„Nemcsak elűztek, meg is zsaroltak” – miért Izraelnek szerzett dicsőséget a legjobb magyar síző? [HetiVálasz 111] – Válasz Online
 

„Nemcsak elűztek, meg is zsaroltak” – miért Izraelnek szerzett dicsőséget a legjobb magyar síző? [HetiVálasz 111]

Vörös Szabolcs
| 2022.02.17. | Podcast

A rövidpályás gyorskorcsolyások érmei mellett a pekingi téli olimpia magyar szenzációja a 23 éves Szőllős Barnabás volt, aki az alpesi sízők összetett számában szerzett 6. helyet – Izraelnek. Évekkel ezelőtt ugyanis addig mérgesedett az elnökváltások közt bukdácsoló hazai szövetség és Szőllősék saját útját járó családi egyesületének viszonya, hogy az edző édesapa mindhárom, síelőnek nevelt gyerekével országot váltott. A világra szóló eredmény után egyvalami biztos: magyar színekben már nem látjuk őket versenyezni. Miért nem? Mi vezetett az országváltáshoz, és van-e különbség az izraeli sí- meg a jamaikai bobsport nemzetközi ereje között? A szerdai utolsó versenyszám után HetiVálasz podcastunkba Pekingből bejelentkezve ezekre is válaszolt apa és fia: Szőllős Péter és Szőllős Barnabás. Aki kérdez: Bódis András és Vörös Szabolcs.

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Részletek a műsorból:

Mi vezetett ahhoz, hogy országot kelljen váltaniuk?

Szőllős Péter: „Az alapvető konfliktust az okozta, hogy elhatároztuk az »osztrák utat«: először Benjámin fiamat, majd Barnabást is felvették a muraui síiskolába, mert jobban bíztunk a saját tudásunkban, az osztrák iskolában és versenyrendszerben, mint a magyarban. Természetesen sikeresebbek is voltak. Nem a pénz számított, de azért szúrta szemünket, hogy a Magyar Sí Szövetség 400 millió forintos költségvetéséből aprópénzeket sem kapnak meg a serdülők. Úgy éreztem, ki kell állni a többiekért is, és elkezdtük feszegetni azt a kérdést, hogy »hol a pénz?« (…) Annyit mondtak, hogy »majd betekinthettek a számokba«. (…) Nem erős szó, hogy elűztek minket, és meg is zsaroltak: nemcsak, hogy két évre eltiltották a gyerekeket (egy nem megfelelő orvosi igazolás miatt – a szerk.), hanem azt mondták, fogjuk be a szánkat, és akkor elengednek mindenféle retorzió nélkül. (…) Megyünk előre, de nem tudunk úgy tenni, mintha mi sem történt volna.”

Szőllős Péter olimpikon gyerekeivel, Noával és Barnabással a pekingi téli olimpia február 4-i megnyitóján (forrás: Facebook/Szőllős Péter)

Tehet-e bármit a hazai szövetség, hogy újra magyar színekben versenyezzen?

Szőllős Barnabás: „Az elmúlt 4-5 évben egyszer nem kértek bocsánatot, úgyhogy szerintem ilyen nem is lesz, de még ha bocsánatot is kérnének, elég valószínűtlen, hogy visszatérnék a Magyar Sí Szövetséghez. Megbocsáthatatlan, amit tettek hármunkkal: ilyen fiatal versenyzőket ok nélkül eltiltanak két évre. Tönkre akarták tenni a pályafutásunkat.”

Szőllős Péter: „Sem Izrael állammal, sem magunkkal szemben nem tehetjük meg. Nem tudnék tükörbe nézni, ha újra váltanánk. Irreális. A sívilágban mindenki ismer mindenkit, nem lehetne ezt megcsinálni.”

Van feljebb a 6. helynél?

Szőllős Barnabás: „A következő világbajnokságra még ki van írva az alpesi összetett, arra még van remény, hogy ott jól szerepeljek. Az nem biztos, hogy a következő olimpián is lesz még ez a szám – egyre kisebb az érdeklődés iránta –, de a szlalomot szeretném folytatni. A világkupán már majdnem sikerült bejutni az első fordulóba (a 30-ba), ha az sikerül, akkor onnan még folytatjuk.”


Nyitókép: az izraeli színekben induló Szőllős Barnabás versenyez az alpesi sízők férfi kombinációs számában a pekingi téli olimpián, a jencsingi zónában lévő Nemzeti Alpesisí Központban 2022. február 10-én (fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#olimpia#Peking#sízés#sport#Szőllős Barnabás