Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 104. napján

·2022.06.08

Lehetetlen a Donbasz megtartása, akkorák az ukrán veszteségek. Moszkva őszig megtartaná a Herszon Oroszországba olvasztásáról szóló népszavazást. Zelenszkij szerint Ukrajna az EU-tagjelölti státuszhoz szükséges „minden, tényleg az összes” feltételt teljesítette. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 104. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Krzysztof Nieczypor. Fordította: Zeöld Zsombor.

A legfontosabbak röviden:

  • Az ukránok haditechnikai veszteségei lehetetlenné teszik a Donbasz megtartását.
  • Az oroszok újra fel kívánják gyorsítani a politikai terveket.
  • Több mint 500 tonna ukrán gabonát szállíthattak a Krímbe.

A Donbasz június 7-én (forrás: Military Land)

Részletes helyzetkép:

Az ukrán fél arról számol be, hogy az orosz támadást Szlavjanszktól keletre Rajhorodok [Райгородок] térségében, Bahmuttól északra és délkeletre (Komisuvahánál [Комишуваха], Szvitlodarszknál [Світлодарськ] és Vuhlehirszknél [Вуглегірськ]), illetve Szjevjerodonecktől délre, Toskivka térségében [Тошківка] megállították – utóbbi településen (ugyanúgy, ahogy Szlavjanszktól északra) harcok folynak. Az orosz tüzérség és légierő a teljes harcérintkezési vonal mentén folytatja az ukrán állások és a védők hátának, illetve Csernyihiv és Szumi megyék határmenti járásainak támadását. Az elmúlt napon a többi között Harkivot és Mikolajivot lőtték. Az ukrán tüzérség a Liszicsanszk–Bahmut országút menti Nahirne [Нагірне] térségében visszaverhette az ellenséget. Az ukrán vezérkar szerint Ukrajna északkeleti határa mentén három orosz zászlóalj-harccsoport állomásozik.

Volodimir Zelenszkij elnök elmondta, hogy ellentámadás megindításához Ukrajnának minimum tízszer több fegyverre és emberre van szüksége. Olekszij Danilov, Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára arról tájékoztatott, hogy az ukrán hadseregnek nincs elégséges mennyiségű fegyvere ahhoz, hogy visszaverje az ellenséget, s kiemelte azt is: Ukrajnának minden segítségért hálásnak kell lennie. Litvániából Ukrajnába tíz katonai teherautó és tíz terepjáró, illetve 20 darab M113-as lánctalpas szállítójármű érkezett.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a nyilvánosság előtt értékelte az Ukrajnában folyó katonai műveletet. Kijelentette, hogy az orosz erők a Donyec folyó bal partja mentén fekvő területének jelentős részét foglalták el – beleértve ebbe Szjevjerodoneck, Liman, illetve Szvjatohirszk [Святогірськ] lakónegyedeit. Hozzátette, hogy Bergyanszk és Mariupol kikötői készen állnak az ukrán gabona elszállítására. Az Oroszország és a Krím közötti szárazföldi folyosón a személyautó-forgalom folyamatos, az Oroszország és Donbasz, illetve Zaporizzsja és Herszon megyék közötti vasúti forgalom újraindításának feltételeit megteremtik – összesen 1200 kilométer vasutat állíthatnak helyre.

Folytatódik Ukrajna déli, megszállt területei Oroszországhoz csatolásának előkészítése. Az ukrán hatóságok nyilvánosságra hozták, hogy Herszonban még június 6-án találkozóra került sor a kollaboráns hatóságok és Szergej Kirijenko, az Oroszországi Föderáció Elnöki Adminisztrációjának helyettes vezetője között – a politikus kitűzte a feladatot: a herszoni térség az Ororszországi Föderációhoz való csatolásáról szóló népszavazást idén őszig meg kell tartani. Zaporizzsja megyében egy kollaboránsokból álló csoportot állítottak fel azért, hogy az annexiós népszavazás lebonyolítását kidolgozzák. Elismerték, hogy a régió jelentős része (ahol a népesség majd’ fele lakik) még mindig az ukrán erők ellenőrzése alatt áll. A kollaboránsok szerint felmerült az az opció, hogy a Zaporizzsjai Köztársaság az Oroszországi Föderáció teljes jogú tagja legyen.

A megszálló erők folytatják az Oroszországhoz negatívan álló személyek elnyomását. Herszon megyében az agresszió kezdete óta több mint 600 főt börtönöztek be, őket kihallgatták és erőszakkal vettek rá hűségnyilatkozat aláírására. Az elnyomottak többsége helyi társadalmi aktivista, újságíró, illetve olyasvalaki, aki az ukrán hadsereg vagy területvédő erők egységében szolgált. Az oroszok által ellenőrzött Melitopolból a Krímbe egy tizenegy vagonból álló tehervonatot indítottak el – a megrakott szerelvény több mint 500 tonna gabonát szállított. A megszálló hatóságok bejelentették: az ilyen szállítmányok számát növelni fogják.

Az ukrán külügyminisztérium közölte, hogy eddig semmilyen, az ukrán kikötőkből bonyolítandó gabonaszállításról szóló megállapodást nem sikerült elérni, illetve azt: minden olyan megállapodást, amelyben Kijev nem vesz részt, s amely nem veszi figyelembe az ukrán fél érdekeit, el fognak utasítani. A közleményben kiemelték: a kikötőblokádok feloldásának feltétele egyfelől, hogy Ukrajna megfelelő fegyvereket kapjon a partvédelemre, másfelől pedig, hogy harmadik országok haditengerészetei vegyenek részt a járőrözésben a Fekete-tenger ukrán részén. Az álláspontot a török és orosz külügyminiszterek ankarai találkozójának előestéjén tették közzé, mely találkozó alatt az ukrán kikötők feloldásának lehetőségeiről eshetett szó.

Zelenszkij elnök elmondta: azt várja, hogy a június második felére tervezett brüsszeli EU-csúcs megadja Ukrajnának az EU-tagjelölti státuszt. Szerinte Kijev „minden, tényleg az összes” feltételt teljesítette ennek megszerzése érdekében, s „jelenleg a labda az Unió térfelén pattog”. Negatívan válaszolt a tagsági alternatívákat érintő felvetésekre, melyeket „Európa egyes államai” nyújtottak be: szerinte az ilyen ötletek ezen tagállamok tényleges vonakodását indokolják meg, hogy Ukrajnának uniós tagságot adjanak.


Az OSW szakértőinek kommentárja:

  • Kijev következetesen törekedik arra, hogy rávegye a nyugati államokat a katonai segítségnyújtás számottevő növelésére. A kormány képviselői által megismételt támogatási kérések egyelőre nem hoztak kielégítő eredményt, a nyugati médiának adott válaszok egyre nagyobb elkeseredettségről tanúskodnak. Az ukrán tájékoztatás az igények növekedéséről szól – erről Zelenszkij elnök kommentárja árulkodik: pár nap alatt kétszeresére növelte azon katonák becsült számát, akik véleménye szerint szükségesek az agresszor visszaveréséhez. Az ukrán fél azt állítja, hogy már 700 ezer fő van fegyverben – ez a szám legnagyobb valószínűség szerint túlzó, de az ukrán hadsereg a harctérségekben még mindig emberelőnnyel rendelkezik (az oroszok Ukrajnába összesen 100–120 ezer katonát telepítettek). A harcoló felek közötti felszerelésbeli aránytalanságot (különösen a nehézfegyverzetnek az ukrán oldalt érintő, egyre súlyosabbá váló hiányát) elvitathatatlannak kell tekinteni. A harc lefolyásából látszik, hogy a jelenlegi szállítmányok túl kicsik még ahhoz is, hogy fedezzék az ukrán hadsereg elszenvedett veszteségeit – nemhogy képesek lennének a katonai helyzetnek a védők számára előnyös megváltoztatására.
  • Az orosz védelmi miniszter nyilatkozata, amelyben az Ukrajna déli és keleti részén lévő helyzetet kommentálta, azt mutatja, hogy Oroszország még mindig nem hajtotta végre a katonai művelet minimumtervét. Sojgu elismerte, hogy az orosz erők még mindig nem foglalták el a teljes Donbaszt, s hogy ott heves harcok dúlnak. A fronteseményeket egy vállrándítással elintézte, és a Krímet és Oroszországot összekötő szárazföldi folyosó állítólagos normalizálásával (különösen a köz- és vasutak újbóli használatba vételével) kapcsolatos információk átadására koncentrált, illetve Bergyanszk és Mariupol kikötőinek megnyitására – ezeken keresztül lehet az ukrán gabonát elszállítani. Sojgu az elfoglalt területeken lévő helyzet stabilizálásának előrehaladásáról biztosító szavait a megszállt Krím vezetője, Szergej Akszjonov ásta alá akaratlanul – ő azt állította, hogy Oroszország irányába lehetetlen a polgári közlekedés. Szavai arra utalnak, hogy a hivatalos, a megszállt területeken lévő helyzet stabilizálása felé mutató propagandával szemben ezen területek még mindig az orosz katonaság kizárólagos ellenőrzése alatt állnak – a katonaság ezeket a részeket mint frontmögötti területet kezeli.
  • Az EU-val való integráció kérdését illetően Kijev sietsége és ambíciója abból fakad, hogy az Oroszországgal zajló háború elismerését alkalmas pillanatnak tartja arra, hogy ebben a kérdésben a nyugati vezetőkre sikeresen helyezzen nyomást. Ukrajna megpróbálkozik az EU-csatlakozást ellenző tagállamok ellenállásának letörésével, őket őszintétlenséggel és képmutatással vádolva, és szintén kihasználva ezen államok társadalmainak az ukrán törekvések iránti támogatását. Ha a júniusi, brüsszeli csúcsra nincs egyetértés az ukrán tagjelölti státusz megszerzéséről, az Kijevet arra fogja sarkallni, hogy egyfelől fokozza kritikáját, másfelől azzal vádolja meg az azt blokkoló tagállamokat, hogy támogatják az Ukrajna szuverenitástól való megfosztására irányuló orosz szándékot.

Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: óvóhely a kelet-ukrajnai Liszicsanszkban 2022. június 7-én (fotó: AFP/Aris Messinis)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

Kategória: OSW