Megtaláltuk Völner Pál „Mészáros Lőrincét” – most nyert 220 milliárdos gigaprojektet az államtól – Válasz Online
 

Megtaláltuk Völner Pál „Mészáros Lőrincét” – most nyert 220 milliárdos gigaprojektet az államtól

Bódis András
| 2021.12.15. | sztori

Ilyen tényleg nincs, és mégis van: kilométerenként bő 14 milliárd forintos rekordáron készül gyorsforgalmi utat építeni az államnak az a Dömper Kft. vezette konzorcium, melynek főalakja – mint alább bizonyítjuk – alaposan „összedrótozta” magát Völner Pál családjával. Abronits Róbertről van szó, akit anno Kóka János SZDSZ-es gazdasági miniszter tett híressé – hogy végül a korrupcióval most meggyanúsított fideszes (ex)államtitkár árnyékában váljon a NER második számú útépítőjévé. A Dömper-csapat összesen 220 milliárdot kasszírozhat egy 15,4 kilométeres útszakaszért; ez a kft. elmúlt húszévnyi összbevételének a kétszerese.

„A baloldal mint egy éhes kutya egy falat csontra, úgy repült rá Völner Pál keddi lemondására. Nem ártana azért visszafogottabbnak lenniük, hiszen nagyon keveset lehet tudni a titkosított eljárás részleteiről, az ártatlanság vélelme pedig mindenkit megillet.” A Régió TV Esztergom (RTVE) csatorna honlapján ez a múlt szerdai „hír” az egyetlen, amelyben Völner Pál igazságügyi államtitkár, miniszterhelyettes korrupciós ügyével bátorkodtak foglalkozni a szerkesztők. Ez azért különös, mert a vállaltan kormánypárti, a köztelevízió partnereként és a Médiatanács állandó támogatottjaként jegyzett adó korábban a világért ki nem hagyott volna egyetlen Völnerhez köthető történetet sem. Mármint pozitív hangvételű történetet. Két nappal azelőtt például, hogy a Komárom Esztergom megye 2. számú egyéni választókerületét (Esztergom, Dorog, Nyergesújfalu, Lábatlan, Bajót, stb.) képviselő fideszes politikus lemondott az államtitkárságról, még kommentár nélkül bombázhatta „örömteli” kormányzati bejelentésekkel az RTVE-t figyelő nyugdíjasokat és fiatalokat.

Miért vesztegettünk ennyi betűt egy helyi tévéadó szerkesztési gyakorlatára? Csak azért, mert éppen ebben a médiumban „egyesült” a Völner család és a NER második számú útépítőjévé most felkapaszkodott Dömper Kft. tulajdonosa, bizonyos Abronits Róbert. Ahogy a cikkünk végén lévő ténytárból részletesen kibogarászható, az RTVE irodáit közvetve az exállamtitkár fia, Völner Marcell birtokolja, míg az üzemeltető céget a – Völnerékhez hasonlóan – nyergesújfalui illetőségű Abronits Róbert.

Utóbbit nem azért nevezzük a NER-sztrádaberuházók másodikjának, mert Mészáros Lőrinc és Szíjj László magántőkealapjai (valamint az osztrák Strabag) mellett az ő Dömper Kft.-je is bejelentkezett a Fidesz-kormány által 35 évre kiszervezendő, „koncessziósítandó” autópálya-fenntartásra. Ez a feladat ugyanis alighanem Mészárosék szintje. Viszont két hete derült ki, hogy Abronits dömperei építhetik meg Magyarország eddigi legeslegdrágább gyorsforgalmi útszakaszát – kilométerenként bő 14 milliárd forintért. (Természetesen mindig van magyarázat a kiugró költségekre: sok műtárgy, híd meg alagút lesz a pályán.) Egyébként eddig is a Dömper-kör volt a csúcstartó 11,14 milliárddal (ezt az árat a Fertőrákos és az osztrák határ közötti rövidke útdarabra kapják), de a mostani új, 14 milliárdos projekt azért jóval „nemesebb”. Ugyanis a Mészáros Lőrinc és Abronits Róbert tágabb pátriáit, azaz Bicskét és Esztergomot összekötő M100-as megépítéséről van szó, melynek első, olcsóbbik részét vihette a Strabag, a második, 15,4 kilométerest pedig a Dömper vezette konzorcium. Az Abronits-csapat mai tudásunk szerint összesen 220 milliárdot kap majd e munkáért; ez a pénz – alaposan utánaszámoltunk – a Dömper Kft. elmúlt húszévnyi összes árbevételének a kétszerese.

Az M100-as tervezett nyomvonala (forrás: NIF)

Miért hangsúlyozzuk ennyire a Völner család és Abronits Róbert kapcsolatát? Nincs elég baja enélkül is a Pegasus-balhéval terhelt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar vesztegetési sztorijába belekeveredett, a mentelmi jogától tegnap megfosztott, korábban a hithűségét és tisztaságát túlhangsúlyozó jámbor politikusnak? Nos, több okunk is van a Dömper-kapcsolat felemlegetésére. Egyrészt

a mostani ügyészségi gyanúsításban nemcsak zacskós pénzes végrehajtói ügyletek szerepelnek, hanem az is, hogy Völner Pál például építőanyaggyártó cégek érdekében is igyekezett bűnösen lobbizni az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál.

Korábban, 2014-ig a képviselő épp e tárca jogelődjénél volt infrastruktúráért felelős államtitkár – a Simicska Lajos „delegáltjaként” értelmezett Németh Lászlóné miniszter jobbkezeként. A volt Fidesz-pénztárnok és Orbán Viktor összeveszése aztán egy időre Völnert is kipörgette a kormányzati struktúrából, majd 2015 végén immár igazságügyi államtitkárként reaktiválták az egykori Bibó-kollégistát.

A Dömper Kft. munkagépe fejti az M85 gyorsforgalmi út alagútját a soproni Bécsi-dombon (forrás: NIF)

Mint írtuk, arra már szolgáltatott némi bizonyítékot az ügyészség, hogy Völner Pál az igazságügyi miniszterhelyettesi státusz mellett sem hanyagolta az építőipari lobbizást – azt azonban nem tudhatjuk, az Abronits-szálat is vizsgálják-e a nyomozók. Lenne mit kutatniuk, hiszen a cikkünk elején szereplő televíziós közösködésen túl is hozott az élet egyet s mást. Alábbi ténytárunkból kiolvasható, hogy

Völner fiának szinte a semmiből lett 2020-ra majd’ egymilliárdot érő cégvagyona – benne több irodahelyiséggel, tetemes pénzeszköz-állománnyal és az esztergomi Suzuki-gyárat kiszolgáló kikötővel –, ráadásul mindezt épp az Abronits Róberttel szoros kapcsolatban álló Varga Zsuzsanna „nagyvonalúsága” révén szedte össze.

A hölgy a sajtóban eddig csak a Dömper-tulaj távoli üzleti partnereként értelmeződött, ám helyi informátoraink szerint élettársakról van szó. Ami tényszerűen is igazolható, hogy a két személy teljes szimbiózisban működik, „keresztbe birtokolják” egymás lakóházait. Mindemellett vannak budapesti irodaépületeik – például az úgynevezett Lokomotív Ház a XI. kerületben, illetve a Markó utca 9. alatti műemlék „trafóház”. Továbbá, ahogy a Válasz Online szeptemberben bemutatta, az Abronits–Varga duó közös cége (Sápi Major Kft.) privatizálta nagy botrányok közepette a csopaki kikötőt is. Angyán József pedig Komárom-Esztergom megye egyik legnagyobb államiföld-szerzőiként ír a párosról a vonatkozó jelentésében.  

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. április 10-én (fotó: MTI/Kovács Tamás)

E tényeknél már csak az pikánsabb, hogy annak idején ugyanez az Abronits Róbert résztulajdonolta (még Abronicsként) a Kóka János-féle sztrádaárletörési program mintacégét, a Viadom Zrt.-t. A vállalat bedőlt, félezer alvállalkozóját nem fizette ki, de – mint Heti Válasz-korunkban megírtuk – utolsó leheletével azért megszponzorálta a volt SZDSZ-elnök és gazdasági miniszter családjához köthető vitorlásversenyeket.  

De ugorjunk vissza 2007-ből a mába! Miként az alábbiakból részletesen is kiolvasható: Völner jóval több volt egyszerű államtitkárnál. Külön bejáratú NER épült köré, Abronits személyében pedig saját „Mészáros Lőrinccel” is rendelkezett.

×××

Ténytár – a Völner család és az Abronits Róbert–Varga Zsuzsanna duó közös bizniszei

Mi a „legközösebb” biznisz? A Regionális Televízió Esztergom Kft., vagyis a helyi Régió Tv (RTVE) működtetése. A cég Bajcsy-Zsilinszky út 11. szám alatti székhelye Völner Marcell Pál 100 százalékos tulajdonában áll – ő Völner Pál lemondott államtitkár 25 esztendős fia – a Tagba Kft-n keresztül. Utóbbi vállalkozás több irodát is birtokol a fenti címen, ahol a Duna Takarék Bank kirendeltsége, illetve a helyi Fidesz is működik (lásd alábbi képünkön). Magát a televíziót ugyanakkor nem a Völner klán, hanem a dömperes Abronits Róbert központi vagyonkezelője, a Horseradish Kft. tulajdonolja. Egyszerűbben: Abronits közéletformáló, vállaltan kormánypárti tévécsatornája Völneréknél üzemel.

Mióta Völner Marcell tulajdona a Tagba Kft.? A volt államtitkár fia már 2016-ban munkavállalója volt a Régió Tv-nek is otthont adó cégnek, majd 2019 márciusában – a televízió beköltözése előtt – 50 százalékos részesedést szerzett az ingatlanvállalkozásban. Egy évvel később pedig a társaság másik fele is átszállt Völner Marcellre, tehát 2020-ra ő lett az egyedüli tulajdonos.

Kitől szerezte a Tagba-üzletrészeket a Völner-fiú? A bajóti lakcímmel rendelkező Varga Zsuzsannától – méghozzá érdekes körülmények között. A Népszavában már pedzegetett tranzakciósorozat első lépése tehát 2019. március 11-ére tehető. Ekkor született egy üzletrészcsere-szerződés. Ez arról szólt, hogy Völner Marcell átadja az Esztergomban gyártott Suzukikat „behajóztató” nyergesújfalui Mahartlog Port Kft. 29 százalékos cégdarabját Varga Zsuzsannának, utóbbi pedig viszonzásképpen a Völner-fiúra íratja a Tagba Kft. 50 százalékát. Már ez is értékaránytalan üzletnek tűnt, hiszen a 2019-es üzleti évben a Tagba – jelentős részben pénzeszközökből álló – eszközállománya majdnem 800 millió forintra rúgott, miközben a hajózási érdekeltségé szűk 260 millióra. Vagyis némi leegyszerűsítéssel: Varga 400 millió forintnyi irodacég-részesedést adott egy 75 milliós Mahartlog-darabért cserébe. Itt nyerhetett tehát először érdemén felül Völner Marcell – legalábbis, ha hinni lehet a papírra fektetett számoknak. Jött a Régió Tv-beköltözés a Bajcsy-Zsilinszky úti Tagba-irodába, majd elérkezett 2020. február 10., a tranzakciósorozat második lépése. Ekkor a még Varga–Völner közös tulajdonban lévő Tagba Kft. megvette a fent említett 29 százalékos – egyébként 1,47 millió forint névértékű – Mahartlog Port-részesedést Varga Zsuzsanna magánszemélytől potom egymillió forintért. Vagyis majdnem ingyen. Ez tehát Völner Marcell „érdemtelen” befolyásszerzésének következő lépése. És mivel a Tagba Kft.-nek egyébként is volt 21 százaléka a hajóztatós logisztikai érdekeltségben, eme friss, 29 százalékos bevásárlással együtt a cég már 50 százalékra növelte befolyását a Mahartlog Portban. És a zárás: 2020. március 18-án Varga Zsuzsanna eladta a tavalyra már 928 milliós eszközértékűvé duzzadt Tagba Kft.-ben lévő maradék 50 százalékát Völner Marcellnek – ismeretlen összegért. Utóbbi ezzel tehát az irodás cég egyedüli tulajdonosa lett, a Mahartlog Portnak pedig a fele lett tisztán az övé (a másik 50 százalék egy osztrák cégen keresztül a régi mahartos Spányik Gáboré volt és maradt). A Völner-fiú tehát egy év alatt három lépésben átvett minden Tagba- és Mahartlog-értéket Varga Zsuzsannától. Úgy, hogy az első két ügyleten biztosan óriásit nyert Völner Marcell – a harmadik stáció részletei viszont nem szerepelnek a cégbírósági dokumentumok között. Ami biztos: 2020-ra szinte a semmiből lett egymilliárdos cégvagyona – Varga Zsuzsanna szíves közreműködésével – az államtitkár huszonéves gyerekének.

Ki ez a felettébb nagyvonalú Varga Zsuzsanna? Első ránézésre csak szimpla üzlettársa a dömperes Abronits Róbertnek – például a csopaki kikötőbulit intéző Sápi Major Kft.-ben. A valóságban azonban az Abronits–Varga-kapcsolat bizonyíthatóan erősebb, Varga hivatalos bajóti (péliföldi) lakhelye Abronits 1/1-es tulajdonában van. Mindeközben pedig a Dömper Kft. atyjának bejegyzett nyergesújfalui otthonát fele-fele arányban birtokolják az említett magánszemélyek. A Völner–Abronits-koprodukcióban üzemelő Régió Tv-től tehát Varga Zsuzsannán át eljutottunk ismét Völnerig és Abronitsig. Mire azonban e kör bezárult, Völner Pál már nem államtitkár, hanem gyanúsítottként várja sorsa jobbra fordulását.


Nyitókép: Völner Pál beszédet mond az esztergomi Balassa Bálint Gazdasági Technikum és Szakiskola dísztermében 2021. július 7-én (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Paypal, utalás és más lehetőségek itt >>>

#Dömper Kft.#építőipar#Esztergom#M100#Völner Pál