Energiamegtakarítás: nézzünk szét a tetőablakok környékén is! (x) – Válasz Online
 

Energiamegtakarítás: nézzünk szét a tetőablakok környékén is! (x)

Támogatott Tartalom
| 2022.08.24. | támogatott tartalom

Az elmúlt pár hónap energiapiacon bekövetkezett változásai okán, természetes módon felmerülhet többekben a kérdés: hol lehet még az energiafogyasztást hatékonyan csökkenteni? Nyílászárók közül a tetőtéri ablakok kifejezetten fontos érintettjei lehetnek a témakörnek. Cikkünkben a Roto Tetőablak szakértői véleményét és tippjeit összegezzük.

A nyári hőség enyhítése kapcsán túlnyomórészt a légkondicionáló készülékek használata jut az emberek eszébe első és egyetlen hatékony megoldásként. A klímaberendezések használata azonban költség- illetve energiahatékonynak soha nem volt mondható, az egyre inkább mediterrán jellegű időjárást figyelembe véve pedig ez egyre nagyobb energiafelvételt jelent majd valószínűsíthetően a jövőben. Kevés kreativitással és időbefektetéssel viszont kereshetünk és találhatunk olyan lehetőségeket, amelyekkel kordában tarthatók költségeink. Ismert összefüggés, hogy többszörös időbe és energiába kerül 1 Celsius-fokkal lehűteni ugyanazt a teret, mint ugyanilyen mértékben felmelegíteni. Tehát jogos következtetés, hogy nem mindegy, egy hűtőberendezésnek hány fokról kell lecsökkentenie a hőmérsékletet – ez idő alatt mennyire nagy energiamennyiséget használva fel. A következőkben bemutatott módon tovább csökkenthető a nyári (vagy téli) energiafogyasztás. Hiszen sok kicsi sokra megy!

A hővédelem helye és a hőszigetelés

Egy lakóépület hőszigeteltségének minőségét ellenőrizni a nyári időszakban keveseknek jut eszébe, hiszen logikusan, ennek a hiánya, vagy állapotának romlása a hűvösebb évszakokban ütközik ki jobban. Ugyanakkor fontos tudni, hogy egy helyiség energiafelhasználása/energiatakarékossága több tényező együttes hatékonyságán áll vagy bukik. Ilyen a tető- és födém, az ablakok és a falak hőszigeteltsége. A felsoroltak bármelyikének korszerűtlensége ronthat otthonunk optimális energiaháztartásán. Milyen eszközökhöz nyúlhatunk, ha középtávú terveinkben nem szerepel nagyobb mértékű felújítás, illetve milyen további lehetőségek érhetők el, ha egy jó minőségű alapot kívánunk még kedvezőbb energiafelhasználásúvá tenni?

Hol szökik a meleg?

Az épületek tetőterében kialakított ingatlanok esetében különösen kiemelt téma a hőveszteség és hőblokkolás szabályozása, tekintve, hogy elhelyezkedésükből fakadóan direktebb módon érik ezeket a tereket – vagyis a közvetlen falakat és tetőszerkezetet – a nap UV sugarai vagy az hideg időjárás elemei, mint például jég vagy csapóeső. A tetőtér szerkezetét nézve pedig az ún. tetőáttörések jelentik a tető gyenge pontjait. Ilyenek a kémények, vezetékek esetleges áttörései, illetve természetesen a legnagyobb „lyukak” – a tetőablakok.

A tetőablakokon beáradó, nyáron nem feltétlenül áldásos hő elleni védelmet a külső, hővédő és blokkoló funkcióval ellátott rolók és redőnyök biztosítják a legköltségtakarékosabb módon. A redőnyök akár még a téli fűtés hatékonyságának növelésében is szerephez jutnak, hiszen plusz „réteget” biztosítanak az ablaküveg külső felén. A kültéri hővédő roló ettől eltérően egy műanyaggal bevont, sűrű szövésű textilanyag, amely természetéből adódóan nem rendelkezik tényleges hőszigetelő tulajdonsággal, ellenben rendeltetésének megfelelően képes olyan mértékben megszűrni a nap sugarait, hogy azok az üveg hőmérsékletét ne befolyásolják, nem alakul ki közvetlenül az ablak közelében ún. melegház-hatás.

Hargitai Zsolt, a Roto Tetőablak értékesítési vezetőjének tanácsa alapján „természetesen egy jó minőségű, szakszerűen beépített nyílászáró és a megfelelő alapot adó szintén jó szigeteltségű tető fogja mindig biztosítani a legjobb eredményt, ám jelenleg, itt a forró nyár közepén nem feltétlenül az az ember első dolga, hogy döntést hozzon egy ilyen nem éppen filléres beruházásról, ellenben úgy tűnik, most nem csak emiatt kezdenek a nyílászárókon elhelyezhető hővédő kiegészítők egyre népszerűbbé válni”.

Az említett rolók és redőnyök tehát jól teljesítenek hő-, illetve akár zajszűrés szempontjából is. Érdemes tudni, hogy a sokak által preferált belső rolók és reluxák rendeltetése nem a hőmérséklet szabályozásának elősegítése, hanem az árnyékolás, opcionálisan fényzárással. Amennyiben fény és hőszabályozás egyformán fontos szempont, úgy a kétfajta kiegészítő típus kombinálása jelenthet megoldást.

Az okos megoldások tetőablaka

A mai világban jogos elvárás, hogy egy-egy termék könnyen és kényelmesen kezelhető legyen. Milyen lehetőségeket kínál a Roto az általuk gyártott kiegészítők tekintetében? Napjainkban alapfunkciónak számít a körülöttünk lévő eszközök távirányíthatósága. A Roto tetőablakai nem csak elektromos, távolról kapcsolható kivitellel rendelkeznek, de okosotthon-kompatibilis tulajdonságokkal is. Ezeket a ránézésre is masszív tetőablakokat igény esetén szenzorokkal ellátva gyártják, így például csapadék érzékelése esetén az elektronika magától csukja a nyitva hagyott nyílászárót. „A Roto tetőablakokhoz kínált hő- és fényvédő kiegészítők és az azokat komfortossá tevő okos eszközök hasonló minőségűek, mint maguk a tetőablakok. De sokszor nem a termék a kulcs, hanem a beépítés, amelyben a Roto weboldalán (www.rototetoablak.hu)megtalálható, a cég által képzett szakemberek munkája jelenti a kulcsot” – tette hozzá a témához Hargitai Zsolt.

Kompatibilitási problémáktól természetesen sem a belső, sem a külső, komfortot biztosító kiegészítők esetében nem érdemes tartani, továbbá az okos funkcióknál szükséges esetleges áramellátás megoldhatóságától sem, hiszen ezek zavartalan és folyamatos működése közvetlenül, egy szolár-modullal is támogatott.

A tetőablakra szerelhető kiegészítők, illetve azok kombinációi – ma már nem kérdés – hosszútávon megtérülő beruházásnak bizonyulnak, hatékony megoldást nyújtanak az energiafelhasználás kordában tartására. Ugyanakkor első lépésként érdemes mindig otthonunk gyenge pontjait felmérni és annak megfelelően döntést hozni a számunkra ideális kiegészítőtípust illetően.

További tetőtéri megoldások a Roto-tól: A Roto tetőablakok világa

#támogatott tartalom