Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 134. napján – Válasz Online
 

Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 134. napján

OSW
| 2022.07.08. | OSW

Szjevjerodoneck és Liszicsanszk elfoglalása után az oroszok fő célja Szlavjanszk és Bahmut elfoglalása lett a Donbaszban. A nyugati fegyverek megérkezése óta sorra érik találatok a frontvonal mögött nagyobb távolságra lévő orosz lőszerraktárakat. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 134. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Krzysztof Nieczypor, Jadwiga Rogoża, Sławomir Matuszak. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

Az OSW a 2022. július 4-ével kezdődő héttől nyári működésre áll át, ami a Hadinaplók közlésére is hatással van. A július 4–8-i héten három alkalommal, hétfőn, szerdán és pénteken jelentetnek meg összefoglalót, utána pedig hetente két alkalommal. Mi is folytatjuk – azokon a napokon, amikor van lengyel nyelvű anyag, a fordítást továbbra is megtalálják a Válasz Online-on.

A legfontosabbak röviden:

A harkivi frontvonal július 8-án (forrás: Militaryland)

Részletes helyzetkép:

Az ukrán védők visszaverték az agresszor támadásait Harkiv megyében az államhatár közelében található Dementijivka [Дементіївка], Kozacsa Lopany [Козача Лопань], illetve Szosznivka [Соснівка] ellen. A [front] ezen szakaszán az orosz tevékenység az ukrán erők lekötésére irányuló kísérlet abból a célból, hogy [az oroszok] Donyeck megyében az újabb offenzíva végrehajtásához javítsanak pozícióikon. Az orosz tevékenység jelenlegi kiemelt célja a Szlavjanszk elleni támadás, melyet északnyugatról (a várostól körülbelül 30 km-re, Izjum felől, a Dovhenke–Mazanivka [Довгеньке–Мазанівка] vonalon), északról és keletről hajtanak végre. (Az ukránok az északi irányban, a Szlavjanszktól körülbelül 20 km-re található Bohorodicsne [Богородичне] elleni támadást visszaverhették; keletre Szlavjanszktól körülbelül 40 km-re, a Sziverszk közelében fekvő Hrihorivkában [Григорівка] és Verhnyokamjanszkében [Верхньокам’янське] harcok folynak.) Ugyanekkor az oroszok északkeleti és délkeleti irányból folytatják a Bahmut elleni támadást: harcok folynak Szpirnében és a település környékén, illetve összecsapások Veszela Dolinában [Весела Долина]. Szlavjanszk, Kramatorszk és Bahmut térségének számottevő része tüzérségi tömegtűznek (rakéta-, tüzérségi-, illetve repülőtámadásnak) kitett.

A frontvonal a Donbaszban július 8-án (forrás: Militaryland)

Donyecktől nyugatra a teljes harcérintkezési vonal mentén szintén harcok folynak – Avdijivka [Авдіївка], Kurahove [Курахове], Novopavlivka [Новопавлівка] térségében. Az orosz hadsereg szintúgy folytatja Harkiv, a vele északról szomszédos települések, illetve Csernyihiv és Szumi megyék államhatár menti járásainak (Mihalcsina Szloboda [Михальчина Слобода], illetve Eszmany [Есмань], Vovkivka [Вовківка], Kindrativka [Кіндратівка] és Miropillja [Миропілля]) lövetését.

A délkeleti front július 8-án (forrás: Militaryland)

Mikolajiv és Herszon megyében a frontvonal déli részén lévő helyzetben számottevő változás nem állt be – az agresszor az ukrán állásokat lövi, a korábban elfoglalt területeket tartja, illetve diverzáns-felderítőtevékenységet végez. Ezen túlmenően az orosz hadsereg rakétákat lőtt ki Zaporizzsja, Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyében található településekre (Orihivre, Sztepnohirszkre [Степногірськ], Polohi [Пологи] térségére; Bereznehuvatére [Березнегувате], Malomihajlivszkére [Маломихайлівське], Bastankára [Баштанка]; illetve Zelenodolszkra, Novoszemenivkára [Новосеменівка] és Marjanszkére [Мар’янське]).

Július 7-én az Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma közleményt adott ki, hogy ideiglenesen felfüggesztik az offenzíva katonai műveleteit abból a célból, hogy egységeik „katonai képességeit növeljék”. A döntést azután hozták meg, hogy Vlagyimir Putyin elnök július 4-én műveleti szünetet rendelt el a Szjevjerodoneck és Liszicsanszk elfoglalásában részt vett egységek számára – ennek következtében az utolsó két nap során nem született arról jelentés, hogy az orosz hadsereg számottevő területi nyereséget ért volna el. Ugyanekkor Hanna Malar, Ukrajna védelmiminiszter-helyettese ukrán titkosszolgálati adatokra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy az ellenség Zaporizzsja irányában támadást tervez. A Velika Novoszilka [Велика Новосілка] – Pokrovszke [Покровське] vonalon a támadás célja legnagyobb valószínűséggel a Donyeck megyében tevékenykedő ukrán hadsereg délről történő körbezárása.

Az oroszok Luhanszk megye megszállt területein a civileket terrorizálják – a lakosokat azzal vádolják, hogy az orosz lőszerraktárakban a robbantásokat ők követték el, és keresik azon személyeket, akik az ukrán Fegyveres Erőknek információt adhattak át azok helyéről. Mint arról Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye katonai közigazgatásának vezetője beszámolt, Kreminnában [Кремінна] az embereknek tilos lehet a mobiltelefon-használat, s a megszálló katonái emberekre lőnek, ha úgy gondolják, hogy az illető túl gyakran beszél telefonon – ezt ugyanis a kémkedés jelének tekintik.

Ukrán oknyomozó újságírók arról számoltak be, hogy májustól kezdve a Mariupol alatti, oroszok által megszállt Sztarij Krim [Старий Крим] faluban megduplázódott a tömegsírok alapterülete. Műholdak olyan eszközöket rögzítettek, melyeket gödörásásra használtak abban a temetőben, ahol az elhunytakat már korábban közös sírba temették. Mariupol polgármesterének tanácsadója, Petr Andrjuscsenko szerint ezen a területen összesen tizenötezer ember nyugodhat. A szám azért növekedhet, mert a megszálló hatalom megkezdte az elpusztult magasházak romjainak eltakarítását – minden ilyen házban akár száz holttest is lehet. Andrjuscsenko hozzátette, hogy a megöltek vérrokonainak, akik őket különálló sírokban akarják eltemetni, 20000 hrivnyát (680 dollárt) kell fizetniük, és két hetet kell várniuk: Mariupolban fahiány van, s a koporsókat a Donyeck megye korábban elfoglalt területeiről hozzák.

Oleh Szinehubov, Harkiv megye katonai közigazgatásának vezetője szerint az orosz megszállók letartóztatták Kupjanszk polgármesterét, Hennadij Macehorát – noha a politikus az invázió kezdete óta együttműködött velük. Az oroszbarát „Ellenzéki Platform – Az Életért” pártból jövő Macehora még február 27-én jelentette be, hogy az oroszok elfoglalták a várost, és részt vett azon a találkozón, melyen az oroszok által irányított „Harkiv megyei ideiglenes polgári közigazgatást” kinevezték. Az ukrán rendvédelmi szervek Macehorát hazaárulással vádolták, jelenleg orosz őrizetben lehet.

Július 5-én a kijevi Szent Szófia-székesegyház területén találkozóra került sor az Ukrán Ortodox Egyház és a Moszkvai Patriarchátus fennhatósága alá tartozó Ukrán Ortodox Egyház között – ennek eredményeként egyetértési nyilatkozatot írtak alá. A dokumentum elismeri az ukrán társadalom egységes ortodoxia iránti vágyát, elítéli a háborút (melyet a „putyinista rezsim” robbantott ki), s azzal vádolja az Orosz Ortodox Egyházat, hogy az Ukrajnával folytatott háborúban destruktív álláspontot képvisel. A nyilatkozat párbeszédre szólít fel „az ukrán ortodoxia egysége” érdekében.

Az Ukrán Nemzeti Bank (UNB) valutatartaléka júniusban 9 százalékkal csökkent, s a július 1-jei állapot szerint 22,8 milliárd dollárra rúgott. Az UNB egy hónap alatt a valutapiacon közel négymilliárd dollárt adott el, s pusztán 31 millió dollárt vett. Az orosz invázió pillanatában Ukrajna tartalékai több mint 29 milliárd dollárt tettek ki. Július 7-én az Európai Parlament jóváhagyta a makrogazdasági stabilitás céljából Ukrajnának kifizetendő egymilliárd EUR-t – ez az első részlete lesz annak a kilencmilliárd EUR értékű csomagnak, melyet az Európai Bizottság májusban előkészített. Ukrajnának a forrásokat július végéig kell megkapnia.

Július 7-én Románia közölte, hogy a moldáv Giurgiulești és a román Galați [Galac] közötti szélesnyomtávú vasúti szakasz felújítási munkálatai befejeződtek – ennek köszönhetően az Ukrajnából Moldován át haladó vonatok a galați kikötőbe anélkül érkezhetnek be, hogy a határon a szállítmányt át kellene rakodni. Mindez az ukrán gabona exportjának lehetőségét növeli. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az ukrán Mezőgazdasági Minisztériummal közösen elindította azt a projektet, melynek célja Ukrajnában a gabonatárolás lehetőségének növelése, a jelenleg is létező logisztikai láncok működésének javítása, illetve alternatív útvonalak keresése. A 18 millió dolláros projektet Japán finanszírozza.

Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: Kerékpározó asszony Sziverszk mellett, az oroszok által rakétákkal lőtt országúton (fotó: Miguel Medina / AFP)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna