Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 137. napján

·2022.07.11

Megnőtt és egyre nagyobb területet érint az orosz tüzérségi és légitámadások száma, Kijev újabb HIMARS rakétarendszereket kap. Az ukránok Herszon visszafoglalását ígérik. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 137. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Krzysztof Nieczypor, Jadwiga Rogoża, Sławomir Matuszak. Fordította: Zeöld Zsombor.

A legfontosabbak röviden:

  • Megnőtt az orosz tüzérségi és légitámadások száma, illetve az érintett terület földrajzilag kiterjedtebbé is vált
  • Nagy-Britanniában megkezdődött ukrán katonák egy csoportjának kiképzése
  • Kijev újabb HIMARS rakétarendszereket kap
  • Több európai állomáshelyen fejezte be ukrán nagykövet mandátumát
  • Az oroszok a katonahiányt elítéltekkel akarják pótolni

Részletes helyzetkép:

Az orosz hadsereg szünet nélkül lövi tüzérséggel Csernyihiv, Szumi és Harkiv megyék határmenti térségeit (Szenkivka [Сеньківка] és Mikolajivka [Миколаївка], Eszmany [Есмань], Olekszijivka [Олексіївка] és Sosztka [Шостка] településeket; illetve Iszkander rakétákat használva Harkivot és a várostól keletről és délkeletre található helységeket). Harkiv megyében, a Kocsubejivka–Dementijivka [Кочубеївка–Дементіївка] vonal mentén a védők sikerrel verhették vissza az orosz hadsereg támadási kísérletét, s ugyanez történhetett Harkivtől északkeletre Male Veszelénél [Мале Веселе] és Petrivkánál [Петрівка] – ellenséges diverzáns-felderítőcsoportokat semlegesítve.

Harkiv és Donyeck megye közigazgatási határán az Izjumból Szlavjanszkba vezető M03-as út mentén, annak északnyugati oldalán heves harcok folynak. A védőknek sikerült a Dovhenke–Paszika [Довгеньке–Пасіка] és a Krasznopillja–Dolina [Краснопілля–Долина] vonalakon az ellenség támadását visszaverni. A megszálló tömegtűzzel és tömegbombázással támadja a környező falvakat (többek között Mazanivkát [Мазанівка], Bohorodicsnét [Богородичне], Dibrovnét [Дібровне], Adamivkát [Адамівка] és Karnauhivkát [Карнаухівка], illetve Szlavjanszkot és a környező településeket (többek között Sziverszket [Сіверськ], Hrihorivkát [Григорівка], Bilohorivkát [Білогорівка], Szerebrjankát [Серебрянка], Zakitnét [Закітне] és Szpirnét [Спірне]). Szlavjanszk elérése érdekében az orosz haderő ugyanilyen intenzív tevékenységet végez, mégpedig a keleti és északkeleti térségből indítva. A Zolotarivka–Verhnjokamjanszke [Золотарівка–Верхньокам’янське] vonalon végrehajtott támadást azonban a védők visszaverték.

Az orosz hadsereg támadásra készül Bahmut ellen – tüzérséggel lőtték többek között a pályaudvart és Csasziv Jar [Часів Яр] településen tömbházakat, illetve sikertelen kísérletet hajtottk végre a Vuhlehirszkben található kombinált hő- és villamos erőmű [Вуглегірська ТЕС] elfoglalására. Az oroszok intenzív tüzérségi és rakétatámadásokat, illetve légitámadásokat hajtanak végre Kramatorszktól délre Avdijivka [Авдіївка], Kurahove [Курахове] és Novopavlivka [Новопавлівка] térségében. Az ukránok az ellenséget az Avdijivka–Jaszinuvata [Ясинувата] vonalon és Marjinkában [Мар’їнка] megállíthatták.

Az ország déli részén az agresszor erőfeszítéseit a teljes frontvonal hosszán az ukrán állások elleni tüzérségi- és rakétatámadásokra összpontosította (Herszon megye Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékkel közös közigazgatási határa mentén Aposztolove [Апостолове], Zelenodolszk, Oszokorivka [Осокорівка], Velika Kosztromka [Велика Костромка], Dobrjanka [Добрянка], Bila Krinicja [Біла Криниця], Ljubomirivka [Любомирівка], Kiszelivka [Киселівка], Kalinivka [Калинівка] és Bastanka [Баштанка] településeken). A védők diverzáns-felderítőcsoportok támadásait verhették vissza Oljhine [Ольгине] és Knjazivka [Князівка] térségében, illetve egy tüzérségi parancsnoki állást és a Roszgvardija parancsnoki létesítményét is elpusztíthatták. A megszállók Mikolajiv ellen rakétatámadást hajtottak végre, illetve Odessza térségében polgári infrastrukturáli létesítményeket bombáztak.

Az ukrán Fegyveres Erők Vezérkarának tájékoztatása szerint Nagy-Britanniába érkezett annak a tízezer ukrán katonának az első csoportja, akiket a nyugati tüzérségi rendszerek használatára képezhetnek ki. A kiképzés pár hónapig fog tartani: ezt egy több mint 2,3 milliárd font értékű támogatási program keretében valósítják meg, amit az Egyesült Királyság az ukrán hadseregnek nyújt.

Az USA védelmi minisztériuma megerősítette további négy darab HIMARS rakétarendszer, illetve precíziós tüzérségi lőszerek ezreinek átadását. A szállítmány a majd’ 400 millió dollár értékű új segélycsomag keretében kerülhet Ukrajnába – az ukrán hadsereg kezében lévő HIMARS kilövők száma ezzel a mennyiséggel tizenkettőre nő.

Az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatósága szerint a nagy emberveszteség miatt az Oroszországi Föderáció fokozta a sorozást a katonai magánvállalatok állományába. Önkéntesek híján – akár a legsúlyosabb bűncselekmények miatt – börtönbüntetésüket töltő elítélteket soroznak; nekik hat hónap szolgálat után teljes amnesztiát ígérnek. Ez az [Észak-Kaukázusban található] Adige Köztársaságban, Rosztovban, Szentpéterváron és Nyizsnyij Novgorodban lévő börtönöket érintheti. A sorozottakat a Krasznodar környékén fekvő Moljkino faluban lévő katonai gyakorlótérre szállítják, ahol a Kremllel összefüggésbe hozott Wagner katonai magánvállalat gyakorlótere található. Két hónap alatt az orosz hadsereg ilyen módon tízezer ember mozgósítására törekszik, ezek után ezen egységeket a Donbaszba tervezik irányítani. Mindezen felül az FSzB egyes régiókban szorosabbra fűzi az ellenőrzést azon orosz katonák családtagjai és rokonai felett, akik Ukrajnában harcolnak vagy meghaltak – ilyen módon megpróbálva fellépni azon információkkal szemben, melyek ellentétesek a Kreml propagandájával.

Zaporizzsja megyében, az orosz hadsereg által megszállt Melitopolban sikertelen merényletkísérletre került sor a melitopoli térség kollaboráns közigazgatásának vezetője, Andrij Szihuta ellen. A politikus az oroszbarát, betiltott „Ellenzéki Platform – Az Életért” párt tagja, akit Ukrajna főügyésze kollaborációval és hazaárulással vádol: az invázió kezdete óta az orosz félnek az ukrán Fegyveres Erők egységeinek helyzetéről, katonai felszereléséről és fegyvereiről adhatott át információt. Ez év júniusában Szihuta beszámolt arról, hogy Melitopol térségéből mezőgazdasági termékek (többek között cseresznye) szállítását szervezték meg az orosz piacra – a megszállt Krímbe, illetve Moszkvába és Szentpétervárra.

Július 9-én Volodimir Zelenszkij felmentette a Németországban, Csehországban, Magyarországon, Norvégiában és Indiában szolgálatot teljesítő ukrán nagyköveteket – szerinte ezeket a döntéseket a misszióvezetői váltások tették szükségessé, s a normális menetrend részét képezik: minden diplomata a tisztségét öt évig vagy tovább töltötte be. [Ford. kieg.: Ljubov Nepop budapesti ukrán nagykövet – a nagykövetség honlapjára feltöltött életrajza alapján – 2016-ban kezdte meg magyarországi tevékenységét.] Egyelőre nem erősítették meg a médiában megjelent találgatásokat, hogy Andrij Melnyik volt berlini nagykövet külügyminiszter-helyettesként folytathatja – a posztra Jevhen Perebijnisz volt csehországi nagykövet nevét említették.

Victoria Spartz [ford. kieg.: a Kongresszus ukrán tömörülésének tagja, republikánus kongresszusi képviselő] július 8-án nyílt levelet intézett Joe Biden elnökhöz, melyben azt követelte, hogy a Kongresszus számára adják át az [ukrán] elnöki hivatal vezetőjével, Andrij Jermakkal kapcsolatos információkat. A levélben felhívja a figyelmet arra, hogy Jermak saját helyettesének azt az Oleh Tatarovot nevezte ki, aki akadályozza a Különleges Antikorrupciós Főügyészség (KAF) vezetői pozíciójának betöltésére kiírt pályázat lezárását, illetve akit korrupcióval gyanúsítanak. Egy nappal később Spartz nyilatkozatot tett közzé, melyben Jermakot azzal vádolta meg, hogy 1) többek között olyan információt hozott nyilvánosságra, mely 2020-ban a Wagner-csoport zsoldosainak elfogását célul kitűző művelet kudarcához vezetett; 2) késleltette a hadsereg számára történő fegyvervásárlásokat; 3) arról biztosította az ország vezetését, hogy nem kerül sor orosz agresszióra; 4) illetve Herszon védelmét szabotálta – ennek következménye Mariupol körbezárása volt. Válaszában Marcy Kaptur demokrata kongresszusi képviselő, a Kongresszus ukrán tömörülésének egyik vezetője elmondta: nincs alapja annak, hogy [az ukrán] elnöki hivatal bármelyik munkatársának lojalitását megkérdőjelezzék, s bírálta Spartzot amiatt, hogy muníciót szolgáltatott az orosz propagandának. Zelenszkij szóvivője úgy értékelte, hogy az eset a Kongresszus és az USA elnökének belügye.

Az OSW szakértőinek kommentárja:

  • Az elsődleges feladatok teljesítésén (mint pl. a Donyeck megye fennmaradó részének ellenőrzése – beleértve ebbe a legnagyobb városok, Szlavjanszk és Kramatorszk feletti ellenőrzést is) túlmenően az orosz hadsereg egyre gyakrabban hajt végre intenzív tevékenységet Harkiv irányában, illetve a front déli szakaszán (Herszon megye Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékkel közös közigazgatási határán). A Harkiv környéki aktivitás bizonyára arra tett kísérlet, hogy felderítsék az ukrán védelem gyenge pontjait, illetve hogy lehetőséget keressenek egy potenciális támadásra ebben az irányban. A déli fronton végzett tevékenység viszont abból ered, hogy ott az ukrán hadsereg akarja a kezdeményezést magához ragadni, egyben az orosz erőket a korábban elfoglalt települések védelmére akarja lekötni. Arra, hogy az ukrán hadsereg az ország déli részében műveleteket hajt végre, Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter is utalt, aki kijelentette, hogy Zelenszkij elnök elrendelte a Herszon megye visszaszerzését (ebből a célból egymillió katonát mozgósíthatnak) – emlékeztetett azonban, hogy ennek feltétele a további katonai segély megszerzése a nyugati partnerektől. A műveleti tevékenységek ebben a fázisában ezt a nyilatkozatot azonban úgy tekinthetjük, mint egy elsősorban a nyugati partnereknek szánt bejelentést, mely őket az intenzívebb katonai támogatásra sarkallja, egyben meggyőzi az ukrán társadalmat a kijevi vezetés aktív és határozott hozzáállásáról.
  • Victoria Spartz Ukrajnában született, s a Képviselőház első olyan tagja volt, aki a háború kitörés óta Kijevbe látogatott. Az általa megfogalmazott egyes vádak (pl. Herszon védelmének szabotálása) a rendelkezésre álló információk fényében megalapozatlannak tűnnek. Egy részük még az orosz agresszió előtt megjelent az ukrán sajtóban, beleértve ebbe a KAF vezetésére kiírt pályázat eredményének jóváhagyását – ennek győztese egy olyan személy lett, akinek az Elnöki Hivatal iránti lojalitása nem volt garantált.

Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: A szétlőtt vasútállomás az oroszok által elfoglalt Mariupolban (fotó: Pavel Lisitsyn / Sputnik via AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

Kategória: OSW