Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 104. napján – Válasz Online
 

Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 104. napján

OSW
| 2022.06.08. | OSW

Lehetetlen a Donbasz megtartása, akkorák az ukrán veszteségek. Moszkva őszig megtartaná a Herszon Oroszországba olvasztásáról szóló népszavazást. Zelenszkij szerint Ukrajna az EU-tagjelölti státuszhoz szükséges „minden, tényleg az összes” feltételt teljesítette. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 104. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Krzysztof Nieczypor. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:


A Donbasz június 7-én (forrás: Military Land)

Részletes helyzetkép:

Az ukrán fél arról számol be, hogy az orosz támadást Szlavjanszktól keletre Rajhorodok [Райгородок] térségében, Bahmuttól északra és délkeletre (Komisuvahánál [Комишуваха], Szvitlodarszknál [Світлодарськ] és Vuhlehirszknél [Вуглегірськ]), illetve Szjevjerodonecktől délre, Toskivka térségében [Тошківка] megállították – utóbbi településen (ugyanúgy, ahogy Szlavjanszktól északra) harcok folynak. Az orosz tüzérség és légierő a teljes harcérintkezési vonal mentén folytatja az ukrán állások és a védők hátának, illetve Csernyihiv és Szumi megyék határmenti járásainak támadását. Az elmúlt napon a többi között Harkivot és Mikolajivot lőtték. Az ukrán tüzérség a Liszicsanszk–Bahmut országút menti Nahirne [Нагірне] térségében visszaverhette az ellenséget. Az ukrán vezérkar szerint Ukrajna északkeleti határa mentén három orosz zászlóalj-harccsoport állomásozik.

Volodimir Zelenszkij elnök elmondta, hogy ellentámadás megindításához Ukrajnának minimum tízszer több fegyverre és emberre van szüksége. Olekszij Danilov, Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára arról tájékoztatott, hogy az ukrán hadseregnek nincs elégséges mennyiségű fegyvere ahhoz, hogy visszaverje az ellenséget, s kiemelte azt is: Ukrajnának minden segítségért hálásnak kell lennie. Litvániából Ukrajnába tíz katonai teherautó és tíz terepjáró, illetve 20 darab M113-as lánctalpas szállítójármű érkezett.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a nyilvánosság előtt értékelte az Ukrajnában folyó katonai műveletet. Kijelentette, hogy az orosz erők a Donyec folyó bal partja mentén fekvő területének jelentős részét foglalták el – beleértve ebbe Szjevjerodoneck, Liman, illetve Szvjatohirszk [Святогірськ] lakónegyedeit. Hozzátette, hogy Bergyanszk és Mariupol kikötői készen állnak az ukrán gabona elszállítására. Az Oroszország és a Krím közötti szárazföldi folyosón a személyautó-forgalom folyamatos, az Oroszország és Donbasz, illetve Zaporizzsja és Herszon megyék közötti vasúti forgalom újraindításának feltételeit megteremtik – összesen 1200 kilométer vasutat állíthatnak helyre.

Folytatódik Ukrajna déli, megszállt területei Oroszországhoz csatolásának előkészítése. Az ukrán hatóságok nyilvánosságra hozták, hogy Herszonban még június 6-án találkozóra került sor a kollaboráns hatóságok és Szergej Kirijenko, az Oroszországi Föderáció Elnöki Adminisztrációjának helyettes vezetője között – a politikus kitűzte a feladatot: a herszoni térség az Ororszországi Föderációhoz való csatolásáról szóló népszavazást idén őszig meg kell tartani. Zaporizzsja megyében egy kollaboránsokból álló csoportot állítottak fel azért, hogy az annexiós népszavazás lebonyolítását kidolgozzák. Elismerték, hogy a régió jelentős része (ahol a népesség majd’ fele lakik) még mindig az ukrán erők ellenőrzése alatt áll. A kollaboránsok szerint felmerült az az opció, hogy a Zaporizzsjai Köztársaság az Oroszországi Föderáció teljes jogú tagja legyen.

A megszálló erők folytatják az Oroszországhoz negatívan álló személyek elnyomását. Herszon megyében az agresszió kezdete óta több mint 600 főt börtönöztek be, őket kihallgatták és erőszakkal vettek rá hűségnyilatkozat aláírására. Az elnyomottak többsége helyi társadalmi aktivista, újságíró, illetve olyasvalaki, aki az ukrán hadsereg vagy területvédő erők egységében szolgált. Az oroszok által ellenőrzött Melitopolból a Krímbe egy tizenegy vagonból álló tehervonatot indítottak el – a megrakott szerelvény több mint 500 tonna gabonát szállított. A megszálló hatóságok bejelentették: az ilyen szállítmányok számát növelni fogják.

Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy eddig semmilyen, az ukrán kikötőkből bonyolítandó gabonaszállításról szóló megállapodást nem sikerült elérni, illetve azt: minden olyan megállapodást, amelyben Kijev nem vesz részt, s amely nem veszi figyelembe az ukrán fél érdekeit, el fognak utasítani. A közleményben kiemelték: a kikötőblokádok feloldásának feltétele egyfelől, hogy Ukrajna megfelelő fegyvereket kapjon a partvédelemre, másfelől pedig, hogy harmadik országok haditengerészetei vegyenek részt a járőrözésben a Fekete-tenger ukrán részén. Az álláspontot a török és orosz külügyminiszterek ankarai találkozójának előestéjén tették közzé, mely találkozó alatt az ukrán kikötők feloldásának lehetőségeiről eshetett szó.

Zelenszkij elnök elmondta: azt várja, hogy a június második felére tervezett brüsszeli EU-csúcs megadja Ukrajnának az EU-tagjelölti státuszt. Szerinte Kijev „minden, tényleg az összes” feltételt teljesítette ennek megszerzése érdekében, s „jelenleg a labda az Unió térfelén pattog”. Negatívan válaszolt a tagsági alternatívákat érintő felvetésekre, melyeket „Európa egyes államai” nyújtottak be: szerinte az ilyen ötletek ezen tagállamok tényleges vonakodását indokolják meg, hogy Ukrajnának uniós tagságot adjanak.


Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: óvóhely a kelet-ukrajnai Liszicsanszkban 2022. június 7-én (fotó: AFP/Aris Messinis)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna