„Ostoba vidékiek” vs „gőgös pestiek”: ez maga a nemzeti öngyűlölet, amit csak a hatalom tudna megállítani – Válasz Online
 

„Ostoba vidékiek” vs „gőgös pestiek”: ez maga a nemzeti öngyűlölet, amit csak a hatalom tudna megállítani

Borbás Barna
| 2022.04.06. | vélemény

Ostobázva szidják a vidéki szavazókat. Kiröhögik és azonnal repülőre tennék a kivándorlást fontolgatókat. Nem más ez, mint kollektív öngyűlölet. Az érte viselt felelősség nem azonos. Vélemény.

hirdetes

Kedves Ellenzékiek!

Sokan vagytok, akik most ostobázva utáljátok a vidéki szavazókat, hányingerrel osztjátok a szavazatszámlálós sztorikat, Budapest-enklávéról és hasonlókról álmodoztok. Ennek egyetlen eredménye lesz: még mélyebb, betemethetetlen árkok, a jelenleginél is elviselhetetlenebb közélet. A kollektív gyűlölködés soha, ismétlem, soha nem vezetett sehova, csak még súlyosabb katasztrófákba. Miközben egyébként a vidék nagyon sok helyen hozzátok hasonlóan politikai változást akart, csak 31 százalékot, 41 százalékot és 49 százalékot ért el 51 helyett. A különbség persze nem kevés – de nem a 0 és a 100 áll itt egymással szemben. Sokan oda jutottatok, hogy „akkor nekünk is egyszerű üzenet kell” és hogy „hát akkor le kell menni kutyába”. Az előbbi nagyjából stimmel. De Belzebubbal nem lehet ördögöt űzni. Ha demagógiával és alpári bulvárral plusz propagandával akarjátok legyőzni Orbán Viktort, a kudarc borítékolható, az ország pedig bizonyosan sokkal rosszabb hely lesz.

Kedves Fideszesek!

Sokan, sőt rengetegen vagytok, akik gőgösen külditek vidékre az ellenzéket, vég nélkül röhögtök a „böszme Budapesten”. Aki a Nyugatra költözést fontolgatja bánatában, annak annyi mondanivalótok van: oké, csak menj minél gyorsabban! Ezzel pontosan ugyanazt a kollektív öngyűlöletet gyakoroljátok. Vagy még rosszabbat, hiszen ti még hatalmon is vagytok. Emlékezzetek: 2006 és 2010 előtt, amikor a magyar vidék még MSZP-s és jobbikos volt, ugyanígy proliztatok, ugyanígy értetlenkedtetek és küldözgettétek a rossz fogazatú szoci nyugdíjasról és hasonlókról készült videókat, szörnyülködve, hogy „ez a nép!!!”. Szónokoltatok (egyébként jogosan), hogy a választási disznóvágás és a cigányok buszoztatása felháborító – mindkettő megy tovább, csak már a Fidesz csinálja. Tizenkét év kormányzás után a vidék nem lett polgárosultabb, egészségügyi mutatói alig jobbak, létszáma töretlenül fogy, kiszolgáltatottsága és államfüggősége érdemben nem csökkent. A vidék kapott két nagyon fontos – ismétlem, tényleg fontos – dolgot: a közmunkát és a minden mutató szerint nagyot javult közbiztonságot. E kettő önmagában is elég lenne a Fidesz újra- és újraválasztásához. A nagy célokból, az egészségesebb és műveltebb Magyarországból viszont nem lett semmi. Aki szeretné tudni, hogyan gondolkodik a pártközpont a Magyar Emberekről, nézzen bele a TV2 híradójába vagy a City7 nevű „kiadvány” tetszőleges példányába.

Kedves Ellenzékiek és Fideszesek!

Egyenlő arányban porciózni a felelősséget a valóság eltagadása. A kommunizmus bukása óta Orbán Viktor 16 évet volt ellenzékben, 17. évét kezdi kormányon, ebben pedig több volt és több lesz az alkotmányozó többség, mint előtte bármikor. „A politikai számosság okán mindig a kormánypártoké a nagyobb felelősség” – mondta Áder János köztársasági elnök néhány évvel ezelőtt a közbeszéd pusztulásáról. Megkockáztatható, hogy 2022 áprilisában, néhány nappal a választás után az országban több a megosztottság, több a gőg és az elkeseredés, a hibáztatás és gyűlölködés, mint ’90 óta bármikor. Egyértelműen a kormánypártoké a felelősség nagy része. Gesztust csak hatalomból lehet tenni. A polgárháborút csakis úgy tudod abbahagyni, ha abbahagyod. Ha nem lesz mindenből fegyver, ami a kezedbe kerül.


Nyitókép: résztvevők az ellenzéki kampányzárón és a fideszes békemeneten (forrás: MTI)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#vidék