Orbán Viktor megint győzött: a KGB-s Kirill dollármilliárdjait is megvédte – Válasz Online
 

Orbán Viktor megint győzött: a KGB-s Kirill dollármilliárdjait is megvédte

Stumpf András
| 2022.06.02. | vélemény

Brüsszel behódolt Orbán Viktornak, lehúzta szankciós listájáról Kirill moszkvai pátriárkát. A magyar kormány az ő kedvéért akasztotta meg az uniós szankciós folyamatot tegnap, arra hivatkozva, hogy a vallásszabadságot védi így. Nem azt védte: csupán egy ex-KGB-s háborús uszító összeharácsolt dollármilliárdjait. Egyúttal pedig mosdatta kicsit a putyini szerecsenállamot. Ezt hagyta jóvá utólag az EU ma délután. Gratulációt küldünk tehát. Duplát. Vélemény.

hirdetes

Brüsszelben állt a bál megint. Ráadásul ismét nem valami zöldfülű elsőbálozó itta magát kokira, s kezdett törni-zúzni. Szokás szerint a legrégebbi vendég, a legtapasztaltabb klubtag röffentett jó fokhagymás-kolbászosat a bálterem amúgy sem túl illatos levegőjébe. Hangosan, a bál végén, amikor már beállt a csend. Természetesen minden magyarok miniszterelnökéről, Orbán Viktorról van szó.

Kicsit tényszerűbben arról, ami történt: a Putyin elleni hatodik, olajembargót is tartalmazó uniós szankciós csomag május elején került a brüsszeli asztalokra, de mivel Magyarország és Szlovákia ellenezte, Csehországgal együtt kivételes státuszt kaptunk. Időt az átállásra. A magyar kormánynak ez sem volt jó, örök mentességet akart kiharcolni, de végül Orbán Viktor is elfogadta az átmeneti mentességről szóló változatot. Hétfőről keddre megszületett hát a politikai döntés. Ő sem vétózott. Úgy volt, mehet a csomag.

Minden szép, minden jó, gondolhattuk. Tegnap reggelig. Akkor kellett volna az uniós nagyköveteknek végleges formába önteniük a szankciós csomagot, de a magyar nagykövet jelezte: nem tartja elfogadhatónak, hogy Kirill moszkvai pártriárka is rajta van azok listáján, akiknek a vagyonát befagyasztják. A tárgyalás emiatt félbeszakadt, a többi nagykövet kiakadt, s még a Válasz Online uniós körökben otthonosan mozgó forrásai is egymásnak ellentmondó magyarázatokat adtak arról, hogy ez akkor most mit is jelent. Érinti-e az olajembargót, vagy az ettől függetlenül sínen van és csak Kirill pártriárka vagyonán megy a vita? El lehet választani a két témát, ha egyszer a Tanácsban a miniszterelnökök (Orbánnal egyetemben) már rábólintottak a szankciós csomagra? Orbánék tényleg csak Kirill pénzét akarják védeni, vagy ez csupán hivatkozási alap, amellyel az utolsó utáni pillanatban mégiscsak elgáncsolnák az embargót is?

Efféle kérdésekről pusmogtak a brüsszeli folyosókon ma reggel még, ideges lett mindenki, az Európai Néppárt frakciószóvivője közölte is: szégyellje magát Orbán, amiért kiáll az orosz diktátor háborús bűneit védő Kirill mellett, és „egy nap majd kiderül, hogy mivel zsarolják az oroszok a magyar miniszterelnököt”. Ami történik, az pedig rettenetesen kínos a szabadságszerető magyar népnek – mondta.

Michael Gahler azonban tévedett: egyrészt sosem fog kiderülni, mivel zsarolják az oroszok Orbánt, ha zsarolják. Másrészt a történet nagyon kínos tényleg, de legfeljebb a magyar és a többi európai nép szabadságszerető része számára. Azoknak viszont már egyformán: a dicsőséges Európai Unió ma délután meghajolt a magyar követelés előtt. Kirill vagyona tabu. Isten fizesse meg.

Ez az igazi breaking news. Hogy az orosz érdekek nyílt képviselete ennyire sikeres lehet az EU-ban. Az ugyanis legalább három hete tudható, hogy Orbán Viktor magára vállalta ezen érdekek és Kirill (a kettő ugyanaz) képviseletét. Az embargóval szembeni érveit sorolva a miniszterelnök akkor közölte: „Van még egy másik is, amiben, úgy érzem, hogy Magyarországnak, ha kell, akkor a nyílt vitáig el kell mennie. Ez pedig ennek a hatodik szankciós csomagnak az az eleme, amely az ortodoxok, az orosz ortodoxok vezetőjét, Kirill pátriárkát is a szankciós listára akarja tenni. Most kaptam is egy levelet a magyarországi ortodoxok gyülekezetétől és közösségétől, amely megkér arra, hogy ez ellen mindent tegyek meg. Úgyhogy most van a nagy ügy, ez az olaj, de van egy elvi szempontból talán még fontosabb, de gazdasági jelentőségét tekintve azért más dimenziójú ügy, ez Kirill pátriárkának az ügye.”

Azbej Tristan államtitkár nem sokkal később egyenesen a vallásszabadságról szóló ügyként keretezte a Kirill-sztorit. „Magyarország számára azonban a vallásszabadság szent és sérthetetlen, ezért nem támogatja egyházi vezetők szankcionálását” – mondta.

És egyikükre sem szakadt rá a plafon.

Nem is csak arról van szó, hogy az orosz ortodox egyháznak, s különösen Kirill pátriárkának meghatározó szerepe van az ukrajnai háború teológiai-ideológiai megalapozásában. Hanem arról, hogy ő az ortodoxia fő csekistája.

Amint nemrég megírtuk, de most nagyon is muszáj újra emlékeztetnünk minden olvasót: amikor a kilencvenes évek elején rövid ideig hozzá lehetett férni az orosz titkosrendőrség bizonyos archív dokumentumaihoz, akkor derült ki, hogy az 1976-tól viborgi, később szmolenszki püspök Kirill „Mihajlov” fedőnéven a KGB ügynöke volt. A tény persze csak a legnaivabbakat lephette meg. Nemcsak azért, mert az orosz ortodox egyházat teljesen behálózta a szovjet titkosrendőrség, hanem azért is, mert Kirill Genfben, az Egyházak Világtanácsában képviselte az orosz ortodoxiát. A szovjet világban teljesen elképzelhetetlen volt tartós külföldi kiküldetés állambiztonsági háttér nélkül, hát még az egyházak különösen érzékeny területén. Mindenesetre Kirillnek a nyugati dekadencia iránti utálata addig nem terjedt, hogy tíz éve ne villantson meg egy méregdrága, 30 ezer dollárt (uszkve tízmillió forint) kóstáló svájci Breguet karórát. Bár lehet, hogy ezzel csak Svájc iránti szeretetét akarta kifejezni, amit azzal is jelez, hogy nyaralója van az országban. Az egyházfő amúgy is szereti a földi hívságokat: amikor a kilencvenes években Kirill vezette a patriarchátus külügyi igazgatóságát, az egyház állami engedéllyel cigarettával is kereskedhetett, amiből legalább 75 millió dollár bevételre tett szert. Az ilyen és ehhez hasonló ügyletekből a pátriárka becslések szerint milliárd dolláros vagyont halmozott fel.

Ennek a figurának a vagyonáról volt tehát szó, nem pedig az orosz ortodox hívek elleni bármilyen támadásról. A putyini államegyház vezetőjének személyes anyagi érdekeit védte tehát nyíltan a magyar kormányfő. Sikerrel.

Miközben gratulálunk a legújabb történelmi győzelemhez, azért rögzítsük:

Kirill pátriárka vagyonának védelme semmilyen módon nem függött össze a vallásszabadság kérdésével. Utóbbi valóban az egyik legfontosabb európai alapérték.

A magyar kormányfő azonban nem ezt védte meg, csupán egy ex-KGB-s háborús uszító összeharácsolt dollármilliárdjait. Egyúttal pedig mosdatta kicsit a putyini szerecsenállamot. Az EU utólagos jóváhagyásával.

Nekik is őszintén gratulálunk.


Nyitókép: Putyin elnök és Kirill moszkvai pátriárka a Nagy Honvédő Háború a képzőművészetben című kiállítás megnyitóján 2019. november 4-én (fotó: SHAMIL ZHUMATOV / POOL / AFP)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#kereszténység#Oroszország#ortodox#Ukrajna