Ilyen nincs, és mégis van: Schiffer András segít rehabilitálni a DK offshore-ozó politikusát – Válasz Online
 

Ilyen nincs, és mégis van: Schiffer András segít rehabilitálni a DK offshore-ozó politikusát

Bódis András
| 2022.03.01. | sztori

Gyurcsány Ferenc pártja az összellenzéki országos lista első negyedébe delegálta a tavaly ősszel – lapunk cikke nyomán – offshore-botrányba keveredett Ráczné Földi Juditot. A képviselőjelölt 62. helye akár befutó is lehet, ha az előtte lévők közül többen egyéniben győznek, vagy valamiért nem ülnek be a parlamentbe. Ami ennél is különösebb, hogy a DK elnökségi tagjaként is funkcionáló politikus Schiffer András ügyvédi közreműködésével tisztíttatná meg múltját. Előbbi utóbbit bízta meg, hogy bírósági úton gomboljon le egymillió forintot – kamattal – a Válasz Online-ról a „jó hírnévhez” fűződő joga megsértése miatt.

Jó pár hete történt, hogy kollégánkat felhívta az LMP exelnökeként, közéleti megmondóként, offshore- és Gyurcsány-ellenes „morális iránytűként” ismert Schiffer András. Ügyvédi minőségében telefonált, és jelezte: ne csodálkozzunk, ha a 2021-es ellenzéki előválasztással kapcsolatban jön majd egy bírósági ügy, ahol ő a felperest képviseli, lapunk pedig alperes lesz. Ennél többet nem mondhatott, preventív szabadkozásával mégis egyértelművé tette, itt valami nagyon nem magától értetődő bírósági akció készül. Szerkesztőségünk vad találgatásba kezdett, vajon kit vagy kiket sérthettünk meg az előválasztási szereplők közül annyira, hogy a szemükben bizonyosan ellenzékellenesnek – hovatovább: orbánistának – számító Schifferrel munkáltassák ki a Válasz Online „példás” megbüntetésének jogi alapjait.

Senkinek nem kívánjuk a felismerés eme élményét, de végül megfejtettük a talányt: Schiffer András a Demokratikus Koalíció offshore-ozáson kapott elnökségi tagja, Ráczné Földi Judit megbízásából veszi majd elő ellenünk az ügyvédi talárt. A napokban aztán a keresetet is megkaptuk a Schiffer és Társai Ügyvédi Iroda fejlécével, melyben a székesfehérvári illetőségű Ráczné Földi Judit – Schiffer András útján – arra kéri a Fővárosi Törvényszéket, állapítsa meg: a Válasz Online több cikkben is megsértette a DK-s elnökségi tag „jó hírnévhez” fűződő jogát. A felperes kérte továbbá a bíróságot, kötelezzen bennünket arra, hogy nyilvános levélben kérjünk tőle elnézést, illetve kiadónk fizessen ki neki egymillió forint sérelemdíjat, valamint annak 2021 szeptemberétől járó kamatait – meg persze a Schiffernek járó munkadíjat és az egyéb perköltségeket.

Lapunk természetesen felkészült a jogi procedúrára, pláne, hogy a Ráczné offshore-érintettségét hivatalos dokumentumokkal igazoló cikkeink publikálásakor közleményben kértük a DK-t: ne csak tagadjanak és fenyegetőzzenek, hanem tényleg jelentsenek fel bennünket. Nem tartottuk normálisnak, hogy valaki saját maga által aláírt, cégbíróságon iktatott dokumentumokban leírt tényeket tagad le, majd kezdi ostorozni a mindezt nyilvánosságra hozó médiumot.

Nézzük mindezt időrendi sorrendben:

1. Mivel Ráczné Földi Judit az előválasztásig nem tűnt tényezőnek – noha Gyurcsány Ferenc pártjának elnökségében ül, illetve önkormányzati képviselő Székesfehérváron –, a gazdasági beágyazottságával sem foglalkozott senki igazán. Pedig a politikus valójában egy évente többmilliárdos forgalmat bonyolító benzinkutas és tartálytisztító cégcsoport egyik központi alakja. Ráadásul az alábbi képen is látható Greco Petrol alegységeinek telephelyei és fióktelepei között egy volt sztiptízbárt és cukrászdahelyiséget, valamint sukorói borászatot is találhatunk. És e „vállalatkomplexum” tulajdonosi körében több – adóoptimalizálásra és tulajdonorejtegetésre is alkalmas – offshore-társaság is feltűnt az évek során. Olyannyira, hogy konkrétan Rácznénál is feddhetetlenségi problémát találtunk.

2. A témát csak távolról érintő első cikkünkben igazoltuk, hogy a gyurcsányista jelölt 2021. július 26-án aláírt egy előválasztási feddhetetlenségi nyilatkozatot, amelyben rögzíti, hogy nincs offshore cég az ő vagy a vele egy háztartásban élő hozzátartozói tulajdonában. Noha pontosan ugyanekkor szállt ki az egyik „benzinkutas” kft.-ből egy olyan, Delaware állambeli offshore-helyszínre bejegyzett vállalkozás, a Minos King Global Business LLC., melynek aznap is ő volt az aláírási joggal rendelkező képviselője. A hivatalos szlovák nyilvántartásban pedig még írásunk megjelenése után is – egészen tavaly novemberig – őt szerepeltették a Közép-Európában aktív adóparadicsomi vállalkozás képviselőjeként.

3. A DK-s jelölt később úgy nyilatkozott a Telexnek: semmi köze a megnevezett céghez, semmilyen pozíciót nem tölt abban be. Azt se tudja, hogyan került a neve a szlovák cégnyilvántartásba, és a lap kérdésére abban sem volt biztos, hogy hallott-e már valaha erről a vállalkozásról. Szerinte ez csak egy lejáratás az előválasztás miatt, és azt is mondta, hogy – pártjával karöltve – feljelentést tesz a Válasz Online ellen.

4. Miután elolvastuk, hogy szerinte „semmi köze” a Minos King Globalhoz, illetve nem tudja, valaha hallott-e erről az offshore érdekeltségről, nyilvánvalóvá tettük az olvasók számára, hogy Ráczné nemcsak a delaware-i társaság képviselőjeként, hanem konkrétan a tulajdonosaként is írt alá dokumentumokat 2021-ben – s ezeket ugyancsak iktatták a hazai cégbírósági aktákban.  

5. Írásaink lényegi állításait a teljes sajtó átvette, sőt a G7 gazdasági portál további „unortodox” részleteket is kiragadott a történetből. Például azt, hogy a székesfehérvári benzinkutas-autómosó kft.-t a Földi Judit-féle Minos King Global egy másik, baráti offshore vállalattól vette át potom hárommillió forintért. Pedig a magyar leánycég az elmúlt években rendre 2 és 4 milliárd forint közötti árbevételt és nem egyszer 100 millió forint feletti profitot ért el – reális értéke tehát akár 700-800 millió forint is lehetett. Végül az Országos Előválasztási Bizottság etikai eljárást folytatott Ráczné Földi Judit ellen – aki a testületnek írt levelében elismerte, hogy 2010. március 11. napjától bő 11 éven át ő volt a Minos King Global igazgatója, az viszont szerinte csak technikai hiba, nyilvánvaló elírás lehet, hogy tulajdonos is lett volna. És mellékelt egy szeptember 27-én kelt letéti igazolást, amelyben dr. Vágner Elza ügyvéd igazolja, hogy irodájában „a mai napon letétbe helyezésre került” azon okirat, melyben dr. Szabó László közjegyző általa „hitelesített aláírással ellátott nyilatkozatba foglalta a Minos King Global Business LLC. tényleges tulajdonosának személyét”.

6. Mindebből persze első olvasatra is kitűnt, hogy nem lényegi tanúsítványról van szó, hiszen a közjegyző nem az okirat tartalmi valóságát, hanem mindössze az aláíró személyét és dátumát igazolta. Ami biztos, hogy a DK-s politikus strómanként írta körül magát, legalábbis azt állította, van egy nála ténylegesebb tulajdonosa az offshore vállalkozásnak – de nem árulta el, kicsoda. Az Országos Előválasztási Bizottság végül nem akadályozta meg, hogy Ráczné versenyben maradjon az ellenzéki megmérettetésen, de a jelölt végül kikapott, sőt néhány napra még a Facebook-oldalát is eltüntette.

7. Földi Judit később újra aktiválta magát, beszállt a veszprémi DK-s jelölt kampányába, sőt, nemrég relatíve előkelő helyet kapott az összellenzéki országos listán. (A Magyar Hang ugyancsak talált egy Gyurcsány-párti választási indulót, aki rejtélyes cégügyekbe keveredett, de a Demokratikus Koalíció bizalma benne is töretlen.) Ráczné 62. listás pozíciója nem számít biztos bejutónak, ám ha az előtte szereplők közül többen is győznek egyéniben (vagy valamilyen okból nem ülnek be a parlamentbe), akár még mandátumot is jelenthet neki 2022 áprilisában. Mindezzel párhuzamosan a Földi-féle benzinkutas kft. jogászai megírták a cégbíróságnak, hogy önnön hibájukból tévedések, elírások szerepelnek a Minos King Global dokumentációjában – és ezt a törvényszék illetékese tudomásul vette, ám a régi iratokat a hivatalos aktákban hagyta. Majd a DK-s politikus felfogadta Schiffer Andrást a Válasz Online elleni ütközet levezénylésére – és ezzel a teljes rehabilitációjának „kieszközölésére”. A keresetben egyébként a fentiekhez képest annyi a lényegi újdonság, hogy megnevezik az említett offshore társaság állítólag igazi tulajdonosát, bizonyos Szideropulosz Györgyöt – neki viszont a cégbíróságon bejegyzett címe éppen ugyanaz a lakás, amely a DK-s elnökségi tag nevénél is szerepel az iratokban. Vagyis a két szereplő üzletileg és „lakcímileg” biztosan nem független egymástól.

És akkor jöjjön az epilógus – vagyis miért döbbentette meg szerkesztőségünket Schiffer András közreműködése ebben a múltszépítésben? Mégiscsak ő az a közíró, véleményvezér, aki heti szinten ostorozza az úgynevezett globalokrata álbaloldalt – és alapos okunk van feltételezni, hogy a DK-t is ebbe a szerinte ártalmas klubba sorolja.

A Válasz Online közösségi finanszírozásból működik, kínosan ügyelünk arra, hogy semmilyen „nemzetek fölötti” pénzügyi alapnál se kelljen forrásért kilincselnünk – nem gondoltuk tehát, hogy Schiffer András a Demokratikus Koalíció politikai érdeke mentén próbálja majd megrövidíteni a mikroadományozók által töltögetett kasszánkat.

Pláne, hogy olyasvalakinek szegődött a szolgálatába, aki szemrebbenés nélkül képes azt füllenteni egy nemrég még bizonyíthatóan általa menedzselt offshore társaságról, hogy talán nem is hallott róla soha. Schiffer ráadásul – már LMP-sként is – gyakran beszélt az offshore-lovagok „kiseprűzésének” szükségességéről, így nyilvánvalónak tűnt, hogy ügyvédi megbízásokért, jogászi hírnévért, szakmai kihívásnak álcázva sem adja el magát a láthatatlan vagyonok és cégstruktúrák haszonélvezőinek. S bár nem közös a fészkünk Schifferével, mégiscsak rendszeresen közöltük publicisztikáit, nagyinterjúkban értekezhetett nálunk, sőt kollégáink az általa is fémjelzett Karátson Gábor Kör alkalmain szívesen moderátorkodtak – tehát aprócska közünk azért volt egymáshoz. Talán több, mint neki a DK-hoz.

Ám ez mostantól nem a mi problémánk.


Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#per#Ráczné Földi Judit#Schiffer András