„Maga volt a polgár” – Jankovics Marcellre emlékezik Borókai Gábor – Válasz Online
 

„Maga volt a polgár” – Jankovics Marcellre emlékezik Borókai Gábor

Borókai Gábor
| 2021.05.30. | nekrológ

Még sok terve és munkája volt, tegnap, 79 éves korában mégis örökre eltávozott Jankovics Marcell, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, kultúrtörténész, író. Akkurátusan dolgozott a Toldi-rajzfilmen, az Írva faragott képek című Bibliakönyve második részén. Nem kapkodott. Nyilván tudta, hogy kerek és jelentős életművet alkotott már eddig is. Meg azt is gondolhatta, hogy kap még időt a folytatásra, hiszen szerette a 97 évesen elhunyt Varga Imre szobrászművész példáját emlegetni. Hirtelen jött betegsége azonban a 80. születésnapot sem engedte megünnepelni.

Pedig sokan marasztaltuk volna még, hogy csak legyen velünk, magától értetődő természetességgel mutatva a példát. Jankovics Marcell ugyanis maga volt a polgár. Biztos identitással, nemzeti elkötelezettséggel, önálló integritással, mély tudással, irigylésre méltó formával, mindig figyelemmel másokra. Járta a maga útját, amelyről sem erőszakkal, sem csábítással nem hagyta magát letéríteni. Pedig a baloldalnak túl konzervatív volt, a jobbnak túl liberális. (Talán ezért is maradt a lap megszüntetéséig a Heti Válasz szerkesztőbizottságának tagja.)

Jankovics Marcell bár hatni akart, sosem vált térítővé.

Élt, alkotott és hagyott élni, alkotni. Vállalta a sors által rá mért küzdelmeket, de sokkal inkább a dolgok megértésére és megértetésére törekedett, mint a harcra.

Már nagyon fiatalon, 32 évesen magára irányította a szakmai figyelmet. Előbb az Oscarra jelölt Sisyphussal, majd három évvel később a cannes-i Arany Pálmát elhódító Küzdőkkel. Forradalmian újat alkotott a János vitéz rajzfilmesítésével. Humorát a pannóniás szobatárs Nepp Józseffel és Dargay Attilával közösen készített Gusztáv-sorozat epizódjai őrzik leginkább. Össze nem téveszthető vizualitása és a hagyományokból táplálkozó gondolkodásmódja többek között a Fehérlófiában vagy Az ember tragédiájában érhető tetten. És Jankovics keze nyoma rajta lesz majd a Mikulás Ferenc-féle kecskeméti rajzfilmstúdió Toldi című sorozatán is, amelyet ez év végén kezd vetíteni a köztévé.

Könyvillusztrációiból és rajzfilmjeiből összeállított életműkiállítása 2019 decemberétől jókora érdeklődést vonzott a Műcsarnokba. Nemcsak elismert, de népszerű, szívesen látott ember is volt. Igazi társasági alkat, nagy mesélő, akire nem lehetett nem figyelni.

Egyenes tartását mindvégig megőrizve lépett át az új, ismeretlen világba.

Nagy és fájdalmas űrt hagyott maga után.


#Jankovics Marcell