Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 95. napján – Válasz Online
 

Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 95. napján

OSW
| 2022.05.30. | OSW

Ellentámadtak az ukránok, de ennek jelentősége szimbolikus, a donbaszi helyzetről terelhetik el a figyelmet. Egyre több nyugati nehézfegyverzet érkezik – kérdés, vajon időben, és elég lesz-e. Kiújulni látszik az ukrán pártok közötti (bel)politikai harc. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 95. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Krzysztof Nieczypor. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:


Részletes helyzetkép:

Az ukrán vezérkar arról tájékoztatott, hogy Mikolajiv és Herszon megyék határvidékén, a Davidiv Brid-i [Давидів Брід] útkereszteződéstől délre ellentámadást hajtottak végre, melynek eredményeként az ellenség veszteségeket szenvedhetett el, illetve számára kedvezőtlen területen védekezésre állhatott át. Támadótevékenység folytatásáról szóló információt Harkiv megye vonatkozásában a „Dél” Műveleti Parancsnokság, Dnyipropetrovszk megye esetében (Krivij Rihtől délre) a helyi katonai-polgári közigazgatás, illetve Zaporizzsja megyében a belügyminisztérium tanácsadója adott. Herszon és Zaporizzsja megyékben egyes irányokban az ukrán hadsereg 8–10 kilométert haladhatott előre.

Az orosz erők saját magukat erősítik Szjevjerodoneck északkeleti részében és déli elővárosaiban, illetve azt a városközpontot támadták, ahol utcai harcok folynak. A védők Luhanszk megyében és a Donyeck megyei három harcterületen fekvő többi ellenállási ponton visszaverhették a támadásokat – főleg Bahmuttól délre és keletre (az ellenséget visszanyomhatták a Liszicsanszk–Bahmut országúttól). Az ukrán fél arról is tájékoztat, hogy Izjum és Liman felől orosz, Szlavjanszk elleni támadási előkészületeket figyeltek meg. A fő harcokon kívül az orosz tüzérségi támadások, illetve légitámadások célpontjai Mikolajiv, a Mikolajiv megyében lévő, Krivij Rihtől és Zaporizzsjától délre fekvő ukrán állások, Harkiv és a megyeszékhely körüli települések, illetve Csernyihiv és Szumi megyék államhatár mentén fekvő járásai voltak. Rakétatámadások célpontjaivá vált Krivij Rih, Odessza és Szumi térsége, Mikolajiv megyében Novij Buh [Новий Буг], illetve Harkiv megyében Merefa [Мерефа]. Az oroszok új erőket telepítenek a harctérségekben – Harkiv megyében Kupjanszk–Izjum [Куп’янськ-Ізюм] térségében, Zaporizzsja megyében pedig Vaszilivka [Василівка] környékén. Az agresszor állítólag nem tud megbirkózni a sebesültek nagy számával, s az általa lefolytatott titkos mozgósítás, illetve a tartalék kiképzése – az ukrán fél szerint – nem fogja az elvárt eredményeket hozni.

Hanna Malar ukrán védelmi miniszterhelyettes türelmet kért a nyugatról jövő nehézfegyverzet ukrajnai leszállítása kapcsán, s megjegyezte, hogy a rájuk vonatkozó szerződéseket már lezárták. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter arról tájékoztatott, hogy az ukrán hadsereg 155 mm űrméretű, M109-es önjáró lövegeket kapott, s hogy a harctérségekben már használ három ilyen kaliberű, nyugati gyártású fegyvert – az M777 és FH70 vontatott lövegeket, illetve a gépjárműalvázra szerelt [olv.: kerekes, így nem lánctalpas] CAESAR-t. A sajtó ehhez hozzátette, hogy Ukrajna tizennyolc lengyel, 155 mm-es Krab (Rák) önjáró, lánctalpas löveget – három tüzérüteg felszerelését – is kap. A következő héten Washington bejelentheti, hogy MLRS rakéta-sorozatvetőt szállít, sajtóinformációk szerint Ukrajna a rakétavetőkön kívül 70 kilométer hatótávolságú rakétákat kaphat. A Dánia által megígért Harpoon hajó elleni rakétaindítókhoz Ukrajna rakétákat Nagy-Britanniától, illetve Hollandiától kaphat.

A kollaboráns hatóságok nyilvánosságra hozták további, a megszálló rezsim megszilárdítását célzó terveiket. A korábban az ukrán fegyveres erőkhöz tartozó Zaporizzsja megyei katonai létesítményeket átadják az orosz hadseregnek. Ez azt jelenti, hogy az orosz hadsereg azon egységei számának növelésére készül fel, amelyek egy ukrán ellentámadást nehezíthetnek meg. A politikai dimenziót nézve az orosz katonai egységek az ukrán hadsereg létesítményeibe telepítése azt bizonyítja, hogy a megszállt területeken a helyzet alakításában a katonai közigazgatásnak lesz primátusa. A megye területén a moszkvai időzónát vezették be, s az Oroszországgal történő integrációt promotáló propagandaművelet folytatódik. Az ukrán katonai hírszerzés értékelése szerint az orosz hadsereg a megszállt területeken, Ukrajna déli régióiban a harmadik védvonalat építi, elhúzódó harcokra felkészülve.

Zaporizzsja megye oroszok által ellenőrzött Belügyi Főigazgatósága elismerte, hogy a régió számára a fő problémát az „ukrán diverzánsok” szabotázsakciói jelentik. A rend és nyugalom biztosítása érdekében az orosz erők széles körű műveletbe kezdtek, melynek célja az ukrán titkosszolgálatokkal kapcsolatban álló, vagy korábban az ukrán katonai alakulatokban szolgáló személyek azonosítása. Május 30-án Melitopolban a megszálló katonai-polgári közigazgatás székházához közel robbanóanyaggal elkövetett támadásra került sor. A kollaboráns hatóságok az ukrán diverzánsok aktivitása miatti nyugtalansága azt bizonyítja, hogy utóbbiak tevékenysége komolyan megnehezíti a megszállt területek igazgatását.

Az orosz hatóságok nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy az Azovsztal üzemben fogságba esett ukrán katonák számára kirakatpert szervezzenek meg. Mariupolba látogatott Alekszandr Basztrikin, Oroszország Nyomozó Bizottságának vezetője, s találkozóját „az ukrán formációk által a polgári lakosság és orosz katonai személyek ellen elkövetett bűntettek” kivizsgálásának szentelték.

Ukrajna elnöke május 29-i döntésével felmentette Roman Dudint, az SzBU Harkiv megyei vezetőjét. Felmentésének oka a helyi SzBU munkájának negatív értékelése, mely mindenekelőtt a titkosszolgák biztonságával törődött, s nem vonta be a szervezetet a város védelemre való felkészítésébe. Dudin tevékenységének értékelésével a rendvédelmi szervek foglalkozhatnak. Az eset újabb példa az SzBU munkájának háborús körülmények alatti negatív értékelésére (április 1-jén az SzBU herszoni, tábornoki rangban lévő vezetőjét mentették fel és fosztották meg rendfokozatától).

Zelenszkij elnök arról tájékoztatott, hogy az Egyesült Államok már egy évvel ezelőtt azt javasolta a kijevi hatóságoknak, hogy menekítsék ki a lakosságot, illetve lövészárkokat ássanak egy orosz agresszióra felkészülve. Az ukrán államfő kifejtette, hogy akkor szerinte korai lett volna lépéseket tenni: az felesleges pánikot keltett volna és az állam gazdaságát negatívan befolyásolta volna. Mindazonáltal biztosított arról, hogy a fegyveres erők már akkor elkezdték a szükséges előkészületeket a támadás visszaverésére – ezt az ukrán hadsereg hozzáállása is bizonyítja a most zajló konfliktusban.

Az Ukrajnából történő kilépés informális betiltásának visszavonása érdekében Petro Porosenko Zelenszkij elnökhöz fordult. A volt államfő azzal vádolta meg az elnöki adminisztrációt, hogy jogalap nélkül nem engedi elhagyni az országot olyan személyeknek, akik segítségszerzés, illetve Ukrajna EU-tagságának támogatása miatt utaznának külföldre. Május 30-án Porosenkónak nehézségei támadtak akkor, amikor az Európai Néppárt rotterdami kongresszusára utazott, pár nappal korábban pedig a határőrség állítólag kétszer is megakadályozta részvételét a NATO Vilniusban megrendezett Parlamenti Közgyűlésén.


Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: idős nőt visznek fel az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet különvonatára, amellyel a harcok elől menekülőket evakuálják a kelet-ukrajnai Pokrovszk város vasútállomásán 2022. május 29-én (fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna