Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 91. napján – Válasz Online
 

Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 91. napján

OSW
| 2022.05.26. | OSW

Az oroszoknak sikerült a Donbaszban lévő ukrán csapatösszevonást kettévágni; a megszállt területeken folytatódik az ukrántalanítás. Az oroszok kihozták a raktárakból a T–62-es harckocsikat. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 91. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Krzysztof Nieczypor. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:


Részletes helyzetkép:

Az ukrán fél Harkiv, Donyeck és Luhanszk megyék közös határterületén a harctevékenység intenzitásának megnövekedéséről tájékoztat. Limant [Лиман] részben elfoglalták azok az orosz erők, akik egy délkeleti (Sziverszk–Bahmut [Сіверськ–Бахмут]) irányban végrehajtandó újabb támadásra készülhetnek fel. A védők arra törekednek, hogy ne engedjék a Liszicsanszk–Bahmut országút Donyeck megyében fekvő szakaszának elfoglalását, támadásokat visszaverve a Bilohorivka–Nahirne–Beresztove [Білогорівка–Нагірне–Берестове] régióban. A Szjevjerodoneck térségében található fő ukrán csapatösszevonást két részre vágták: Liszicsanszk–Szjevjerodoneck, illetve Hirszke–Zolote [Гірське–Золоте] – ezeket az ellenséges egységek megpróbálják körülzárni. Az oroszok délkeletre, Bahmut irányába is támadnak (a támadókat Vidrodzsennja [Відродження] környékén állították meg), s Donyeck megye többi részén, illetve – párnapos szünet után – Herszon megye Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékkel közös határterületén (Tavrijszkénél [Таврійське] és Mikolajivkánál [Миколаївка]) az ukrán állásokat megpróbálták áttörni. Az orosz légierő és tüzérség egyetlen irányban sem szünetelteti az ukrán állások és közvetlen hátuk elleni támadásokat.

Az oroszok Csernyihiv és Szumi megyékkel határos területeken támadócsoportokat alakítanak újra. A helyi ukrán források hozzáteszik, hogy egyelőre semmilyen jele nem mutatkozik annak, hogy ezek támadásra készülnének fel, azonban folyik a védők állásainak tüzérségi lövetése. A „Dél” műveleti parancsnokság felhívja a figyelmet egyrészt arra, hogy az ellenség a Kígyó-szigeten saját magát erősíti, illetve arra is, hogy az ukrán flotta elfoglalt hajóinak felhasználásával provokációt készít elő.

A Donbasz május 25-én (forrás: Military Land)

Az orosz hatóságok a megszállt területeken felgyorsították az ukrán lakosság útlevéllel ellátását. Május 25-én Vlagyimir Putyin aláírta azt a rendeletet, amely egyszerűsíti az orosz állampolgárság megszerzésének folyamatát a Zaporizzsja és Herszon megyeiek számára. A dokumentum előírja, hogy az ezekről a területekről származó lakosok állampolgársági kérvényeit maximum három hónap alatt el kell bírálni. Mariupolban olyan információ terjed, miszerint az orosz állampolgárság megszerzésére az ún. Donyecki Népköztársaság útlevele nélkül is lehetőség van, de az új dokumentumok átvételéhez Oroszországba kell utazni. Az ukrán külügyminisztérium a határozatot illegálisnak, Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának, illetve a nemzetközi jog előírásainak súlyos megsértéseként kezeli.

Beigazolódott az a feltételezés, hogy a Kreml a Donbasz annexiójának forgatókönyvét felgyorsítja. Gyenyisz Pusilin, az ún. Donyecki Népköztársaság vezetője beismerte, hogy Donyeck és Luhanszk megyék teljes területének elfoglalása után „népszavazást” folytatnak le ezen területek Oroszországhoz csatolásáról. Hozzátette: a referendum eredménye nyilvánvaló lesz.

A megszállt Mariupolban az oroszok szeptember 1-jéig meghosszabbították az iskolaévet, illetve az iskolákat arra készítik elő, hogy azok bevezessék az orosz tanrendet – a fő cél a helyi ifjúság ukrántalanítása lehet. A teljes nyár folyamán a tanulók orosz nyelvet és irodalmat, illetve Oroszország történelmét fogják tanulni. A megszállók kilenc iskola megnyitását tervezik, de eddig pusztán 53 olyan tanítót találtak, akik készek felvenni a munkát.

Az orosz külügyminisztérium miniszterhelyettese, Andrej Rudenko arról tájékoztatott, hogy Oroszország kész humanitárius folyosót szervezni a Fekete- és Azovi-tenger mentén található ukrán kikötőkből induló tengeri gabonaszállítmányok számára – mindazonáltal a javaslat végrehajtását a kikötők ukrán fél általi aknamentesítéséhez, illetve az Oroszországot érintő nyugati szankciók eltörléséhez kötötte. Válaszában az ukrán diplomácia vezetője Moszkvát vádolta meg azzal: szánt szándékkal akarnak világméretű éhínséget okozni, s a nemzetközi közösséget arra szólította fel, hogy ne engedjen a zsarolásnak. Ukrajna mezőgazdasági miniszterhelyettese, Tarasz Viszockij szerint a tengeri szállítás helyett az Európa országain keresztüli alternatív köz- és vasúti szállítási útvonalak kihasználása havi 1,5 millió tonna ukrajnai gabonaexportot tesz lehetővé; szerinte az ukrán raktárakban összegyűlt 22 millió tonna gabona elszállítása így legalább egy évig tartana. Viszockij véleménye szerint a gabonaexport egyetlen lehetősége az ukrán kikötők katonai úton történő felszabadítása, vagy a tengeri, gabonát szállító hajókat kísérő nemzetközi konvoj megszervezése. A Davosi Fórum alatt Volodimir Zelenszkij elnök arra szólított fel, hogy hozzanak létre egy mezőgazdasági termékeket exportáló szervezetet, amelynek feladata a mezőgazdasági termékek szállításának megszakadásával összefüggő válságok kezelése lehetne.

Zelenszkij az ukrán nemzethez intézett beszédében egyes, az ukrajnai konfliktus mihamarabbi lezárását szorgalmazó nyugati államok hozzáállását kritizálta. Véleménye szerint az egyes nyugati politikusok és diplomaták által hangoztatott vélemény, miszerint Kijevnek Moszkvával szemben részleges területi engedményeket kell tenni, a második világháború kitörése előtti, a náci Németországgal szembeni hibás európai politika megismétlődése, és nem védi meg a Nyugatot Vlagyimir Putyin agresszív terveitől. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter viszont azt mondta: Ukrajna nem fog több hibát elkövetni azzal, hogy elfogadja a konfliktus befagyasztását.


Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: elesett bajtársai emlékére iszik két ukrán katona friss sírhantok közt a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. május 22-én (fotó: MTI/AP/Bernat Armangue)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna