Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 124. napján – Válasz Online
 

Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 124. napján

OSW
| 2022.06.28. | OSW

Nem lassult az orosz támadás üteme a Donbaszban. Amerikai légvédelmi rendszerek érkezhetnek Ukrajnába. Kijev Hágával vizsgáltatná ki a kremencsuki pláza elleni támadást. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 124. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Sławomir Matuszak. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:


Bahmut és környéke június 27-én (forrás: Military Land)

Részletes helyzetkép:

Luhanszk és Donyeck megyék határterületén a támadást folytatva az orosz erők a Verhnjokamjankában [Верхньокам’янка] található liszicsanszki (nem működő) üzemanyag-finomító alá érkeztek. Harcok folynak a szomszédos Vovcsojarivkáért [Вовчоярівка], az oroszok újabb harcfelderítést hajtottak végre a Liszicsanszk–Bahmut országút mentén fekvő ukrán állások ellen, Beresztove [Берестове] és Mikolajivka–Szpirne [Миколаївка–Спірне] térségében. A védők megállították a Liszicsanszk ellen délről, Pidliszne [Підлісне] irányából indított támadást, azonban – mint arról a helyi közigazgatás tájékoztat – június 28-án megszűnt a kapcsolat a védőkkel, mely megnehezíti a helyzet értékelését. A megszállók Bahmuttól délkeletre, Roti–Versina [Роти–Вершина] térségében előrehaladást értek el, harcok folynak Mironivka [Миронівка] és a „Vuhlehirszk” hő- és elektromos áramot termelő erőmű [Вуглегірська ТЕС] térségében; a támadókat Bahmuttól keletre, Midna Ruda–Klinove [Мідна Руда–Клинове] térségében azonban megállították. Donyeck megyében az ukrán erők ellenállnak Szlavjanszktól északra (harcok folynak Mazanivkáért [Мазанівка]), illetve Volnovahától [Волноваха] északnyugatra, Petrivka–Sevcsenko [Петрівка–Шевченко] és Jehorivka–Pavlivka [Єгорівка–Павлівка] térségében. Az ukránok az ellenséget Harkiv megyében is megállították, Dovhalivka–Zaliman [Довгалівка–Залиман] térségében.

A Donbasz június 27-én (forrás: Military Land)

Az oroszok a teljes harcérintkezési vonal mentén folytatják az ukrán állások és azok háta elleni tüzérségi támadásokat és bombázásokat, illetve ugyanezt végzik Csernyihiv és Szumi megyék határmenti járásaiban. Rakétatüzérség (rakétasorozatvetők) segítségével Harkivot, Szlavjanszkot, Mikolajivot, Ocsakivot [Очаків], illetve a Krivij Rihtől délre eső területet támadták – manőverező robotrepülőgépekkel pedig a Poltava megyében található Kremencsukot [Кременчук], illetve Odessza környékét. Az orosz támadásra az ukrán tüzérség és légierő helyi szinten válaszolt, főleg Mikolajiv és Herszon megyék közigazgatási határának vidékén.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok elnökének nemzetbiztonsági tanácsadója megerősítette azokat a terveket, amelyek szerint Ukrajnának közepes és nagy hatótávolságú légvédelmi rendszereket biztosítanak – nem hivatalosan ez az a NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) lehet, amely alap-hatótávolsága 20–40 kilométer, AIM-120 AMRAAM rakétákat használva – a rakéta típusától függően – pedig 55–180 kilométer.

Június 27-én az orosz erők terrorista rakétatámadást indítottak Kremencsuk ellen. A Kurszk megye felett műveletet végző Tu-22M stratégiai bombázóról indított két H-22 [AS-4 Kitchen; ford. kieg.: hajó ellen kifejlesztett eszközről van szó] rakéta bevásárlóközpontot pusztított el. Az előzetes adatok szerint 18 fő meghalt, 59-en sebesültek meg, és 40 embert tartanak nyilván eltűntként. Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára szerint a polgári létesítmények pusztításának taktikája a Luftwaffe 1940-es taktikájára emlékeztet, mely bombázásokkal akarta a britek ellenállását megtörni. Irina Venediktova ukrán főügyész közölte, hogy a bevásárlóközpontot megtámadó oroszok bűnét a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé lehet terjeszteni megfontolásra, s arra is felhívta a figyelmet: vizsgálják a bevásárlóközpont vezetőségének felelősségét, akik a létesítményt a légvédelmi szirénák működésbe hozása után nem ürítették ki.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SzBU) vezetőjének, Ivan Bakanovnak lehetséges menesztéséről szóló sajtóhíreszteléseket kommentálva Volodimir Zelenszkij elnök elmondta: jelenleg erről nincs szó. Hozzátette: az ország valamennyi rendvédelmi szervében és titkosszolgálatában folyik azok február 24-ét követő tevékenységének értékelése – különösen fontos azon személyek azonosítása, akik az agresszióval szemben tétlenek voltak vagy dezertáltak. Szintén kiemelte, hogy teljes mértékben támogatja az SzBU az idén januárban, első olvasatra életbe léptetett törvény szerinti reformjának befejezését.

Az SzBU kémelhárító akció keretében Mikolajiv volt önkormányzati képviselőjét vette őrizetbe, aki az ellenséges titkosszolgálatok megbízásából egy, az ún. Mikolajivi Népköztársaság felállításának koncepcióját dolgozta ki. A házkutatás során tőle megszerzett dokumentumok szerint a megye bejelentette volna az Ukrajnától történő elszakadást, s utána – a kollaboráns hatóságok beiktatását és az orosz nyelv hivatalos nyelvként történő elismerését követően egy hónapon belül – Vlagyimir Putyinhoz fordultak volna azt kérve, hogy a terület csatlakozzon az Oroszországi Föderációhoz. A tervek szintén magukban foglalták a rubel bevezetését a „köztársaság” területén, az oktatási és egészségügyi ellátórendszer orosz mintára történő átszervezését, illetve az „orosz világ” ötletére alapozott történelempolitika megvalósítását. Az SzBU szerint az őrizetbe vett személyt az orosz titkosszolgálatok még az invázió előtt választották ki arra, hogy a város elfoglalása esetén átvegye a hatalmat Mikolajivban.

Dmitrij Barinov, a Tengeri Kikötők Igazgatóságának helyettes vezetője bejelentette: három ukrán kikötő van abban az állapotban, hogy a háborút megelőző mezőgazdasági terménymennyiség kevesebb mint egyharmadát szállítsa. Ukrajnának tizennyolc ilyen létesítménye van, ezek közül az oroszok ötöt 2014-ben s további négyet a teljeskörű invázió megkezdése után foglaltak el, hatot pedig a Fekete-tenger oldaláról blokkolnak. A Dunán lévő három kikötőben (Reni [Рені], Izmajil [Ізмаїл] és Uszt-Dunajszk) májusban kb. 1,3 millió tonna mezőgazdasági-élelmiszeripari terméket raktak hajóra. A háború előtt az ukrán kikötők kapacitása meghaladta az ötmillió tonnát.

Június 27-én a G7-csúcsot összefoglaló nyilatkozatban arról tájékoztattak, hogy a csoport tagjai az év végéig az ukrán állami költségvetés támogatása céljából 29,5 milliárd dollárt már vagy átutaltak, vagy átutalni terveznek. Bejelentették azt is, hogy a kereskedelmi miniszterek szintjén megbeszélésekre kerül sor annak érdekében, hogy javaslatokat dolgozzanak ki Kijev megsegítésére (pl. az ukrán exportot érintő vámok felfüggesztésével). Szerhij Marcsenko, az ukrán pénzügyi tárca vezetője szerint az adókból befolyt jövedelem a költségvetési kiadások pusztán 62 százalékát fedezi (a katonai kiadásokat ebbe nem számítva bele). Az ukrán miniszter bevallotta, hogy a Nyugat oldaláról érkező jelenlegi pénzügyi támogatás elégtelen.

Ugyanaznap, június 27-én Maia Sandu moldáv elnök Kijevbe látogatott, s megtekintette a Kijev környékén lévő, a háborús tevékenységben elpusztult városokat, illetve Zelenszkij elnökkel találkozott. Megállapodás született új, Moldova területén átvezető szállítási folyosók felállításáról (beleértve ebbe a Berezine [Березине]–Basarabeasca vasútvonal felújítását). Sandu bejelentette: segítséget nyújtanak Ukrajna aknamentesítésében. A moldáv elnök kiemelte saját országának szerepét a menekülteknek nyújtott segítségben: az agresszió kezdete óta a két ország közös határát közel félmillió ukrán lépte át – közülük hetvenezren még mindig Moldovában vannak.


Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: vázát tesz az ablakba egy férfi orosz tüzérségi támadásban megrongálódott otthonában a kelet-ukrajnai Bahmutban 2022. június 26-án (fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna