Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 84. napján

·2022.05.19

Aktivizálódtak a melitopoli partizánok. Az ukránok meghosszabbították a hadiállapotot, miközben aggasztó az üzemanyaghiány. Újabb nyugati pénzügyi segítség Ukrajnának. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 84. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Sławomir Matuszak. Fordította: Zeöld Zsombor.

A legfontosabbak röviden:

  • Donbaszban folytatódik a felőrlő hadviselés, máshol az eddigi minta (tüzérségi támadások és bombázások) dominál. A harctevékenység a Donbaszban a települések pusztulásával jár.
  • Az ukránok meghosszabbították a hadiállapotot.
  • Aktivizálódtak a melitopoli partizánok.

Részletes helyzetkép:

Az orosz erők a Donbaszban következetesen támadják az ukrán állásokat, illetve Harkiv megye azzal határos részeit. A harcok a teljes harcérintkezési vonal mentén folynak, gyakran beépített területen – tegnap az ellenséges egységek azonban jelentős előrehaladást nem értek el. Szintén összecsapásokra került sor Harkiv déli elővárosaiban, Ternovában [Тернова], melyet párnapos szünet után újfent tüzérséggel lőttek. Az ukrán erők a várostól északra újabb települést foglaltak el – azt a Dementijivkát [Дементіївка], amely az orosz–ukrán határ közelében fekszik. Az orosz tüzérség és légierő a teljes harcérintkezési vonal mentén és azok közvetlen hátában folytatta az ukrán állások tüzérségi támadását és bombázását, s ugyanígy tett a Zaporizzsja megyében, Dnyipropetrovszk és Mikolajiv megyék Herszon megyével határos járásaiban, illetve a Csernyihiv és Szumi megyék államhatár menti járásaiban is. Az ukrán fél napok óta először nem tájékoztatott arról, hogy az ország mélyét ellenséges rakétatámadás érte volna. Ukrajna védelmi minisztériumának szóvivője azonban jelezte, hogy ilyen fenyegetés továbbra is fennáll, s a „Dél” műveleti parancsnokság ehhez hozzátette, hogy a Fekete-tengeren négy olyan orosz hadihajó teljesít harci szolgálatot, amely bármelyik pillanatban képes több mint harminc rakétát indítani. Az elmúlt napokban az ukrajnai célok elleni rakétatámadások többségét a tengerről (a Kaszpi-tengeren műveletet teljesítő egységekről is) vagy a levegőből indították.

Az ukrán hatóságok augusztus végéig hosszabbították meg a kötelező hadiállapotot és az általános mozgósítást – ezt megelőzően az ukrán parlament február 24-ét követően kétszer hosszabbított a hadiállapoton, 30–30 nap erejéig. Fedir Veniszlavszkij, az ukrán elnök alkotmánybírósági képviselője kifejtette: azért hosszabbítják meg a hadiállapotot három hónappal, mert az ellentámadás előkészítése tovább tart, mint a védekezés. Aláhúzta: kicsi annak a valószínűsége, hogy az ukrán erők olyan állapotban lennének, hogy a következő hónapok során Ukrajna teljes területét fel tudják szabadítani.

A helyi ukrán hatóságoktól eredő információk szerint a megszállt Melitopolban az orosz erőket támadó diverzánscsoport aktivitását jegyezték fel.

Az eltelt két nap során többek között megtámadtak egy orosz páncélvonatot. A szerelvény alatt robbanótöltet lépett működésbe, melynek következtében két sínpár megsemmisült, s az üzemanyag-szállításban zavar keletkezett. Az orosz katonai parancsnokság székházát szintén megtámadták, az ellenség katonái között pánik tört ki. Az ukrán diverzánscsoport tevékenységének eredménye, hogy az orosz erők állandó harckészültségben maradnak, mert félnek a következő éjjeli támadásoktól. A Zaporizzsja megyei katonai közigazgatás megerősítette, hogy a Melitopolban lévő orosz erők a partizánokkal való összecsapásokban kb. 70 katonát vesztettek.

Az ukrán belügy adatai szerint május 18-ig az ellenség 88 diverzáns–felderítőcsoportját észlelték, s kb. 800 olyan személyt vettek őrizetbe, akiket később az ukrán SzBU-nak adtak át. A minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt hetekben 43 csoportot semlegesítettek – ez azt bizonyítja, hogy az orosz erők felderítő tevékenysége erősödik, olyan információk után érdeklődve, mint pl. a nyugati országok által Ukrajnának szállított új katonai felszerelés elhelyezkedése.

Május 17-én a kormány döntést hozott a benzinársapka eltörléséről, melyet egy évvel ezelőtt azért vezettek be, hogy megfékezzék a töltőállomásokon növekvő benzinárat. Julia Szviridenko miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter bejelentette, hogy Lengyelországtól 25 ezer tonna üzemanyagot kaphatnak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette egy Ukrajnának szóló, 2022-re vonatkozó új makrogazdasági segítségnyújtási program előkészítését – ez az ukrán központi költségvetést 9 milliárd euróval támogathatja. Japán bejelentette, hogy humanitárius célokra 300 millió dollár értékben biztosít kölcsönt, Amerika pedig 215 millió dollárt adományozhat – ezt az összeget élelmiszersegélyre fordítják majd.

A lengyel határőrség közleményei szerint a háború kezdete óta Ukrajnából Lengyelországba 3,46 millió fő távozott, május 18-án 21 500 (ez az előző naphoz képest 6 százalékos növekedés). Az ellenkező irányban tegnap 28 ezer főt léptettek ki, február 24-e óta összesen 1,39 milliót. Az ukrán határőrség arról tájékoztatott, hogy május 9-e óta az országba többen lépnek be, mint amennyien távoznak.


Az OSW szakértőinek kommentárja:

  • Az eltelt napokban az orosz erők nem tettek nagy kiterjedésű kísérletet arra, hogy az ukrán állásokat áttörjék, azonban a már korábban megfigyelt, bombázással és tüzérséggel előkészített támadások dominálnak. Ezek a védőket fokozatosan arra kényszerítik, hogy újabb és újabb állásaikat adják fel, leggyakrabban beépített területen. Az egyik településről a másikra történő előrehaladás és az értük történő harc elvére alapozott tevékenység azonban az agresszornak a területszerzésben nem eredményez gyors sikert. Az ellenség megpróbálkozik azon települések kikerülésével, melyeken az ukrán hadsereg a legerősebben védekezik – ezeket pár nap elteltével újfent, más irányból támadják (a harcérintkezési vonal szomszédos szakaszain történő siker elérése után). A Donyec folyón megkísérelt orosz átkelés kudarca, illetve a Luhanszk és Donyeck megyék határa mentén délen végrehajtott támadás pusztán azt igazolta vissza, hogy a jelenleg bevont csapatok nagyságát tekintve az ukrán állások áttörésére tett kísérletek csak az orosz veszteségeket növelik. (A Pentagon az agresszornak a Donbaszban és Harkiv megye déli részén állomásoztatott összerejét jelenleg 40 zászlóalj-harccsoportra teszi.) Ennek ellenére az orosz egységek Szjevjerodoneck térségében még mindig az ukrán csapatösszevonás az ellenkező irányú elvágására törekednek, Popasznából észak felé támadva, és az ukrán állásokat Avdijivka [Авдіївка] és Horlivka [Горлівка], illetve Kramatorszk és Szlavjanszk között megpróbálva áttörni.
  • Az Azovsztal üzem evakuált védőinek további sorsa még mindig nem eldöntött: a támadók még mindig nem egyeznek bele abba, hogy átadják őket az ukrán félnek. Az orosz média, bűnüldöző szervekre hivatkozva, hozzátette: 89, az oroszországi Taganrogba [Таганрог] deportált katonát a városban letöltendő ideiglenes börtönbüntetésre ítéltek. Nem kizárt, hogy az agresszorok azért szűrik a hadifoglyokat, hogy egy részüket háborús bűncselekmények miatt ítélőszék elé állítsák. A katonák bonyolult helyzetéről árulkodik Ukrajna védelmi miniszterhelyettesének válasza, aki arra szólított fel, hogy a katonák ne engedjenek annak az orosz propagandának, mely az Azovsztal védőinek bíróság elé állítását követeli. A politikus hangsúlyozta, hogy folynak a védők szabadon engedését célzó tárgyalások.
  • A partizánok aktiválódásáról szóló, Melitopolból befolyó információ azt mutatja, hogy az orosz hadsereg és az azzal közösen dolgozó FSzB-s ügynökök hiába vannak nagy számban jelen az elfoglalt területeken, nem fojtották el a szervezett ellenállást. Az ukrán diverzánsegységek kis létszámú jelenléte fenyegetést jelent az utánpótlási és közlekedési vonalak átjárhatóságának fenntartására. A katonai közigazgatás által elfoglalt épületek elleni támadások az orosz győzelem mítoszát rombolják, s arra kényszerítik az oroszokat, hogy a kulcsfontosságú katonai jelentőséggel bíró létesítmények védelmére számottevő erőt fordítsanak.
  • Ukrajnában a kiskereskedelemben egyre nagyobb a benzin- és gázolajhiány. A benzinkutakon országszerte órákig állnak sorban, s sok helyen járművenként 10-30 literes benzinlimitet vezettek be. A hiány annak köszönhető, hogy az invázió előtt az üzemanyag nagyobb részét Oroszországból és Belaruszból importálták, a harccselekmények következtében az üzemanyag-tárolók egy része elpusztult – ugyanúgy, ahogy az ország egyetlen, Kremencsukban [Кременчук] működő finomítója is. Jelenleg a szállítások kizárólag az EU-tagállamokból érkeznek, de logisztikai korlátok miatt ezek elégtelenek. Az ukrán állami vezetők szerint a hiányt a következő pár hét során sikerül pótolni, azonban egyes iparági szakértő szerint az jópár hónapon keresztül fennmaradhat. 

Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: orosz katonák Mariupolban 2022. május 18-án (fotó: AFP/Olga Maltseva)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

hirdetés

Kategória: OSW