Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 90. napján

·2022.05.25

Körbezárhatják az ukrán csapatokat Szvjevjerodonecknél; alakul „Novorosszija” területe. Megérkezett Németországba az első ukrán gabonaszállítmány. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 90. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Sławomir Matuszak. Fordította: Zeöld Zsombor.

A legfontosabbak röviden:

  • Megnőtt annak az esélye, hogy a Szvjevjerodoneck és térségében összevont ukrán csapatokat körbezárják – az ukrán parancsnokság előtt több forgatókönyv is van a helyzet kezelésére.
  • Az orosz tervek előrehaladásával alakul „Novorosszija” területe is.
  • Az EU számára egyre fontosabbá válik az ukrán gabona tengerre juttatásának elősegítése – Németországba megérkezett az első szállítmány.

Részletes helyzetkép:

Az orosz erők folytatják Szjevjerodoneck térségében található ukrán csapatösszevonás elvágását és megsemmisítését, illetve Harkiv és Donyeck megyék közös határterületéből az ukrán csapatok kiszorítását célzó tevékenységüket. Harcok folynak az ukrán ellenőrzés alatt maradt Szjevjerodoneckért, illetve környék Luhanszk megyében fekvő településeiért, illetve a Szlavjanszktól északkeletre fekvő legutolsó nagyobb településért, Limanért [Лиман] is. Az ellenség szintén próbálkozik a Liszicsanszk–Bahmut országúton való átkeléssel (Donyeck megyében lerohanva Jakovlivkát [Яковлівка] és Bilohorivkát [Білогорівка]), illetve a Horlivka–Popaszna országút teljes ellenőrzés alá vonásával: harcok folynak a Luhanszk és Donyeck megyék határán fekvő Trojickéért [Троїцьке] és Luhanszkéért [Луганське] – a két települést összekötő 10 kilométernyi út ukrán ellenőrzés alatt maradt. A többi irányban az oroszok folytatták az ukrán állások és közvetlen hátuk elleni tüzérségi támadásokat és bombázásokat, alkalmanként támadótevékenységet is kifejtve. A rakétatámadások célpontjai Krivij Rih és Zaporizzsja voltak.

Ukrajna Védelmi Minisztériumának sajtószóvivője összesített tájékoztatással szolgált az orosz hadseregnek a művelet kezdete óta kifejtett erőfeszítéseiről. Elmondta, Oroszország elhúzódó katonai műveletre készül fel, és a konfliktus jelenlegi szakaszában arra törekszik, hogy megszerezze Donyeck, Luhanszk és Herszon megyék közigazgatási határai feletti ellenőrzést annak érdekében, hogy a Krímből stabil szárazföldi folyosót biztosítson. Az oroszok eddig közel 170 ezer katonát vetettek be, a harctevékenységekben több mint 90 zászlóalj-harccsoportot (BTG) felhasználva – májusig a védők összesen 17 ellenséges BTG-t semmisíthettek meg. Másfél-két hónap során az oroszok még közel 30 BTG-t vonhatnak be a harctevékenységbe.

A Donbasz május 23-án (forrás: Military Land)

Zaporizzsja megye kollaboráns közigazgatásának vezetője, Vlagyimir Rogov kijelentette, hogy az „ukrán nacionalistáktól” való „felszabadítását” követően a régió az Oroszországi Föderáció teljes jogú tagjává válik. A vezető kritikusan értékelte a Zaporizzsjai Népköztársaság létrehozásának szükségszerűségét, és emlékeztetett arra, hogy a megye területe történelmileg az orosz birodalomhoz tartozott. Rogov 2014-ben Zaporizzsjában az „anti-Majdan” egyik szervezője volt, 2014 szeptemberében fogolycsere keretében Oroszországba távozott, ahol rendszeresen szerepelt a médiában mint a „Novorosszija Állam Létrehozásának Bizottsága” és a „Szláv Gárda” mozgalom vezetője. 2022 márciusában orosz támogatással a „Zaporizzsja megye katonai–polgári adminisztrációja” tagjává neveztette ki magát. Rogov bejelentését két héttel előzte meg a herszoni kollaboráns hatóságok hasonló nyilatkozata – ők azt jelentették be: a teljes megye orosz elfoglalását követően Putyinhoz fordulnak azzal a kéréssel, hogy Herszon megyét csatolják Oroszországhoz.

Az orosz védelmi tárca bejelentette: Mariupol kikötőjének aknamentesítése befejeződött, és „humanitárius” folyosó nyílt az ebben a kikötőben tartózkodó külföldi hajók számára. A 184 kilométer hosszú és 3,2 kilométer széles, kijelölt folyosó öt, külföldi zászló alatt futó hajónak teheti lehetővé a Fekete-tengerre való kijutást. A mariupoli kikötő gyors aknamentesítése azt bizonyítja, hogy az oroszok az elrabolt árut (beleértve ebbe az összesen 170 millió tonna elkobzott gabonát és 200 ezer tonna vas- és acélipari terméket) tengeri úton fogják elszállítani.

Május 24-én az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta az Ukrajnával folytatott külkereskedelem ideiglenes liberalizációját. Az ukrán gazdaság támogatásának céljából a többi között ipari, mezőgazdasági-élelmiszeripari termékek importvámját törölték el, illetve felfüggesztik a vámkvótákat és a dömpingvámokat. Az új szabályok egyéves időtartamra vonatkoznak. Ezen kívül a Tanács határozatot hozott arról: Ukrajnának az Európai Békekeretből biztosított 500 millió euró negyedik részletét is folyósítják. A forrásokat az ukrán hadsereg felfegyverzésére fordítják.

A cseh vasúttársaság bejelentette, hogy a németországi Bréma melletti Brake kikötőjébe szállította annak az 1800 tonna ukrán kukoricának az első részletét, melyet Egyiptomba exportálhatnak. A horvát külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy az ukrán gabona szállításának biztosítandó alternatív útvonalként készen állnak az Adriai-tenger kikötőinek rendelkezésre bocsátására. A Kínai Népköztársaság külügyminisztere az Ukrajnából és Oroszországból származó gabonaexport számára zöld folyosók megnyitására szólított fel.


Az OSW szakértőinek kommentárja:

  • Az orosz egységek, illetve a soraikba bekerülő ún. donyecki és luhanszki népi milíciák Szjevjerodoneck térségében – az utolsó olyanban, mely ukrán ellenőrzés alatt volt – elvágták a védők erőit. A Liszicsanszk–Bahmut országútért folyó harcok lehetetlenné teszik a támogatás és utánpótlás (beleértve utóbbiba a humanitárius segélyt is) leszállítását, s ugyanez igaz a lakosság kimenekítésére is – utóbbit már az elmúlt hetekben is erősen korlátozottan lehetett megtenni az ellenség tüzérségi támadásai miatt. Szjevjerodoneck térségében az ukrán erők és a csapatösszevonás többi része közötti alternatív összeköttetést a Zolotarivka–Sziverszk keskeny, alacsonyabb rendű út biztosítja. Ennek áteresztőképessége sokkal kisebb, mint ami egy többezer katonára és minimum több tízezer civilre becsült csoport közlekedési-utánpótlási vonala számára szükséges, mi több: az út mindkét irányból az ellenséges tüzérség hatótávolságán belül található. Habár a jelenlegi erőket tekintve a Liszicsanszk–Bahmut országút feletti ellenőrzés védők általi megszerzését kis valószínűségűnek kell tekinteni (az ukránok nem rendelkeznek elégséges mennyiségű nehézfegyverzettel ahhoz, hogy hatékony ellentámadást tudjanak végrehajtani), mindez azonban nem jelenti sem azt, hogy a csapatösszevonást teljesen körbezárták, sem azt, hogy az megadná magát. A parancsnokság döntésétől függően a csapatok megpróbálkozhatnak vagy a nyugati irányú kitöréssel, vagy – mint ahogy azt Mariupol védőinek esetében az eltelt hetekben láttuk – az ellenséges erők lehető leghosszabb ideig tartó lekötésével.
  • A helyzet alakulása az elfoglalt területeken azt mutatja, hogy a leginkább valószínű forgatókönyv szerint Oroszország Herszon és Zaporizzsja megye egy részének annektálására fog törekedni. Amennyiben egy ilyen forgatókönyvet megvalósítanak, az is lehetséges, hogy az ún. Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok státuszának kérdése is felmerül: területi függetlenségük fenntartása céltalan lesz abban az esetben, ha az orosz terjeszkedési tervet megvalósítják. Ez azt jelenti, hogy a két szakadár ún. köztársaság Oroszországban találhatja magát, mely a Kreml számára lehetővé teheti az „orosz földek” hatékony összevonásáról szóló propagandamítosz fenntartását.
  • Az ukrán gabona első szállítmányának leszállítása újabb megerősítése annak, hogy hatékonyan lehet a Fekete- és Azovi-tengeren fekvő kikötőknek alternatívát keresni (ezeket az orosz flotta elfoglalta vagy blokád alatt tartja). Korábbi jelentések szerint a gabonát a romániai Constanțába vagy a litvániai Klaipedába szállítják, s tárgyalások is zajlanak a Balti-tenger melletti lengyel kikötők kihasználásáról. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy az alternatív utak egyelőre még mindig elégtelenek – az az 1800 tonna gabona, mely Brakébe eljutott, a háború előtti időszakban az ukrán kikötők napi exportjának körülbelül 1 százalékát tette ki.

Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: a luhanszki népi milícia harckocsizója a szeparatista kézen lévő Toskivkában 2022. május 23-án (fotó: Sputnik/Viktor Antonyuk)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

Kategória: OSW