Herszon és Harkiv megyében is előretör az ukrán hadsereg – helyzetkép a 223. napon – Válasz Online
 

Herszon és Harkiv megyében is előretör az ukrán hadsereg – helyzetkép a 223. napon

OSW
| 2022.10.05. | OSW

Az ukrán hadsereg folyamatosan nyomul előre a Dnyeper nyugati partján, az északkeleti fronton pedig áttörte az Oszkil folyóra épített orosz védvonalat. Az orosz mozgósítást alapvető eszközök hiánya nehezíti, de az első, frissen besorozott katonák már a fronton vannak. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 223. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Krzysztof Nieczypor, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

A háború állása a 222. napon. Az ukránok két fronton is előretörtek (forrás: Militaryland.net)

Részletes helyzetkép:

Az orosz hadsereg a teljes frontvonal mentén tüzérséggel és rakétatüzérséggel lövi az ukrán hadsereg állásait és azok hátát, továbbá (rakéta)tüzérségi tűz ér egyes városokat (többek között Dnyiprót, Harkivot, Kramatorszkot, Szlavjanszkot, Zaporizzsját, Nikopolt, Mikolajivot és Bila Cerkvát). Az oroszok már csak a donyecki frontszakaszon tartják fenn támadóképességüket. Minden olyan helyen, ahol az oroszok támadást indítottak, az ukrán hadsereg hatékony védőtevékenységet fejthetett ki.

A déli frontszakaszon, Herszon felé az ukránok folytatják sikeres ellentámadásukat két irányból: a Dnyeper folyó, illetve két út, a Dnyeper jobbpartján, a folyóhoz közel Nova Kahovkába vezető T0403-as, valamint az előző útból nyugatra kiágazó és abba még Nova Kahovkától északra újból becsatlakozó T2207-es mentén. Előbbi mellett az ukránok további településeket foglaltak el (Hrescsenivkát [Хрещенівка], Ukrajinkát [Українка], Biljajivkát [Біляївка], illetve Zolota Balkát [Золота Балка]), s heves harcok folynak Dudcsani [Дудчани] településért (meg nem erősített információk szerint a helységet már elfoglalták az ukránok). Az utóbbi, T2207-es út mentén az ukrán erőknek sikerült megszerezni az ellenőrzést Velika és Mala Olekszandrivka [Велика Олександрівка; Мала Олександрівка], illetve a Nova Kahovkába vezető úton kulcsfontosságú közlekedési csomópont, Davidiv Brid [Давидів Брід] felett is. Az oroszok Milove–Borozenszke [Милове–Борозенське] magasságában alakíthatnak ki új védvonalat – ennek célja az ukrán hadsereg megakadályozása abban, hogy körbezárja Beriszlavot [Берислав] és Nova Kahovkát. [A fordító megjegyzése.: a lenti térképen a kárpátaljai 128. hegyidandár jele ezen a frontszakaszon, Borozenszkétől északra található.]

Herszon megyében új védvonal kiépítésével próbálkoznak a megszállók (forrás: Militaryland.net)

Az ukrán hadsereg sikeres támadásokat hajt végre a Harkiv megyében is. Az ukrán vezérkar megerősítette Borova [Борова], Bohuszlavka [Богуславка] és Borivszka Andrijivka [Борівська Андріївка], illetve – ukrán sajtóinformációk alapján – Izjumszke [Ізюмське] és Olhivka [Ольгівка] települések felszabadítását: mindez azt jelenti, hogy áttörték az orosz hadsereg Oszkil folyóra épített védvonalát.

Szinte mindenhol beszakadt az Oszkil folyón kialakított orosz védvonal az északkeleti fronton (forrás: Militaryland.net)

Az ukrán hadsereg folyamatosan halad előre Szvatove irányába – a település visszaszerzését legnagyobb valószínűség szerint két irányból végrehajtott támadással fogják megpróbálni: egyfelől nyugatról, Kupjanszk irányából, másfelől délről, Liman felől. Az oroszok védállásaikat a Szvatove–Kreminna vonalon készítik elő – ennek célja az R–66-os út feletti ellenőrzés fenntartása (az útnak az orosz egységek ellátásában van kulcsszerepe). Eme utánpótlási útvonal megszerzése az ukrán hadsereg számára lehetővé teszi mind a Szeverodonyeck visszavételét, mind az orosz offenzíva megállítását a front donyecki szakaszán.

Joe Biden amerikai elnök bejelentette: elfogadták az Ukrajnának szánt következő, 625 millió dollár értékű katonai segélycsomagot.

Az új csomagban többek között további négy HIMARS-indítóállomás, 200 MaxxPro páncélozott jármű, 16 darab 155 mm-es tarack, 1000 darab 155 mm-es űrméretű, távvezérelt lőszer (RAAMS; Remote Anti-Armor Mine System), 30000 darab 120 mm-es aknagránát, akadálytelepítő eszközök, illetve gyalogság elleni lőszer található. Biden a Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel folytatott telefonbeszélgetése során megismételte, hogy az USA Ukrajnát „addig támogatja, ameddig kell”.

Nőnek az orosz védelmi tárca pénzügyi gondjai: a minisztérium nincs abban az állapotban, hogy megfelelő felszerelést biztosítson a mozgósított katonák számára. Október 4-én Moszkva döntést hozott: a Védelmi Minisztérium (VM) kérésére áruvásárlásra kötelezi a helyi hatóságokat és állami vállalatokat. A dokumentum szerint a Minisztérium központi szervei, a katonai körzetek, a katonai területi szervek (beleértve ezekbe a katonai bizottságokat is), illetve a VM alá tartozó intézmények hozzájuk nyújthatnak majd be többek között UAV-ok (drónok), rádiókommunikációs és elektronikai eszközök, éjjellátó készülékek, drónfelderítő eszközök, járművek, egyenruhák, gyógyszerek vagy élelmiszerek vásárlására vonatkozó kérelmeket.

Az orosz katonai hatóságok azzal próbálkoznak, hogy korlátozzák a mozgósítás hatálya alá tartozó férfiak tömeges elmenekülését az államhatárokon túlra. Hogy elkerüljék a mozgósításellenes hangulat fokozódását, a katonai hatóságok hivatalosan semmilyen korlátozást nem vezettek be az ország elhagyására – azonban egyértelműen preventív lépéseket hoztak, például mobil katonai bizottságokat állítottak fel a határátkelők mellett. Ezek személyzete azoknak ad behívóparancsot, akik nem rendelkeznek a katonai bizottságok által kiadott, a katonai szolgálati viszonyt igazoló dokumentummal. Az ellenőrzés bevezetése többkilométeres sorokat eredményezett a pszkovi oblaszty észt és litván határon lévő átkelőhelyeinek orosz oldalán. Az orosz állampolgárokat befogadó államok [határőr]szolgálatainak becsült adataira alapozva az Oroszországot szeptember 21-ét követően elhagyó személyek száma összesen több mint háromszázezerre rúg.

Október 5-én az Oroszországi Föderáció Nemzetbiztonsági Tanácsának titkára, Nyikolaj Patrusev a szevasztopoli hatóságokkal megtartott találkozó során a krími biztonsági helyzetről folytatott megbeszélést. Kiemelte, hogy fokozódott a közlekedési infrastruktúra ellen elkövetett diverzánsakciók fenyegetése az ukrán különleges szolgálatok részéről. Szintén megnövekedett az esélye annak, hogy UAV-k felhasználásával a kritikus infrastruktúra létesítményeit pusztítják el vagy ezekben kárt okoznak. Patrusev rámutatott, hogy a biztonság magas szintű garantálását megnehezíti, hogy ezeket a létesítményeket megfelelő képesítés nélküli személyek védik.

Egy nappal korábban, október 4-én Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök találkozott a fegyveres erőket és a biztonsági tárcákat irányító vezetőkkel. Megerősítette, hogy Belarusz részt vesz az Ukrajnában zajló „különleges katonai műveletben”, de kiemelte: a hadsereg nem vesz részt a harcokban, [a fegyveres erők] fokozott aktivitásának célja a konfliktus Belaruszra való átterjedésének megakadályozása – illetve az, hogy megakadályozzanak egy különleges katonai műveletnek álcázott, lengyel, litván és lett részvétellel végrehajtott potenciális támadást. Lukasenka kijelentette, hogy Ukrajna az államhatár közelében folytatja provokatív tevékenységét (ott tizenötezer fős katonai csapatösszevonást állomásoztatva), és ismét cáfolta azon értesüléseket, hogy az országban mozgósítást rendeltek volna el. Rámutatva, hogy Oroszországban milyen nehézségekbe ütközik ez a folyamat, a belorusz elnök elrendelte a mozgósítási képességek (többek között a katonai szolgálatra kötelezett személyek) ellenőrzését, illetve a tartalékosok (ki)képzésének folytatását.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: Az ukrán fegyveres erők BM-21 Grad rakéta-sorozatvetője orosz állások ellen tüzel Harkiv megyében 2022. október 4-én. (Fotó: Csiba Jaszujosi / AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna