Meghan Markle és az áldozatipar szemfényvesztése [HetiVálasz 64] – Válasz Online
 

Meghan Markle és az áldozatipar szemfényvesztése [HetiVálasz 64]

Borbás Barna
| 2021.03.18. | Podcast

Hogyan okozott szerte a világon botrányt Meghan Markle és Harry herceg interjúja? Hol sántít a rasszizmusvád? Miért a valódi áldozatoknak árt leginkább a bulvárba csomagolt áldozatipar? Miért önmagán túlmutató az egész ügy? A HetiVálaszban, a Válasz Online podcastjában Borbás Barna, Stumpf András és Zsuppán András beszélik át a kényesebb kérdéseket.

Az adás meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, ide kattintsanak. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.


Néhány idézet a műsorból:

„Meghan Markle a legelejétől, amikor megjelent Harry feleségeként, új Diana hercegnőként próbálta pozicionálni magát. Ám óriási különbség, hogy bármit is gondoljunk Diana és Károly viszonyáról, nem lehet kérdés, hogy Diana valódi áldozat volt. Nem eleve tudatosan eljátszott szerep volt az övé, még ha rá is játszott kétségtelenül. Az tényleg olyan házasság volt, amiben nem kapott szeretetet, a férje megcsalta, nem kapta meg azt a segítséget, amit egy olyan lánynak meg kellett volna kapnia, aki 18 évesen bekerül a királyi családba. Valós volt a bulímiája, a mentális problémái. Diana valóban nagyon sokat szenvedett. […] Meghan esetében viszont olyasvalakiről beszélünk, aki komoly tapasztalatokkal érkezett ebbe a kapcsolatba, elmúlt 30 éves, világlátott nő, színésznő, volt egy előző házassága, és akár a médián keresztül is sokkal többet tudott arról, mit jelent beházasodni egy királyi családba. Ma pedig van egy olyan férje, aki bármit megtenne érte. Azt is megtette, hogy összerúgta a port az egész családjával. Eközben Diana egyedül volt.”

„A legsúlyosabb vádról, a rasszizmusvádról eltérő történeteket adtak elő, még a saját verzióikat sem egyeztették. Nagyjából az hangzott el, hogy a királyi család valamelyik rangidős tagja – nem mondták meg, hogy ki az – megjegyezte, hogy Archie-nak (Meghan és Harry gyermeke) túl sötét lesz a bőre. A megjegyzés forrásáról annyit mondtak, hogy nem a királynőről és nem a férjéről van szó, ami a gyanút elég egyértelműen Károlyra és Kamillára tereli. Vélhetően tehát az apa és a mostohaanya felé irányuló szúrásról van szó. Állítólag a beszélgetés csak Harry és a meg nem nevezett családtag között hangzott el. Hogy mikor, arról Meghan és Harry eltérő időpontokat mondtak. Az interjúban nem volt felvetve a lehetőség, hogy ez egy ártalmatlan megjegyzés volt. Az, hogy egy születendő gyereknek vörös lesz-e a haja, kék vagy fekete a szeme, barnább lesz-e a bőre vagy sem, teljesen ártalmatlanul, a rasszizmus leghalványabb szándéka nélkül, normálisan is elhangozhatott.”

„Oprah Winfrey interjúja Meghannal és Harry herceggel pont abba az áldozatiparba illik bele, ami annyira jellemző a korunkra. Kezd kialakulni egy olyan helyzet, hogy bármiből is fakad az áldozati pozíció, nem szabad megkérdőjelezni egyetlen részletét sem. Mert ha megkérdőjelezed, akkor az ő szubjektív igazságát kérdőjelezed meg. Nagyon jellemző, ahogy Oprah felvezette az interjút, és talán ez lesz a legmaradandóbb ebből az egészből: most Meghan és Harry igazságát hallgathatjuk meg. Az övékét. Az igazság itt már nem valamiféle objektív dolog, hanem személyes igazságok léteznek.”


Fotóillusztráció: Domaniczky Tivadar

Ez az adás nem készülhetett volna el olvasóink támogatása nélkül. Ha fontosnak tartja munkánkat, kérjük, legyen „előfizetőnk” akár már havi 1700 forintért, és csatlakozzon hozzánk a Facebookon!

#brit monarchia#Egyesült Királyság