Pont így kell a magyarságot háborús konfliktusba sodorni – Orbán Viktor és a maradék presztízs – Válasz Online
 

Pont így kell a magyarságot háborús konfliktusba sodorni – Orbán Viktor és a maradék presztízs

Borbás Barna
| 2022.03.25. | vélemény

„Fáj az egész. Fáj a maradék budapesti presztízs elégetése és fáj az, ami Beregsurányon túl következhet. Százezernyi kárpátaljai nemzettársunk napról napra imára kulcsolt kézzel figyeli, mikor csattan rajtuk az ostor a budapesti pávatánc és felkorbácsolt ukrán nacionalizmus miatt.” Vélemény.

hirdetes

Megtörtént. Csütörtök éjjel a szuverén országát imperialista agresszióval szemben védő ukrán elnök másfél percen keresztül Magyarországot, még pontosabban a magyar kormányt bírálta éles szavakkal az állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozóján, az egész világ nyilvánossága előtt: „Magyarország… Itt megállnék, és őszinte akarok lenni. Figyelj, Viktor, tudod te, mi megy most Mariupolban? […] És te tétovázol, hogy kivesd a szankciókat vagy ne? És te hezitálsz, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy ne? Tétovázol, hogy kereskedj Oroszországgal vagy ne? Nincs idő tétovázni, most dönteni kell.”

Kereken egy hónapja hallgatjuk, hogy ebből. a. konfliktusból. ki. kell. maradnunk.

Itt az eredmény: a nem kis részben a Nyugat egységének demonstrálására összehívott csütörtöki találkozón főműsoridőben veszik elő Magyarországot, a nemzetközi sajtó élőben tudósítja, ahogy a megtámadott ország vezetője nem is annyira burkolt Putyin-pártisággal vádolja Orbán Viktort.

Hiába mondják, hogy Zelenszkij másokat is kritizált (az ukrán elnök valóban kifogásolta, hogy az EU késve döntött a szankciókról), mert amit a magyar kormány kapott másfél percen keresztül, egyszerűen példátlan a nyugati szövetségi rendszeren belül.

Fáj az egész. Fáj a maradék budapesti presztízs elégetése és fáj az, ami Beregsurányon túl következhet. Százezernyi kárpátaljai nemzettársunk napról napra imára kulcsolt kézzel figyeli, mikor csattan rajtuk az ostor a budapesti pávatánc és felkorbácsolt ukrán nacionalizmus miatt. „Ha egy esetleges orosz győzelemtől frusztrált visszavonuló ukránok nekiesnek a kárpátaljai magyaroknak, nekünk végünk” – mondta Vörös Szabolcs kollégámnak Palágykomoróc református lelkésze.

Nincs az a forgatókönyv, ami szerint a nyugati fegyverátszállítás hangos megtagadása jót tenne a kárpátaljai magyarságnak. Rácz András Oroszország-szakértő pont nálunk vezette le világosan, hogy a magyarlakta területek felől stratégiailag amúgy nem is éri meg fegyvert szállítani (rossz utak, bonyolult infrastruktúra), tehát az elutasítás vastagon politikai-kommunikációs lépés. Márpedig a háborús agresszor Kremlnek tett – a szót leírni is bizarr – gesztusnak a világon semmi értelme, nem létezik a háborúnak olyan kimenete, amiben Kárpátalja Oroszországhoz kerülne, vagy etnikai összetétele varázsütésre megváltozna. Legyen bármilyen sérelmünk az ukránoktól, gondoljunk bármit a nacionalizmusukról, a magyar kisebbségi érdek most az, hogy maximálisan odaálljunk a háborús áldozat mellé.

Legmagasabb szintű NATO- és USA-nyilatkozatok szólnak arról, hogy nem lesz nyugati intervenció, nem lesz légtérzár és nem akarnak katonákat (benne magyarokat) küldeni a konfliktusba, mert azzal kirobbanna a harmadik világháború. A magyar kormánynak semmi más dolga nincs, vagy nem lenne, mint a szövetségi rendszere részeként cselekedni és – ez ugyanolyan fontos! – beszélni. Vagy esetleg követni legszorosabb térségbeli barátai nyilatkozatát, például a szlovén Janez Janša miniszterelnökét, aki tegnap este az ominózus csúcson kijelentette, hogy „senki nem fog rubelben fizetni” az orosz gázért. Olyan túl nagy világtörténelmi jelentősége nincs, hogy a kétmilliós ország vezetője mit üzen a nagyok háborújában, mégis, a szlovén kormány egyenesebb gerinccel áll meg az EU és a saját polgárai előtt.

Nem tudunk egyszerre ’56 és a szabadság népe lenni, miközben rezsicsökkentéssel vágunk vissza a szuverenitásáért vívott harcban vérben álló nép vezetőjének.

A hivatalos moszkvai listán Magyarország már „barátságtalan”. Az ukrán elnök épp most ásta el a magyar kormányt. A V4-es együttműködés szétesőben. A nyugati szövetségeseink szörnyülködnek.

Miért nem tanulunk végre a történelemből?


Nyitókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (utóbbi kép forrása: Aris Oikonomou / AFP)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Orbán Viktor#Oroszország#Ukrajna#Volodimir Zelenszkij