„Nagycsaládos, több nyelvet tud, ez a Fideszre a legnagyobb veszély” – a 2018-as Sajtóklub Márki-Zay-ról, meg még néhány tanulság – Válasz Online
 

„Nagycsaládos, több nyelvet tud, ez a Fideszre a legnagyobb veszély” – a 2018-as Sajtóklub Márki-Zay-ról, meg még néhány tanulság

Borbás Barna
| 2021.10.19. | vélemény

„Roppant érdekes, hogy nem egy olyan figura lett sikeres, aki korábban minden pozíciót elfoglalt a baloldalon, régi SZDSZ-es típus, hanem egy jobboldali ember, aki magát kereszténynek vallja, nagycsaládos, több nyelvet tud. Ez a Fideszre a legnagyobb veszély.” Újranéztük a Sajtóklub első Márki-Zay-győzelem utáni adását. Vélemény.

hirdetes

A kormányzati média elmúlt néhány éves történetének legérdekesebb pillanata 2018. február 26-án, az akkor még létező Echo TV-ben volt, nem sokkal azután, hogy az ország megtanulhatta Márki-Zay Péter nevét, aki 57-41-re megverte a Fidesz-KDNP jelöltjét a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson. Akkor, az első MZP-győzelem másnapján a legfontosabb tábori műsorban, a Sajtóklubban olyasmi történt, ami előtte és utána se nagyon: Bencsik Andrásékról nagyjából 15 percre lekerült a mentális üvegbúra (Bayer mottója: „ideje van az őszinte beszédnek”), és sorozatlövésben nyomták a belső kritikát. Erősebb memóriájú hírolvasók emlékezhetnek, hogy itt hangzott el az elhíresült „abba kéne hagyni ezt az elemi iskolai szintű sorosozást” mondat.

Érdemes most ezt a ’18 februári műsort elővenni és kijegyzetelni, mik hangzottak el a kormánypárti kampánystratégiáról és konkrétan a hódmezővásárhelyi polgármesterről.

Lovas István (1): „Roppant érdekes, hogy nem egy olyan figura lett sikeres, aki korábban minden pozíciót elfoglalt a baloldalon, régi SZDSZ-es típus, hanem egy jobboldali ember, aki magát kereszténynek vallja, nagycsaládos, több nyelvet tud. Ez a Fideszre a legnagyobb veszély. Egy jobboldali ember, akit a legtöbben hitelesnek tekintenek. Ebből a típusból egyébként nincs sok, ezért ez nem vihető át Pestre meg különböző helyekre.”

Lovas István (2): „Őrületesen felháborított, mert húszan telefonáltak, hogy mit szólok ahhoz, hogy az M1 a fél nyolcas hírekben egy szót nem szólt erről az egészről (mármint a Márki-Zay-győzelemről). És ma pedig a déli krónikát hallgattam 18 percen keresztül, és egyetlen egy szóval nem említették. Ez valami hihetetlen.”

Közbevetés. Az állami televízión és hírportálon (hirado.hu) máig nem kaptak lehetőséget ellenzéki megszólalók az előválasztásról, az MTI Fotóbankban (ez az állami Magyar Távirati Iroda képügynöksége) szeptember 1. óta az „előválasztás” keresőszóra 12 találat jön, ebből 3 a francia Zöldek előválasztását dokumentálja. Kizárólag Karácsony visszalépését fotózták meg. „STOP Gyurcsány” keresőszó 21 találat van. A napokban pörgettem egy KESMA-lapot, amiben az ellenzéki előválasztásos cikket AFP (Agence France-Presse, ez a francia sajtóügynökség) nyitóképpel illusztrálták. Nyilván, mert magyar nem volt.

Bencsik András: [reagálva arra, hogy a műsor kevésbé önreflektív szárnyát erősítő Huth Gergely gumikeresztény senkiházinak mondja MZP-t] „Óva inteném magunkat ezután, hogy gúnyolódjunk a győztesen. […] Márki-Zay Péternek adtunk, ami a csövön kifér. A jobboldali média, beleértve a közszolgálatit is, ütötte-verte. De úgy tűnik, hogy a vásárhelyi emberek ezt egy kicsit másképpen látták. Azt mondták, hogy ez már akkor is templomba járt, amikor még nem volt kampány, hét gyermeke van, amúgy jobboldali, keresztény, konzervatív ember, csak valamiért meghasonlott a Fidesszel, amitől ellenség lett. Mi pedig jó katonaként ütöttük az ellenséget. […] Én azt hiszem, hogy abba kéne hagyni ezt az elemi iskolai szintű sorosozást. STOP Soros meg egyebek… Ezek jópofák, de a magyar társadalom ennél intelligensebb.”

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy két hónappal később a Fidesz-KDNP döntő fölénnyel megnyerte az országgyűlési választást, úgy, hogy nem hagyták abba az „elemi iskolai szintű sorosozást”. A stratégia tehát működött, ne legyen kétségünk, működni fog a jövőben is. A Sajtóklub-idézetek nem erről szólnak, hanem arról, hogy mit gondol és hogyan beszél a „törzsi értelmiség”, ha van néhány őszinte pillanata. (És tényleg csak néhány, mert a műsor második felében már arról értekeznek, hogy Mészáros Lőrinc tehetséges és képességes magyar vállalkozó.)

Még egy mondat a DK-ról. Olvasom, hogy sokan fennakadnak azon, hogy Gyurcsány Ferenc még mindig létező, mérhető szereplője az ellenzéknek. Igen, a szomorú tény ez. Úgy gondolom, hogy ennek a helyzetnek két felelőse van: a Fidesz, amely 2010 előtt megígérte az elszámoltatást, kilátásba helyezve akár személyesen a volt miniszterelnök bíróság elé állítását. Ebből semmi sem lett. És persze felelősek az ellenzéki pártok, amelyek nem voltak képesek 11 év alatt kivezetni a Gyurcsány-problémát. Cserébe rendeztek egy előválasztást, ahol személyesen Claire Underwood indult. És a választók megbuktatták. Budapesten például Márki-Zay olyan vereséget mért a Gyurcsány-családra, mint korábban csak Orbán Viktor.

Akit még az érdekel, hogy személyesen kinek az érdeke műsoron tartani „a Ferit” a magyar közéletben, javaslom, hogy tanulmányozza a Pesti Srácok ezen cikkét, illetve a NER-közeli tulajdonosok kezében levő Pesti Hírlap történetét, melynek tegnap főszerkesztője és több újságírója is felmondott, mert arra kényszerítették őket, hogy pro Dobrev címlappal és anyagokkal jelentkezzenek.

Ezt tessék ízlelgetni.


Nyitókép: pillanatkép a Sajtóklub 2018. február 26-i adásából (forrás: Youtube)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Részletek >>>

#Bayer Zsolt#előválasztás#Gyurcsány Ferenc