Jobbat választunk például tetőablakot, ha nincs, aki megjavítsa? (x) – Válasz Online
 

Jobbat választunk például tetőablakot, ha nincs, aki megjavítsa? (x)

Támogatott Tartalom
| 2022.05.20. | támogatott tartalom

A mára évek óta érzékelhető szakemberhiánynak akár az a pozitív eredménye is lehetne, ha nőne az értéke annak, ami tartósabb, ha nem kell szakembert keresni esetleges megjavításához. Igaz ez a tetőablakra is.

„Tudsz ajánlani szerelőt?” – hangzik az ismerős a kérdés, amely akár tetőablakra is vonatkozhat, de a lakásnak szinte bármilyen, meghibásodásra hajlamos szerkezete estén is hasonlóan nehéz szakembert találni. A minden területen húsba vágó szakemberhiánynak talán logikus hozadéka lehet, hogy megnőhet az értéke annak, ami tartósabb. De az építkezések, felújítások költségének drasztikus emelkedése, amelynek a hátterében a világpiaci alapanyagárak és a szakemberhiány okozta drágulás áll, éppen az ellenkező hatást váltja ki. Sokan keresik az olcsó, még éppen jó megoldásokat. Szintén ismerős mondat téglára, tetőcserépre vagy éppen ajtóra, tetőablakra: „…ez ugyanolyan jó, csak olcsóbb…” Ami persze nem igaz. Egy viszont biztosnak látszik: a rosszabb minőségű, például tetőablakhoz, előbb kell szerelőt hívni, mint a minőségi, beépítésbiztos, előregyártott tetőablakokhoz. De kit?

Spórolhatunk az ablak árán vagy beépítésen rövidtávon, de könnyű belátni: a fűtési számlán realizált későbbi megtérülés, vagy éppen az akár megoldhatatlannak látszó javítás költségén mindezt hosszú távon is megtehetjük. És akkor még nem is beszéltünk a meghibásodás okozta vesződségről, a nehezen megtalált szerelőről, vagy éppen az esetleg irreális díjjal járó szerelésről.

Hol találunk szerelőt?

Maradva a példánknál, a nyílászáróknál, nehezen nyílik az ajtó, húz az ablak… Egy bejárati ajtó vagy éppen tetőablak rossz működése nem a keret vagy az üveg „meghibásodására” vezethető vissza – általában a mozgató szerkezet, esetünkben a vasalat a ludas.

László Sándor, a Roto Vasalatkereskedelmi Kft. Dél-Kelet Európai regionális vezetőjének adatai alapján Magyarországon naponta átlagosan 1-2 telefonáló kér a cégtől segítséget a nem jól működő nyílászárójához. „Fontos leszögezni: a javításra szoruló nyílászárók elenyésző arányban szereltek a Roto vasalataival. De ha mégis így lenne, németországi raktárunkban akár tíz évesnél is régebbi modellekhez is tartunk alkatrészt. Ez ugyanakkor visszaigazolja a Roto nemzetközi törekvését: saját érdekkörében működő szervízhálózattal bővítjük szolgáltatási palettánkat, ami tőlünk nyugatabbra már működik. Ez a Roto egyik válasza a magyar szakemberhiányra. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a meghibásodott nyílászárók továbbra sem Roto vasalattal szereltek közül kerülnek majd ki, de természetesen ettől még megjavítjuk őket.” 

Ha ma otthon kinyitjuk bármely nyílászárónkat, 50% az esélye annak, hogy abban a lövői Roto gyárban készült vasalatot találunk. A nagyságrendet számokban meghatározva 6,5–7,0 millió nyílászáró készült Roto vasalattal az elmúlt 10 évben Magyarországon. „Aki Roto tetőablakot választ új vagy felújítandó tetőteréhez, egészen biztosan nem kell szerelőt keresnie évtizedekig” – teszi hozzá Hargitai Zsolt, a Roto Tetőablak üzletág vezetője. – „A Roto minőségi tetőablakainak minden eleme a hosszú távú, megbízható működést szolgálja. Az épület energiatakarékosságához a tudatosan kialakított és a tetőszerkezethez hőhídmentesen csatlakoztatható, beépítést könnyítő tokszerkezet nagyban hozzájárul. Tehát nem csupán a gyakran túldimenzionált üvegrétegek száma jellemzi a jó ablakot. A hosszú távú, hibamentes és könnyed működésért pedig a saját gyártású vasalatok felelősek. Nyissuk ki és ellenőrizzük, milyen márkanév szerepel a vasalaton” – a szakember szerint ha javításra szorul egy tetőablak, akkor általában a szerkezet legkisebb eleme a vasalat működése a kérdés. – „Ha tetőablak-választásra készülünk, akkor is jusson eszünkbe: válasszunk olyat, hogy ne kelljen később szerelőt hívni.”

Hosszú távon: biztos működés és energiamegtakarítás

Tetőablakokkal kapcsolatban több európai országban végzett célirányos felmérés alapján a szakemberek és a vásárlók elsődleges szempontjai között a könnyű szerelhetőség, a szubjektív termékminőség és az energiahatékonyság szerepelt. 

Felújításkor alapelvárás, amivel a Roto is számol, hogy az új tetőablak méretében illeszkedjen a régi helyére, így nem kell a tető megbontásával számolni. A Magyarországon is tapasztalható szakemberhiány és a szakképzett kivitelezők túlterheltsége miatt előnnyé vált, amit a Roto már régen kínál: a gyárilag előszerelt tetőablakok beépítése gyors és pontos – és ez is pénzben kifejezhető előnyt jelent.

További információ: Tetőablakcsere a Roto-val

#támogatott tartalom