Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 89. napján – Válasz Online
 

Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 89. napján

OSW
| 2022.05.24. | OSW

Megtörténtek az első lépések az Azovsztal-védők kirakatperének előkészítéséhez, közben nő a korrupció az orosz csapatok soraiban. A Nyugatnak el kell döntenie, átad-e támadófegyverzetet Ukrajnának. Katlanveszély a Donbaszban. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 89. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Krzysztof Nieczypor. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:


Az általános ukrajnai hadi helyzet május 23-án (forrás: Institute for the Study of War)

Részletes helyzetkép:

Az orosz erők folytatják a védőkre kifejtett nyomásgyakorlást, az ukrán állásokat következetesen lerohanva, tüzérséggel lőve és bombázva Harkiv, Donyeck és Luhanszk megyék közös határterületén. A támadó továbbra is megpróbálja bekeríteni a Szjevjerodoneck térségében összevont ukrán erőket, a Liszicsanszk–Bahmut országúttól délre, a Vaszilivka–Lipove–Tripillja [Василівка-Липове-Трипілля] háromszögben magát erősítve, illetve a Donyec folyón való újabb átkelési kísérletekre felkészülve. Az oroszok szintén támadást hajtottak végre a Donyeck megyében található, Popaszna és Horlivka között fekvő Luhanszke [Луганське] irányában. A védők a támadások többségét visszaverték, a Liszicsanszktól délre található Toskivkáért [Тошківка] folyó párnapos harcok ukrán sikerrel zárultak. A Donbaszon kívül továbbra is az ukrán állások és azok hátának tüzérségi lövése és bombázása dominál. A rakétatámadások célpontjai Dnyipropetrovszk megyében – Pavlohradban [Павлоград] és Szinelnikovében [Синельникове] – újfent a vasúti infrastruktúra létesítményei voltak. Az ellenség Oroszországból új egységeket telepíthet át Harkiv megyébe, a Krímbe (többek között Sz-400-as légvédelmi rendszereket), illetve Belaruszba (egy Iszkander rendszerrel felszerelt rakétaszázadot, mely a Breszti megyébe tart).

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter tájékoztatást adott az Ukrajnát támogató több mint 40 állam védelmi miniszterei találkozójának eredményeiről. Húsz ország jelentette be, hogy fegyvert és katonai felszerelést szállít Ukrajnának, a többiek a kiképzésben és a modernizálásban nyújtanak támogatást. A Pentagon vezetője megköszönte a cseheknek, hogy Ukrajnának harci helikoptereket, harckocsikat és rakéta-sorozatvetőket adtak át, s Dániának azt: döntést hoztak Harpoon [típusú], rövid hatótávú hajók elleni manőverező robotrepülőgépek és azokhoz tartozó vetőcsövek átadásáról. Ami a tüzérségi fegyverek szállítását illeti, Austin Görögországot, Norvégiát, Lengyelországot és Olaszországot nevesítette, az Ukrajnának szánt katonai segítségnyújtás koordinálása területén pedig Nagy-Britanniát. A kijevi hatóságok képviselői kiemelték, hogy az ellenség legyőzéséhez a nehézfegyverzet minden kategóriájában gyors és nagymennyiségű szállítások szükségesek.

A Donbasz május 23-án (forrás: Military Land)

Aljakszandr Lukasenka rezsimje folytatja a Belaruszban állomásozó orosz hadsereg biztonságának garantálását. A Belarusz Köztársaság Fegyveres Erői az Ukrajnával, Lengyelországgal és Litvániával közös határszakaszon legalább május 28-ig meghosszabbították gyakorlatukat („a reagáló erők tesztelését”). Annak ellenére, hogy a katonai gyakorlótereken meghosszabbították a kiképzés időtartamát, a belarusz hadsereg még mindig nem áll készen támadó hadműveletek végrehajtására, s aktivitása az orosz csapatoknak biztosíthat védelmet abban az esetben, ha ukrán szabotázscsoportok esetlegesen behatolnak az országba.

Herszon megye kollaboráns hatóságai bejelentették, hogy a közeljövőben az Oroszországi Föderáció hatóságaihoz fordulnak egy katonai bázist létesítésére vonatkozó kéréssel, mely állítólag „lehetetlenné teszi Herszon megyének a kijevi náci hatóságok általi újbóli elfoglalását”. Ez azt igazolja vissza, hogy

az oroszoknak még mindig nincsen elképzelése arról, hogyan szervezzék meg végleges formában az elfoglalt területek irányítását,

s hajlanak afelé, hogy azokban fenntartsák a katonai közigazgatást. Ez megerősíti azt az információt, hogy Herszon és Zaporizzsja megye elfoglalt településein tizenkilenc orosz katonai parancsnoki pontot állítottak fel „a rend fenntartására”.

Ukrajna elfoglalt déli részéről az ukrán erők által ellenőrzött területekre vezető utak blokádja megnövelte a korrupciót az orosz erők soraiban. Az oroszok csúszópénzt követelnek azoktól, akik el akarják hagyni az elfoglalt Melitopolt vagy Enerhodart. Zaporizzsja megyében a lefizetés összege állítólag eléri a 20-40 ezer hrivnyát (240-480 ezer forintot). Ez az eljárás nem vált ki reakciót az orosz parancsnokságból, amely semmit nem tesz azért, hogy eltávolítsa az utakról azon járműoszlopokat, amelyek arra a lehetőségre várnak, hogy beléphessenek az ukrán hatóságok által ellenőrzött területekre.

A Donyecki Népköztársaság (DNK) önhatalmúlag kinevezett vezetője, Gyenyisz Pusilin arról tájékoztatott, hogy minden, Mariupolban fogságba esett ukrán hadifogoly az orosz erők által ellenőrzött területeken tartózkodik. Bejelentette, hogy

a DNK területén „nemzetközi büntetőbíróságot” szerveznek meg, amely az ukrán védők állítólagos bűntettei felett ítélkezhet.

Az orosz fél ebben az ügyben nem vett fel hivatalos álláspontot, az orosz hatóságok kisszámú képviselője kirakatper lefolytatására szólított fel. Volodimir Zelenszkij elnök elmondta: azt várja el, hogy Mariupol védői annak a hadifogolycserének a keretében térjenek haza, amelyet a Nemzetközi Vöröskereszt és az ENSZ égisze alatt folytathatnak le. Kikötötte, hogy az ukrán katonák oroszok általi fizikai likvidálása az Oroszországi Föderációval való bármifajta béketárgyalás megszakítását fogja eredményezni.

A kijevi bíróság ukrán civil lakos megöléséért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte az első orosz katonát. Irina Venediktova, Ukrajna főügyésze arról tájékoztatott, hogy 48 további, ukrán fogságban lévő orosz katona vár az általuk elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos eljárások elindítására. A rendvédelmi szervek összesen körülbelül 13 ezer büntetőeljárást kezdeményeztek az orosz katonák civilek elleni kegyetlen és erőszakos tevékenységével összefüggésben.


Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: ukránák katona a frontvonalra indulnak a kelet-ukrajnai Liszicsanszk határában 2022. május 23-án (fotó: AFP/Aris Messinis)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna