Eltüntették egykori lapunk, a Heti Válasz internetes archívumát, szerkesztőségünk tiltakozik – Válasz Online
 

Eltüntették egykori lapunk, a Heti Válasz internetes archívumát, szerkesztőségünk tiltakozik

A szerk.
| 2021.10.22. | Válasz

Napok óta elérhetetlen a valasz.hu, ahol egykori újságunk, a Heti Válasz és az internetes kiadás teljes archívuma ingyenesen elérhető volt. Hiába kérdeztünk és tettünk panaszt, egyelőre nem tudjuk, miért történt mindez. A Heti Válasz archívumát és kiadói jogait két évvel ezelőtt szerezte meg a felszámolásból Vörös József, Mészáros Lőrinc legrégebbi ügyvéd-jobbkeze, a Puskás Akadémia jogi képviselője.

hirdetes

Korábbi újságunk, a nyomtatott Heti Válasz internetes felülete, a valasz.hu helyén egy hete hibaüzenet jelenik meg. Amikor ezt érzékeltük, rögtön panaszt tettünk a jelenlegi tulajdonosnál, kérve a helyreállítást, hiszen mindeddig az volt a gyakorlat Magyarországon, hogy a bezárt lapok archívumát a jogtulajdonosok fenntartják. Választ vagy magyarázatot nem kaptunk.

Korábban közelről figyeltük néhai „anyalapunk” felszámolási eljárását, és természetesen mi is pályáztunk a Heti Válasz szűk 18 évét őrző internetes archívumra (illetve a domainre és a védjegyre), hogy senki ne tudja kiradírozni az újságot a magyar sajtótörténetből. Nem jártunk, nem is járhattunk sikerrel: a licit vége előtti utolsó pillanatban Vörös József, Mészáros Lőrinc legrégebbi ügyvéd-jobbkeze, a Puskás Akadémia jogi képviselője olyan összegért vitte a jogokat, amit mi nem tudtunk kifizetni. Mindeddig úgy tűnt, az új tulajdonosnak nincs szándékában eltüntetni az archívumot.

Mi több, korábban azt a jelzést kaptuk az irodájától, hogy a „Heti Válasz archívum a valasz.hu oldalon a továbbiakban is elérhető lesz”. Mivel az említett oldalt szerkesztőségünk nem valamiféle honlaphullának, hanem használható, hivatkozható felületnek, ha úgy tetszik, a sajtótörténet egy darabjának tekinti, ezúton tiltakozunk a lekapcsolása ellen. Úgy gondoljuk, a jogtulajdonosnak felelőssége van abban, hogy a Heti Választ, a több mint másfél évtizeden keresztül létező szellemi műhelyt a dicstelen bezáratás után se lehessen végképp eltörölni az internetes térből.

A jelenlegi tulajdonosnak láthatóan nehézséget okoz az oldal fenntartása, mi azonban örömmel megbirkóznánk a feladattal. A Válasz Online ezért többször, legutóbb egy hete tett vételi ajánlatot az archívumra.

Addig is: kérjük a valasz.hu haladéktalan elérhetővé tételét!

a Válasz Online szerkesztősége

#Heti Válasz