A rendőrség nem hajlandó nyomozni Sinopharm-ügyben – de van ennél nagyobb baj is – Válasz Online
 

A rendőrség nem hajlandó nyomozni Sinopharm-ügyben – de van ennél nagyobb baj is

Bódis András
| 2021.05.04. | Gyorshír

A Nemzeti Nyomozó Iroda minden feljelentést elutasított, amely a kínai vakcinákat hazánkba juttató Danubia Pharma Kft. tulajdonosi szerkezetének tisztázására, tehát Magyarország Alaptörvényének betartására és betartatására irányult – értesült a Válasz Online. Ám van ennél nagyobb baj is: a WHO a benyújtott bizonyítékok alapján „nagyon kevéssé biztos” abban, hogy a Sinopharm-oltóanyag megvédi a 60 éven felülieket és/vagy a krónikus betegeket a koronavírus hatásaitól.

hirdetes

Szűk egy hónapja jeleztük, hogy a Sinopharm-sagát feldolgozó korábbi cikkeink nyomán bejelentést tett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) a rendszeres feljelentőként és volt Fidesz-tagként ismert Tényi István – hűtlen kezelés bűntett gyanújával. Ugyanis hozzánk hasonlóan ő is úgy látta: mivel a kínai vakcinákat hazánkba juttató Danubia Pharma Kft. tulajdonosi szerkezete átláthatatlan, Magyarország Alaptörvénye értelmében a központi költségvetésből nem lehetett volna kifizetést teljesíteni a cég számára.

Tényi gyors választ kapott az NNI korrupciós bűnözés elleni osztályától: „Beadványát hatóságunk megvizsgálta, és megállapította, hogy annak tartalma alapján teljes terjedelmében lefedi egy korábbi feljelentésben szereplő történeti tényállásban foglaltakat, újabb, büntetőjogilag relevanciával bíró tényeket, adatokat nem tartalmaz. Erre figyelemmel beadványa nem tekinthető újabb feljelentésnek, az alapján sem nyomozás elrendelésének, sem feljelentés elutasításának nincs helye.”  A rendőrség azt is közölte, az azonos tartalmú korábbi feljelentést már elutasították.

A nyilvánosságnak egyelőre tehát csak áttételes információi lehetnek arról, hogy kik húzhatnak anyagi hasznot a hiperdrága kínai vakcinák behozatalából. Ami biztos: a Danubia Pharma Kft. jelenleg a Syntonite Med Zrt. birtokában van, utóbbi pedig két stróman neve alatt fut. A társaság ügyvezetője be is vallotta az Indexnek, hogy a társaság valódi tulajdonosai nem ők, hanem „magyar szakmai befektetők, akik a hazai egészségügy helyzetének javításában látják a jövőjük zálogát”. Hogy kik lehetnek ezek a befektetők? Minden jel arra utal, hogy a tranzakció mögött Szeverényi Márk üzleti köre állhat. Ő nem más, mint a Szijjártó Péter egykori helyetteseként jegyzett, ma a NER-médiaholding vezérpozícióját birtokló Szabó László sógora. Az eddigi legközvetlenebb bizonyítékunk erre a kapcsolatra, hogy a Danubia ügyvezetője, a titokzatos Tuza Máté a Szeverényi-érdekeltségek bejáratott könyvelési szolgáltatója.

Ám a Tényi-féle bejelentés rendőrségi elutasításánál van nagyobb baj is. A magyar kormányzat által is sokszor hivatkozott Egészségügyi Világszervezet (WHO) eredetileg április végére tervezte a Sinopharm-oltóanyag vészhelyzeti engedélyéről szóló döntést, ám ez eddig elmaradt. Helyette megjelent egy elemzésük az oltóanyagról, amelyben a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a „nagyon bizonyosak vagyunk” és a „nagyon kis mértékben vagyunk biztosak” közötti skálán értékelték a kínai vakcinát. Ami szerintük nagyon biztos, hogy a vakcina a 18-59 éves egészségeseket megvédi a fertőzéstől. Ennyi a jó hír. Nagyon kevéssé biztos azonban, hogy védi

Vagyis azokat, akiket százezer-, milliószámra oltottunk. Tehát nagy tömegben vannak olyan oltott, idős és/vagy krónikus beteg emberek Magyarországon, akik azt hiszik, védettek, de ez egyáltalán nem biztos. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a WHO szerint nincs bizonyíték arra, hogy a vakcina

A magyar hatóságoknak tehát azonnal vészhelyzeti forgatókönyvet kellene alkotniuk. A kínaival oltott időseknek és a fiatalabb krónikus betegeknek pedig úgy kell védekezniük, mintha nem lennének oltva.


Nyitókép: Sinopharmmal oltanak egy idős asszonyt Makón április 27-én (fotó: MTI/Rosta Tibor)

Ezt a cikket nem közölhettük volna olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#nyomozás#rendőrség#Sinopharm