Magyar QAnon – a halállistás Posta Imre-kör felemelkedése – Válasz Online
 

Magyar QAnon – a halállistás Posta Imre-kör felemelkedése

Borbás Barna
| 2021.10.06. | Nagytotál

Szűkebben néhány száz követője, tágabban több ezer szimpatizánsa van a nemrég emberölés előkészülete, illetve alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása miatt őrizetbe vett Posta Imrének. Az általa vezetett Pí-kört radikálisnak címkézik, de valójában egyetlen szó sem stimmel rájuk: a világ minden összeesküvés-elméletében hívő devizahitel-károsultak, rendszerváltásban csalódott államtagadók, mindenkivel szemben bizalmatlan oltásellenesek – a „Posta-hullám” csak az olyan posztmodern jelenségekkel rokonítható, amilyen az amerikai QAnon. Mi visz rá teljesen átlagosnak tűnő embereket, hogy halállistákat készítenek? Hogyan segített a Jobbik és az Echo TV Posta Imre felemelkedésében? Van-e az antiszemita őrületnek határa? Háttér.

hirdetes

Szeptember 11-én, szombaton egy Fejér megyei kis falu tanyáján vidám bográcsozásra, sütizésre és közéleti beszélgetésre gyűlt össze néhány tucat ember. A társaságnak voltak szónokai is, akik Hyde Park Corner-hangulatban mikrofont ragadtak, és a következő nézeteiknek adtak hangot:

A rendezvény tetőpontján az egyik szónok felolvasott egy listát, rajta kormánypárti és ellenzéki politikusokkal Orbán Viktortól Toroczkai Lászlón át Gyurcsány Ferencig, más közéleti szereplőkkel (köztük Müller Cecília országos tisztifőorvossal és Szlávik János infektológussal), akikre szenvtelen hangon kimondta a halálos ítéletet. Egyfajta útmutatásként elhangzott, hogy „ha ölnek, öljenek szépen”, illetve „ha nem tudja vesén szúrni, szúrja nyakon”.

A sztori innentől a híradókban folytatódik: a halállistás piknik szónokait szeptember végén a TEK és a Készenléti Rendőrség egyenruhásai bilincsben vitték el, „élet elleni bűncselekmény miatt”. Nem sokkal később végigfutott a sajtón: a 2006-2008 körül a szélsőjobboldali szubkultúrákban nevet szerzett Posta Imréről és köréről van szó, akik a „Magyarok Felelős Nemzeti Kormánya” nevében (ezek lényegében ők maguk) szólítottak fel harmincegy személy megölésére.

A halállistát a kulcsi szeánszon felolvasó férfi (forrás: Youtube)

Különösen bizarr, hogy az egész szeánszot rögzítették, sőt élőben közvetítették Youtube-on, és a több mint négy órás stream még hétfőn napközben is elérhető volt. Több mint 120 ezren látták. (A felvétel egy részlete itt elérhető.) A nézőnek emberpróbáló feladat eldönteni, hogy amit az Orbánt megölni nem kell félnetek jó lesz című videóban lát, az nagyon ijesztő, vagy pedig abszurd és nevetséges. Ami a körülményeket illeti, utoljára Falus Ferenc „Ice bucket challenge”-videójában láttunk hasonlókat: Posta Imre szónoklata közben egy ló a mikrofonkábelre lép, ezért elmegy a hang, a zsidó világösszeesküvés fejtegetése alatt a háttérben kisgyerekek rohangálnak, szamár bőg, a közönség riheg-röhög, a halálos ítéletek kulisszája néhány tálca házi sütemény és egy fél dinnye. Pintér Béla szokott ilyen színpadképekkel dolgozni.

Az egyszeri olvasó ezen a ponton legyinthet: a hülyék hülyeségeket beszélnek, a fő hülyéket elviszi a rendőrség, majd jól ledorongolják őket, erőszak ebből úgyse lesz. Csakhogy Posta Imrének és a nevéből képzet Pí-körnek szűkebben néhány száz, tágabban több ezer követője van, videós előadásai sok tízezres nézettséggel futnak. Van alapítványi hátterük, szubkultúrájuknak pedig köze van a gyerekétől oltásellenesség és a hatóságokkal együtt nem működés miatt másfél évre elválasztott dusnoki házaspárhoz is.

Magyarország nem létezik

Hogy értsük a jelenséget, a Posta Imre-történet kezdetéig kell visszamenni. 2007 májusában jelent meg a hírekben, hogy kirúgták a Köztársasági Őrezred pszichológusát, mert egy évvel korábban a szervezet belső morális és szervezeti válságáról írt jelentését – hatáskörén túllépve – elküldte az akkori miniszterelnöknek, Gyurcsány Ferencnek is. Az Őrezred vezetője, Szabó Ferenc azt állította: a pszichológus sértett ember, aki „teljességgel alaptalan, infantilis és primitív” vádaskodásokat hozott elő. Ez a bizonyos pszichológus Posta Imre volt.

Posta egy 2008-as Demokrata-interjúhoz közölt életrajza szerint 1969-ben született, 1992-ben vegyivédelmi mérnökként diplomázott a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolán. Aztán az ELTE pszichológia szakán akarta folytatni, de nem vették fel, a debreceni egyetemen frissen indult, katonáknak és belügyeseknek szóló pszichológusképzésre viszont igen, így ott is szerzett diplomát. Ezzel a tarsolyában aztán a honvédséghez került, majd több kanyar után a Köztársasági Őrezrednél kötött ki. Menesztése a radikális jobboldali szubkultúrában nagy visszhangra talált: egyrészt az ország még a 2006-os rendőrattak utáni hangulatban volt, másrészt Posta nyilatkozatainak kezdettől volt némi antiszemita bukéja. Olyanokat mondott, hogy „a hazai belpolitika folyamatait nem Magyarországról irányítják” és hogy a honvédséggel és a belüggyel összeépült In-Kal Security Izrael érdekeit szolgálja.

Posta Imre Jobbik-rendezvényeken, 2008/2009-ben

Az igazi népszerűség csak ezután jött: Posta 2008 elején magánkiadásban megjelentette Rend-Őr-Köz-I-Gazság című „leleplező” könyvét, amelyet a Kuruc.infóról támogatói áron lehetett megvenni. Többször szerepelt az Echo TV-ben, rendszeresen cikkeztek róla a szélsőjobboldali sajtóban (a Kurucon kis túlzással rovatot kapott, minden fellépéséről beszámoltak), futtatta a Demokrata is. Vidéken „író-olvasó találkozókat” szervezett magának, ami sokat számított a későbbi hálózatosodásnál. Ahogy a Jobbikkal való egymásra találás is: Posta megjelent a párt rendezvényein, szónokolt, a könyveit árulta.

És egyre vadabb dolgokról beszélt. Például arról, hogy „jelen helyzetünkben antiszemitának lenni nem lehetősége, hanem kötelessége minden honvédőnek”. A Kapu című lap 2009. márciusi számában már arról lamentált, hogy „Magyarország csak papíron létezik”,

mert „a beruházások 70-75%-a izraeli kezekben van”, és „a holland betelepülők már egész falvakat vásároltak föl a Dunántúlon”, de valójában „Izraelhez tartozó betelepedőkről van szó”. Saját munkájáról, az akkor már rendszeres vidéki előadásokról azt mondta: „dehipnotizálást” végez országszerte. A közönség soraiban „általában a 40 év feletti kategória van, sajnos a 25-35 évesek lennének a lényegesek”, de még fontosabb lenne „a fogamzóképes nők magas aránya”, akik sajnos csak kis számban vesznek részt ezeken az előadásokon. Posta azt is tudni vélte, hogy „a belvárosban beépült külföldi titkosügynökök összegyűjtenek alacsony szellemi színvonalon lévő cigányokat, s mindenféle hazug mesékkel a magyarság ellen uszítják őket”. Sőt: „titokban felfegyverzik őket”, természetesen „a külföldi titkosszolgálatok közreműködésével”, és hamarosan faji háborúk törnek ki Magyarországon.

Ekkoriban lett a Tettrekész Magyar Rendőrség (TMRSZ) nevű rendőrszakszervezet pártoló tagja, később sajtófelelőse, lapjának szerkesztője. A Tettrekész vezetőjével, Szima Judittal többször mutatkozott együtt a sajtóban, 2009. február 15-én például Bayer Zsolt Mélymagyar című műsorának vendégei voltak. Szima amúgy a 2009-es európai parlamenti képviselő-választáson a Jobbik-lista 4. helyén szerepelt. (A párt váratlanul nagyot ment a voksoláson, az első három jelöltjük kijutott Brüsszelbe.) Később üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás és sikkasztás, valamint más bűncselekmények miatt jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Szima Judit és Posta Imre 2009-ben (forrás: Arcanum Digitális Tudománytár)

A fordulat 2009. december 10-én jött: ekkor jelent meg fő felületén, a Kuruc.info-n a Posta Imre szarkavaró lett című cikk, amellyel a széljobb lerúgta magáról az egyre durvább konteókkal házaló ex-pszichológust. Ez a publicisztika valóságos kordokumentum, már az első néhány mondat is arany: „A Kuruc.info fájó szívvel tudatja, hogy a nemzeti tábor elvesztette Posta Imrét. Már több hónapja kezdett elborulni a pszichológus agya az összeesküvés-elméletektől, az utóbbi időben pedig egyenesen szándékos bomlasztónak tűnik.” Ugyanis Posta elkezdte a Jobbikot is zsidózni, valamint megjegyzéseket tett a párt vezetőségére. A Kuruc persze érdemei elismerése mellett bocsátotta el korábbi kedvencét, külön hangsúlyozva, hogy „mond időnként igazságmorzsákat” (mármint a zsidó háttérhatalomról).

Posta ekkor egyedül maradt – látszólag. Csakhogy erre a pontra már a korábbi turnéknak, sajtómegjelenéseknek és könyveknek – csak 2009-ben két újabb könyvet és egy verseskötetet jelentetett meg – köszönhetően kisebb univerzum alakult ki körülötte, rengeteg követővel, akik már nem a Jobbikon vagy Kurucon keresztül kötődtek hozzá, és akik szemében ő egyszerre volt közéleti megmondóember, spirituális guru és életvezetési tanácsadó. Az új kezdet jeleként Posta 2010. januárban jelentette be, hogy megalakult a Magyarok Felelős Nemzeti Kormánya, egyelőre egy taggal. Ez az a szervezet, ugye, amely néhány hete halálos ítéleteket hirdetett a Fejér megyei Kulcson.

Imre missziója

Posta Imre portfóliójába 2009 után a meglevő elemek – antiszemitizmus, ezoterikus vadhajtások, szkíta-magyar ősiség stb. – mellé még egy fontos dolog került: a devizahiteles indulat. A bankok és a zsidó nagytőke ellen agitáló szónokot természetes módon találták meg a főként vidéki, elkeseredett svájcifrank-hitelesek. Nem véletlen, hogy a szeptemberi kivégzős listán politikusok és orvosok mellett szerepelt például Jelasity Radován, az Erste Bank vezére is. Ma az oltásellenesség mellett a leginkább meghatározó vonulat a Posta-féle Pí-körön belül a bankellenesség.

Rajongói szemében ráadásul Posta hiteles maradt, mert más sarlatánokkal szemben nem kereste degeszre magát. 2020-ban azt mondta az Indexnek, alkalmi munkából és kényszervállalkozásból él, az elmúlt években targoncázott, hegesztett, dolgozott patikában és állványozott a Dob utcában. Kivitelezői munkájáról időnként videókat is megoszt. A nevén egyetlen céget találtunk: a Versus Duo Kft.-t feleségével közösen tulajdonolja, tavalyi nettó árbevételük 8,5 millió forint volt.

Posta Imre bilincsben, őrizetbe vételekor (fotó: Pí-kör, Facebook)

Ezen kívül a fóti Lisai Elek János Alapítványnál bukkan fel a neve, amelynek nagyjából egy éve kuratóriumi elnöke. Ez az alapítvány és annak bankszámlaszáma volt feltüntetve a hírhedt, kivégzős Youtube-videó leírásánál is, mint a Pí-kör pénzgyűjtő felülete. A Lisai Alapítvány célja papíron „a fóti parasztság hagyományainak, kulturájának, népdalának, néprajzának felkutatása”. (Frissítés: cikkünk korábbi verziójában a birosag.hu-n elérhető nyilvános alapadatok nyomán tévesen szerepeltettük, hogy az alapítvány kuratóriumi tagja mások mellett Semes-Bogya Eszter is, akinek 2018. március 27-i végzés szerint korábban fennállt kuratóriumi tagsága megszűnt. Érintett lapunknak kijelentette: „Posta Imrét soha nem láttam, soha nem jártam az előadásaira. Továbbá kijelentem, hogy én Posta Imre nézeteivel soha nem értettem egyet, mert azt sem tudom, hogy valójában mik azok.” A tévedésért elnézést kérünk.)

Az alapítvány környezetéből lapunknak azt mondták, fontosnak tartják „Imre misszióját”, mert „az ország 1989 óta katasztrófa”.

Az egyik név nélkül nyilatkozó volt kuratóriumi tag szerint Posta „nem bujtogatott fel senkit” a gyilkosságra, az oltásellenesség pedig indokolt, mert „az egész világ egy nagy kísérleti labor”. Azt is mondta, az alapítvánnyal nem hajtanak semmilyen költségvetési pénzre, mert azok „előre le vannak osztva”. Tény, hogy a Lisai Elek János Alapítványba elenyésző állami támogatás folyt be: 2018-ban 139 ezer forintot kaptak az EMMI-től, 150 ezret a fóti önkormányzattól, ugyanonnan 2016-ban 300 ezret. Az viszont nehezen érthető – és erre az általunk megkérdezett hívei sem tudtak épkézláb választ adni –, hogy mit keres a falusi farsangok, locsolások és más ünnepélyek szervezésével foglalkozó alapítvány élén a zsidó világuralom ellen harcoló (amúgy nem is fóti) ex-pszichológus.

Bátor Nyilas

A Posta-féle tevékenység országos hírű „eredménye” a dusnoki botrány: tavaly januárban a Bács-Kiskun megyei településen a rendőrség és a gyámhivatal elválasztott egy négy hónapos babát a szüleitől, mert a születése óta szándékosan nem anyakönyvezték, nem oltatták be. Magyarul semmilyen módon nem hagyták, hogy a gyerek (akit a videók tanúsága szerint Bátor Nyilas keresztneveken szólítottak) állami szervekkel érintkezzen. A szülők ugyanis azt gondolják, hogy a magyar állam illegitim, az anyakönyvezés pedig a rabszolgasorba taszítás része.

Az összeesküvéselmélet-hívő szülők szellemi mentora Posta Imre, aki hosszú videókban és közleményekben állt ki az oltásellenes anya és apa mellett. Egyik kirohanásában odáig ment, hogy „Meg kell mutatni ezeknek a köcsög rendőröknek, hogy bármikor a faszukra lehet lépni. Természetesen ez üzenet a parlamenti zsinagógának meg az összes többi csőcseléknek is, amit Judapesten művelnek.”

Október elsejei hír, hogy a szülők több mint egy év után visszakapták a gyereket a hatóságtól. Azt nem tudni, közben beleegyeztek-e az oltásba vagy az anyakönyvezésbe, és hogy a későbbiekben tanúsítanak-e együttműködést.

×××

A Pí-kört a sajtóban, híradásokban némileg kényszeredetten „radikálisnak” címkézik. Valójában önmagában egyetlen szó sem stimmel erre a jelenségre. A Posta-féle társaság sűríti az összes neurózist, ami csak a magyar társadalom mélyrétegeiben örvénylik: csalódás a rendszerváltásban, devizahiteles traumák, oltásellenesség, militáns antiszemitizmus, kóros bizalmatlanság, ezoterikus vonzalmak. Ez így együtt, megtámogatva a 21. századi hálózati lehetőségekkel (Youtube, Facebook – a platformok és a konteóhívők egymásra hatásáról korábban itt írtunk) robbanékony posztmodern elegyet alkot. Csábító röhögni az egészen, de a dusnoki botrány, az eredményes vakcinaellenes agitáció és a minapi őrizetbe vétel mutatja, hogy a jelenséget komolyan kell venni. Posta Youtube-csatornáját 7,2 ezren követik, egy-egy videóján átlagosan 10 ezres, a népszerűbbeken 20-30 ezres nézettség látszik. Ezek egy része nyilván katasztrófaturista, de a kommentekből és más visszejelzésekből úgy tűnik, sokan komolyan veszik, amit látnak. A Facebook-szubkultúrában hatékonyan terjed az oltásellenes fake news.

Igazi jogi-ügyészségi feladvány, hogy mire megy majd az emberölés előkészülete, illetve alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása miatt indított nyomozás olyan gyanúsítottakkal szemben, akik fenyegető cselekedeteiket nyilvános Youtube-videókban jelentik be, sokszor a kiszemelt áldozatok nevét vagy titulusát sem tudják elmondani (az ítélethirdető például a kényes pillanatban „Fekete-György Andrást” a „Monumentum” elnökének nevezte), valóságukban maguk is kételkednek (Posta Imre szerint Pintér Sándor belügyminisztert nem lehet megölni, mert már évekkel ezelőtt meghalt, helyette egy ál-Pintér Sándor irányít), a kontextus pedig éppen annyira fenyegető és vehető komolyan, mint egy Monty Python-produkció.

Igaz, persze, hogy Amerikában sokan a QAnont is ártalmatlan lököttek társaságának tartották. Aztán egyszer csak megjelent egy félmeztelen, bikaszarvas fickó a Capitoliumban.


Nyitókép: Posta Imre az egyik Youtube-videójában

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink nélkül. Legyen támogatónk a Donably-n, az új, biztonságos, magyar fejlesztésű előfizetési platformon. Részletek >>>

#őrület#összeesküvés-elmélet