Öt ok, amiért a nyugati konzervatívok nem értik, mi történik Magyarországon – Válasz Online
 

Öt ok, amiért a nyugati konzervatívok nem értik, mi történik Magyarországon

Tóth Szilárd János
| 2021.08.11. | vélemény

Miért van az, hogy az otthon elvileg a szabadságért harcoló nyugati jobbos nagyágyúk Magyarországra érve felveszik a szemellenzőt és egy szavuk sincs a szabadságot tipró magyarországi kormánygyakorlatokról? Vendégszerzőnk öt pontba foglalva igyekszik választ adni erre. Tóth Szilárd János a Válasz Online Tucker Carlson-jelenséget és az amerikai jobboldalt vizsgáló cikke után újabb szempontokkal gazdagítja a megértést.

hirdetes

Douglas Murray, Jordan Peterson és a néhai Roger Scruton után újabb befolyásos nyugati konzervatív értelmiségi látogatott Magyarországra, ezúttal Tucker Carslon, a legnézettebb amerikai talk show házigazdája személyében. Amint a Válasz Online is megírta, ellentmondásos figuráról van szó, aki bár nem problémamentesen passzol a magyar kormány aktuális politikájához – erről mindjárt –, ezzel együtt is nagy reklámfelületet jelent, jelentős hasznot hoz a kormánynak. Az ilyen események azonban a magyar konzervatívok számára mindig pofára eséssel járnak.

A brit és amerikai politikát kicsit is követő magyar konzervatívok ugyanis okkal rokonszenvezhetnek ezekkel a távoli figurákkal. Hiszen úgy tudják róluk, hogy odahaza a szabadságot, a nyugati kultúrát meg a „józan paraszti észt” védelmezve harcolnak az ottani balosok nyomulásával szemben. Például a szabad szólást védik a polkorrekt nyelvrendőrségtől és a techóriások kartellezésétől, tiltakoznak a nemi meg a faji identitás jelentőségének túlhangsúlyozása ellen, kritizálják a bölcsész- és társadalomtudományi karokat uraló balos ideológiákat és így tovább.

Aztán amint átlépik a magyar határt, ezek a nyugati emberek mintha megfeledkeznének magukról. Látszólag nem veszik észre, vagy ha észreveszik, nem zavarja őket, hogy a magyar kormány félautokráciát működtet, és pontosan azokat a dolgokat nyírja, például a szabad szólást, amit a nyugati vendégek otthon elvileg védenek.

Van itt tehát egy ordítónak látszó következetlenség a vendégek részéről: zavarja őket a nyugati polkorrekt nyelvrendőrség, de arról már egy rossz szavuk nincs, hogy a magyar kormány médiafelületek sokaságát pusztította el az utóbbi évtizedben, és egy egyetemet lényegében elüldözött az országból.

Így történhet meg, hogy a szabadság harcosaiként tetszelgő Douglas Murray, Jordan Peterson és most Tucker Carlson a magyar kormány tagjaival paroláznak, bagatellizálják az itteni szabadságellenes tendenciákat, és például olyanokat mondanak, hogy Orbán Viktor megpróbálja visszaadni a magyar kultúra metafizikai megalapozottságát. (A felsorolásba részben beletartozik, de abból ki is lóg Roger Scruton – ő tényleg ismerte a régiót és Magyarországot – A Szerk.)

De akármilyen furcsa ez az egész, van rá magyarázat. Több is. És bár minden eset kicsit más, öt tényező többé-kevésbé mindig számításba jöhet.

1. Elsősorban a saját meccsükhöz keresnek szövetségeseket

A magyar politika csak nekünk érdekes, a nyugati vendégeknek nem az. Ők maximum párhavonta hallanak róla, és ilyenkor is csak egy-két információfoszlányt regisztrálnak az egészből. Nekik megvannak a saját meccseik az ottani baloldallal, és a magyar politikára csakis akkor figyelnek oda, ha kötni tudják ezekhez a meccsekhez. Mert közös nevező nyilván van. Ilyen a bevándorlás korlátozásának vágya, a balos ideológiák, a meleg- és transz mozgalmak, a BLM és a balos (de csakis a balos) polkorrektség elutasítása. Meg persze az antifeminizmus is.

A Fidesz működése arra jó ezeknek a nyugati konzervatívoknak, hogy néha rámutassanak: tessék, nem a levegőbe beszélnek, Keleten a többség pontosan azt szavazta meg, amit ők is szeretnének.

A magyar kormány minden egyéb intézkedése viszont, amit a nyugatiak nem szeretnének hazavinni, egész egyszerűen érdektelen a számukra. Nem törődnek vele. És hát bőven akadnak dolgok, amelyekkel kényelmesebb nem törődniük. Douglas Murray közismert homoszexuális, Tucker Carlson oltás- és maszkrelativizáló, arról nem beszélve, hogy mindketten Kínától féltik elsődlegesen a saját államaik szuverenitását, nem pedig „Brüsszeltől”, mint a Kínának közben hevesen udvarló magyar kormány.

2. A nyugati vendégek alulinformáltak

Britannia messze van, hát még Amerika. Magától értetődő, hogy a nyugati vendég alulinformált. Hasonlóképpen az ottani balosoknak is megvannak a maguk romantikus tévképzetei: manapság a kubai meg a venezuelai diktatúrákkal, régebben Kínával meg a Szovjetúnióval kapcsolatosan.

Pláne, hogy a nyugati konzervatívok ahhoz vannak szokva, hogy az ottani balosok Magyarországról, a betiltás hazájából nézve piszlicsáré ügyek, mondjuk a nem megfelelő névmás használata miatt is bárkire rásütik, hogy homofób meg transzfób. Aki ilyesmikhez van szokva, természetes, hogy előbb-utóbb minden rásütögetés kapcsán szkeptikus lesz, és nem fogja elhinni a jogos kritikát sem.

3. Mi is alulinformáltak vagyunk

A magyar kormány úgy próbálja meg bemutatni ezeket a látogatásokat, mintha tekintélyes, fősodorbeli konzervatívok jönnének ide a hanyatló Nyugatról, akiknek a puszta jelenléte is alátámasztja, hogy mégsem lehet akkora disznóság az, ami Magyarországon kormányzás címén folyik.

Csakhogy ez nem egészen így van. A Magyarországon vendégeskedő nyugati konzervatívok, ha népszerűek is otthon, egyáltalán nem mind tartoznak az ottani jobboldal tekintélyes, „elfogadott” fősodrába. Ez a néhai Roger Scruton esetében mindenképpen így volt, de jelentős részt így van Douglas Murray esetében is. Jogosan vagy jogtalanul-e, de tény, hogy ezeket az embereket nemcsak a balosok, hanem a brit és amerikai jobboldal nem kis része is szélsőségesnek tekinti.

Vagyis: a magyar konzervatívok is hajlamosak rosszul fölmérni a realitásokat, amennyiben olyan figurákkal rokonszenveznek, akik a saját hazájukban nem éppen mérvadó megszólalók.

4. Lenéznek minket

Erről nem szeretünk beszélni. Pedig néha érdemes lenne emlékeztetnünk magunkat arra, hogy a nyugatiak nem feltétlenül tartanak minket is a „klub” (értsd: „Európa”, a „Nyugat”) részének. Sokuk szemében Magyarország egy a sok-sok „balkáni” pocsolya közül.

Tucker Carlson a Mandinernek nyilatkozva elég világosan ki is mondja, hogy a nyugati mintát nem tekinti abszolút mindaadónak a világ minden régiója számára. Ha a magyarok a fideszes félautokráciát szavazták meg, akkor az való nekik.

5. Pénz, pénz, pénz

Tucker Carlson esete kivételes, mert saját pénzen repült Magyarországra, és állítólag a fellépéséért sem kért semmit. Általában nem ez a helyzet. A „befolyásos nyugati konzervatívokat” a kormány, időnként a Danube Institute, a Brain Bar vagy az MCC közvetítésével pénzzel és díjakkal halmozza el annak fejében, hogy amíg itt vannak, a kormány reprezentációs céljait (is) szolgálják.

Megvásárolt emberek lennének, ennyi az egész? Nem, ez azért nem egészen van így. Ha az ember megteheti, pénzt kér a fellépéseiért, és megtérítteti az útjának költségeit is. Ez csak természetes. És az is igaz, hogy akinek esetében szerepet játszik a pénz, maximum egy tényező. De tényező – a fent már említettek mellett. Az Magyarországra vezető utak jelentőségét pedig ezen tényezők összességének figyelembevételével érdemes értékelnünk.


Nyitókép: Tucker Carlson (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt), Jordan Peterson (fotó: Wikimedia), Douglas Murray (fotó: Wikimedia)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#konzervativizmus#USA