Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 81. napján – Válasz Online
 

Hadinapló – Ukrajnai helyzetkép a háború 81. napján

OSW
| 2022.05.16. | OSW

Jó hírek Harkivból, rosszak Herszonból. Kijevbe és Csernyihivbe visszatérni látszik az élet, a lengyel határon napok óta trendforduló tapasztalható: többen térnek vissza, mint ahányan távoznak. Új parancsnok az ukrán területvédelmi erők élén. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 81. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Jadwiga Rogoża. Fordította: Zeöld Zsombor.

hirdetes

A legfontosabbak röviden:


Részletes helyzetkép:

Harkiv környékén az ukrán hadsereg folytatja előrehaladását az Oroszországgal közös határ irányába (május 15-én az államhatárt elérhették az ukrán területvédő erők 127. dandárjának katonái.

Ukrajna Fegyveres Erői Főparancsnoksága szerint az ellenség az ukrán előrenyomulást próbálja megakadályozni, illetve az elfoglalt pozícióit próbálja megtartani, az egységek előrehaladásának tempóját az ellenség által felrobbantott hidak lassíthatják. A helyi ukrán források hozzáteszik, hogy Harkiv és az államhatár között semmifajta harcok nem folynak, az orosz hadsereg saját tevékenységét a környező települések tüzérségi lövésére korlátozza. A megyeszékhelyen lévő helyzet biztonságosnak tekinthető, azonban a lakosságot kimenekítették abból a Harkiv északkeleti vonzáskörzetében lévő Cirkuni [Циркуни] településről, melyet egy pár nappal korábban az ukrán erők ellenőrzésük alá vontak.

A harkivi front május 14-én (forrás: Military Land)

Harkiv megye déli részén, a Donbaszban, illetve Zaporizzsja megyében a teljes harcérintkezési vonalon harcok folynak, az ukrán állásokat az orosz tüzérség folyamatosan lövi, illetve azokat a légierő is támadja. Az ellenség erői által a védvonal áttörésére tett további kísérletei az esetek többségében kudarccal végződnek. Az elszenvedett veszteségek ellenére az orosz erők többek között továbbra is próbálkozhatnak az ukrán állások áttörésével a Donyec folyó déli partján, Luhanszk és Donyeck megyék találkozásánál (az ukrán jelentésekben az szerepel, hogy ezen a területen 70-250 orosz katonai jármű pusztult el). Herszon megye Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyékkel közös határterületénél az oroszok folytatják az ukrán állások tüzérségi támadását és bombázását, s ugyanez a helyzet Csernyihiv és Szumi megyék államhatárhoz közel lévő részén: május 16-án reggel itt egy ukrán határőregység csaphatott össze egy orosz diverzáns–felderítőegységgel (az ellenséget visszaverték). Mikolajiv megyében az ukrán egységek a Herszon környéki orosz állásokat (többek között a már többször támadott csornobajivkai [Чорнобаївка] repteret) lőtték tüzérséggel. Május 15-én a Lviv megyében található Javoriv térségében lévő, illetve Odessza megyében fekvő katonai létesítmények lehettek orosz rakétatámadás célpontjai (többek között újfent a Dnyeszter limánja feletti, használaton kívüli híd). Az oroszok szintén támadhattak a Poltava megyében, illetve közvetlenül az ukrán hadsereg háta mögött (többek között Szlavjanszkban) fekvő célpontokat is.

Annak érdekében, hogy a Kelet-Ukrajnában tevékenykedő orosz egységek veszteségeit feltöltsék, az oroszországi Belgorodi, Voronyezsi és Rosztovi megyék katonai gyakorlóterein 2500 tartalékost képezhetnek ki. A Csendes-óceáni Flotta 810. tengerészgyalogos dandárját egyéb egységek (beleértve hajók legénységének) katonáival egészíthetik ki.

A donbaszi front május 14-én (forrás: Military Land)

Az amerikai védelmi minisztérium úgy becsüli, hogy Ukrajnában 105 orosz – 800-900 főből álló – zászlóalj-harccsoport tevékenykedik, számuk közeledik a háború első fázisának csúcsán megfigyelthez.

Volodimir Zelenszkij elnök aláírta azt a rendeletet, mely felmentette Ukrajna Fegyveres Erői Területvédő Erőinek (TVE) parancsnokát, Jurij Haluskint; utódjául az 55 éves Ihor Tancjurát nevezte ki. A TVE új parancsnoka korábban Ukrajna Szárazföldi Erői 169. kiképzőközpontjának vezetője volt, s 2019-ben a Fegyveres Erők Összevont Műveletek első parancsnokhelyettese és vezérkari főnöke, később a szárazföldi erők vezérkari parancsnok-helyettese lett. A csere valószínű oka, hogy a TVE élére egy számottevő harci tapasztalattal rendelkező személyt volt szükséges kinevezni.

Súlyosbodik a humanitárius válság a Herszon megyében. A lakosok nem tudnak az Ukrajna által ellenőrzött területre távozni, illetve a megszállt területen korlátozott lehetőségeik vannak a mozgásra. Az oroszok nem engedélyezik az ukrán humanitárius segély szállítását. Herszonnak két hétre elegendő gyógyszer- és orvosi ellátmány áll rendelkezésére.

A megszállás első napjaiban az orosz erők nagyszámú élelmiszerboltot és gyógyszertárat fosztottak ki, az ukrán árut a Krímbe és Oroszországba szállítva. Az agresszor folytatja a kommunikációs infrastruktúra átvételét: a Roszgvardija egységei a Status telekommunikációs vállalatot foglalták el, annak munkavállalóit arra kényszerítve, hogy az elfoglalt Krímben kiépített hálózatra csatlakozzanak rá. Az elfoglalt településeken az oroszok nem állnak le a szűrőtevékenység folytatásával, és azzal próbálkoznak, hogy a lakosokat erőszakkal vegyék rá az együttműködésre (többek között a Donyeck megyében található Bezimenne [Безіменне] faluban pénzbeli jóvátételt ajánlanak fel a lerombolt házért – azért cserébe, ha tanúvallomásokat tesznek arról: ukrán katonákat háborús bűncselekményeket követtek el). Az elfoglalt Herszonba az FSZB tiszti állományába tartozó sorozócsapat érkezett, akik az orosz katonai szolgálatba önkénteseket keresnek.

Kijevbe visszatértek azon lakosok, akik korábban a város elhagyása mellett döntöttek. Május 16-tól a fővárosi hatóságok visszatérnek a fizetős tömegközlekedéshez (a háború kitörése óta ez ingyenes volt), illetve a „City Express” projekt keretében újabb elővárosi járatokat indítottak újra. Mivel Harkivot már nem lövik nagy intenzitással, a városba naponta kb. 2000 lakos tér vissza – ezt a Lviv–Harkiv vonalon közlekedő vonatok is elősegítik. A város utcáin a háború kezdete óta először jelentek meg közlekedési dugók, s a városi tömegközlekedés is helyreállt. Csernyihiv megye hatóságai arról tájékoztattak, hogy május 16-án elkezdődik a kritikus infrastruktúra (elektromos hálózat, vízvezetékek, kórházak) újjáépítése, s a második fázisban a lakóépületeké is. A megye az államtól ezekre a célokra 150 millió hrivnyát (kb. 5 millió dollárt) kapott.

Magányos utas a kijevi metró Arszenalna állomása előtt 2022. április 13-án (fotó: Válasz Online/Vörös Szabolcs)

A lengyel határőrség adatai szerint az invázió kezdete óta Ukrajnából Lengyelországba 3,4 millió fő távozott, közülük május 15-én 19 800 (az előző naphoz képest ez 13 százalékos csökkenés). Ugyanebben az időszakban a határt az ellenkező irányba 1,3 millió ember lépte át – május 15-én 32 400.


Az OSW szakértőinek kommentárja:


Az OSW-elemzések magyar fordításai április 25-től kizárólag a Válasz Online felületén jelennek meg. Az erről szóló információkat itt olvashatja, a háború kitörése óta kiadott elemzések magyar változatát pedig itt találja.


Nyitókép: ukrán rendőrök vizsgálják az előzőleg orosz bázisként használt iskolai tornatermet az oroszoktól visszafoglalt, Harkiv melletti Vilhivkában 2022. május 13-án (fotó: AFP/Dimitar Dilkoff)

Ez a cikk nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#háború#Oroszország#OSW#Ukrajna