintett épületek tulajdoni lapjain ugyancsak szerepel a Magyar Strat-Alfa adósságát „fedező” 85 millió eurós MKB-jelzálogjog, valamint a Takarékbank 32 milliárd forintos biztosítéka.)

III. Millenáris Classic Irodaház. A budai (Marczibányi téri, Lövőház utcai) műemléket hőseink ugyancsak a Wallis-csoporttól szerezték meg 2016-ban – de első lépésben nem a SkyGreen volt a vevő, hanem a jegybanki alapítványi hálózat. A kft. 2019-ben lépett be a buliba, vagyis az irodaegyüttes ekkor vált Matolcsy-felügyelte közjószágból Matolcsy-féle magánvagyonná. Az ingatlan piaci értéke 23,3 millió euró (9,56 milliárd forint), kiadható területe pedig 8095 négyzetméter. Korábban a Matolcsy-közeli magántőkealapokat irányító Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt. székhelye is itt volt – innen hurcolkodott át a csapat nemrég a Pusztaszeri úti új főhadiszállásra. (E ház tulajdoni lapján szintén ott díszeleg a Magyar Strat-Alfa adósságát „fedező” 85 millió eurós MKB-jelzálogjog, valamint egy 18,6 millió eurós Takarékbank-biztosíték is.)

IV. Úri utca 72. / Úri72 Irodaház. A budai Várnegyedben lévő épület régen is a nemzeti banké volt, majd 1950-ben az Erőmű Tröszté lett – az itteni védett bunkerben alakították ki az Országos Villamos Teherelosztót. A műemlék 2015-re ismét MNB-érdekeltség lett, s máig a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány székhelyeként jegyzik. Ám ez nem jelenti azt, hogy a SkyGreen 2021-ben ne privatizálta volna ezt a vagyonelemet is – melynek piaci értéke 15,6 millió euró (6,4 milliárd forint), kiadható területe pedig 1791 négyzetméter. (Tulajdoni lapján nyilván fellelhető a Magyar Strat-Alfa adósságát „fedező” 85 millió eurós MKB-jelzálogjog, valamint két, összesen 12,84 millió eurós Takarékbank-biztosíték is.)

V. Kálmán Imre utca 20. / KI20 Irodaház. A pesti belváros – fenti képen látható – impozáns irodaépület az Ipartestületek Országos Szövetségének székháza volt – majd 2013-ban közvetlenül a Magyar Nemzeti Bank vásárolta meg. Innentől a palota hamar kikerült a közvagyonból; először a jegybanki alapítványi hálózatba, majd a Quartz által kezelt egyik ingatlanalaphoz, 2021-ben pedig a SkyGreenhez. Piaci értéke 12,5 millió euró (5,13 milliárd forint), kiadható területe pedig 2381 négyzetméter. (A tulajdoni lapon itt is szerepel a Magyar Strat-Alfa adósságát „fedező” 85 millió eurós MKB-jelzálogjog, valamint egy 9,12 millió eurós Takarékbank-biztosíték is.) 

A cikkben szereplő cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.


Nyitókép: Németh Dániel

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Magyar Nemzeti Bank#Matolcsy Ádám#NER#Tiborcz István