Turizmus: a Tiborcz-kör annyi ingyenpénzt kapott, mint Mészáros, Csányi és a Rogán-világ összesen – Válasz Online
 

Turizmus: a Tiborcz-kör annyi ingyenpénzt kapott, mint Mészáros, Csányi és a Rogán-világ összesen

Bódis András
| 2022.06.22. | sztori

Másfél év után újra átvilágítottuk a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programját, hogy lássuk a 2018–2022-es ciklus teljes mérlegét. Újonc támogatottként – bő 1,5 milliárd forinttal – megtaláltuk a miniszterelnök kabinetfőnökének kabinetfőnökéhez, a Schadl-ügyben is érintett Nagy Ádámhoz sorolható egyik céget. „Döbbenetünk” csak fokozódott, amikor észleltük, hogy az idei választások után a legnagyobb nyertes érdekeltségeket Tiborcz István holdudvara vette, veszi át. Vagy épp veszi vissza – mint a fenti látványterven szereplő Club Aliga-projektet. A mérleg: a négy év alatt kiszórt állami ingyenpénz minden ötödik-hatodik forintja (316,8 milliárdból 56,4 milliárd) Orbán Ráhel férje közelébe gurult. A kormányfő vejének „leágazásai” ezzel annyi forráshoz jutottak, mint a többi nagy győztes (Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor és Rogán Antal világa) együttvéve.  

hirdetes

Tavaly februárban nagy vállalkozásba fogtunk: összegereblyéztünk minden létező adatot a Guller Zoltán vezette, Rogán Antal kabinetminiszter által felügyelt, Orbán Ráhel tanácsaira is nyitott Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) „Kisfaludy” néven márkásított esernyőprogramjáról. Amely, mint mára kiderült, minden idők legnagyobb hazai turisztikai pénzkihelyezése volt – másfél éve 300 milliárd forintnál tartott a támogatások összértéke, ma pedig már 316,8 milliárdon áll a számláló. Látszólag sikerült valóban össznépivé tenni, „társadalmiasítani” a vendéglátás ügyét, hiszen majd’ 17 ezer fejlesztéshez járult hozzá a kormányzat – a szaletlifelújítástól a gigantikus élménypark-beruházásokig. Ráadásul a támogatások intenzitása megközelítette a 70 százalékot, vagyis a turisztikai attrakciók, szálláshelyek gazdái a teljes projektérték 30-35 százalékát fizették, fizetik zsebből vagy hitelből, minden mást állam bácsi vállalt magára. (Korábban az volt jellemző, hogy egy átlagos magyar szálloda-, panzió- vagy étteremtulajdonos 20-30 százalékra rúgó támogatást kapott állami vagy EU-forrásból.)

Ha ilyen szépek a számok, miért kell kötekedni? – már halljuk is a mindent kritikátlanul szemlélők hangját. A magyarázat annyi: nem mi, újságírók hívtuk fel a figyelmet arra, hogy valami nem kerek ezzel a történettel. Egyrészt az MTÜ eredetileg azt kommunikálta, hogy 2030-ig fog elkölteni 300 milliárd forintot, aztán mégis úgy kezdte kipumpálni a pénzt – különösen a 2020-as Covid-évben –, mintha nem lenne holnap. Az is gyanút keltett, hogy az ügynökség fű alatt, lényegében minden hivatalos pályáztatási normát megszegve, gyakran egyedi kérelmek alapján osztja a vissza nem térítendő támogatásokat. A 24.hu nemrég pert is nyert a Guller Zoltán-féle szervezettel szemben, így kiderült, hogy a vezérigazgató gyakran szakmai grémiumok nélkül, egyedül dönt sokmilliárdos pénzkihelyezésekről. Az MTÜ azzal is tetézte szemérmetlen elosztási gyakorlatát, hogy a Kisfaludy-program kedvezményezetti nyilvántartását jórészt ömlesztett, kereshetetlen, feldolgozhatatlan formában hozta nyilvánosságra. 

A Válasz Online végül megtalálta a módját, hogy elemezhetővé váljon a sok száz oldalnyi döntési lista – később a Transparency International is igyekezett fokozni az átláthatóságot –, így tavaly februárban „sokkoló” eredményről számolhattunk be: valójában az igénylők fél százalékának adták oda a rendelkezésre álló 300 milliárd állami ajándékforint bő kétharmadát. Nem szeretünk az olvasók helyett gondolkodni, de akár olyan megfejtés is létezhet, hogy azért kellett a pórnépnek is kiszórni százezres, egy-kétmilliós tételeket, hogy a szakma ne bátorkodjon szóvá tenni a NER-felsőelit tagjai által elvitt milliárdokat, tízmilliárdokat. 

Tavalyi cikkünk után arra számítottunk, a Kisfaludy-program 2021-es döntési listája már felhasználóbarátabb lesz, s a hivatal a tisztességes tájékoztatás útjára lép. Ehhez képest a legfrissebb lajstromon már az sem szerepel – szemben a korábbi évek gyakorlatával –, hogy az egyes támogatottak milyen projektre kaptak adófizetői pénzeket (azaz, hogy mely településen mit készülnek fejleszteni). Lapunk e cikk publikálása előtt hat nappal arra kérte az MTÜ sajtóosztályát, hogy legalább a legnagyobb tavalyi kifizetésekhez tartozó alapinformációkat küldjék el – ám végül a recepciós kisasszonnyal üzenték meg: nem lesz válasz. Annyit azért így is kiszúrtunk, hogy 1,59 milliárdos vissza nem térítendő támogatást kapott valamilyen – az ügynökség által titkolt – célra az a Monk Solutions Kft., amelyet nemrég Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Schadl György-féle végrehajtói botrányban érintett Nagy Ádámhoz kötött. Utóbbi a miniszterelnök kabinetfőnökének kabinetfőnöke, vagyis az MTÜ-t felügyelő Rogán Antal jobbkeze.

Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám (jobbról); a hozzá szorosan kapcsolódó Monk Solutions Kft. is nyert közel 1,6 milliárd forintot az MTÜ Kisfaludy-programjából (forrás: 444.hu)

Ennél is lényegesebb azonban, hogy miután újra átvilágítottuk a 2018–2022-es ciklus győztes vállalkozásait, kiderült: az idei választások után a legfontosabb projektcégeket Tiborcz István holdudvara vette vagy épp veszi át, illetve részben vissza. Ami azért különös, mert a miniszterelnök veje 2020 elején deklaráltan azért távolodott el a több balatoni, tokaji, visegrádi gigafejlesztésben érdekelt Appeninn Vagyonkezelő Holdingtól, mert nem szeretett volna állami forrásokkal támogatott vállalatban érdekelt lenni. Az Appeninnt a csúcsmilliárdos Jellinek Dániel és a NER új üstököse, Balázs Attila vette át, és úgy tűnhetett, ők talán a Tiborcz-stábtól valamelyest függetlenedve menedzselgetik majd az MTÜ pénzosztásaiból bőven részesülő portfoliót: vagyis a Dreamland-csoportot – benne egy szántódi, egy tokaji és egy visegrádi óriásfejlesztéssel –, a Club Aliga-projektet és a balatonfüredi vitorlásközpont felújítását.

Csakhogy, mint már utaltunk rá, egészen más képlet kezd kirajzolódni. Piaci információink szerint – Jellinek döntése nyomán – az Appeninn Holding fog kiszállni minden közpénzes turisztikai projektből, és természetesen a Tiborcz-kör nyomul be a helyére. Konkrétan a Club Aliga kiszervezését már bejelentették: Jellinek és Balázs közös Appeninnje helyett tisztán Balázs Attila lesz a hajdani pártüdülő gazdája. Aki viszont – mint itt bizonyítottuk – Jellinek Dánielnél jóval Tiborcz-kompatibilisebb figura. Ezzel párhuzamosan a Szántód–Tokaj–Visegrád-fejlesztések mögött is megindult a tulajdonosi átrendeződés: Dreamland Investment Holding Kft. néven április végén alapították meg azt a társaságot, amely alkalmas lehet az Appeninn kiváltására. Ezt az új kft.-t már a Tiborcz-cégek által használt Pasaréti úti irodaházba jegyezték be, egyik tulajdonosa pedig az a Central European Opportunity II. Magántőkealap, melyet – ahogy már jeleztük – szikével sem igen lehet levakarni a kormányfő vejéről. A mostani fejlemények tükrében persze azt sem zárhatjuk ki, hogy a Tiborcz-kör valójában sosem vette le a szemét a tihanyi, balatonfüredi, szántódi, tokaji, visegrádi kulcsprojektekről, csak a politikai kockázatok miatt dugták átmenetileg Appeninn-logó mögé ezeket az államilag agyondotált beruházásokat. E feltételezést erősíti, hogy az említett nagyszabású építkezések esetében a cégjogi ügyeket az Appeninn-időkben is Tiborcz István legközelebbi ügyvéd-bizalmasa, Hamar Endre intézte.

Az alábbi gyűjtésből kirajzolódik továbbá: a négy év alatt kiszórt állami ingyenpénz minden ötödik-hatodik forintja – 316,8 milliárdból 56,4 milliárd – Orbán Ráhel férje közelébe gurult. A kormányfő vejének „leágazásai” ezzel annyi forráshoz jutottak, mint a Mészáros Lőrinc–Szíjj László-duó, a Csányi Sándor–Garancsi István–Hernádi Zsolt-hármas, valamint a Rogán Antalhoz és az MTÜ menedzsmentjéhez szorosan kötődő kiváltságosok együttvéve. Összeállításunkból az is kiolvasható, hogy a turisztikai ügynökség legfőbb támogatottjai nemcsak az ingyenpénz áldásait élvezhetik, hanem a rengeteg baráti bankkölcsönét is. Másképpen: a Tiborcz-, Mészáros- és Csányi-klub turisztikai kockázatvállalása lényegében a zéróhoz közelít, hiszen projektjeiket az állam mellett jórészt saját pénzintézeteik (Gránit, MKB és Takarékbank, OTP) társfinanszírozzák. És néha még a köztulajdonú Magyar Fejlesztési Bank, valamint az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank is be-beszáll a buliba.

*

A NER csúcselitje által elnyert Kisfaludy-pénzek (2018–2022) 

1. A Tiborcz István holdudvara által lehívott összeg: 56,4 milliárd forint (továbbá 49,5 milliárd baráti hitel) – Ahogy fent írtuk, a mai Appeninn-portfolió (Dreamland-cégegyüttes, Club Aliga, balatonfüredi vitorlásközpont) épp most „talál vissza” Tiborcz István alapcsapatához. A Dreamlandhez tartozó társaságok mindösszesen 14,33 milliárd Kisfaludy-pénzre érdemesültek: ide sorolhatjuk a szántódi BalaLand élményparkot és családi szállodát (Szántód BalaLand Family Kft.), a tokaji Minaro Hotelt és a térség turisztikai fejlesztését (Tokaj Csurgó Völgy Kft., TATK Tokaj Aktív Turisztikai Központ Kft.), illetve a lepencei strandot (Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft.). Az állami forrásokon kívül a szántódi projekt 9,84 milliárdos kölcsönt szerzett az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banktól, a lepencei fejlesztést és a tokaji attrakciókat a Gránit Bank is megfinanszírozta összesen 1,37 milliárddal, magát a tokaji szállót pedig 3,84 milliárddal a szintén orosz gyökerű Sberbank segítette – ez a hitel most vélhetően az MKB-ra szállt. A Club Aliga-projekt a 2020-as 8,35 milliárd után tavaly 1,3 milliárdnyi állami pótforintot kapott (Pro-Mot Hungária Kft.), a balatonfüredi Nemzeti Vitorlásközpont felújítására és szálláshelyfejlesztésére szánt források pedig a 2020-as 6,13 milliárd után idén megfejelődtek még 765 milliónyi közpénzzel – mi több, a Takarékbank is beszállt a sztoriba potom 8 milliárdnyi hitellel (Solum-Invest Kft.). Az Appeninn-ügyleteknél említett új NER-üstökös, Balázs Attila erdélyi érdekeltsége (Nature Experience SRL) a gyergyóremetei borvízfürdőnél álmodott egy új komplexumot – ehhez a magyar állam 483 millió ingyenpénzzel tudott hozzájárulni. Miután Tiborcz Istvánhoz került a Diófa Alapkezelő, immár ő menedzseli a Nivala Magántőkealapot is, melynek cége (Event Horizon Capital Zrt.) 7,4 milliárdos állami és 16,8 milliárdos takarékbanki szerepvállalás mellett épít szállodát Hévízen. Közben Pécs szívében két egységgel is nyomot hagy (Palatinus Grand Hotel, Palatinus Boutique Hotel) az a Czéh-Tóth Márk, aki együtt motorozik a dohánybizniszben Tiborcz legfőbb támaszával, Hamar Endrével; a baranyai megyeszékhely szállóprojektjei 4,52 milliárdnyi Kisfaludy-pénzt emésztettek el – és pluszban az állami MFB is adott 970 milliónyi hitelt. A keszthelyi Hotel Helikon csinosítását vállaló cég (Pannon Tessera Hospitalis Zrt.) a kormányfő vejével üzletileg összeépült WHB-csoporté; lett is rá két részletben 4,57 milliárd állami forrás és 6,63 milliárdnyi takarékbanki kölcsön. Az ugyancsak a WHB-klubba sodródott Bodajki Vadászkastély (BDJK-Real Estate Kft.) két utalással összesen 1,53 milliárdot kapott a turisztikai ügynökségtől. Egy mezőkövesdi komplexumra (Hotel Balneo) is jutott 3,55 milliárd közforint – az itteni tulajdonos, Kosik János nem más, mint a Tiborcz-érdekkörbe tartozó Sájer Gábor napelemes üzlettársa. A harkányi Thermal Hotel kapacitásbővítése 1,52 milliárdot ért meg az államnak (Zagore Property Zrt.), pláne, hogy a fejlesztőnek szintén közös cége van Sájerrel. A Balatonudvari településen golfpályát és luxusszállót építő, 1,7 milliárdnyi Kisfaludy-támogatást besöprő vállalkozás (X. Center Irodaház Kft.) a nemzeti vagyonkezelőt korábban irányító Szivek Norbert árnyékában működik – ő maga pedig Tiborcz Istvánéban. Utóbbinak van egy saját néven levő érdekeltsége is: a tarcali Andrássy Kúria (Témadesign Kft.). Erre korábban 324 milliót költött a magyar állam, továbbá az MFB is kölcsönzött 2,04 milliárdot. Az alábbi arcképcsarnok a Tiborcz-kör fejlesztéseinek kulcsfiguráit mutatja be. Többükről korábban nem jelent meg nyilvános fotó, de az MTÜ most részben velük reklámozza a Kisfaludy-programot, így mi is emberarcúvá tudjuk tenni a Nagy Állami Pénzosztást.

Tiborcz-közeli szállodafejlesztők: Czéh-Tóth Márk (pécsi Palatinus Grand Hotel és Palatinus Boutique Hotel), Budavári Róbert (Club Aliga-projekt, balatonfüredi Nemzeti Vitorlásközpont és hotel), Boda Gábor (keszthelyi Helikon szálló) és Vécsey Róbert (tokaji Minaro Hotel MGallery, szántódi BalaLand Resort és FamilyPark, Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő) – forrás: kisfaludyprogram.hu

2. A Mészáros Lőrinc–Szíjj László-duónál landolt pénzmennyiség: 25 milliárd forint (továbbá 9,4 milliárd új baráti hitel) – Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Hunguest-szállodalánc körülbelül 17 milliárd forintnyi vissza nem térítendő állami támogatást kapott vidéki hotelfejlesztésre (Eger, Tapolca, Hajdúszoboszló, Bükfürdő, Balatonalmádi, Szeged, Hévíz, Gyula, Egerszalók, Mátraháza, Zalakaros) – és ehhez akadt 4,8 milliárdos hitel is a saját Takarékbankjától, továbbá egy 4,6 milliárdos kölcsön az állam MFB-jétől. Mindeközben a felcsúti milliárdossal szimbiózisban működő Szíjj László – a hatalom jachtfelelőse – a keszthelyi Baron Hotelre, egy soproni érdekeltségre és a bükfürdői Greenfield szállóra 8,06 milliárdot tudott szakítani a közösből (az Adventor Hotel Kft.-n keresztül).

3. A Rogán-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda, illetve az általa felügyelt Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) stábjához köthető kifizetések: 17,8 milliárd forint (továbbá 10,7 milliárd baráti hitel) –Nemrég az MTÜ volt fejlesztési vezérigazgató-helyettese, Gajda Tibor is feltűnt ama cég (MPHH Hotel Invest Kft.) mögött, amely Pogány településen, vagyis a Pécs–Villány turisztikai térségben épít szállodát – 4,38 milliárdos Kisfaludy-injekcióval. Ezt a projektet Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke – az állami turisztikai pénzosztás egyik legfőbb reklámembere – is segíti, aki mátraházai szállójára (Hotel Ózon Kft.) is kapott 3,3 milliárdot a kormányzattól, majd mellé felvett 4,85 milliárd hitelt az OTP-től. A jelenleg a Bahart elnökeként funkcionáló Szabadics Zoltán hotelt épít Balatonfüreden (Sz. Z. Szállodafejlesztő Kft.), egyéb cégeivel pedig kalandparkot és borpanziót létesített Zalaszabar településen (Zobori KalandoZoo Kft., Kányaváry Borbirtok Kft.); ez mindeddig 3,59 milliárdba fájt az adófizetőknek, és további 1,7-1,7 milliárdba a hitelező OTP-nek és MKB Banknak. A Bahart másik igazgatósági tagja, Volencsik Zsolt Mihály egy négycsillagos békésszentandrási szállóra vett fel tavaly az államtól 1,71 milliárdot (Körösparti Nyár Plusz Zrt.), illetve az MKB-ba olvadt Budapest Banktól is igényelt 1,2 milliárd forintnyi kölcsönt. A Rogán Antal kabinetfőnökénél említett cég (Monk Solutions Kft.) ismeretlen, az MTÜ által titkolt projektre szakított 1,59 milliárd közpénzt. És ahogy korábban megírtuk, a turisztikai ügynökség tanácsadói karának volt vagy jelenlegi tagjai sem jártak rosszul: Zoób Kati, Laposa Bence, Folly Réka, Pál István „Szalonna”, Csapody Balázs és Rókusfalvy Pál mindösszesen 3,24 milliárdot kapott balatonfüredi, badacsonyi, püspökhatvani, balatonszemesi és etyeki fejlesztésekre. Zoób közben egy 340 milliós takarékbanki kölcsönt is szerzett, Follyék a Gránit Banktól jutottak közel 439 milliós hitelhez, Csapodyék pedig az OTP-hez fordultak 488 millió forint erejéig.     

4. A Csányi Sándor–Garancsi István–Hernádi Zsolt-trió által „befogott” közpénz: 15,5 milliárd forint (továbbá 14,7 milliárd baráti hitel) – A neves hazai üzletemberek kastélyszállót és tréningközpontot építenek a tihanyi Balaton-parton, Habsburg József főherceg nyári rezidenciája területén (CDHT Hotel Projekt Kft.). Ehhez a Kisfaludy-kassza – két ütemben – 11,55 milliárdot biztosított, de az OTP is adott 5,5 milliárd forint kölcsönt. Közben a Hernádi Zsolt Mol-vezér által kezelt Solva Magántőkealap birtokában lévő fejlesztőcég (Solva Property Kft.) már kinyitotta a 2,87 milliárd közpénzt elnyelt Grand Hotel Esztergomot; az építő a Garancsi-féle Market Zrt. volt, Csányi OTP-je pedig 8 milliárdos hitellel vette ki a részét a műveletből, majd a Gránit Bank is segített 1,17 milliárddal. A balatonfüredi UNI Hotel kikötőfejlesztésére Csányi Sándor vállalkozása (B.A. 1 Ingatlanforgalmazó Kft.) 550 milliót „énekelt ki” az adófizetők zsebéből, továbbá a balatonszemesi Hotel OTP-t is megajándékozta a kormányzat 537 millió forint vissza nem térítendő támogatással. 

A cikkben szereplő cégadatokat az Opten Kft.szolgáltatta.


FRISSÍTÉS:

2023 júliusában Hadházy Ákos országgyűlési képviselő posztjából derült ki, hogy a Nagy Ádámhoz köthető Monk Solutions Kft. említett – cikkünk írásakor még titkolt – projektje egy értékesített állami ingatlanon, a siófoki volt Postás Üdülő helyén valósul meg. A Magyar Posta által 2021-ben 432 millió forintért eladott üdülőt az új tulajdonos az 1,59 milliárdos állami támogatásból teljesen lebontotta, és a helyén luxus kategóriájú, 30 egységes apartmanházat épített. A Beszédes József sétány 81. szám alatti ingatlan Siófok legértékesebb részén, az Aranyparton található, közvetlenül a vízpart közelében. Az egykori Postás Üdülő az 1970-es években épült, az eladásáról szóló döntést a Magyar Posta 2019-ben azzal magyarázta, hogy az ingatlanértékesítésekből befolyó összeget bérfejlesztésre fordítják. A 3.428 m2 telken korábban két paneles jellegű apartmanház, egy étterem és egy csónakház volt.


Nyitókép: a Club Aliga tervezett szállodakomplexuma (forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Kisfaludy-program#Nagy Ádám#NER#Tiborcz István#turizmus