Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 119. napján – Válasz Online
 

Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 119. napján

OSW
| 2022.06.23. | OSW

Bezárult a katlan az ukránok ellenőrizte két luhanszki település körül, korlátozott ukrán ellentámadások délen. Újabb orosz dezinformációs művelet az ukrán–lengyel tengely ellen, miközben Brüsszelben Ukrajna EU-tagjelöltségéről dönthetnek. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 119. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Jadwiga Rogoża. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:


Részletes helyzetkép:

Az orosz hadsereg Liszicsanszktól délnyugatra folytatja a támadásokat, Vovcsojarivkát [Вовчоярівка] lerohanva. Loszkutivka [Лоскутівка] és Raj-Olekszandrivka [Рай-Олександрівка] elfoglalása után a Hirszke–Zolote [Гірське–Золоте] térségében található ukrán csapatösszevonást teljesen bekerítették – s azt az ellenség minden irányból támadta. Harcok folynak a Beresztove [Берестове] körüli dombokért (ezek az átjárhatatlan Liszicsanszk–Bahmut országút mentén a leghevesebbek), illetve a Szjevjerodoneck déli elővárosában található Szirotine [Сиротине] faluért. Annak érdekében, hogy Liszicsanszkot bekerítsék, az orosz erők Harkiv, Donyeck és Luhanszk megyék találkozásánál újabb átkelést kísérelhetnek meg a Donyec folyón, illetve újraindították a Barvinkove és Szlavjanszk elleni támadást. A védők a Donyeck megyében fekvő Novobahmutivka [Новобахмутівка] elleni támadást visszaverték, s megállították a Szlavjanszk és Kramatorszk elleni, délről indított orosz támadási kísérletet.

Liszicsanszk és környékének domborzata

Az ukrán „Dél” műveleti parancsnokság jelenti: a Kígyó-sziget elleni támadásokat folytatták, ehhez ellentmondásos információkat hozzáfűzve a Mikolajiv és Herszon megyék határterületén lévő helyzetről. Az ukrán hadsereg Herszon térségében további ellentámadást hajthatott végre, és „részbeni sikereket” érhetett el, míg a másik oldalon az orosz erők a jelenleg elfoglalt állásokból kezdődő támadások újraindítását készítheti elő. Az orosz tüzérség és légierő a teljes harcérintkezési vonal mentén továbbra is támadásokat folytat a védők állásai és háta ellen – Szumi megye államhatár menti területeit is lőtték tüzérséggel. Az Odessza és Mikolajiv megyében található célokat rakétákkal támadták.

A Herszon megyében tevékenykedő ukrán diverzánscsoportok aktivitását észlelték. Csornobajivkában [Чорнобаївка] Jurij Turulov, a kollaboráns közigazgatás vezetőjének autója repült a levegőbe – Turulov a merénylet következtében könnyebben sérült meg. Ezen túlmenően rálőttek Olekszij Kovalov, az oroszokkal együttműködő képviselő autójára.

Az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője, Szergej Nariskin újabb, a lengyel–ukrán kapcsolatok elleni dezinformációs műveletet indított meg. Az SZVR szerint a lengyel katolikus egyház át akarja venni az irányítást a lembergi (lvivi) érsekség felett. A lengyel püspöki kar állítólag a Vatikán és Varsó között 1993-ban megkötött konkordátum megváltoztatását fontolgatja, és azt: Ukrajna területét saját fennhatósága alá helyezi. Az orosz titkosszolgálat azt állítja, hogy a lengyel hatóságok és klérus fő célja Lengyelország keleti határának megkérdőjelezése.

Kijev visszafogottan reagált arra, hogy a török hatóságok az ukrán kikötők blokádjának feloldásáról Oroszországgal egyeztettek. Az ukrán külügyminisztérium kiemelte: a médiában megjelent híresztelésekkel szemben nem született megállapodás a lehetséges (ukrán–orosz–török–ENSZ-) tárgyalásokról. Kijev számára az ukrán kikötők és a tengeri hajók biztonságának garantálásáról szóló feltételek meghatározása az esetleges további tárgyalások alapfeltétele.

Az ukrán védelmi minisztérium újabb alkalommal kérte, hogy a közösségi médiában ne hozzanak nyilvánosságra információt a frontvonalon lévő helyzetről, mivel az árt a fegyveres erőknek, és feladataik ellátását teszi bonyolultabbá. A lépés válasz parlamenti képviselők azon bejegyzésére, hogy az ukrán hadsereg behatolt Herszon elővárosába. Hanna Malar védelmi miniszterhelyettes kiemelte, hogy a település felmentéséről vagy elvesztéséről szóló, a vezérkar által nem megerősített információt valótlannak kell tekinteni. Háború idején a katonai információkat okkal hozzák késve nyilvánosságra – ez a lefolytatott harctevékenységek biztonságát növeli.

Kirilo Budanov, az ukrán katonai titkosszolgálat vezetője bejelentette, hogy jelenleg nem áll fenn annak a veszélye, hogy a belarusz hadsereg bevonul az országba. Belaruszban katonai hadgyakorlat folyik, illetve az Ukrajnával határos részeken erődítési munkálatok. A belarusz területet az oroszok még mindig kihasználják – az ukrán települések ellen végrehajtott rakétatámadások indításának hátországaként.

Június 23-án Brüsszelben elkezdődött az EU vezetőinek kétnapos csúcstalálkozója, ezen az Unió állam- és kormányfői Ukrajnának (és Moldovának) tagjelölti státuszt adhatnak. A találkozón szintén megvitatják az invázióval összefüggő egyéb kérdéseket is – köztük a harctevékenységek lefolyását, a Kijev számára biztosítandó további pénzügyi támogatás kérdését vagy a világszintű élelmiszerbiztonsági válság bekövetkezésének esélyét.

Szerhij Skarlet tudományos- és oktatási miniszter arról tájékoztatott, hogy a tárca a tanévet szeptember 1-jén tervezi elindítani, míg a felsőoktatásban tanulók ezt augusztusban kezdik. Kijelentette: a jelenléti oktatáshoz visszatért iskolák oktatóinak a munkahelyeiken fel kell, hogy vegyék a munkát – ezzel szemben azok, akik olyan régióban dolgoznak, ahol ezen lépés meghozatalát még mindig veszélyesnek ítélik, a tanítást folytathatják online. A körülbelül hatszázezer, Ukrajnán kívül tartózkodó diák számára a tárca a képzést távoktatásban akarja biztosítani – ehhez az osztályok méretének növelése szükséges. Június 19-én az ukrán parlament felfüggesztette a középiskolákról szóló törvény az iskolaév kezdetéről és hosszáról, illetve az osztályok maximális létszámának korlátozásáról szóló rendelkezéseit.


Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: Odessza megyében gyakorlatoznak az Ukrán Fegyveres Erők 126. területvédelmi dandárjának katonái 2022. június 22-én (fotó: AFP/Oleksandr Gimanov)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna