„Mára tényleg meghatározó az USA részvétele” – Magyarics Tamás és Rácz András a háborúról [HetiVálasz 125] – Válasz Online
 

„Mára tényleg meghatározó az USA részvétele” – Magyarics Tamás és Rácz András a háborúról [HetiVálasz 125]

Vörös Szabolcs
| 2022.05.26. | Podcast

Proxy- vagy két ország háborúja zajlik a szomszédunkban? A téma azért sem mellékes, mert amit pár hete még a kommentmezőkben írtak le, az ma már a magyar parlamentben is elhangzik. Ebben igyekszünk rendet tenni HetiVálasz podcastunkban. Adásunkba két vendéget hívtunk: Magyarics Tamást, az ELTE BTK amerikanisztika tanszékének egyetemi tanárát, illetve Rácz András történészt, Oroszország-szakértőt, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet munkatársát.

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Az adás ezúttal elérhető Youtube-csatornánkon is! Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

Van-e pontos definíciója a proxyháború kifejezésnek?

Magyarics Tamás: „Elvileg azt jelentené, hogy az igazi hadviselők közvetetten vesznek részt. Klasszikus proxyháborúnak számított a koreai vagy a vietnami vagy az afganisztáni háború, vagy akár Nicaragua – a két szuperhatalom a hidegháború alatt nagyon gondosan kerülte a közvetlen összeütközést. (…) Mindig előretoltak valakit, és nem közvetlenül vettek részt a háborúban. A kérdés az, hogy ez [az ukrajnai háború] ilyen szempontból proxyháborúnak minősíthető-e. Bizonyos szempontból nyilván igen, legalábbis félproxy háborúnak minősíthető, mert az egyik fél (az orosz) valóban részt vesz, a másik fél viszont közvetetten: egyre több amerikai megfigyelő és stratéga is azt mondja, hogy az Egyesült Államok közvetett részvétele elég jelentős ebben a konfliktusban.”

Rácz András: „Az időbeliség számít, amikor arra a kérdésre keressük a választ, hogy ez proxyháború-e, vagy nem. A háború első nyolc évében érdemi katonai támogatást Ukrajna a Nyugattól nem kapott. Most, a február 24-én kezdődő eszkaláció első napjaiban sem. (…) Számos nyugati ország azzal számolt, amivel egyébként az oroszok is, hogy Ukrajna nem húzza sokáig, néhány nap alatt összeomlik. Miután kiderült, hogy ez nem így van, akkor kezdett el számos nyugati ország, ideértve kulcsfontosságú az Egyesült Államokat is, egyre többféle, egyre nagyobb nagyságrendű és egyre sokrétűbb támogatást adni Ukrajnának. Proxysodik a konfliktus – mostanra már tényleg meghatározó az Egyesült Államok részvétele.”

Összeesküvés-elmélet-e, hogy amerikai érdek volt az eszkaláció – és az, hogy ebből Oroszország garantáltan meggyengülve kerüljön ki?

Magyarics Tamás: „Nem tudom, Putyin az amerikaiaknak a játékát játssza-e el – nem tartom valószínűnek. De az amerikaiaknak »kapóra jött« ez a háború. (…) Kihasználták arra, hogy az európai szövetséget megerősítsék: a németek hirtelen »találtak« 100 milliárd eurót, amit eddig nem nagyon találtak meg.”

Rácz András: „Nem gondolom azt, hogy amerikai háttérmunka vagy machináció lett volna a háború kirobbanása mögött, viszont, ha már megtörtént, akkor az Egyesült Államok viszont kihozza belőle a legjobbat.”

Mi a helyzet a fronton?

Rácz András: „Oroszország felőrléssel akarja megtörni az ukrán ellenállást. Ehhez az oroszoknak nincs elég katonájuk, ami addig igaz, amíg nem mozgósítanak. A T62-esek előhozása a raktárból azért lényeges, mert azok a tartalékos erőkhöz vannak beosztva. Tehát az, hogy előhozzák a T-62-eseket, azt jelzi, hogy elkezdődik valamiféle mozgósítás. A keleti front már most rosszul áll. Az orosz erők a donbaszi kiszögellés délkeleti csücskénél, Popasznánál áttörték az ukrán frontot, gyors ütemben haladnak északnyugat felé.Benne van a pakliban, hogy az ukrán erőknek nagyon jelentős kontingensét fogják bekeríteni ennek a kiszögellésnek a csücskében, Szjevjerodonyecknél. (…) Elképesztően hősiesen verekednek az ukránok, de az látszik, hogy az orosz felőrlő stratégia az sajnos egyre inkább működik. És ha tényleg mozgósítás lesz, márpedig a ’62-esek felbukkanása erre utal, akkor az látszik, hogy Oroszország is úgy értékeli, hogy ez a felőrlés működik, és ebbe az irányba fog tovább menni.


Nyitókép: Rácz András és Magyarics Tamás (fotó: Válasz Online/Vörös Szabolcs)

Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Oroszország#proxyháború#Ukrajna