Itt a friss Tiborcz-mérleg: a százmilliárdosok ligájába igazolt a kormányfő veje – Válasz Online
 

Itt a friss Tiborcz-mérleg: a százmilliárdosok ligájába igazolt a kormányfő veje

Bódis András
| 2022.03.29. | sztori

Elképesztő vagyonfelhalmozási hajrát bonyolít a választások előtti utolsó hetekben Tiborcz István. A 2013-ig Simicska Lajos árnyékában, majd átláthatatlan cégek rejtekében működő vállalkozó bő négy éve építi önálló üzleti karakterét és a BDPST-márkát. Nemrég még eseményszámba ment, hogy megvett egy-egy régi házat, szállodának való ingatlant, a minap viszont már bankpiaci szereplővé avanzsált a NER-elitet és Gattyán Györgyöt kiszolgáló Gránit bekebelezésével – frissen szerzett alapkezelője pedig 460 milliárd (!) forintnyi befektetést menedzsel. Ez persze nem mind az ő vagyona, de az biztos, hogy a százmilliárdosok ligájába tartozik. Magánérdekeltségei mostanra 77 milliárdra rúgó adósságállományt görgetnek, Tiborcz mégis szüntelenül megy előre (nem hátra) – mintha tudná, hogy kiapadhatatlan „malacperselyek” segítik majd a hitelei törlesztését.

hirdetes

A mostani Ukrajna-ellenes agresszió hatására sok-sok ország tesz arról, hogy Vlagyimir Putyin kedvenc oligarchái ne élvezhessék a jachtos-magánrepülős csillogást. Noha a magyar politikai vezetéssel lényegében egy tulajdonosi körbe tartozó „nemzeti nagytőkéseket” nem fenyegetik hasonló nemzetközi szankciók, azért az ő életük sem csak játék és mese. A szomszédban zajló háború ugyanis bizonyította: létezik olyan helyzet, amelyben hirtelen relativizálódik a „sérthetetlen” kaszt magántulajdonának szentsége. Ezért is érthetetlen, hogy az Orbán Viktor lányával házastársi vagyonközösségben „működő”, tehát a miniszterelnökhöz a lehető legközelebb álló Tiborcz István miért írat újabb és újabb ingatlanokat, szállodaprojekteket, bankot és alapkezelőt a saját, illetve cége, a BDPST Group nevére. Pláne, hogy a nagybevásárlások forrásának eredetéről nem beszél transzparensen a kormányfő veje (értsd: minden üzleti titok) – így az újságírók is vállalati mérlegekből, cégbírósági feljegyzésekből, tulajdoni lapok alrovataiból, a hitelbiztosítéki nyilvántartásból próbálják megérteni a „matekot”, ám a számokból valahogy nemigen lehet kiolvasni a valóságot.

Konkrétan: ahogy az alábbi gyűjtésünkből és táblázatunkból látható, Tiborcz saját érdekeltségeit már 76,8 milliárd forintnyi banki adósság terheli – a nem az ő vagy a BDPST nevén lévő, de hozzá mégis nagyon-nagyon közel álló cégek kölcsöneit pedig 55,56 milliárdra kalkuláltuk az általunk elérhető dokumentumok alapján.

Ez mindösszesen bő 132 milliárd forintnyi visszafizetendő hitelt jelent, melynek háromnegyedét a Mészáros Lőrinc formálódó bankholdingját alkotó MKB–Takarék–Budapest Bank-trió biztosította. A maradékot pedig a Tiborcz István által most megvett Gránit Bank, valamint az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank.

A felcsúti érdekkörtől, a családtól és a kormányzattól független finanszírozóknak tehát esélyük sincs a „kölcsönök hercegénél”, utóbbi pedig úgy vásárol, mintha nem lenne holnap – vagy legalábbis mintha nem lenne brutálisan eladósodva. Bár a Gránit és a Diófa Alapkezelő nyilván alkalmas a „pénztermelésre”, a Tiborcz-féle futó óriásfejlesztések (Hotel Dorothea és Adria-palota a pesti belvárosban, más hazai és külföldi szállodafelújítások és egy svábhegyi szabadidős komplexum kialakítása) viszont emésztik a forrásokat, ráadásul az üzletember nagyságrendekkel több érdekeltséget vesz, mint amennyit a likviditása érdekében elad. A számokból nemigen következhet más, csak az, hogy a Mészáros-kitettség Tiborcz számára édes terhet jelent, és valahol kell lennie valakinek, aki valamikor ezt az egész lufit stabilizálja. A legrosszabb esetben bedőlnek szépen a hitelek, és minden a közpénzekkel „megtámasztott” kolléga bankjára száll (azaz marad körön belül).

Tiborcz István újdonsült bátorsága azért is szembeötlő, mert korábban kifejezetten szégyenlősnek tűnt az üzletben. 2015-ben például deklaráltan azért szállt ki az uniós finanszírozású közvilágítási pályázatokon taroló – egy ideig Simicska Lajossal közös – Elios Innovatív Zrt.-ből, illetőleg a keszthelyi Balaton-parton érdekelt Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.-ből, hogy ne lehessen közpénzfelhasználáson kapni. Később körülbelül ugyanezzel a körítéssel adta el a tőzsdei Appeninn Holding Nyrt.-ben lévő részesedését is (de persze végül nem került messze tőle ez az egység sem). Közben pedig a miniszterelnök keleti barátaival (Adnan Polattal és a néhai Ghaith Pharaonnal) bizniszelő BDPST-ben sem volt hajlandó felfedni a tulajdonosi mivoltát – csak a Heti Válaszban megjelent cikkeink hatására jött ki a fényre 2017-ben. Ma már viszont büszke nagyvállalkozó, banktulajdonos és alapkezelő, a NER-elit egyik prominense, akinek nem fáj, ha a kormányzat nemzetgazdasági szempontból kiemeltté minősíti a beruházásait. Nézzük tehát, mit vett magához hivatalosan is Tiborcz az elmúlt bő négy esztendőben, s különösen az utóbbi hónapokban! (A lajsrom után pedig a hiteltáblázatot ajánljuk szíves böngészésre.)

1. Gránit Bank. Tiborcz István a napokban jutott többlépcsős tranzakciósorozat keretében a pénzintézet 43 százalékához a TiberisDigital Kft.-n keresztül, de a szavazati joga ennél elsöprőbb lesz – egy stratégiai kérdésekre szóló vétójogot biztosító különleges részvényt pedig a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap kapott. Utóbbiról sokan úgy tartják, a magyar állam leágazása, de valójában már nem: kezelője ugyanis a Széchenyi Alapok Zrt., melynek tulajdonosa a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány. Ez pedig nem más, mint a KEKVÁ-k, vagyis az államból kihasított fideszes vagyonkezelő szervek egyike (melyet Varga Mihály vezet). A korábbi Gránit-főtulajdonos, Hegedűs Éva anno MKB-hitelből vette a részvényei zömét – ez a tartozás tehát most Tiborczra szállt, aki további 4 milliárd forintot is szerzett Mészáros Lőrinc bankjától, így a miniszterelnök veje ezen az ágon összesen 13,86 milliárddal tartozik a felcsúti potentátnak. A Gránit egyébként évek óta a NER-elit egyik finanszírozási központja – innen jutott mannához Garancsi István kaszinós érdekeltsége, Habony Árpád baráti köre, ez a bank fogadta a pénzintézeti csőd elől menekülő Matolcsy-fiú cégeit, a Fidesszel is szövetséges szocialista exkincstárnok, Puch László társaságait, továbbá a Sberbank-zárásból gyorsan ocsúdó elitmilliárdosokat. Bónusz: a hazai felvilág luxustársasházában, az Elysiummá alakított rózsadombi volt SZOT-szállóban tömegesen vásárolt fel lakásokat Gattyán György vállalatcsoportja – ezeket, mint megírtuk, ugyancsak a Gránit jelzálogjoga terheli. A pénzintézet egyébként régi stratégiai szövetségese a Megoldás Mozgalom listavezetőjének: az általa birtokolt Kodolányi János Egyetem tavaly együttműködési megállapodást is kötött a bankkal.

2. Diófa Alapkezelő. Tiborcz nemrég ezt az intézményt is megvette a Gránit Bank mellé.

A Diófa alapjaiban 360 milliárd forintnyi vagyon „nyugszik”, de a cég által menedzselt befektetések összértéke meghaladja a 460 milliárdot.

A Diófa kezeli a SZOT–Elysium-házban lévő, különböző pénzügyi alapok mögé „dugott” Gattyán-hajlékokat, valamint több exkluzív óriásingatlant: például a budai MOM Parkkal szemközti – az alábbi képen is látható – Alkotás Pointot, az Infopark és a Váci úti irodafolyosó egyes épületeit, az Üllői úti Shopmark plazát, az ország Zone nevű bevásárlóparkjait, illetve egyéb logisztikai létesítményeket. Mindez tehát nem közvetlenül Tiborczé, de immár az ő Diófája dönt a sorsukról, és az általa itt kezelt alapokban akár neki is lehet részesedése. Pláne, hogy két – tulajdonosrejtegetésre „szakosított” – magántőkealap is tartozik a portfolióba: a Nivala és a Főnix. Előbbi egy állami turisztikai milliárdokat is emésztgető hévízi ötcsillagos szálloda felhúzásában érdekelt, utóbbi pedig Garancsi Istvánnal párban építkezik a Városliget szélén (a Dürer Befektetési Kft. nevű közös cég égisze alatt) egy nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánított projekten. Ugyancsak a Főnix résztulajdona az a Prestige SL Asset Holding Zrt., amely Szlovéniában tervezett privatizálni egy teljes idegenforgalmi láncot, de sikertelenül. A Diófa Alapkezelő befektetési jegyeit egyébként jelenleg a Mészáros-féle bankholding Takarék-csoportja és MKB-ja forgalmazza.

3. BDPST Group. Tiborcz István saját, zöldmezős vállalkozása is sorra gyűjti az értékesebbnél értékesebb ingatlanokat; legutóbb egy Mészáros Lőrinctől származó mátraházai „lifestyle” szálló és két ausztriai síhotel pottyant bele a kiskosárba. Továbbá egy belpesti, Dorottya utcai szálloda – kőhajításnyi távolságra a leendő, szintén általa fejlesztett, nemzetgazdaságilag kiemelt Dorothea-óriáshoteltől. Valamint a Szabadság térre tekintő volt Iberostar-szálló, amely az ugyancsak hozzá tartozó Adria-palotától van néhány lépésnyire. És ha már Tiborcz átmenetileg úgyis Marbellára költözött családjával, a spanyolországi Costa del Solon is lett hirtelen egy négycsillagos intézménye. Persze csak a többi meglévő mellé, amelyek között turai kastélyszállót, Andrássy úti butikhotelt, Tokaj-hegyaljai kúriát, svábhegyi szabadidős komplexumot, illetve budai vári és zöldmáli lakóérdekeltségeket is találhatunk.

+1: Tiborcz Istvánhoz nagyon közeli naperőművek, hulladék-gazdálkodók. Sok olyan nagyvállalkozó vagy „nagymenő” akad az országban, akiket a sajtó gyakran köt Tiborcz Istvánhoz. Ilyen például bizalmas ügyvédje, Hamar Endre, Czéh-Tóth Márk pécsi szállodás, Paár Attila éptőipari gigász, a hozzá hasonló súlyú Balázs Attila, a náluk kisebb ász Szeivolt István, az Equilor-főnök Szécsényi Bálint, valamint a fent említett szlovéniai kalandozáshoz csatlakozó Komonczi Zsolt. Ám ők alighanem akkor is lennének valakik, ha nem ismernék a kormányfő vejét. Akad viszont három strómangyanús, általunk korábban már „körberajzolt” alak, akiket aligha jegyezhetnénk a „sztártőzsdén” a Tiborcz-kapcsolat nélkül: bizonyos Dicső Lászlóról, Sájer Gáborról és Figura Ferencről van szó. Ahogy már megírtuk, ez a csapat közösen kezdett naperőmű-beruházásokba Szabolcs-Szatmár-Beregben, majd egyikük-másikuk feltűnt Veszprém, Békés, Baranya, Vas és Jász-Nagykun-Szolnok megyei települések szolárparkjai körül, és nem mellékesen: a kormányfő török barátjától, Adnan Polattól átvett energetikai létesítményeknél is. E napelemes projektek végső haszonhúzója – több cégátrendezés után – egyre inkább a Central European Opportunity Magántőkealap (CEOM). Ezt az egységet pedig az Equilor Alapkezelő Zrt. menedzseli, amely társaság persze egy fedél alatt üzemel a BDPST Grouppal a Pasaréti úton – a fent már említett Szécsényi Bálint vezetésével. Ugyanennek a CEOM-nak nemrég lett egy hulladékgazdálkodás-fókuszú érdekeltsége is: a korábban inkább csak Békéscsaba környékén aktív, de nemrég a neves debreceni Éltex Kft.-t is benyelő Global Refuse Holding Zrt.

Banki terhek Tiborcz István saját érdekeltségein

ProjektPénzintézeti követelés
(milliárd Ft)
Hitelnyújtó
A Hotel Dorothea kivitelezése (Budapest V., Dorottya utca 2.) 40,14A Mészáros Lőrinc-féle Magyar Bankholdingba olvadó Takarékbank
A Gránit Bank meghatározó részének megvásárlása (a TiberisDigital Kft.-n keresztül)13,86A Magyar Bankholding kulcsintézménye, az MKB Bank
A D8 Hotel megszerzése (Budapest V., Dorottya utca 8.)6,89A Magyar Bankholding kulcsintézménye, az MKB Bank
Az Iberostar Grand Hotel megszerzése, felújítása (Budapest V., Október 6. utca 26.)5,34A Magyar Bankholdingba tagozódó Budapest Bank
Az Adria-palota felújítása (Budapest V., Zoltán utca 18.) 4,53A Magyar Bankholdingba tagozódó Budapest Bank
A Botaniq kastélyszálló felújítása (Tura, Park utca 37.)2,31Tiborcz István most megszerzett cége, a Gránit Bank
Az Andrássy Kúria & Spa megszerzése, felújítása (Tarcal, Fő utca 94.)2,04Az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank
Az Alice Hotel felújítása (Budapest VI., Andrássy út 116.)1,5Tiborcz István most megszerzett cége, a Gránit Bank
Tiborcz István magánszemélyként felvett kölcsöne0,19Tiborcz István most megszerzett cége, a Gránit Bank
Összesen: 76,8

Banki terhek a Tiborcz Istvánhoz nagyon közeli cégeken

A térkőgyártó Viastein Kft. terjeszkedése (a cég felerészben Dicső Lászlóé)19,5Az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank
Napelempark-beruházások (Sájer Gábor, Figura Ferenc, Dicső László, valamint a Central European Opportunity Magántőkealap gondozásában)17,73A követelésből 13,8 milliárd a Magyar Bankholding Budapest Bankjáé, a többi az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banké
Az Event Horizon Capital Zrt. hévízi szállodafejlesztése (a cég közvetett tulajdonosa a Diófa által kezelt Nivala Magántőkealap) 16,8A Magyar Bankholdingba tagozódó Takarékbank
A hulladékgazdálkodással foglalkozó Global Refuse Holding Zrt. terjeszkedése (Figura Ferenc, valamint a Central European Opportunity Magántőkealap gondozásában)1,53Tiborcz István most megszerzett cége, a Gránit Bank
Összesen: 55,56

Mindösszesen:132,36

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Tiborcz István