Építőipari évértékelő: Lassú stabilizálódás látható (x) – Válasz Online
 

Építőipari évértékelő: Lassú stabilizálódás látható (x)

Támogatott Tartalom
| 2021.11.29. | támogatott tartalom

Milyen volt a 2021-es év az építőipari szereplők számára? Hogyan hatott a vírushelyzet a nagyobb beruházásokra? És ki érezte meg leginkább az építőanyag árak folyamatos emelkedését? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ, a magas- és mélyépítési projektekben otthonosan mozgó, MEVA Zsalurendszerek Zrt. ügyvezetőjével, Botta D. Mihállyal.

Az utóbbi másfél évben a legtöbb gazdasági szereplőre, így köztük az építőiparra is rányomta a bélyegét a járványhelyzettel okozta állandó bizonytalanság. Az év első felében megfigyelhető piacélénkülés után, a folyamatos alapanyag drágulással és a nagy projektek leállásának veszélyével igazán nehéz helyzetbe került sok kivitelező, beruházó és építőanyaggyártó egyaránt. A kisebb projektek által generált növekedésnek köszönhetően azonban mégis pozitív eredményekkel tudja zárni az évet sok építőipari vállalat. Az eddig változékony évkezdés után, 2021 utolsó negyedévére lassan minden visszaállni látszik a normál kerékvágásba, ugyanis mostanra majdnem teljesen eltűnt a Covid-hatás az építőiparból. „Az elmúlt néhány hónapban jól látható a növekedés és erősödés, azonban még mindig a relatíve kisebb projektek kötik le a kivitelezők kapacitásainak nagy részét, így továbbra is törékenynek mondható ez a növekedés. Jelenleg még mindig kevés olyan nagy kivitelező van jelen a szerkezetépítésben, akinek a nagyvolumenű, hosszabb átfutási idejű projektek biztosítják a rendelésállományát. Emellett a kisebb projektek jelenléte is fontos, de hosszútávon nem biztosítanak stabil növekedési potenciált” – mondta a MEVA szakértője.

Lassú stabilizálódás

Az év második felében a fa és egyes fémek ára jelentős emelkedésnek indult, ezáltal az eszközök, majd a kivitelezők szolgáltatási árai is tovább növekedtek. Ez a tendencia a nyári időszakban odáig vezetett, hogy sok helyen a vállalatok akár napi árazást alkalmaztak egyes termékekre, projektvállalásokra. A szerkezetépítési piacra nagy rálátással rendelkező szakember szerint most az utolsó negyedévre már normalizálódni látszik a helyzet: az árak  visszakorrigálnak és a szállítási idők is rövidülnek.

Azonban a 2019-es alapanyagárakkal összehasonlítva még most, a stabilizálódás után is 40-70%-kal magasabb összegekkel számolhatnak a szakemberek, mint a vírust megelőzően. „Ahhoz, hogy valóban tartós maradjon ez az állandóságot nyújtó helyzet, mindenképp nagyobb volumenű magasépítési projektekre és hosszútávú kapacitáslekötésre van szükség” – tette hozzá az ügyvezető. Ilyen nagy beruházások voltak korábban az állami projektek, amelyek jelenleg jóval kisebb mértékben vannak jelen a piacon és újraindulásukról sincs még pontos dátum.

Kiemelkedő év a MEVA-nál

A nehéz gazdasági időszak ellenére is kiemelkedően pozitív évet zárhatott idén a MEVA, magas és mélyépítésben szakértő, zsalurendszerek forgalmazásával foglalkozó vállalat. „Idén sok olyan új, kisebb projektek kivitelezésével foglalkozó ügyfelük lett, akik eddig nem engedhették meg maguknak a saját eszközpark fenntartását, de a pályázati támogatásokkal egy ilyen nagyobb mértékű vállalás is elérhetővé vált számukra” – mondta Botta D. Mihály. 

Sokan, szintén a járványhelyzet hatására kialakult bizonytalanság miatt döntöttek saját eszközparkjuk bővítése mellett, hiszen a folyamatosan emelkedő alapanyagárak miatt az eszközbérlés díja is állandóan ingadozott a nyári hónapokban. Így azok, akik még az év első felében fektettek be saját zsalukészlet megvásárlásába, jelentős anyagi terhektől mentesültek a második félévben. 

Ezen tényezőket figyelembe véve nem is meglepő, hogy idén, a MEVA történetében először az eszközértékesítések árbevétele meghaladta a bérlési bevételeket, ugyanis a vállalat idei mérlegében, október végéig 53%-ot tett ki az eladások aránya, illetve a teljes árbevételt is sikerült néhány százalékkal növelni.

„Vállalatunk számára korábban is kiemelten fontos piaci szereplők voltak a kisebb projekteken dolgozó kivitelező cégek, de a vírushelyzet bebizonyította, hogy mekkora jelentőségük van a megaprojektek mellett” – monda az szakember. „Éppen ezért hoztuk létre a MEVA saját webshopját, ahol a szakmai támogatással kiegészített egyedi rendelési rendszerünkben igazán gyorsan és hatékonyan tudjuk kiszolgálni a kis- és középvállalatok igényeit.”

Tudjon meg többet a MEVA-ról: www.meva.net/hu

Látogasson el a webshopra: www.shop.meva.hu 

#támogatott tartalom