Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 84. napján – Válasz Online
 

Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 84. napján

OSW
| 2022.05.19. | OSW

Aktivizálódtak a melitopoli partizánok. Az ukránok meghosszabbították a hadiállapotot, miközben aggasztó az üzemanyaghiány. Újabb nyugati pénzügyi segítség Ukrajnának. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 84. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Sławomir Matuszak. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:


Részletes helyzetkép:

Az orosz erők a Donbaszban következetesen támadják az ukrán állásokat, illetve Harkiv megye azzal határos részeit. A harcok a teljes harcérintkezési vonal mentén folynak, gyakran beépített területen – tegnap az ellenséges egységek azonban jelentős előrehaladást nem értek el. Szintén összecsapásokra került sor Harkiv déli elővárosaiban, Ternovában [Тернова], melyet párnapos szünet után újfent tüzérséggel lőttek. Az ukrán erők a várostól északra újabb települést foglaltak el – azt a Dementijivkát [Дементіївка], amely az orosz–ukrán határ közelében fekszik. Az orosz tüzérség és légierő a teljes harcérintkezési vonal mentén és azok közvetlen hátában folytatta az ukrán állások tüzérségi támadását és bombázását, s ugyanígy tett a Zaporizzsja megyében, Dnyipropetrovszk és Mikolajiv megyék Herszon megyével határos járásaiban, illetve a Csernyihiv és Szumi megyék államhatár menti járásaiban is. Az ukrán fél napok óta először nem tájékoztatott arról, hogy az ország mélyét ellenséges rakétatámadás érte volna. Ukrajna védelmi minisztériumának szóvivője azonban jelezte, hogy ilyen fenyegetés továbbra is fennáll, s a „Dél” műveleti parancsnokság ehhez hozzátette, hogy a Fekete-tengeren négy olyan orosz hadihajó teljesít harci szolgálatot, amely bármelyik pillanatban képes több mint harminc rakétát indítani. Az elmúlt napokban az ukrajnai célok elleni rakétatámadások többségét a tengerről (a Kaszpi-tengeren műveletet teljesítő egységekről is) vagy a levegőből indították.

Az ukrán hatóságok augusztus végéig hosszabbították meg a kötelező hadiállapotot és az általános mozgósítást – ezt megelőzően az ukrán parlament február 24-ét követően kétszer hosszabbított a hadiállapoton, 30–30 nap erejéig. Fedir Veniszlavszkij, az ukrán elnök alkotmánybírósági képviselője kifejtette: azért hosszabbítják meg a hadiállapotot három hónappal, mert az ellentámadás előkészítése tovább tart, mint a védekezés. Aláhúzta: kicsi annak a valószínűsége, hogy az ukrán erők olyan állapotban lennének, hogy a következő hónapok során Ukrajna teljes területét fel tudják szabadítani.

A helyi ukrán hatóságoktól eredő információk szerint a megszállt Melitopolban az orosz erőket támadó diverzánscsoport aktivitását jegyezték fel.

Az eltelt két nap során többek között megtámadtak egy orosz páncélvonatot. A szerelvény alatt robbanótöltet lépett működésbe, melynek következtében két sínpár megsemmisült, s az üzemanyag-szállításban zavar keletkezett. Az orosz katonai parancsnokság székházát szintén megtámadták, az ellenség katonái között pánik tört ki. Az ukrán diverzánscsoport tevékenységének eredménye, hogy az orosz erők állandó harckészültségben maradnak, mert félnek a következő éjjeli támadásoktól. A Zaporizzsja megyei katonai közigazgatás megerősítette, hogy a Melitopolban lévő orosz erők a partizánokkal való összecsapásokban kb. 70 katonát vesztettek.

Az ukrán belügy adatai szerint május 18-ig az ellenség 88 diverzáns–felderítőcsoportját észlelték, s kb. 800 olyan személyt vettek őrizetbe, akiket később az ukrán SzBU-nak adtak át. A minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt hetekben 43 csoportot semlegesítettek – ez azt bizonyítja, hogy az orosz erők felderítő tevékenysége erősödik, olyan információk után érdeklődve, mint pl. a nyugati országok által Ukrajnának szállított új katonai felszerelés elhelyezkedése.

Május 17-én a kormány döntést hozott a benzinársapka eltörléséről, melyet egy évvel ezelőtt azért vezettek be, hogy megfékezzék a töltőállomásokon növekvő benzinárat. Julia Szviridenko miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter bejelentette, hogy Lengyelországtól 25 ezer tonna üzemanyagot kaphatnak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette egy Ukrajnának szóló, 2022-re vonatkozó új makrogazdasági segítségnyújtási program előkészítését – ez az ukrán központi költségvetést 9 milliárd euróval támogathatja. Japán bejelentette, hogy humanitárius célokra 300 millió dollár értékben biztosít kölcsönt, Amerika pedig 215 millió dollárt adományozhat – ezt az összeget élelmiszersegélyre fordítják majd.

A lengyel határőrség közleményei szerint a háború kezdete óta Ukrajnából Lengyelországba 3,46 millió fő távozott, május 18-án 21 500 (ez az előző naphoz képest 6 százalékos növekedés). Az ellenkező irányban tegnap 28 ezer főt léptettek ki, február 24-e óta összesen 1,39 milliót. Az ukrán határőrség arról tájékoztatott, hogy május 9-e óta az országba többen lépnek be, mint amennyien távoznak.


Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: orosz katonák Mariupolban 2022. május 18-án (fotó: AFP/Olga Maltseva)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna