Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 126. napján – Válasz Online
 

Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 126. napján

OSW
| 2022.06.30. | OSW

Az oroszok elhagyták a Kígyó-szigetet, de a terültet jövője nem egyértelmű. Norvég, cseh és brit eszközök érkeznek Ukrajnába, de gyorsul a megszállt területek annektálási folyamata. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 126. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Sławomir Matuszak, Andrzej Wilk, Piotr Żochowski. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:


Liszicsanszk és környéke június 29-én (forrás: Military Land)

Részletes helyzetkép:

Az orosz erők folytatják a Liszicsanszk és Bahmut elleni támadást. Az ukrán fél által közölt, egyre korlátozottabb tájékoztatás szerint még mindig folynak a harcok Verhnjokamjanka [Верхньокам’янка] térségében (többek között az ott található liszicsanszki finomítóért). A védők az orosz erőket Klinove [Клинове] és Novoluhanszke [Новолуганське] térségében megállíthatták (többek között visszaverve a Vuhlehirszk hő- és elektromos áramot termelő erőmű [Вуглегірська ТЕС] közelében végrehajtott támadást), s ugyanez történhetett a Liszicsanszk–Bahmut országút mentén található Beresztove [Берестове] és Szpirne [Спірне] térségében is. A megszállókat Donyecktól nyugatra, Pavlivka [Павлівка], illetve Harkivtól északra, Dementijivka [Дементіївка] térségében is visszaverhették. Ugyanúgy, ahogy Szumi megye államhatár menti járásait, az orosz tüzérség és légierő a teljes harcérintkezési vonal mentén, folyamatosan támadja az ukrán hadsereg állásait és azok hátát – Mikolajiv és Dnyipro, illetve Odessza környéke ellen rakétatámadást is végrehajtva. Az elmúlt napon ukrán tüzérségi támadás és bombázás célpontjává vált a Kígyó-sziget. Június 30-án az orosz fél megerősítette, hogy az éjszaka folyamán az ott található helyőrséget visszavonták.

Bahmut és térsége június 29-én (forrás: Military Land)

Bjørn Arild Gram norvég védelmi miniszter arról tájékoztatott, hogy Ukrajnának három M270 rakéta-sorozatvetőt szándékoznak átadni (ezeket azonban először Nagy-Britanniában modernizálni fogják), illetve 5000 gránátot. A cseh hatóságok döntést hoztak olyan felderítő drónok Ukrajnának átadásáról, amelyek a tüzérségi tüzet pontosítják. Az új brit, 1,2 milliárd dollár értékű támogatási csomagban állítólag légvédelmi rendszerek, UAV-k, elektronikaiharc-eszközök, illetve a katonák számára „több ezer darab” személyi felszerelés található.

A délkeleti front június 29-én (forrás: Military Land)

Az oroszok folytatják az elfoglalt területek annektálásának felgyorsításával összefüggő tevékenységet. Herszon megyében a kollaboráns rendvédelmi szervek munkatársainak jogállását és munkajogi szabályait az Oroszországi Föderáció jogszabályainak, köztük a büntető törvénykönyvnek megfelelően szabályozzák. Melitopolban a megszállók a város lakosait arra kényszerítik, hogy útleveleiket orosz útlevélre, illetve a gépjárműveken lévő rendszámtáblákat az ukrán felségjelről „TVR”-re (Taurida) cseréljék. Abban az esetben, ha ezt elutasítják, őket a szociális kiadások vagy a munkabér kifizetésének felfüggesztése fenyegeti. Mariupol megszálló közigazgatása új módszert használ a városban maradó lakosságról történő információgyűjtésre: ebből a célból a harccselekmények alatt elpusztult tulajdon után járó kártérítés iránti kérvények befogadását kezdeményezték. A dokumentum olyan kötelezően kitöltendő nyilatkozatot tartalmaz, mely szerint az ingatlan az Ukrán Fegyveres Erők tüzérségi támadásában sérült meg. Ugyanígy kötelező a lakóingatlan minden tulajdonosát és az ott lakókat is feltüntetni, illetve meg kell jelölni jelenlegi lakóhelyüket. Ha a kérelmező azt állítja, hogy kapcsolatban áll azzal a családtagjával, aki vagy az Ukrajna által ellenőrzött területre, vagy (Belarusz és Oroszország kivételével) külföldre távozott, őt felszólítják arra: vegye fel velük a kapcsolatot – ettől teszik függővé a kártérítés kifizetését. Az eljárás az orosz titkosszolgálatok műveleteinek jellegzetességeit hordozza magán – ezek célja új informátorok toborzása.

A megszálló hatóságok bejelentették a bergyanszki kikötő működésének újraindulását, melyből az első, 7000 tonna gabonával megrakodott hajó kifutott a tengerre. A jármű úti célját nem pontosították, az valamelyik „baráti országba” érkezhet. Az út biztonságosságát a Fekete-tengeri Flotta garantálja az oroszországi Novorosszijszkban [Новороссийск] található haditengerészeti bázisról. Az Oroszország által elfoglalt területen felhalmozott gabona mennyisége elérhette a másfél millió tonnát – ennek nagy részét „exportálhatják”.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozati Bizottság elnöke kezdeményezte egy, „a kijevi rezsim Donbaszban és Ukrajnában elkövetett bűneivel foglalkozó nemzetközi büntetőbíróság” felállítását: a testület soraiba a Független Államok Közössége, a BRICS-országok, illetve a Sanghaji Együttműködési Szervezet országainak képviselői léphetnek be. Hozzátette, nincs elvesztegetni való idő, mivel a nyugati országok aktívan dolgoznak egy Oroszország elleni bíróság felállításán, melynek célja a „különleges katonai művelet” résztvevőinek elítélése.

Az Ukrajnával való konfliktus lefolyását értékelve Vlagyimir Putyin kijelentette: az orosz hadsereg eléri a kitűzött célokat, s kiemelte: nem érdemes a „különleges művelet” befejezésének időpontjáról beszélni. Újabb alkalommal vádolta meg a Nyugatot: Ukrajnát Oroszország elleni agresszív politika folytatására bujtotta fel, s arra, hogy az orosz államhatár közelében állandó destabilizációs hídfőállást próbáljon meg létrehozni.

Június 29-én Ukrajna az EU-val aláírta a közúti szállítás liberalizációjáról szóló megállapodást. A dokumentum, amely a következő napon lép hatályba, s mind az országok közötti, mind a tranzitszállításokat illetően előírja a fuvarozókra vonatkozó engedélykötelezettség eltörlését. Ez meg kell, hogy könnyítse az árucserét – ami Ukrajnának az orosz agresszió kezdete óta fenntartott tengeri blokád miatt különösen fontos. A szerződést egyéves időtartamra írták alá, de lehetséges a meghosszabbítása.

Június 29-én Volodimir Zelenszkij elnök aláírta azt a rendeletet, amely életbe lépteti az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (NVT) az ország gazdasági és politikai életében jelentős befolyással bíró személyek nyilvántartásának felállításáról szóló döntését. A dokumentum az oligarchának minősülő személyek nyilvántartásba kerülésének, valamint az ilyen személyekkel való kapcsolattartásról szóló nyilatkozattétel szabályait pontosítja (utóbbiakat a magas beosztású tisztségviselőknek kell benyújtani). A nyilvántartás létrehozásáért és kezeléséért felelős személy Olekszij Danilov, az NVT titkára lehet.


Az OSW szakértőinek kommentárja:

https://twitter.com/UkrWarReport/status/1542518100666437632

Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: orosz katonák egy megszállt Harkiv megyei faluban 2022. június 29-én (fotó: Sputnik/Kyrill Norton)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna