„Ritkán van ennyire a nép kezében egy döntés” – előválasztási kibeszélő [HetiVálasz 93] – Válasz Online
 

„Ritkán van ennyire a nép kezében egy döntés” – előválasztási kibeszélő [HetiVálasz 93]

Vörös Szabolcs
| 2021.10.07. | Podcast

Szerda este kiderült: külön indul az előválasztás második fordulójában Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter. De mire voltak akkor jók az elmúlt napok egyeztetési kísérletei, és miért nem azzal végződtek, mint ami pár napja még evidenciának tűnt: a hódmezővásárhelyi polgármester visszalépésével? E heti, szerkesztőségi kibeszélővé alakult HetiVálasz-podcastunkban ezekről is vitázik Bódis András, Stumpf András és Vörös Szabolcs.

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-onTuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Néhány idézet a műsorból:

Hogyan értékelhető Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter egyeztetés-sorozata?

Stumpf András: „Nem az origóhoz tértünk vissza, sokkal rosszabb a helyzet, mint amilyen volt. Ha nincs ez az egész civakodás, korábbi kijelentések kevésbé komolyan vétele és politikai hibák sorozata – akkor jobban áll a dolog. (…) Márki-Zay azt monda, félrerántja a kormányt, nem csinál hiúsági kérdést, ehhez képest csinált, mert mégsem lép vissza. Karácsony Gergely pedig az egyébként jó pozícióját nem használta ki. Aki másodikként fut be, nyugodtan hátradőlhet, és mondhatja, hogy »kérem Márki-Zayt, hogy lépjen vissza«. Nem is kell találkoznia vele, hiszen a végeredmény így is ugyanaz, ráadásul nyomást tudott volna helyezni a másikra, hogy ha tényleg komolyan gondolja, amit mondott – hogy Dobrevvel nem lehet legyőzni Orbánt –, akkor kénytelen visszahúzódni, és beállni Karácsony mögé, anélkül, hogy bármit kapna cserébe. (…) Dobrev Klára jól kezelte a helyzetet: amíg vitatkoztak a fiúk, kért egy kávét, és nyugodtan meg is itta. Nem vágott vissza az ellene szövetkezőknek, kihozta azt, amit ebből higgadtsággal ki lehetett. A legnagyobb esélye annak van, hogy ő nyer, de az nagy nap lesz a Kutyapártnak – meg Orbán Viktornak, mert Dobrev ellen simán összejöhet a kétharmad.”

Bódis András: „Vis maior van. Ha az előválasztásnak az a célja, hogy Orbán Viktor legesélyesebb kihívóját megtalálják, akkor a szereplőknek e cél felé kell menni. Csakhogy a visszalépést bejelentő jelölt a mérések alapján azt tapasztalja, hogy a másik jelölt lefelé tart, ő meg fölfelé. Nem jutottunk ahhoz közelebb, hogy erős hitük legyen az ellenzéki választóknak abban, hogy Karácsony Gergely megveri Dobrev Klárát – ha visszalép Márki-Zay, ha nem. Ez nem az a pillanat, amikor a számokat mesterségesen össze lehet adni, és a szavazók meg úgy működnek. (…) Nem lehet elvitatni, hogy megjelentek az előválasztáson olyan szavazók, akik egyébként az ellenzékkel is elégedetlenek – és őket Márki-Zay hozta be. (…) Együtt tudok élni azzal a valóságértelmezéssel, hogy Karácsony számára megjelent a villamos sziluettje (…), mert könnyen lehet, hogy Márki-Zay kapitulációja garantálná Dobrev Klára győzelmét. (…) Ebben a választási rendszerben, ami most van, nincsen normális pártstruktúra. Ha kilépünk egy picit a magyar határon túl, mondjuk Szlovákiába vagy Romániába, teljesen létező valóság, hogy viszonylag rövid idő alatt feljönnek pártok, és hirtelen nagyok lesznek. Márki-Zay nekem legjobban a szlovák Matovičhoz hasonít, aki a nép gyermeke, csinált egy pártot, miniszterelnök lett. Aztán megbukott – minden hirtelen felemelkedő emberben benne van ez az esély is –, de teljesen elszoktunk attól, hogy az Orbán Viktor által kialakított választási rendszerben megszabott szerepeken túl is lehet valami. (…) Ritkán volt olyan, hogy ennyire a nép kezében legyen valami.”

Mi a tanulsága a székesfehérvári DK-s jelölt, Ráczné Földi Judit – Válasz Online által feltárt – offshore-ügyének?

Bódis András: „Amikor azt mondta, hogy beperel bennünket, tudtam, hogy hazudik. És az, hogy Dobrev Klára utána több interjúban azt mondta, hogy »ebben az ügyben Jucinak hisz«, az minden Karácsony- és Márki-Zay-féle félrebeszéléshez képest botrányos. (…) Ez ugyanis annyit ígér, hogy pont ugyanazt fogják csinálni, mint a Fidesz, csak másik színben: »ha hozzánk tartozol, akkor megvédünk mindentől, nem számít egyetlen bűn sem«. (…) Nem lehet vöröslő fejjel poltpéterezni, ha a magunk táján meg nem teszünk rendet.” 


Fotóillusztráció: Domaniczky Tivadar

Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Részletek >>>

#Dobrev Klára#ellenzék#előválasztás#Karácsony Gergely#Márki-Zay Péter