Bizonytalan kilátások az év végére a szerkezetépítésben (x) – Válasz Online
 

Bizonytalan kilátások az év végére a szerkezetépítésben (x)

Támogatott Tartalom
| 2022.06.15. | támogatott tartalom

A kezdeti lendület az év végére megtorpanhat a szerkezetépítés területén érdekelt és a műanyag zsaluhéjak tekintetében piacvezető vállalat, a MEVA prognózisa szerint. Az orosz-ukrán háború, a forint árfolyamának mozgásai és az energiaszektorban tapasztalt bizonytalanságok miatt az évvégi beruházások esetleges halasztása kiszámíthatatlanná teszi a vállalatok számára a tervezést.

Továbbra is nehezen tervezhető a beruházók számára az építőanyagok beszerzési ára. Az orosz-ukrán háború, az energiaárak emelkedése, a forint árfolyamának mozgásai a 2022. év második felében sem könnyítik meg az építőipari anyagok és a kivitelezési munkák árképzését. Mindez pedig kihat az építőipar minden résztvevőjére: a magán célú beruházásoktól az állami és közösségi megrendelésekben érdekelt vállalkozókig egyaránt, melyek pedig az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szövetsége) adatai szerint jelenleg az összes hazánkban folyó építés mintegy 60%-át teszik ki.

Az ÉVOSZ adatai szerint 2021-ben az áremelkedés bizonyos építőanyagok tekintetében akár a 150%-ot is megközelítette, de legkevesebb 15%-os drágulással szinte minden területen számolni kellett. A 2022-ben pedig a szakmai szövetség további, átlagosan 15-25% közötti áremelkedéssel kalkulál.

Indulnak-e a szerkezetépítések?

A zsalurendszereink iránti kereslet az első 4 hónapban minden csúcsot megdöntött” – mondta el Botta D. Mihály, a Meva Zsalurendszerek Zrt. ügyvezető igazgatója. – „Ezzel együtt a mezőny szétszakadt: a vidék meglehetősen erős volt a szerkezetépítésben, de a budapesti magasépítési projektek továbbra is hiányoznak. Különösen azok nem látszódnak, amelyeknek tervezett indítása idei, és már startra készen, kézzel fogható közelségben kellene lenniük. Ha pedig végül nem indulnak el, nagyon fognak hiányozni.” Az elmúlt években zajlott modern városok program hozta a vidéki régiók növekvő keresletét. A projektek kifutásával a folytatás vidéken sem látszik ezen a területen, viszont az infrastrukturális beruházások, az utak, autópályák, építése még segítik a kihasználtságot.

Inflálódó építkezések

A beruházók helyzetét tovább súlyosbítja a beszerzési árak árfolyamkockázatok miatti bizonytalansága. A faanyag beszerzési nehézségeinek okán pedig például a zsalueszközök beszerzési ára tovább emelkedett, ami a zsalubérlés díjainak növekedésével jár együtt. Így elmondható, hogy a zsaluzási területet is egyértelműen elérte az építési infláció, tehát azok jártak jól, akik tavaly nagyobb értékű eszközbeszerzést tudtak ezen a területen véghezvinni.

A megrendelők szemében a becsült és kalkulált mérnökárakhoz képest jelentősen magasabb kivitelezői ajánlatok miatt megjelenik a bizonytalanság. Az anomália a jelenlegi helyzetben az, hogy miközben a zsalukihasználtság az év elején minden csúcsot megdönt, nem látni, hogy ez az év vége hova fut ki” – teszi hozzá a szakember – „Amennyiben a beruházók ezt a bizonytalanságot negatívan élik meg, kivárnak, és nem indítják el a tervezett projekteket, az pl. egy lakáspiacon akár további áremelkedéshez vezethet, hiszen a piacképes lakások fogynak, de ez egyúttal az építőipari kapacitáskihasználtság és a termelés csökkenését is eredményezi.”

Telephelyfejlesztésnek köszönhető szolgáltatásexport és korszerű eszközök a kisebb vállalkozásoknak is

A Meva az elmúlt években a korszerű zsalutechnológiát igénylő nagyberuházások körének bővülésével, valamint a keresletre jól és gyorsan reagálva dinamikusan növelni tudta piaci részesedését. Ennek eredménye képpen 2021-ben 3 milliárd forint nettó árbevételt realizált.

Ennek oka részben az, hogy a vállalat korszerű zsalutechnológiája ma már nem csak a legnagyobb beruházások számára érhető el. A webshopra hasonlító, speciális ajánlatközvetítő online felületén keresztül egyszerű és gyors hozzáférést kínál a legkorszerűbb zsalutechnológiához akár a legkisebb vállalkozásoknak is.

A környezetbarát műanyag zsaluhéjak területén piacvezető Meva egy új telephely létrehozásával további lehetőségek kiaknázását tervezi 2023-ra. Így a szolgáltatások területén a cég nyolcszorosára növekedett kapacitásából exportra is jut majd.

További cikkek a témában: https://shop.meva.hu/hirek

#támogatott tartalom