Csalódottak és dühösek, mert becsapták őket – Mi lesz a „Sinopharm-károsultakkal”? [HetiVálasz 79] – Válasz Online
 

Csalódottak és dühösek, mert becsapták őket – Mi lesz a „Sinopharm-károsultakkal”? [HetiVálasz 79]

Vörös Szabolcs
| 2021.07.01. | Podcast

Két friss adat: a Videoton dolgozóinak körében készült, önkéntes vizsgálat szerint a 60 év feletti, Sinopharmmal oltottak egyharmada esetében nem volt kimutatható ellenanyagszint; az egyik fővárosi, antitestvizsgálatokat végző laboratórium statisztikái szerint míg a 60 év alattiaknál átlagosan 90 százalékot ért el az antitestek jelenléte a második Sinopharm-oltás után két-három héttel, addig 70 év felett ez már csak 60 százalék körüli volt. Mi a baj a kínai vakcinával 60 felett? Mit tehetnek azok, akiknél nem alakult ki védettség, az állam viszont nem engedi a harmadik dózist? Hogyan segíthet(ett volna) az őszinte kommunikáció Sinopharm-ügyben? Hetente jelentkező podcastunkban, a HetiVálaszban ezekre válaszol Englohner Beáta, a csaknem 6 ezer „károsultat” tömörítő, Sinopharm vakcinával oltottak negatív laboratóriumi eredményekkel nevű Facebook-csoport alapítója, illetve Falus András immunológus, akadémikus. A kérdezők: Élő Anita és Vörös Szabolcs.

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Néhány idézet a műsorból:

Azt, akinél nem alakult ki megfelelő ellenanyagszint, úgy kell tekintenünk, mintha nem lenne beoltva?

Falus András: „Nagyon keveset tudunk – még mindig – a vírusról, nem tudok igent vagy nemet mondani. A tudomány néha ki tudja mondani, hogy »nem tudom«. A politika nem. A legfelháborítóbb felelőtlenség volt mindenféle nemzetközi vizsgálat nélkül a magyar társadalomra oktrojálni, hogy kínai vakcinával kell oltani. Ugyan másfélszer annyiba kerül, nincs kipróbálva 60 év felett, s mégis, egy politikai szájból kimondani azt, hogy ő saját magát azzal oltja be… Nem köntörfalazom, a miniszterelnökre gondolok. Nagyon súlyos következményei lesznek ennek a hallatlan felelőtlenségnek. (…) Jóhiszeműen azt mondom: a kormányunk arra törekedett, hogy minél gyorsabban minél több vakcina érkezzen be, és elkezdődhessen az oltás. (…) De ha egy oltás nem megy át a megfelelő vizsgálatszámon, hanem csak egy voluntarista kijelentés alapján használják, az illető döntéshozó felelős azért a 30-40 százaléknyi idős emberért, akik leveszik a maszkot, sétálnak az utcán, bevásárolnak – és védetlenek.”

Hogyan reagálnak az oltottak a Sinopharm elégtelen hatására?

Englohner Beáta: „Csalódtak a vakcinában és saját magukban. Van bennük düh is, mert úgy érzik, becsapták őket, hiszen – valljuk be – központi és orvosi nyomás is volt rajtuk: Orbán Viktor azt mondta, hogy aki nem veszi fel az oltást, amit ajánlanak neki, az mehet a sor végére. Senki nem akart oda kerülni márciusban, de nem is adtak esélyt, hogy választhassanak az emberek. Nagyon sokan beszorultak a lakásba – nyáron –, nem mernek elmenni sehova, hiszen nem elég, hogy nem védettek, ők a legveszélyeztetettebb korosztály.”

Milyen egyéni stratégiákat követnek azok a Sinopharm-oltottak, akiknél nem alakult ki megfelelő ellenanyagszint?

Englohner Beáta: „Bár ezt a Kormányinfón tagadták, sokan mennek ki Romániába, és volt olyan csoporttag, akit az orvosa saját felelősségre oltott be. Nekik már a nulláról több ezresre növekedett az ellenanyagszintjük, és semmilyen orvosi problémájuk nem jelentkezett. Közben pedig tovább gyűjtjük a leleteket, hátha nyomást tudunk gyakorolni a döntéshozókra, hogy ezek az emberek védettek legyenek őszre.”

Lelassult itthon az oltási kampány. Mivel lehetne újra felpörgetni?

Falus András: „Őszinte, tudományos alapú beszéddel, amivel közölni kéne, hogy a nyájimmunitás 80 százalék alatt illúzió. A becsületes, szakmai, tudományos, hiteles kommunikáció tudja csak hosszú távon az embereket meggyőzni. A versenyszámok – 4 millió, 5 millió, mindjárt 5,5 millió – szánalmas, nevetséges, gyenge érvek. 80 százalék alatt súlyos veszélyeket hordoz a magyar társadalom.”


Fotóillusztráció: Domaniczky Tivadar

Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#koronavírus#Sinopharm#vakcina