„A Fidesz 12 év alatt sem tudta kideríteni” – Skrabski Fruzsina és Bodoky Tamás 2006-ról [HetiVálasz 97] – Válasz Online
 

„A Fidesz 12 év alatt sem tudta kideríteni” – Skrabski Fruzsina és Bodoky Tamás 2006-ról [HetiVálasz 97]

Borbás Barna
| 2021.11.04. | Podcast

Ritkaság a magyar közéletben: politikai szekértáborokon átlépve forgatott közös filmet Skrabski Fruzsina rendező és Bodoky Tamás újságíró a 2006-os rendőri brutalitásról, amelyben ugyanúgy szerepelhet a Nemzeti Jogvédő Szolgálat és a Társaság a Szabadságjogokért, szót kap exrendőr és tüntető. Hogy dolgozik együtt a „fidesznyik” és a „Soros-bérenc”? Miért nem sikerült megoldani a rejtélyeket? Miért támadják a filmet fideszesek? Podcast.

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Néhány idézet a műsorból:

A „fidesznyik” és a „Soros-bérenc” közös filmet készített. Lehet ilyet a szekértábor-háborútól megőrült közéletben?

Bodoky Tamás: Próbáltam úgy hozzáállni, mintha egy normális világban élnénk, kimondottan örültem annak, hogy Fruzsina azzal keresett meg, hogy nem szeretne propagandafilmet készíteni. Érzékelte ő is meg én is, hogy a választási kampánynak témája lesz 2006, mert erős a DK, erős az ellenzék, csúnyákat kell rájuk mondani. Elővették a kormánykommunikáció műhelyében 2006-ot, ezért ez egy csapdahelyzet, mert ugyanakkor évforduló is van, és ez egy megrendítő eseménysorozat volt 15 éve.

Jogos kritika lehet a filmmel kapcsolatban, hogy nem visz közelebb a rejtélyek (miért nem védték meg a tévészékházat, hogyan fordulhatott elő az októbere 23-i attak stb.) megoldásához.

Skrabski Fruzsina: Hogy csináljak úgy megoldásos filmet, ha a komplett Belügyminisztérium és a teljes rendőrség nem nyilatkozik? Ha a felelősök, például Gergényi Péter volt budapesti rendőr-főkapitány nem nyilatkozik? Amit 12 év alatt a Fidesz vagy az ügyészség vagy a bíróság nem oldott meg, azt nyilván én sem tudom. Annyival tettünk többet, mint eddig, hogy mindenkit megkerestünk, aki él és mozog. Tényleg mindenkit.

A Pintér Sándor-féle Belügyminisztérium miért nem nyilatkozott?

Skrabski Fruzsina: Ez kérdés marad. Elmondjuk a narrációban: megkerestük őket, nem adtak interjút.

Hogyan lehet elkerülni a propagandafilm csapdáit?

Bodoky Tamás: Nagy volt a kísértés, hogy felajánljunk valamiféle narratívát, például arra, hogy miért nem védték meg a tévészékházat. De egyik narratívát sem tudtuk olyan szinten alátámasztani, hogy bevállaljuk. Akkor lett volna propagandafilm, hogy ha egy félig alátámasztott összeesküvés-elméletet sajátunknak fogadunk el. Inkább arra hegyeztük ki a filmet, hogy nincsenek biztos válaszok.

Skrabski Fruzsina: Van egy csomó pletyka, hogy a rendőri erőszakot követő perekben volt eligazítás a bíróknak, ahol felsőbb szintről megkövetelték tőlük, hogy szigorú ítéleteket hozzanak. Ezzel kapcsolatban több tippünk is volt megszólalóra. De sajnos a bíró, akit szerettünk volna, hogy ezzel kapcsolatban megszólaljon, végül nem vállalta.

Személyesen Várhegyi Attila fontos fideszes háttérember kritizálta erősen a filmet a Facebookon. Skrabski Fruzsina ezt hogy fogadta?

Skrabski Fruzsina: Nagyon örültem a kritikának, de meglepődtem, hogy a fideszes oldalról több is érkezett. Az volt a problémájuk, hogy nem adtunk válaszokat. És igaz, én lettem volna a legboldogabb, ha adhattunk volna válaszokat. Tamás kommentelte is Attila kritikája alá, hogy ezt az ügyet a Fidesz 12 év alatt sem tudta kideríteni, mi sem tudjuk.


Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Részletek >>>

#2006#Gyurcsány Ferenc