Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 111. napján – Válasz Online
 

Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 111. napján

OSW
| 2022.06.15. | OSW

Az ukránok még tartják magukat a Donbaszban, de a védelmi tárca információi a hadianyag-tartalékok kimerülésére utalnak. Amerikából alig érkezett nehézfegyverzet a védőknek. Lépések történtek az ukrán gabona exportjának felgyorsítására. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 111. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Krzysztof Nieczypor. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:

A Donbasz június 14-én. Forrás: Institute for the Study of War

Részletes helyzetkép:

Luhanszk megyében az orosz erők folytatják a támadásokat a védők állásai ellen az ukrán ellenőrzés alatt fekvő településeken: a Szjevjerodoneckben lévő „Azot” üzemben, a Liszicsanszktól délre található Toskivkában [Тошківка], Zolotében [Золоте] és Vrubivkában [Врубівка]), illetve Szlavjanszktól északra, a Harkivból a Donbaszba tartó M03-as autópálya nyugati oldalán, Krasznopilljánál [Краснопілля]. Bahmuttól északra és délkeletre, a Bahmut–Liszicsanszk országúton fekvő Beresztove [Берестове] és Novoluhanszke [Новолуганське] településeken, illetve a Donyeck, Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk megyék határterületén Novopalivka [Новопавлівка] irányában található Sevcsenko [Шевченко] ellen végrehajtott támadásokat az ukránok visszaverték. Az orosz tüzérség és légierő a teljes harcérintkezési vonalon támadja az ukrán állásokat és azok hátát – a harctérségeken kívül elsősorban Harkiv és Mikolajiv térségében, illetve a Krivij Rihtől délre fekvő területen (Mikolajiv környékén ukrán ellentámadással találkoznak). A Csernyihiv és Szumi megyék államhatár menti járásait szintén lövik [tüzérséggel]. Rakétatámadásokra kerülhetett sor a Hmelnickij, a Lemberg és a Ternopil megyében (a lembergi területen Zolocsiv [Золочів] közelében). A védők a rakéták egy részének lelövéséről tájékoztattak. Az ukrán hadsereg Légierejének Parancsnoksága felhívja a figyelmet arra, hogy hiányzik az a rakétavédelmi rendszer, mely hatékonyan tudná megállítani az orosz támadásokat.

A kijevi amerikai nagykövetség összesített jelentést mutatott be az Ukrajnának biztosított katonai segítségnyújtásról. Tizenegy ilyen csomag keretében az ukrán hadseregnek összesen 4,6 milliárd dollár értékben adtak át 108 darab 155 mm-es vontatott löveget és 220 000 darab tüzérségi lőszert, 26 500 hordozható páncéltörő rendszert (ebbe beleértve a Javelin irányított páncéltörő rakétákat), 1400 Stinger hordozható légvédelmi rendszert és 75 000 szett golyóálló mellényt és sisakot. Páncélozott gépjárművek „százait” is kicserélték, és – konkrét számok említése nélkül – MLRS rakéta-sorozatvetők, helikopterek, UAV-k, ember nélküli tengeri járőregységek, tüzérségi és légtérfigyelő radarok [is érkeztek]. A Pentagonon belüli forrásokra hivatkozva a Washington Post arról tájékoztatott, hogy az ukrán katonák befejezték az MLRS M142 (HIMARS) rendszerre történő kiképzésüket. Az eddig átadott négy kilövőrendszer a következő héten érkezhet a műveleti területekre, a következő segélycsomag keretében további nyolc átadását tervezik.

Hanna Malar, Ukrajna hadügyminiszter-helyettese azt állította, hogy Ukrajna eddig a nyugati partnerektől az orosz agresszió megállításához szükséges katonai segítség körülbelül tíz százalékát kapta meg – s hozzátette: az ukrán hadsereg naponta akár 6000 tüzérségi lőszert is elhasznál (ugyanezen idő alatt az orosz hadsereg körülbelül hatvanezret lő ki). Kiemelte, hogy Ukrajna teljes saját katonai potenciálját kihasználja azért, hogy szembeszálljon Oroszországgal, amely továbbra is jobb hadipari képességekkel és számbeli fölénnyel rendelkezik. A politikus figyelmeztetett arra, hogy Kijev bármilyen erőfeszítéseket is tesz, a nyugati partnerek segítsége nélkül nem lesz olyan helyzetben, hogy megnyerje a háborút. Malar szerint az orosz titkosszolgálat olyan műveletet folytat, amelynek célja az Ukrajnának biztosítandó nyugati fegyverszállítmányok blokkolása, ezek harmadik országokon keresztüli szállításának ellehetetlenítése, illetve a szerződések életbe léptetésének megzavarása.

Feliratok a lőszeren: „Irpinyért!”, „Bucsáért!”, „Dicsőség Ukrajnának!”

A korábban a védelmi tárca által jelentett, a katonák hiányos felszereléséről szóló információk kiváltották Volodimir Zelenszkij elnök reakcióját: Valerij Zaluzsnij tábornokhoz, az ukrán Fegyveres Erők vezérkari főnökéhez fordult, hogy a parancsnok ellenőrizze a tartalékok állapotát, s felhívta a figyelmét arra: alaposan nézze meg a médiában és a közösségi médiában található azon jelentéseket, melyekben a katonák a személyi védőfelszerelés elégtelen mennyiségére panaszkodnak. Az elnök szerint az ukrán katonáktól kapott jelentések jelentősen eltérnek a nyilvánosság számára elérhető információktól.

Herszon megyében a kollaboráns hatóságok bejelentették a rendőri szerv felállítására irányuló munka befejezését, mely fokozatosan átveszi a közterületi rendvédelmet az orosz erőktől. A megszálló rendőrség létszámhiánytól szenved: szükség van „önkéntesek” toborzására az Oroszországi Föderációból, illetve az ottani Nemzeti Gárdától érkező állandó támogatásra.

Mariupolban az oroszokkal együttműködő hatóságok elkezdték a könyvtárak „nácitlanítását”: az ukrán nyelven kiadott könyveket, melyek tartalmát szélsőségesnek bélyegezték, leveszik a polcokról. Első alkalommal derült fény a Moszkva által részben elfoglalt Zaporizzsja megyének biztosított támogatás nagyságára: júniusban erre a célra 7,2 milliárd rubelt (körülbelül 125 millió dollárt) szenteltek.

Joe Biden elnök bejelentette, hogy az USA ideiglenes gabonasilókat kíván építeni az ukrán határ mentén (többek között Lengyelország területén), hogy ott az ukrán gabonát a vasúti szállítás és az uniós kikötőkön keresztüli továbbexportálás előtt tárolják. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok a EU-tagállamokkal együtt dolgozik azon, hogy húszmillió tonna ukrán búzát exportáljanak. A német kormány különleges alap felállításának lehetőségét vizsgálja gabonakonténerek vásárlása céljából. Ukrajna Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Minisztériuma szerint megbeszélések folynak az uniós tagállamokkal a gabona ideiglenes tárolásáról. A tárca szerint az export jelenlegi alacsony szintje miatt a következő aratást követően az országban nem lesz hol tárolni jelentős mennyiségű, akár 15 millió tonnányi búzát.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) döntést hozott arról, hogy 300 millió euró hitelt folyósít az ukrán olaj- és gázipari vállalatnak, a Naftogaznak [Нафтогаз України]. A forrásokat a következő fűtési szezonra való felkészülés keretében lehet majd felhasználni. Jurij Vitrenko [Юрій Юрійович Вітренко], a koncern elnöke szerint Ukrajnának akár hatmilliárd köbméter gáz importálására is szüksége lesz – ennek értéke körülbelül nyolcmilliárd dollár. Az ukrán fél arra számít, hogy az összeg legalább egy részét a Naftogaz megkapja az Egyesült Államoktól.


Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: ARIS MESSINIS / AFP

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna