Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 117. napján – Válasz Online
 

Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 117. napján

OSW
| 2022.06.21. | OSW

Közel a Donbasz elvesztése. Orosz rakétatámadás érte a Duna torkolatát. Herszon megyében az oroszok tömeges szavazási csalást készítenek elő. Továbbra sem megoldott a fekete-tengeri gabonaexport. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 117. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Sławomir Matuszak. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:


A Donbasz június 20-án (forrás: Military Land)

Részletes helyzetkép:

Az „Azot” üzemért, a Szjevjerodoneckben lévő utolsó ukrán ellenállási pontért harcok folynak. A védők az ipari létesítménytől közvetlenül délre fekvő Szirotine [Сиротине] településnél, a Hirszkét [Гірське] Liszicsanszkkal összekötő út mindkét oldalán (Mirna Dolinánál [Мирна Долина] és Bila Horánál [Біла Гора]), Bahmuttól délkeletre és Szlavjanszktól északra (Bohorodicsne [Богородичне], illetve Dolina [Долина] környékén) az orosz támadásokat visszaverik. Az orosz erők folytatják a támadásokat a Liszicsanszk–Bahmut országút mentén. Párnapos szünet után az oroszok Donyecktől nyugatra újrakezdték támadótevékenységüket (őket Marjinka [Мар’їнка] térségében visszaverték), illetve – majd’ kéthónapos műveleti szünetet követően – Harkivtól délkeletre is: itt Rtiscsivka [Ртищівка] térségében harcfelderítést végeztek, s befejezték egy, a Donyec folyón emelt ideiglenes vasúti híd felépítését is Kupjanszk [Куп’янськ] környékén – a település Izjum térségében a hadsereg fő utánpótlási vonalán fekszik.

Liszicsanszk környéke június 20-án (forrás: Military Land)

Az orosz tüzérség és légierő a teljes harcérintkezési vonalon folytatta a támadásokat az ukrán állások és azok háta ellen. A Donbaszon kívül ezek célja főleg Harkiv és Mikolajiv és azok környező települései, illetve a Krivij Rihtől délre fekvő zelenodolszki járás voltak. Kisebb intenzitású tüzérségi támadást jegyeztek fel Zaporizzsjától délkeletre, illetve Szumi megye államhatár menti járásaiban. Újabb napon vált rakétatámadások célpontjává Ocsakiv [Очаків], Odessza és Dnyeszterfehérvár [Білгород-Дністровський]. Az ukrán fél először adott arról tájékoztatást, hogy a Duna torkolatát orosz rakétatámadás érte. Orosz jelentések szerint az ukrán erők rakétatámadást intéztek a Csornomornaftohaz [Чорноморнафтогаз] két, Odesszától 70 kilométerre található tengeri olajfúró kútja ellen – ezeket az oroszok 2014-ben foglalták el.

A harkivi front június 20-án (forrás: Military Land)

Volodimir Zelenszkij elnök az Afrikai Unióhoz intézett beszédében elmondta: Ukrajna még nem ért el előrehaladást a gabonaexporttal kapcsolatos multilaterális tárgyalásokon, amelyek a mostani gabonaszállítási krízist oldhatnák meg. Kiemelte, hogy a tengeri blokád körülményei között Kijev ugyan megpróbálkozik a vasúton történő, illetve a szomszédos országok kikötőin keresztüli élelmiszer-export megszervezésével, azonban ezek kapacitása kisebb – s drágábbak is. Egyelőre még nem sikerült olyan megoldást találni, amely biztosítaná, hogy az oroszok a Fekete-tengeren szüneteltetik katonai tevékenységüket. Az élelmiszerválság volt az EU-s külügyminiszterek ülésének egyik témája.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője azt állította, hogy Kijev az Oroszországgal folytatandó tárgyalások újraindítását a fegyverszünettől, az orosz hadsereg visszavonásától, illetve Ukrajna területi integritásának helyreállításától teszi függővé. Kiemelte, hogy az ukrán hatóságok egyértelműen elutasítják azt a lehetőséget, hogy a „Minszk 3”-ként ismert nemzetközi formátumban folytassák a tárgyalásokat. A tengeri úton történő gabonaszállítás kérdésére utalva elfogadhatatlannak tartotta, hogy az ukrán kikötők blokádjának felszámolását az Oroszország elleni szankciók enyhítésétől tegyék függővé. Hozzátette azt is: az ukrán fél nem látja annak lehetőségét, hogy kihasználja a Belaruszon keresztül a balti kikötőkbe vezető vasutat. Az egyetlen opció az ukrán gabona teljeskörű szállítására a Fekete-tengeren keresztül vezető tengeri út – ennek elindulása csak akkor lesz lehetséges, ha Ukrajna olyan biztonsági garanciákat kap, amelyek kizárják a kikötők és a tengeri hajózási utak elleni orosz támadás lehetőségét.

Az oroszok az állami levéltár herszoni részlegéből elvitték azokat az iratokat, amelyek a 2019-ben szavazók adatait tartalmazzák – a lépés minden valószínűség szerint egy meghamisított választói névjegyzék létrehozását szolgálja, s a következő lépésben pedig a régió Oroszországhoz való hozzácsatolásáról szóló népszavazás eredményének meghamisítását. A városi kollaboráns hatóságok vezetője reményét fejezte ki, hogy a megye Oroszországhoz csatolása az év végéig megtörténik. Bergyanszkban a megszálló hatóságok erőszakkal kényszerítik a lakosokat, hogy tömegesen, sorokban állva kérvényezzék az orosz útlevél megszerzését – azon személyeket, akik nem egyeznek bele a propagandalépésben való részvételbe, közmunkára küldik. Zaporizzsja és Herszon megyékben az orosz hadsereg rádióelektronikai harceszközökkel felszerelt mobil egységeinek nagy aktivitását figyelték meg. Munkájuk során az ukrán mobilszolgáltatók hálózata nem volt elérhető, s az ukrán internetes oldalak böngészésének lehetőségét blokkolták. Az ukrán titkosszolgálat szerint az ezirányú tevékenységnek célja azon személyek azonosítása, akik oroszellenes magatartást folytatnak az ukrán közösségi oldalakon.

Az ukrán SzBU két, a kormányban és az Ipari-Kereskedelmi Kamarában működő orosz ügynököt vett őrizetbe. A többlépcsős különleges művelet eredményeként bizonyítékokat szereztek arról, hogy a miniszterelnökség osztályvezetője, illetve az Ipari-Kereskedelmi Kamara igazgatóságának egyik vezetője kémtevékenységet folytat. Az őrizetbe vettek a védelmi képességek állapotával, a határon meglévő helyzettel kapcsolatos információkat, illetve titkosszolgálati tisztviselők és rendvédelmi szervek munkatársainak személyi adatait adták át – ezen kémtevékenységért 2–15 ezer dollárt kaptak.

Június 20-án az ukrán parlament három, az EU-s integrációhoz szükséges törvényt fogadott el: ratifikálták a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezményt, illetve a 2021 és 2025 közötti időszakra vonatkozó állami korrupcióellenes politika alapelveiről és a hulladékgazdálkodás szabályzásáról szóló törvényeket.


Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: lányok táncolnak az orosz támadásokban megsemmisült épületek maradványaival a háttérben a Kijev közelében fekvő Borogyankában 2022. június 21-én (fotó: MTI/AP/Natacha Pisarenko)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna