Holnap nyit Magyarország – járványügyi szempontból veszélyes politikai döntés született – Válasz Online
 

Holnap nyit Magyarország – járványügyi szempontból veszélyes politikai döntés született

Élő Anita
| 2021.04.06. | Gyorshír

Magyarország kedden elérte a 2,5 milliós oltási számot az első beadott vakcináknál. Orbán Viktor miniszterelnök ma délután bejelentette, hogy holnap újraindulnak a szolgáltatások, és 22 órára kitolják a kijárási korlátozás kezdetét. Politikai döntés született, minden járványügyi szabálynak ellentmond, hogy a tetőzés közelében, nagyon magas szintű fertőzöttség és kiugró halálozási adatok mellett kezdjünk nyitásba.

hirdetes

Kétféle intézkedés lép életbe szerdától:

Járványügyi intézkedéseket alapvetően kétféle adathalmazra figyelve hoznak. Az egyik az új fertőzöttek, halottak, kórházban ápoltak és lélegeztetőgépen levők száma, valamint a száz elvégzett tesztre jutó pozitivitás – sajnos ezek a mutatók mind tragikusak Magyarországon. Bár az új esetszám a múlt héten országosan 16 százalékkal csökkent az előző hét naphoz képest, de még mindig minden ötödik teszt pozitív, és nem tudható az sem biztosan, vajon tényleg tetőzött-e a járvány, vagy csak a négynapos ünnep hatására csökken az esetszám. 

A másik az oltások száma, ami rettentő fontos, de elsősorban a hatása miatt – hiszen egy bizonyos nagyságú tömeg elérésekor megfelelő védelmet nyújt, és így visszahat az elsődleges adatokra. Az elmúlt egy hónapban két és félszeresére nőtt a beadott oltások száma, de 2,5 millió beadott vakcina még nem alakít ki erős közösségi védelmet. 

A kijárási korlátozás oldása viszont arra nyújt lehetőséget, amire a legjobban vágyunk: találkozásokra, közös estékre, nevetésekre – mindarra, ami most olyan veszélyes. Jelenleg is 1400 ember van lélegeztetőgépen, békeidőben 1200-1300 intenzív ágyat tud Magyarország működtetni – nagy szakemberhiány mellett. 

Ott tartunk most, hogy talán tetőzött a járvány – a fertőzések számában. Még nem biztos, de van rá esély. Egy járványcsúcs azonban nem azt jelenti, hogy túl vagyunk a veszélyen, csak azt, most vagyunk a tetőn, a legmagasabban, a legveszélyesebb ponton. A halálesetek száma várhatóan még jó ideig nőni fog, most fertőződhetnek meg azok, akik a halálozás tetőzésénél fognak meghalni majd hetek múlva. Ha nem vigyázunk, többen lesznek, sajnos, mint az elmúlt napokban. 

A brit mutánsnál nem a lakosság 60 százalékánál, hanem 70-90 százalékos átoltottságnál érjük el a nyájimmunitást. 2,5 millió beadott vakcina nem egyenlő 2,5 millió védett személlyel, összesen félmillió embernél telt le a védettség kialakulásához szükséges két hét a második oltáshoz képest. Nagyjából ennyi mesterséges immunitást szerzett lakosunk van, miközben a múlt héten csak az új igazolt fertőzöttek átlagosan napi hétezren voltak. 

Két fontos dolog is történt az elmúlt napokban: tényleg tömegessé váltak az oltások, és stagnál vagy tetőzik az új megbetegedések száma. Mindkettő fontos eredmény, a korlátozásokkal megszenvedtük, sok ember összefogásával pedig megteremtettük a védelemnek ezt a fokát. A politika most ezt veszélyezteti az idő előtti nyitással, mivel ez a döntés minden járványügyi szabálynak ellentmond. 

Mit említettek a szakértők a nyitás feltételeként? 

Senki nem nyit tetőzés közeli állapotban, vagy ha mégis, mint a csehek tették korábban, súlyos árat fizet érte. Félő, hogy tömegek észlelik majd magukon a nyitási eufóriát, nem lenne meglepő, ha fiatalok százai lepnék el a parkokat, a tereket, és ünnepelnék a hosszú zárás végét, az idősebbek pedig a barátaikkal koccintanának egymás otthonaiban, hogy végre nem kell este nyolctól veszteg maradni. 

Mások is nyitnak, az oltásban előttünk álló Izrael és Egyesült Királyság is, de nem a tetőzés pillanatában, és nem a lakosság mindössze egynegyedének első oltása után. Boris Johnson brit miniszterelnök például az első pohár sörre készül 31 millió oltottnál, napi 35 halottnál és 3500 fertőzöttnél – egy nálunk több mint hatszor nagyobb országban.


Nyitókép: modellek fodrásznál bemutató előtt az V. Budapest Central European Fashion Week harmadik napján a Deák palotában 2020. szeptember 12-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ez a cikk olvasóink támogatása nélkül nem készülhetett volna el. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#koronavírus#Orbán Viktor