„Felcsúti” hitelek: Mészáros-bankok öntik a pénzt Tiborcz exkluzív projektjeibe – Válasz Online
 

„Felcsúti” hitelek: Mészáros-bankok öntik a pénzt Tiborcz exkluzív projektjeibe

Bódis András
| 2021.11.15. | sztori

Bár a kormányfő vejének papíron nincs olyan érdekeltsége, amelybe ömlenének az állami források, mégsem apad ki soha a kasszája. Sőt: az elmúlt egy évben megduplázta exkluzív ingatlanjai, hoteljei számát. A kisgömböcprojekt Tiborcz Istvánék Marbellára költözésével sem állt le, és feltűnő, hogy az üzletember majd’ mindig a legnagyobb magyar közpénz-felhasználókba botlik a piacon. Vagy tőlük vesz, vagy nekik értékesít épületeket, esetleg épp együtt hasznosítanak egy-egy palotát – most épp Jászai Gellérttel közös budai társasházát vettük észre. Tiborcz legjelentősebb partnere természetesen Mészáros Lőrinc, aki amellett, hogy szállodákat ad át neki, bankjai révén kölcsönökkel is elhalmozza. A 60 milliárd forintos adósságállományának 92 százaléka „felcsúti” hitelekből áll.

hirdetes

Amíg az ország az ellenzéki előválasztásra és utózöngéire figyelt (magunk is megénekeltük a DK-s offshore-ügyet, vagy legutóbb a Városháza-témát), a kormánypárti karaván azért haladt tovább a maga útján. Ennek egyik leglátványosabb jelensége, hogy a Mészáros Lőrinc turisztikai divíziójaként jegyzett Hunguest Zrt. váratlanul megszabadult három hegyvidéki egységtől: egy mátraházai „lifestyle” szállótól és két ausztriai síhoteltől. Melyek aztán a Tiborcz István birtokolta BDPST Group portfoliójába, azaz a miniszterelnök családi zónájába kerültek. Ugyanezen időszakban a kormányfő veje szerzett még egy belpesti, Dorottya utcai szállodát (kőhajításnyi távolságra saját, Dorothea brand alatt futó Vörösmarty téri óriáshotel-beruházásától), továbbá megvette a Szabadság térre tekintő volt Iberostar-szállót (amely viszont a szintén hozzá tartozó Adria-palotától van néhány lépésnyire). És ha már átmenetileg úgyis Marbellára költözött családjával, a spanyolországi Costa del Solon is lett hirtelen egy négycsillagos intézménye.

A gyors vagyonösszevonás és pénzköltés különösen a 2020-as „eseménytelenség” fényében tűnik már-már pánikszerűnek – legalábbis így a parlamenti választások közeledtével. Tavaly mindössze a svábhegyi Fonográf Étterem és Polgári Klub fejlesztési területe, illetve – mint most észrevettük – egy hatszobás, 309 négyzetméteres, budai, zöldmáli luxuslakás szállt át a Tiborcz-féle BDPST Zrt.-re. Ennyiről legalábbis biztosan tudunk. Ami az utóbbi társásházi ingatlanszerzést illeti, különös tranzakcióról van szó: az épület másik két, jóval kisebb albetétje ugyanis nem másé, mint a Nemzeti Együttműködés Rendszere informatikai-telekommunikációs beszállítójáé, privatizátoráé, a 4iG Nyrt. nevű tőzsdei szupervállalatot jegyző Jászai Gellérté.

A zöldmáli sztoriban persze lényegét tekintve semmi újszerű nincs: az államközeli bizniszekből papíron kimaradó Tiborcz István szinte állandó ingatlanpiaci partnere a közpénz-tízmilliárdokra érdemesült „nemzeti nagytőkének”. A miniszterelnök veje például a WHB-csoportot ellenőrző Paár Attilával is használ közösen egy ügyesen privatizált palotát (amely most butikhotelként működik az Andrássy úton). De adott már el impozáns lakóépületet a budai Orbán-hegyen a Fidesz-hátország másik ismert alakjának, Nyerges Zsoltnak, továbbá a kormányzat bejáratott autópálya-építője, Szíjj László is segítette Tiborczék forrásszerzését egy visegrádi hotel gáláns megvásárlásával, majd a NER új üstököse, a Bayer Construct építőipari cég főalakja, Balázs Attila csatlakozott az „udvarhoz”.

Tiborcz István legjelentősebb ingatlanfelhajtója és banki támasza persze Mészáros Lőrinc. A már említett három hegyvidéki hotel mostani átadásának előjátékaként a felcsúti „kolléga” elsőként Tokaj-Hegyalja ékességét, az Andrássy Kúriát származtatta át a BDPST-nek. Az igazi „hazaszolgálat” persze az, hogy a Mészáros-féle Magyar Bankholding alá tartozó pénzintézetek (Takarék-csoport, MKB, Budapest Bank) szinte számolatlanul öntik a kölcsönpénzt a Tiborcz-cégeknek. Miként az alábbi összeállításunkból kiderül, a cégbírósági, földhivatali, hitelbiztosítéki nyilvántartásokban szereplő adatok alapján a BDPST Group teljes banki adósságállománya már legalább 60 milliárd forintra rúg, és ebből 55 milliárd érkezett a Mészáros-művektől. A tetemes összeg láttán megkérdeztük Tiborcz Istvánt, meddig tartja eladósíthatónak a cégcsoportját, illetve lát-e esélyt arra, hogy ezt a gyarapodó kölcsöntömeget valaha visszafizeti? A nevében válaszoló kommunikációs ügynökség leszögezte: „A BDPST Group stratégiai célja, hogy a magyarországi és nemzetközi piacon egy egyedi, megkülönböztető szállodaportfolióval jelen lévő, fontos piaci szereplő legyen. Ezt a célt szolgálják az elmúlt időszakban bejelentett akvizíciók, így a spanyolországi Los Alcazaresben megvásárolt tengerparti hotel, a két ausztriai síszálloda, valamint a Budapest belvárosában megvásárolt D8 hotel és a korábban az Iberostar által üzemeltetett butikszálloda is. A cégcsoport itthon és külföldön egyaránt keresi a további terjeszkedési lehetőségeket. Az ingatlanpiaci akvizícióinak finanszírozását – a szektorban megszokott gyakorlatnak megfelelően –saját forrásból, illetve banki finanszírozásból biztosítja, a finanszírozás részletei azonban üzleti titoknak minősülnek, így azokról nem tudunk további részleteket közölni.”

A lényeg tehát annyi, hogy ha Tiborcz Istvánék valamilyen különös oknál fogva mégsem tudnák fizetni a következő években a hiteleik törlesztőrészleteit, akkor az exkluzív ingatlanok többségénél Mészáros Lőrinc épülő bankholdingja veszi majd át a rendelkezési jogot. Vagyis a megszerzett vagyon mindenképp ugyanabban a körben marad. A felcsútiban.

*

A Tiborcz István-féle BDPST Group ingatlanportfoliója és adósságállománya

1. Hotel Dorothea; Budapest V., Dorottya utca 2. (kivitelezés alatt) – 40,14 milliárd forintos Mészáros-kölcsönnel. A kormány nemzetgazdasági szempontból már három éve kiemelt beruházássá minősítette a BDPST luxushotelt-fejlesztését, amely a pesti Vörösmarty térre „bekacsintó” egyik tömböt érinti. A mintegy 30 ezer négyzetméter alapterületű, a Mahart- és a Futura-házat, valamint az egykor a Pesti Hazai Első Takarékpénztár központjaként funkcionáló ingatlant is magában foglaló óriási épületegyüttes a felújítást követően felsőkategóriás designszállodaként funkcionál majd – de lesznek benne exkluzív lakások, éttermek és üzlethelyiségek is. Az itt nyíló ötcsillagos hotelt a Marriott International lánc fogja üzemeltetni az Autograph Collection Hotels márka alatt. Az érintett ingatlanok tulajdonosa a Dorottya Investment Zrt., melynek kétharmada a BDPST-csoporté, egyharmada pedig a Komonczi Zsolt által vezetett Lexan Holdingé. A majdani lakásokat értékesítő Dorottya Residences Zrt.-t ugyanilyen arányban osztották meg Tiborcz és a Komonczi–Szivek-érdekkör között. A földhivatali nyilvántartás szerint a teljes tömbre 21,54 plusz 18,6 milliárd forint erejéig jegyeztek be jelzálogot. A mindösszesen 40,14 milliárd forintos hitelt a Mészáros Lőrinc-féle Magyar Bankholding alá tartozó Takarékbank Zrt. biztosította.

2. D8 Hotel; Budapest V., Dorottya utca 8. (új szerzemény) – 6,7 milliárd forintnyi Mészáros-kölcsönnel. A 137 szobával rendelkező, háromcsillagos superior minősítésű szállodát Tiborczék idén vették meg – az eladó a Mammut bevásárlóközponttal hírnevet szerzett Kenyeres Sándor családja volt, aki legfontosabb érdekeltségét, a Talentis-csoportot anno Mészáros Lőrincnek értékesítette. Az ingatlan tulajdonosa a Bienvenue Kft. nevű BDPST-leánycég, működtetője a Bienvenue Üzemeltető Kft. A földhivatali nyilvántartás szerint az épületre 18,375 millió euró (mai áron 6,7 milliárd forint) erejéig jegyeztek be jelzálogot. A hitelt a Mészáros-féle Magyar Bankholding alá tartozó MKB Bank Zrt. biztosította.

(Forrás: D8 Hotel)

3. A volt Iberostar Grand Hotel; Budapest V., Október 6. utca 26. (új szerzemény) – 5,21 milliárd forintnyi Mészáros-kölcsönnel. A Szabadság tér sarkán álló 50 szobás szállodát idén augusztusban szerezték meg Tiborczék, és – mint ígérik – a spanyol kézből kikerült hotel „fiatalos, urbánus koncepció mentén születik újjá 2022-ben”. Az ingatlan tulajdonosa a Leonstrella Kft. nevű BDPST-leánycég, leendő működtetője pedig valószínűleg a Leonstrella Üzemeltető Kft. A földhivatali nyilvántartás szerint az épületre 14,1 millió euró (mai áron 5,16 milliárd forint) plusz 50 millió forint erejéig jegyeztek be jelzálogot. Az összesen 5,21 milliárdra rúgó hitelcsomagot a Mészáros-féle Magyar Bankholding alá tartozó Budapest Bank Zrt. biztosította.

4. Adria-palota; Budapest V., Zoltán utca 18. (felújítás alatt) – legalább 3,025 milliárd forintos Mészáros-kölcsönnel. Az ugyancsak a Szabadság térre néző, neobarokk stílusjegyeket viselő, közel 6000 négyzetméter alapterületű épület földszintjén üzlethelyiségeket, a felsőbb szinteken lakásokat és irodákat alakítanak ki – a cikkünkben is említett Bayer Construct Zrt. kivitelezésében. A palota története nemrég önálló kötetben is megjelent, melynek társszerzője Tiborcz István – aki állítólag „a jogtörténeti források feltárásával és elemzésével, a restaurátori dokumentáció feldolgozásával járult hozzá a könyv létrejöttéhez”. Az ingatlan tulajdonosa a Z18 Ingatlanhasznosító Kft. nevű BDPST-leánycég. A földhivatali nyilvántartás szerint az épületre 3,025 milliárd forint erejéig jegyeztek be jelzálogot. A hitelt a Mészáros Lőrinc-féle Magyar Bankholding alá tartozó Budapest Bank Zrt. biztosította – és széljegyen már az is látszik, hogy a pénzintézet egy újabb, egyelőre ismeretlen összegű kölcsönt is biztosított a projektvállalatnak.

5. Botaniq kastélyszálló; Tura, Park utca 37. – 2,31 milliárd forintos Gránit-kölcsönnel. Tiborcz Istvánék teljesen felújították az 1883-ban Schossberger Zsigmond báró megrendelésére épült neoreneszánsz stílusú, mintegy 3000 négyzetméter alapterületű kastélyt (és 10,5 hektáros parkját). Az ingatlan ma exkluzív rendezvényhelyszínként, illetve 19 szobás luxushotelként működik – és megnyitása óta több nemzetközi turisztikai díjban is részesült. A kastélyterület tulajdonosa a TRA Real Estates Kft. nevű BDPST-leánycég. A földhivatali nyilvántartás szerint az épületre 2,31 milliárd forint erejéig jegyeztek be jelzálogot. A hitelt az állami résztulajdonú Gránit Bank biztosította.

(Forrás: Botaniq kastélyszálló)

6. Alice Hotel; Budapest VI., Andrássy út 116. – 1,5 milliárd forintos Gránit-kölcsönnel. Az egykor Weiss Manfréd gyáriparos családjának tulajdonában álló – ma már butikhotelként működő – patinás villaépületet egy különös állami liciten szerezte meg a Tiborcz István üzleti partnereként állandósult Paár Attila WHB-csoportja. Három éve aztán felerészben a kormányfő vejéé lett az 1500 négyzetméter alapterületű palota. Az ingatlan tulajdonosa a BPA116 Kft., mely a BDPST és a WHB Vagyonkezelő közös vállalkozása, a szálloda üzemeltetője pedig a hasonló szerkezetű Alice Hotel Kft. A földhivatali nyilvántartás szerint az épületre 1,5 milliárd forint erejéig jegyeztek be jelzálogot. A hitelt az állami résztulajdonú Gránit Bank biztosította.

7. Andrássy Kúria & Spa; Tarcal, Fő utca 94. – 0,88 milliárd forintos MFB-hitellel. Tiborcz Istvánék Mészáros Lőrinctől vették meg Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos hoteljét, majd részben már felújították a 3000 négyzetméter alapterületű szállodát – de még kültéri medencéket és rendezvényhelyszínt is kialakítanak. Annak idején ez a hotel is kapott vissza nem térítendő turisztikai pénzeket az államtól, igaz, akkor még a felcsúti milliárdos volt a bejegyzett tulajdonos. Az ingatlan mai birtokosa a Témadesign Kft. nevű BDPST-leánycég. A földhivatali nyilvántartás szerint az épületre 0,88 milliárd forint erejéig jegyeztek be jelzálogot. A hitelt az állami Magyar Fejlesztési Bank biztosította.

8. Lifestyle Hotel Mátra; Gyöngyös/Mátraháza, hrsz. 7160. (új szerzemény). A Mészáros Lőrinc-féle Hunguest Hotelstől az elmúlt hetekben átvett négycsillagos szálló a Kékes lábánál található; a 2,7 hektáros területen álló 114 szobás komplexum étteremmel, bárral és wellnessrészleggel is rendelkezik. A földhivatali nyilvántartásba még nem vezették át a BDPST-csoport tulajdonszerzését, de a hotel működtetését már a Tiborczékhoz tartozó Montezuro Üzemeltető Kft. végzi. A tulajdoni lapon egyelőre az sem látszik, mekkora hitellel terhelték meg az ingatlant.

9-10. Hotel Relax Resort és a Hotel Alpenblick; Sankt Georgen ob Murau, illetve Sankt Lorenzen ob Murau, Ausztria (új szerzemények). Az ugyancsak a Mészáros-féle Hunguesttől átvett két szálloda a magyarok által különösen kedvelt muraui sírégióban található. A Relax Hotel pályaszállás, amely 91 szobával négycsillagos színvonalon várja a vendégeket, az Alpenblick Hotel pedig 43 tágas családi szobával rendelkezik. Tiborcz Istvánék már bejegyeztettek egy BDPST Mu-rau Kft. nevű leánycéget, vélhetően ez lesz közvetve a szállók tulajdonosa, a működtetést pedig a szintén BDPST-körbe tartozó HRK Management GmbH végezheti. Egyelőre nem világos, vettek-e fel hitelt az ausztriai síprojektek finanszírozására.

A Relax Hotel pályaszállás (forrás: Sielok.hu)

11. Hotel Atrio del Mar; Los Alcázares, Spanyolország (új szerzemény). A nyár közepe óta Tiborczék által üzemeltetett négycsillagos szálloda – amely a Costa del Solon, azaz a spanyol Naposparton található – 84 szobával, valamint egy 150 fős bankettszalonnal van felszerelve, a tenger pedig 300 méterre található. A hotelt a BDPST-tulajdonú, de helyi bejegyzésű Hotel Atrio del Mar SL működteti. Egyelőre nem világos, a BDPST Group vett-e fel hitelt a spanyolországi terjeszkedés finanszírozására.

12. Szabadidős komplexum a svábhegyi Fonográf Étterem és Polgári Klub helyén; Budapest XII., Költő utca 30-32. (tavalyi szerzemény). Tiborcz Istvánék a Piarista Rend Magyar Tartományától vették az ingatlant – és ígéretük szerint exkluzív klubot és wellnessközpontot fejlesztenek itt, amely 2023-ban nyithatja meg kapuit. A terület birtokosa a Tusculanum Hegyvidék Kft. nevű BDPST-leánycég. A tulajdoni lapon egyelőre nem látszik, mekkora hitellel terhelnék – vagy terhelték – meg az ingatlant.

A központ látványterve (Forrás: BDPST)

13. Értékes ingatlan Zöldmálon; Budapest II., Felső Zöldmáli út 53. (tavalyi szerzemény). Az újonnan épült, háromlakásos társasház két kisebb egysége a 4iG óriásvállalatot vezető Jászai Gellért egy-egy érdekeltségéé (MAL-1-Invest Zrt., FLZM53 Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft.). A legnagyobb, mintegy 309 négyzetméteres, hatszobás, potom 107 négyzetméteres terasszal rendelkező lakás viszont 2020 augusztusa óta a Tiborcz Istváné. Pontosabban: a központi anyacég, vagyis a BDPST Zrt. tulajdona. A földhivatali nyilvántartás szerint az ingatlan nincs hitellel megterhelve.

Felső Zöldmáli út 53. (Forrás: TNA Studio)

14. Műemlékház a budai Várban; Budapest I., Fortuna utca 11. A Karmelita-kolostortól mindössze néhány száz méterre fekvő ingatlan felújítandó állapotban van; a 24.hu szerint látványos borospincét, ezen belül egy üvegfallal elválasztott, külön temperált bortrezort, valamint szivar- és moziszobát is kialakítanának a 800 négyzetméteres hajlékban. Az épület tulajdonosa az IBC Real Estate Kft. nevű BDPST-csoporttag. A tulajdoni lap szerint a ház nincs hitellel megterhelve.


Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Részletek >>>

#NER#Tiborcz István