Van igazság: a Válasz Online jogerősen legyőzte a minap távozott Fidesz-médiavezért – Válasz Online
 

Van igazság: a Válasz Online jogerősen legyőzte a minap távozott Fidesz-médiavezért

A szerk.
| 2021.11.22. | Válasz

Szabó Lászlót – családi vonalon – kapcsolatba hoztuk a lélegeztetőgép-beszerzésekkel és a kínai vakcinákat Magyarországra bejuttató titokzatos céggel is. Aztán a kormánypárti sajtótermékek garmadát kiadó Mediaworks elnök-vezérigazgatói pozícióját most hátrahagyó potentát beperelte lapunkat. A volt külügyminiszter-helyettes nem cikkeink tartalmát kifogásolta, csak szerinte jogtalanul tettük közzé a róla készült MTI-fotót. A Fővárosi Ítélőtábla friss, jogerős ítélete viszont arról szól, hogy egyáltalán nem sértettük meg a nyitóképünkön most is szereplő felperest.

hirdetes

Sok per van a hátunk mögött, de olyat, hogy egy expolitikus egyetlen állításunkat sem viszi perre, mindössze a róla készült – egyébként állami hírügynökségi – fotót akarja „levetetni”, még nem éltünk át korábban. Most ez is megtörtént, ám a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint a Válasz Online nem sértette meg a magyar jogszabályokat.

A kifogásolt cikksorozat azzal indult, hogy azonosítottuk a lélegeztetőgép-biznisz haszonélvezőit – majd az akkor a Fidesz-médiavezérként működő Szabó László sógorát is megtaláltuk a Covid-bizniszben. Sőt: később egyértelművé tettük, hogy ugyanehhez az üzleti körhöz köthető a kínai vakcinákat Magyarországra bejuttató titokzatos cég is. A volt külügyminiszter-helyettes mindezek után azt kérte a bíróságtól, állapítsa meg, hogy megsértettük a képmáshoz fűződő jogát, illetve kötelezze lapunkat a jogsértés abbahagyására, a képmása törlésére, továbbá elégtételadásra.

A keresetet jogerősen elutasító ítélőtábla indoklása szokatlanul érdemire sikeredett. A bíróság leszögezte: „A felperesről készült felvétel úgy kapcsolódik a közügyek vitatásához, hogy a világjárvány elleni védekezéssel kapcsolatos kormányzati intézkedéseket, ezen belül a közpénzek elköltésének részleteit a magyar közéletben a járvány megjelenése óta folyamatosan tömeges érdeklődés övezi, ezért az a társadalmi vita fogalmi körébe tartozik.” Az ítélőtábla szerint a Válasz Online által meghatározott téma – az egészségügyi szolgáltatási piacon megkötött szerződések partnereinek személye, továbbá a cikkben „lobbikörnek” nevezett csoport tagjai által szerzett nyereség mértéke – tehát egyértelműen a közügyek kategóriájába sorolható. „Az említett szerződések közérdekű adatai nyilvánosak, a cégnyilvántartási adatokkal összevetésük pedig egyértelműen része a közpénzek elköltéséről folytatott társadalmi vitának. (…) Az ábrázolás módja tárgyilagos, a felperes emberi méltóságát nem sérti,

a közügy megvitatásához pedig a felvétel és a képaláírás a felperes előadásával szemben hozzájárul, ezért a felperes a felvétel nyilvánosságra hozatalát megalapozottan nem sérelmezhette.”

Nyilván semmi köze az általunk megnyert pernek ahhoz, hogy Szabó László a minap váratlanul hátrahagyta a Mediaworks elnök-vezérigazgatói tisztségét, és „más fontos kormányzati megbízást” kapott. Konkrétan: gyógyszeriparért felelős miniszteri biztos lett, nem sokkal azt követően, hogy az állam nemrég beültette Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságába.


Nyitókép: Szabó László, a Mediaworks (volt) elnök-vezérigazgatója (fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Ezt a hírt sem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Részletek >>>

#Mediaworks#sajtó