A DK legyártotta Márki-Zay köteles beszédét – jogos kritika helyett – Válasz Online
 

A DK legyártotta Márki-Zay köteles beszédét – jogos kritika helyett

Stumpf András
| 2021.10.12. | vélemény

„A határátlépés MZP esetében az alátámasztatlan információk, pletykák gátlásmentes alkalmazásában áll. Ezt joggal fel lehet és fel is kell neki vetni kritikaként. Az olyan ökörségeket meg, hogy hazaárulózó homofób cigánygyűlölő, nem érdemes. Merthogy: nem az.” Vélemény.

hirdetes

Többen kértek, hogy ha magam nem írok is, legalább a Facebook-oldalamon osszak meg ilyen meg amolyan buzdító cikket előválasztás-ügyben. Nem fogok. Az újságírói szereptől idegen lenne beállni kampányolni valamely jelölt mögé. Az első fordulóban is annyit közöltem csak, hogy elmegyek az előválasztásra – mégpedig a Dobrev Klára által megtestesített politikai kultúra ellenében, amelynek legfrissebb megnyilvánulásait lapunk cikke váltotta ki a DK-ból, éppen akkor. Azt azonban nem mondtam meg akkor sem, kire szavazok. Most, hogy két jelölt maradt csupán, az egyikről meg tudható, hogy nem – és hogy miért nem – támogatom, nos, most még azt sem árulom el, szavazok-e egyáltalán a második fordulóban. Meggyőződésem szerint ugyanis a Válasz Online szerepe – s benne az enyém – ilyen helyzetben sem változik. A kampányolás nem lehet feladatunk, az információadás és az események értelmezése viszont kötelességünk.

Nem magamról, magunkról fecsegek itt céltalanul, nyugalom. Ez a hosszú bevezető azért volt, hogy érthető legyen, ami most következik. Amikor is megpróbálom megválaszolni azt a két egyszerű kérdést, hogy egyrészt mi az, ami meglátásom szerint Márki-Zay Péterrel szemben sanda kampánytámadás csupán, másrészt viszont mely módszere miatt illethetnénk valóban jogos kritikával a jelöltet.

Kezdjük az első kategóriával!

Alaptalan kampánytámadások:

1. Márki-Zay Péter hazaárulónak nevezte azokat, akik az első fordulóban Karácsony Gergelyt támogatták, a második fordulóban viszont már engem” – írta Dobrev Klára. „Nem tudok olyan fáradt lenni, hogy lehazaárulózzam a szavazókat” – mondta nem sokkal később. Ekkor látszott tisztán, hogy a DK kapcsolt és legyártotta Márki-Zay mondatából az aktuális köteles beszédet. Míg Dobrev első mondata még csak sejteti, hogy minden Dobrevre szavazót hazaárulózott le ellenfele, a második már egyértelműen ezt üzeni.

Ez azonban nem igaz. Nem is csupán azért nem, mert a „hazaáruló” szó nem hagyta el Márki-Zay száját. Ez részletkérdés. Hanem azért, mert Márki-Zay jól érthetően konkrét politikusokra célzott.

Párbeszédes politikusokra, akiket Márki-Zay tudomása szerint megzsaroltak, s ezért buzdítanak Dobrevre, azaz árulták el Márki-Zayt támogató elnöküket, Karácsony Gergelyt. Egyúttal a kormányváltás lehetőségét, azaz a hazát is – az ő értelmezésében. A mondat így is, úgy is rossz, de nem általában a Dobrevre szavazókra, hanem zsarolásnak engedő konkrét politikusokra vonatkozott – s azért az nagyon nem mindegy, hogy politikus politikust vagy mezei állampolgárt árulóz le. Előbbi sem ízléses, de Dobrev Klára azt pont nem kérhetné ki magának. Mert ugye tudjuk, mely politikus hazaárulózta le idén nyáron egy politikustársát? Igen, bizony, Gyurcsány Ferenc volt az. Ő nevezte hazaárulónak Orbán Viktort a Pegasus-ügy kirobbanásakor.

2. „Márki-Zay homofób.” Ezt is terjesztik, még olyan pallérozott elmék is, amilyen Tamás Gáspár Miklós. (Nincs kire szavazni című mai cikkében például.) Persze nem biztos, hogy ez mindenhol rosszul jön Márki-Zaynak, ettől még észveszejtő butaság. Abból szokás ezt levezetni, hogy a jelölt Orbán Gáspár általa vélelmezett melegségére utalgatott korábban, meg abból hogy közölte: a Fideszben van a legtöbb meleg. Múlt héten tetézte ezt azzal is, hogy „a fél kormányról” állított ilyet – TGM erre hivatkozik a homofóbia bizonyítékaként. Pedig ez nagyjából lehetetlen feladat lenne annak, aki nem csak a szalagcímeket olvassa el. Márki-Zay minden egyes esetben arról beszél, hogy az állam azonos jogokat kell, hogy adjon minden polgárának, hogy melegnek lenni nem bűn, nem ciki, s amit tesz, mond, azzal a Fidesz képmutatására, álszentségére, értékmentes cinizmusára akarja felhívni a figyelmet. Arra, hogy a kormánypártban csak prédikálják a vizet, közben meg nyakalják a bort: a homoszexualitást megbélyegzéséből szereznek politikai hasznot, miközben… Lásd még Szájer.

3. „Márki-Zay cigányellenes”. Ezt is TGM írta le, ide legalább biggyesztett a szerkesztő egy linket – mégpedig egy olyan rendezvényről, amelyen Márki-Zay cigányokkal vitatta meg, mi lenne a teendő. A cikkből kiderül, hogy a balos tudósító meghökkent olyan szavak használatán, mint „felzárkóztatás”. Nos, ez ám a cigánygyűlölet! Még nagyobb cigánygyűlöletre utal, hogy Márki-Zay három listás helyet romáknak garantálna a parlamentben, s önkormányzatában romaprogramot működtet ma is. Azt számon kérni egy bevallottan jobbos politikuson, hogy világlátásában és szóhasználatában nem elég baloldali – sajátos. Persze TGM szerint egyáltalán nincs is baloldali itthon, s ezt már régen így látja – ezért is érthetetlen, miért aktuális épp most, hogy nincs kire szavaznia. Ha igaz, amit eddig is mindig írt, akkor két hete ugyanúgy nem volt neki kire.

Most már azonban jöjjön az, amit joggal mondhatunk Márki-Zay sajátjának, s ami valóságos jelenségként biztos, hogy megfontolást érdemel szavazás – vagy épp nem szavazás – előtt.

Az MZP-módszer

Van, ami valóban összeköti a „hazaárulózós” esetet a „melegezőssel” – és kisebb részben a cigányügyivel. A módszer. Módszerről márpedig azért beszélhetünk nyugodtan, mert a jelölt maga ismerte el az ATV-ben, de a Válasz Online-nak adott interjújában is: (részben) tudatos döntése, hogy feltűnően fogalmaz, hogy határokat lép át. Az MZP-módszer jelmondatát tehát így határozhatnánk meg: használj bármit, ami mondandód alátámasztásához, az üzenet célba juttatásához, a cél eléréséhez felhasználható! Hivatkozz pletykákra, senki által fel nem mért, meg nem erősített értesülésekre, s azokat név nélkül, ám tényként tárd is a nyilvánosság elé! Úgy hallottad, megzsaroltak párbeszédes politikusokat? Mondd ki! Bizonyítgatásra most nincs idő, most kell nyerni, a héten! Ha azt hallottad valakiktől, hogy sok meleg van a kormányban, netán a miniszterelnök családjában, hivatkozz erre nyugodtan – anélkül, hogy erről egyébként meggyőződhettél volna bárhogyan! Hiszen a cél nemes: leleplezni a Fidesz álszentségét és elfogadtatni a melegeket a szélesebb nyilvánosságban.

A cél szentesíti az eszközt pedig régi elv ugyan, de nem szokott jóra vezetni. A jelöltnek nem ártana odafigyelnie erre – már ha nem akar idővel olyanná válni, mint akit most le szeretne győzni.

Önnön győzelmét persze tekintheti a haza érdekének – ha nem tenné, nem is volna érdemes indulnia az ország vezető pozíciójáért. Arra azonban szintén a fenti okokból volna ildomos figyelnie, hogy ne érezze magát a haza egyetlen lehetséges útjának, igazságának és életének. Az ugyanis pontosan annyit tesz, hogy „a haza nem lehet ellenzékben”. Az meg látszik, hova vezethet. Az még nem látszik, esetében hova fog. Néhányszor átlépegette a határokat Márki-Zay, ám az a jövő zenéje és csak rajta múlik, felhagy-e ezzel a szokásával.

A határátlépés mindenesetre MZP esetében ebben áll: az alátámasztatlan információk, pletykák gátlásmentes alkalmazásában. Ezt joggal fel lehet és fel is kell neki vetni kritikaként.

Az olyan ökörségeket meg, hogy hazaárulózó homofób cigánygyűlölő, nem érdemes.

Merthogy: nem az.


Nyitókép: Válasz Online/Vörös Szabolcs

Ezt az írást nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Részletek >>>

#Dobrev Klára#ellenzék#előválasztás#Márki-Zay Péter