Előbb a DK-t kell legyőzni, csak aztán a Fideszt? Momentum–Új Világ előválasztási vita – Válasz Online
 

Előbb a DK-t kell legyőzni, csak aztán a Fideszt? Momentum–Új Világ előválasztási vita

Stumpf András
| 2021.05.17. | Interjú

A főváros legjobbosabb választókerületében három éve a DK-s Bauer Tamás alig maradt el a fideszes Gulyás Gergelytől, de végül mégiscsak a Fideszé lett az egyéni mandátum. Az ellenzék idén előválasztáson igyekszik kiválasztani a jelöltet, s itt éppenséggel valódi verseny várható. A Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt színeiben indul Visi Piroska, akinek a karakterét mintha csak a budai hegyvidékre szabták volna. A momentumos Hajnal Miklós viszont létező párt ismert arca, kampányfőnöke, aki egy ideig a XII. kerületi önkormányzatban is tevékeny volt. A Válasz Online egy asztalhoz ültette a feleket, hogy megvitassák, melyikük lenne jobb kihívója a jövőre itt induló fideszes Fürjes Balázsnak, de jóval többet is megtudhattunk. Hajnaltól például azt, hogy nemzetpolitikai kérdésekben a Fidesz ellenzékének önkritikát kell gyakorolnia, Visitől pedig konkrét példát is hallhattunk arra, Orbán Viktor mennyire nem bízik az általa épített rendszerben. A végén mégis a fideszes jelölt lesz jövőre a nevető harmadik a Kétfarkú Kutya Pártnak köszönhetően? Vita.

hirdetes

A hatgyerekes, zugligeti, hitoktatással is foglalkozó közgazdásznak mikor lett elege a Fideszből?

Visi Piroska: 2010 után nem sokkal. Az első kétharmadnál még volt bennem várakozás, hogy ezt a hatalmas lehetőséget jól használják majd, hogy hozzányúlnak a nagy rendszerekhez.

Azokhoz éppen hozzányúltak.

Visi: Persze, csak nem úgy, ahogy vártuk. A következő választásokon már az volt a célunk, hogy ne legyen kétharmad. Akkor már nem is szavaztam rájuk. A Fidesz-kormányzást nem, de a kétharmadot szerettük volna megállítani.

2018-ban aztán már le is szavazott a DK-s Bauer Tamásra?

Visi: Nem könnyen, bevallom. De igen. Borzasztó érzés volt. Ahogy sokaknak itt, a XII. kerületben. Ezért is vagyok most itt, ezért vállalom a politikai megmérettetést az ellenzéki térfélen. Hogy ezt még egyszer ne tegyék meg velünk. 

Ezek szerint ha Hajnal Miklós győz az előválasztáson, rá fog szavazni.

Visi: Természetesen.

Hajnal Miklós: Most Bauer Tamáshoz hasonlított?

Kikéri magának?

Hajnal: Attól függ, milyen szempontból. Közgazdászként a szakértelmét nehéz lenne vitatni, de családilag olyan a múltja, amely ebben a kerületben sokak számára gondot jelentett. 

Ehhez képest úgy, hogy 2018-ban önök, a Kutyapárt, a Jobbik és mindenki elindult, Bauer csak néhány százalékkal maradt le Gulyás Gergelytől.

Hajnal: Tény. 

Tehát itt borítékolni lehet az ellenzéki győzelmet, bárki lesz a fideszes Fürjes Balázs kihívója?

Hajnal: Szerintem egész Budapesten ebben a kerületben lesz a legszorosabb a mérkőzés jövőre. Még mindig a XII. a legjobboldalibb kerület.

Visi: Amennyire a saját ismerőseimnél látom, azért sokan vannak, akik négy éve még a Fideszt támogatták, most viszont már eszükbe sem jutna ilyesmi, de többen még vacillálnak. Összességében tehát igen, szerintem itt az ellenzéknek áll majd a zászló. Persze egyáltalán nem mindegy, ki lesz az előválasztás nyertese. Merthogy ez valóban jobboldali körzet. Azaz, ha a DK-s Komáromi Zoltán lesz a jelölt végül, az elvihet az ellenzéktől néhány százalékot, talán éppen azokat, amelyek a jövő áprilisi győzelemhez kellenének.

Ezért is indulok el az előválasztáson: hogy a magamfajta konzervatívnak ne kelljen majd orrbefogva, émelyegve szavaznia a fideszes jelölt kihívójára, ahogy nekem kellett legutóbb.

Hajnal Miklós: „Még mindig a XII. a legjobboldalibb kerület.” (Fotó: Végh László)

Egyáltalán elindulhat? A múlt héten nyilvánosságra hozott szabályok alapján az Új Világ Néppárt nem is biztos, hogy részt vehet a mérkőzésen.

Visi: A tárgyalások Pálinkás József és a hatpárti összefogás képviselői között jól haladnak, úgy néz ki, nem lesz akadálya az előválasztáson való részvételemnek.

Hajnal: Tagja vagyok annak a tárgyalódelegációnak. Meg tudom erősíteni, hogy találni fogunk megfelelő megoldást.

Csak meg kell ígérnie Visi Piroskának, hogy ha ő nyer, a Momentum frakciójába ül majd be?

Hajnal: Ilyen kitétel nincs, s bár azt valóban megszabtuk, hogy civil indulóknak is meg kell jelölniük egy frakciót, ha szeretnének indulni, de ez a szabály a troll- és kamupártok távoltartását szolgálja, nem az Új Világ Néppártét. A számukra tehát lesz olyan megoldás, amely biztosítja, hogy identitásukat megőrizve vehessenek részt az előválasztáson. 

Ott ül a tárgyalóasztalnál, tehát megfúrhatná, hogy versenybe szálljon önnel a hatgyerekes, katolikus zugligeti értelmiségi nő, akinek a karakterét mintha csak a kerületre szabták volna! 

Hajnal: Nem lenne fair. Az előválasztás annál erősebb, minél több valódi jelölt és választó vesz rajta részt. 

Közös kormányprogramot készít a hat párt, az mindjárt kész, mindenki arra esküszik fel, tehát ugyanazt kell képviselnie programszinten. Innentől kezdve nem teljesen mindegy, hogy momentumos vagy DK-s nyeri az előválasztást?

Hajnal: Nyilván kell egy közös minimumprogram, hiszen ha lesz új kormány jövőre, annak stabilnak kell lennie, de van még vitás pont. 

Határon túli magyarok választójoga?

Hajnal: Az is ilyen. Nekünk ez fontos kérdés, van, akinek nem, ilyenkor mindenkinek engedni kell kicsit.

Ebben hogy lehet? Vagy van választójog, vagy nincs.

Hajnal: Keresni kell olyan pontokat, amelyekben egyet tudunk érteni mind a hatan vagy akár heten. Legyen ilyen az elvándorolt magyarok levélszavazati joga. A másik kérdésben, ha nem tudunk előrébb lépni, akkor sincs ok aggodalomra. A választójogi törvény megváltoztatásához kétharmados szavazatarány kell. Ha az nincs meg hozzá, akkor értelemszerűen marad a jelenlegi szabályozás.

Visi: Már csak ezért sem mindegy, milyen arányban lesz jelen a DK.

Tehát először a DK-t kell legyőzni, csak aztán a Fideszt.

Visi: Számomra az előválasztás erről is szól, igen.

Hajnal: Én azért másképp látom ezt. Az előválasztáson győzni szeretnék, de nem legyőzni a másikat. Nekünk ugyanis az országgyűlési választási kampányában is számítanunk kell egymásra.

A győzelemhez szükség lesz a DK közösségére, szavazóira is, ahogy bármelyik másik pártra. Kell tehát némi óvatosság, hogy miközben versengünk egymással, mégiscsak egyben tartsuk ezt a tábort.

Ha viszont túlóvatoskodják, nemcsak az előválasztás lesz dögunalmas, de ez a vita is. Szóval: miért lenne Visi Piroska jobb kihívója a fideszes Fürjes Balázsnak mint Hajnal Miklós?

Visi: Régóta lakom itt, sokan ismernek…

Micsoda odaszúrás az Újlipótvárosban élő Hajnal Miklósnak! Máris kezd belejönni a politikába.

Hajnal: A családom nekem is évek óta itt él, én pedig épp költözöm, ha minden jól megy, nemsokára a kerület lakója leszek. Úgyhogy ez már nem lehet majd érv ellenem.

Visi: Én tízéves voltam, amikor anyukám itt kapott szolgálati lakást, az óvodák, iskolák, a templom kapcsán pedig elég jó a beágyazottságom: ahol csak a gyerekek miatt megfordultunk, mindenhol tettünk a férjemmel olyan dolgokat, amelyek miatt ismernek minket a kerületiek. Azt is komolyan gondolom, hogy jót tesz a politikának, ha több nő van benne. 

Ezek szerint a miniszterelnöki előválasztáson Dobrev Klárát támogatja majd?

Visi: Egyetemen néhány évvel járt fölöttünk, nagyon értelmes nő, még az sem biztos, hogy rossz miniszterelnök lenne – ha csak a képességeiből indulunk ki. Azzal a családi háttérrel azonban, amellyel ő rendelkezik, nem lenne szabad, hogy miniszterelnöki székre pályázzon. Lehetetlen függetleníteni a személyét az Apró családtól és a férjétől.

Visi Piroska: „Jót tesz a politikának, ha több nő van benne.” (Fotó: Végh László)

Miért lenne jobb jelölt Visi Piroskánál Fürjes Balázs ellen?

Hajnal: Nem árt, ha az ember kontrasztot tud képezni a Fidesz jelöltjével szemben…

Ön is nő? 

Hajnal: Milyen liberális lett hirtelen az identitások kérdésében! Nem, nyilván nem vagyok nő. Azonban más, fiatalabb nemzedékhez tartozom. A Hegyvidéken márpedig a politikai nemzedékváltás szerintem kifejezetten érzékelhető vágy. Fürjes borzasztóan rutinos politikus, az sem hátrány tehát, ha van már némi politikai tapasztalata a kihívójának. A két szempont rám például egyszerre igaz.

A „rutinos” Fürjest épp a saját pártja, kormánya alázta meg, amikor elvette tőle a Diákváros ügyét. Örültek a blamájának?

Visi: Ez még akár illeszkedhetne is Fürjes eddigi stratégiájához. Ő ugye az a fideszes, aki azzal igyekszik jó pontokat szerezni a hegyvidéki értelmiségi polgároknál, hogy ki-kibeszél a kánonból, megfogalmazgat különvéleményeket olykor urizálásról, jachtozásról…

Ezek szerint nem győzte meg.

Visi:

Aki abban a brigádban benne van, az engem már nem tud meggyőzni semmiről. Ha Fürjes tényleg ennyire finnyás, akkor ott kellene hagynia a csapatot. 

Hajnal: Ráadásul az ő aláírása van azokon a beruházásokon, amelyekből aztán a jachtot finanszírozzák. Hogyan lehet baja éppen neki a jachtozással, amikor a Market Zrt. építi a Duna Arénát, a Mészáros Lőrinc-féle ZÁÉV kapja sorra a megrendeléseket… Nevetséges.

Ha ennyire egy húron pendülnek, miért nem állt be Visi Piroska egyszerűen a Momentumba?

Visi: Örültem a Momentum feltűnésének, de generációs párt, amelyhez én már túlkoros vagyok. Másrészt hiányoltam az értékválasztást. Annyira píszík szeretnének maradni, hogy nekem kicsit langyos történet ez így. Én merem vállalni, hogy konzervatív vagyok, katolikus vagyok, a Himnusz hallatán pedig olykor el tudom sírni magam. Ezeket nem érzem cikinek. Főleg, hogy ez egyáltalán nem jelenti, hogy bárkit utálnék azért, mert nem magyar vagy nem keresztény.

Egy keresztény-konzervatív és egy fiatal szoclib alakulatnak nagyon más baja kellene, hogy legyen az Orbán-rendszerrel. Van egyáltalán önök között bármi különbség?

Visi: Ha már a kereszténységnél tartunk, az például

nekünk, keresztényeknek a legborzalmasabb, ahogy a Fidesz úton-útfélen a vallásunkra hivatkozik.

Sok minden idegesít, az esélyegyenlőség hiánya és az, ahogyan a cigány falvakkal és a legrosszabb helyzetűekkel bánnak, például, de hogy mellé jön ez a keresztény máz… Szörnyű. 

Az egyháziak olykor azért remek partnerek. Megkapják a pénzeket felújításra, aztán kiprédikálják, kire kell szavazni…

Visi: Van ilyen is, tény, de itt, a XII. kerületben rebellisek is akadnak. Amikor bejelentettem, hogy indulok, templomi barátaim mertek nyíltan írni mellettem. Ez ma nagy dolog. Sajnos.

Hajnal: A kereszténységet és a nemzettudatot azért én nem emlegetném együtt. A magyarságpolitika számomra is nagyon fontos kérdés, középiskolásként sokat jártam Csíkszeredába különféle táborokba, kialakult ott néhány máig tartó barátság, szóval már csak a személyes szál miatt is. A nemzet megosztását elfogadhatatlannak tartom. 

Merthogy az ellenzék ilyet sosem tesz…

Hajnal: Annyival járunk előrébb, mint a Fidesz, hogy ők csak hazaárulóznak, de semmilyen önkritikát nem képesek gyakorolni, míg mi igen. Éppen a magyarságpolitikában, például.

Ki kell tudnunk mondani, hogy az elmúlt húsz évben a Fidesz ellenzéke követett el hibákat, azokat pedig nem szabad újra elkövetni. Minden magyart egyenrangúként kell kezelni.

A kereszténység ügyében: bár jártam egy ideig katolikus iskolába, az állam és az egyház elválasztásának híve vagyok. Nem szeretem, ha politikusok a vallási identitással kampányolnak, csak hogy néhány százalékot behúzzanak ezekből a közösségekből is. Ennek éppen az a vége, hogy elárulva érzi magát Piroska is. Az identitáspolitikai látványpékség szándékos terelés a Fidesz részéről: addig sem a valóban égető kérdésekkel foglalkozunk.

Mondja ezt egy momentumos, akinek pártja szügyig beleállt olyan identitáspolitikai kérdésekbe, mint A család az család-kampány? Akik leírták, hogy család az, amit annak gondolsz?

Hajnal: Lehet kritizálni a Momentum családfilozófiáját, de azt senki sem állíthatja, hogy kirekesztők lennénk. Nem mondjuk, hogy a katolikus hatgyerekes az nem család. Nem baj, ha Piroskát még nem tudom meggyőzni a mi családképünkről. Lehet, hogy ez több éves vagy évtizedes folyamat. Nem törünk pálcát afölött, aki nem fogadja el a mi látásmódunkat. 

Szóval ha ön lesz képviselő, megszavazza a melegházasságot, Piroska pedig nem gombot nyomna. Ez tehát a különbség kettejük között. 

Visi: A katolikusok között én ebben a kérdésben a liberálisabbak között vagyok, már csak azért is, mert van transz fiatalkori barátom. A gyerekeim esetében pedig már a születésüktől foglalkoztat a gondolat, hogy ha bármelyikükről kiderülne később, hogy homoszexuális, nehogy nyomasztani kezdjem majd emiatt. Azt hiszem, ez a lényeg. Hogy ne nehezítsük egymás életét. Miért bántanék valakit valamiért, ami amúgy is nehézségekkel jár neki? Nem értem, miért kell még beléjük rúgni. A házasságot mint szót persze szeretném, ha megtartanánk megszokott értelmében, de ha a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőket is felruháznánk minden joggal, amely a házasokat megilleti, az ellen nem lenne kifogásom.

Azaz nem ágál a meleg párok örökbefogadási lehetősége ellen?  

Visi: Az ellen végképp nem, az alkalmasságot nem ez alapján kell megítélni. 

Hajnal: Ez óriási előrelépés lenne az érintettek számára, s szerintem kompromisszumként elfogadható, hogy a szóhasználat kérdésében mi se kössük az ebet a karóhoz.

„Az identitáspolitikai látványpékség szándékos terelés a Fidesz részéről.” (Fotó: Végh László)

Ha már család, ugorjunk a családpolitikára: rengetegen vannak, akiknek bár nem tetszik a kormány, de eszük ágában sincs elveszíteni a családtámogatási pénzeket. Visi Piroskáék is nyilván jól jártak adóügyileg hat gyerekkel.

Visi: Azért mi messze nem reprezentáljuk az átlag magyar családot. Már ami az anyagi helyzetünket illeti. 

Jól élnek.

Visi: Igen, ezért mi a másik oldalát is látjuk a gyerekek után járó kedvezmények rendszerének. Az iskolában például korábban három gyerek után járt az ingyenes tankönyv, de a KLIK-es központosítás előtt megtehettem, hogy lemondok róla. A könyveket pedig így megkapta az ingyen, aki egyedül neveli a két gyerekét, de mivel kettőt nevel, nem hármat vagy többet, neki nem járt.  Az igazgató ugyanis dönthetett és eljuttathatta a könyvet oda, ahol szükség volt rá. A központosítás után erre már nincs lehetőség, a KLIK-es ügyintéző nem látja át a helyzetet, nem tudja, kinek van szüksége ingyen könyvre. Úgyhogy most mindenkinek, nekünk is jár az ingyenkönyv és le sem mondhatok róla, holott mi ki tudnánk fizetni. Ilyen központosított rendszerek iránt ráadásul nincs is bizalom. Nem csak a szülőkben nincs. A miniszterelnök sem bízik az általa összetákoltatott intézményben.

Ezt hogy érti?

Visi: Nagyon konkrét a példám. Orbán Viktor ellátogatott hozzánk a Városmajori Gimnáziumba, ott ballagott a lánya. Körülnézett, nyilván látta, hogy nincs túl jó állapotban az iskolánk, az ablakok nagyon sok teremben csavarozva vannak…  Én vagyok az iskolai alapítvány elnöke,

a szülők által befizetett pénzből igyekeztünk ablakokat cserélni, de sosem értünk volna a végére. Erre a Miniszterelnökség jelezte, hogy adnának 110 millió forintot az alapítványunknak ablakcserére, pályázat keretében. Természetesen örültünk neki, hiszen az iskolának fontos volt. 

És ahelyett, hogy hálás lenne, ebben is gondot lát?

Visi: Nem is kicsit. Ugyanis nem a KLIK kapta a pénzt és a feladatot, nem a tankerület intézte az iskola ablakcseréjét, hanem megkapta a szülői alapítvány. Mit mutat ez? Azt, hogy a miniszterelnök is tudja, milyen működésképtelen rendszert épített. Ő maga sem bízik abban, hogy ha a hivatalos úton adják oda a pénzt, akkor abból tényleg ablakok lesznek. Mivel most nem az volt a cél, hogy visszaosszanak, túlárazzanak, maga a kormányfő kerülte ki az általa vezetett államot és adta a pénzt oda, ahol tudhatta, hogy valóban a kijelölt célra fordítjuk majd a forrást. Így is lett: közbeszerzést írtam ki, s bár abban segített a tankerület, így is egy nyaram ment rá az adminisztrációra – viszont így meglett az összes, nagyjából háromszáz ablak, amúgy meg lehet, a felére se lett volna elég a pénz. Az ablakok átadásán aztán ott tolongott az összes prominens és nagyon hálásak voltak egymásnak. Nagyon nagy kézfogások voltak…   

Hajnal: Szép. 

Visi: Az viszont tény, hogy sokan vannak a kerületben, akiknek kifejezetten fontos a családtámogatási rendszer és annak megóvása. Bízom benne, hogy ezek a vívmányok megmaradnak.

Hajnal: Tudok is empatizálni ezzel, de az nem igazságos, hogy az első és második gyerek után jóval kisebb adókedvezmény jár. A baj ezzel az, hogy Magyarországon általában a második gyerek nem születik meg, a Fidesz politikája tehát nem azt ösztönzi, hogy ők megszülessenek, hanem a harmadik, negyedik gyerek vállalását. Ott növekedett is a gyerekszám. Muszáj lenne azonban dolgozni az egy- és kétgyerekesek érdekében is. Ha megoldható úgy, hogy nem csökkentjük a háromgyerekesek adókedvezményét, az persze a legjobb. 

De lehet, hogy elveszik…

Hajnal: Meg kell nézni, mi fér bele a költségvetésbe. Ha azonban egy kicsit csökkenteni kell a háromgyerekesek kedvezményén, hogy növelhessük az kétgyerekesekét, akkor az vállalható szerintem.

Visi: Azt is el kell ismerni, hogy jövedelmi limit beleférne ebbe a rendszerbe bőven. Nem sírnék, ha bizonyos összeg fölött nem járna. Olyan ez is, mint a tankönyv esete: nekünk is jár, holott nincs rá szükségünk, viszont le sem tudunk mondani róla olyanok javára, akiknek meg létszükséglet lenne.

Hajnal: A jövedelmi limitnek viszont csak akkor van értelme, ha sávosan működik, azt nem lehet megtenni, hogy a kétgyerekesnek ugyanakkora legyen ez, mint a hatgyerekesnek.

Visi: Világos, én is így gondolom.

Hajnal: A többsávos rendszerről viszont máris sokaknak rossz érzése lesz, rögtön a többkulcsos adórendszer visszahozatalára gondolnának.

Hiszen több adókulcsot akar a pártja! 

Hajnal: Kettőt.

Visi: Az több kulcs.

Hajnal: Egynél több, de egymillió forintos havi kereset fölött lenne csak érvényes a második. 

Legalább ez ellen tiltakozik?

Visi: Miskolcon voltam gyerek, cigány osztálytársak között, nem született gazdag vagyok, tehát a két- és háromkulcsos adóval sem lenne bajom. Van itt egy nagyon szűk réteg, amely olyan hihetetlenül kilőtt, olyan elképesztő vagyonokat halmozott fel, hogy nem lenne bűn jobban adóztatni őket – lehetne belőle például nagyobb adókedvezmény az egy- és kétgyerekeseknek. Engem anyukám egyedül nevelt fel, az egyedülálló anyák tehát kifejezetten fontosak számomra. Aki egyedül nevel két gyereket, azt az ág is húzza, azt extrán bünteti a rendszer.

„A miniszterelnök is tudja, milyen működésképtelen rendszert épített.” (Fotó: Végh László)

Mészáros Lőrinc most vett luxusingatlant a Széchenyi-hegyen, a kerületben. Fekete-Győr Andrással a minap ki is táblázták a házát…

Hajnal: Az övén kívül is elképesztő villák épültek a hegyen. Nem mondom, hogy teljes beruházási stop kell, de sok esetben a jelenlegi politikai elit kúszott fel a hegyre, az ember meg nem érti, miből van az a 600 milliós ingatlan… 

Visi: Erődök épülnek három méteres kerítésekkel, a szomszédok nem is ismerik egymást – kezd kicsit Brazíliára hasonlítani a helyzet. 

Hajnal: Ezzel tehát kezdeni kell valamit. Mészáros Lőrinc személyében jelképe a NER-nek, de a folyamatosan épülő lakóparkok is gondot jelentenek. Bármilyen erős a helyi ellenállás, alig van esélye elérni bármit.

Visi: Főleg, amióta az építésügyet is kivették az önkormányzatok kezéből.

Hajnal: Nem mintha Pokorni Zoltán bármit megakadályozna ezekből az építkezésekből. 

Azért az ellenzék pártjai is csak erős noszogatásra hátráltak ki mondjuk a XI. kerületi ingatlanbizniszekből.

Hajnal: A Momentum elsőként állt el a tervek támogatásától, majd a többi párt is követte, tehát a végeredmény mindenképp pozitív, de tény, hogy hiba volt nem rögtön így állni a dologhoz. A pártom szempontjából viszont nyilván azokat a kerületeket érdemes górcső alá venni, ahol mi adjuk a polgármestert: a IV. és a VI. kerületet. Ilyen hibákba ezekben az önkormányzatokban nem futottunk bele. Utóbbiban Soproni Tamás például bérlakás-felújító programot indított. Más kérdés persze, mi lehet ebből a friss fideszes terv szerint, ha tényleg megvehetik a lakásokat a bérlők bagóért. Hibák persze előfordulhatnak később is, de most is elismertük és korrigáltunk Újbudán.

Hajnal Miklós mellett szóló érv tehát, hogy mögötte mérhető párt van, amely polgármestereket is ad. Ön ilyennel nem büszkélkedhet.

Visi: Valóban nem. Az Új Világ Néppártban viszont kormányviselt emberek vannak. Az Antall- és a legelső Orbán-kormányból.

Hajnal: Pálinkás József azért 2018-ig ott volt…

Visi: Nem volt kormánytag. 

Hajnal: Jó, az nem, de kormányzati hivatalt vezetett.

Visi: És addig végezte a munkát, ameddig meg tudta tenni tisztességesen. Amikor kiderült, hogy már lehetetlen szakmai alapon irányítani az intézményt, vette a kalapját. Szerintem ez korrekt. 

Miniszterelnök-jelöltként Pálinkás végül elindul, elindulhat az előválasztáson?

Visi: Úgy tudom, igen.

Hajnal: Még a jövő zenéje a végleges megállapodás, de most úgy áll a dolog, hogy ennek sem lesz akadálya.

Hatott a finom zsarolás, hogy ha nem engedik az előválasztásra az Új Világot, elindulnak külön jövőre?

Visi: Amikor ez szóba került párton belül, a többség mindig azt az álláspontot képviselte, hogy nem akarunk keresztbe tenni a kormányváltásnak. Nem akarunk olyanok lenni, mint a Kutyapárt, amely két éve ügyesen elintézte a XII. kerületben, hogy mindenhol fideszes jusson be az önkormányzatba egyéni képviselőként.

A kutyák nélkül most lenne egy Pokornink ellenzéki többségű képviselőtestülettel. Jót tett volna Pokorninak is és a kerületnek is.

Haragszik a kutyákra?

Visi: Ezért rettenetesen. 

És Hajnal Miklós, aki épp ezért nem tudott győzni egyéniben, s csak kompenzációs listán került be a kerületi testületbe?

Hajnal: Vegyes a kép a Kutyapárttal kapcsolatban. Egyrészt valóban itt van ez a szempont, hogy mivel az előválasztáson nem, viszont a nagy választáson külön elindulnak, a Kutyapárt miatt veszélybe kerül a 2022-es kormányváltás esélye. Másrészt ismerem Kovács Gergőt és tisztelem a munkáját. Kevés önkormányzati képviselő dolgozik annyit, mint ő. 

Visi: Nem elvitatva Kovács Gergő munkáját, tehették volna ők is azt, amit mi teszünk éppen. Hogy a saját identitásukat megtartva indulnak az előválasztáson. Hogy legalább megpróbálják kitárgyalni, megnézni, van-e rá lehetőség. Csakhogy ők erre az útra rá sem akartak lépni. Azt mondta Kovács Gergő, hogy azért nem indulnak az előválasztáson, mert aztán a választáson nem jelenhetnének meg saját logóval, saját identitásukkal. Anélkül, hogy erről tárgyalt volna a hatpárti összefogás képviselőivel. Meg sem próbálták. Ez pedig iszonyatos felelőtlenség. Amúgy nagyon viccesek, persze, végigolvastam a múltkori programjukat is, jól szórakoztam rajta, de amit a kerületben ‘19-ben műveltek, az egyáltalán nem vicces. A viccpárt maradjon viccpárt, csináljon jópofa buszmegállókat, de lehetőleg ne intézze el a fideszes többséget önkormányzatban, parlamentben.

„Kezd kicsit Brazíliára hasonlítani a helyzet.” (Fotó: Végh László)

Egyikük elnöke sem látszik esélyesnek, hogy bekerül a miniszterelnök-jelölti verseny második fordulójába. Ha Karácsony, Jakab és Dobrev közül kell majd választani, kire szavaznak?

Visi: Hogy Dobrevre miért nem, már elmondtam. A Jakab Péter által képviselt attitűd a miniszterelnöki funkcióhoz az én ízlésem szerint nem passzol. Karácsonyra szavaznék. 

Hajnal Miklós?

Hajnal: Nehéz kérdés. Hármójuk közül Dobrev Klárát ismerem legkevésbé, tehát jelenleg könnyebb szívvel tudnék a másik kettő közül választani. 

Mondjon egy nevet! Egyet.

Hajnal: Hadd ne. Mégiscsak a kampányfőnöke vagyok a Momentumnak, tehát azért fogok dolgozni az előttünk álló hónapokban, hogy Fekete-Győr András ott legyen a második fordulóban. 

Visi: Az mennyire szempont, hogy olyat válasszunk, akinek az elutasítottsága nem túl nagy? Aki nem csak az elkötelezett ellenzéki szavazót tudja majd megszólítani?

Hajnal: Fontos szempont, de ez még változhat egy év alatt. 

Visi: Szerintem nem. 

Hajnal: Valaki az imént azt mondta, hogy bár nem jó szívvel, de már 2018-ban is le tudott szavazni Bauer Tamásra…

Visi: Igen, de a miniszterelnök-jelölt személye más kategória, mint az egyéni képviselőé.

Az én köreimben Dobrev Klára márpedig kifejezetten megosztó személyiség. 2006-ban mi ott voltunk a gyerekekkel, babakocsival menekültünk a könnygáz elől. 

Hajnal: 11 évesen sajnos nekem erre nem volt módom. Én a Fidesztől kaptam könnygázt. 

Visi: Persze, értem is, ez nemzedéki kérdés. Természetes, hogy más az alapállásunk, de számunkra, akik akkor ott voltunk, Gyurcsány Ferenc és köre elfogadhatatlan. Ebben a kerületben márpedig sokan vannak ilyenek.

Hajnal: Bocsánat, de azzal, hogy az Új Világ Néppárt részt kíván venni az előválasztáson, egyúttal elfogadja Gyurcsány Ferencet és pártját. Ők is ennek a széles értelemben vett szövetségnek a részei. Ettől még lehetnek vitáink egymással, el lehet ítélni a mi korábbi nyilatkozatainkat vagy az ő korábbi tetteiket, de az elfogadás gesztusa a részvétellel már megtörtént. 

Visi: Valamennyire el kell fogadni, persze. Nekünk ez a legnagyobb dilemmánk, a legnehezebb. Hogy Gyurcsány is ott van. Azonban a nemrég módosított választási törvény nem ad más lehetőséget, muszáj egy listán indulnia azoknak, akik ezt a kormányt le akarják váltani. Mi le akarjuk. Úgy látjuk, hogy egy szövetségen belül helyet kapó Gyurcsány kisebb veszély az ország jövőjére, kisebb rossz, mint egy továbbra is egyeduralkodó Orbán. De éppen ezért fontos az előválasztás: általa ősszel lesz lehetősége a választónak, hogy csökkentse a DK-s jelöltek arányát az ellenzéken és a következő parlamenten belül.


Nyitókép: Végh László

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#előválasztás#Momentum#Új Világ Néppárt#vita